Ditquote:Op vrijdag 29 mei 2015 08:45 schreef sigme het volgende:
Als je boilerwater afkoelt omdat je 'm uitzet, moet de boiler daarna extra energie gebruiken om dat water weer op de juiste temperatuur te brengen.
Of het uitkan om de boiler 6 uurtjes uit te zetten hangt ervan af hoeveel het water afkoelt. Als je dat weet, kan je het gewoon uitrekenen.
Je kan ook een stroommeter kopen, een week lang meten hoeveel stroom de boiler verbruikt bij 24 u/dag aanstaan en dan een week het ding van 1 tot 7 uitzetten. Dan heb je ook een idee.
Nee, hoe kleiner het tempverschil tussen boilertemp en de omgeving, dus hoe kouder het water in de boiler, hoe minder warmte er weglekt. En wat er niet weglekt hoef je ook niet extra weer aan te vullen.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 08:45 schreef sigme het volgende:
Als je boilerwater afkoelt omdat je 'm uitzet, moet de boiler daarna extra energie gebruiken om dat water weer op de juiste temperatuur te brengen.
waarschijnlijk bedoel je legionella en dat gaat pas spannend worden als het water rond de 55 graden is en ook niet meer warmer wordt voor het uit de kraan komt. Bij het opnieuw opstoken van je boiler is dat geen gevaar.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:30 schreef RoofingBurner het volgende:
Ook moet je uitkijken dat je geen broeiplaats van salmonella bacteriën aan het creëren bent.
Dat bedoel ik, maar zodra de temperatuur onder de 55 graden komt en je begint te tappen dan is het water toch niet ineens veel heter, dat duur toch even?quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:32 schreef qajariaq het volgende:
[..]
waarschijnlijk bedoel je legionella en dat gaat pas spannend worden als het water rond de 55 graden is en ook niet meer warmer wordt voor het uit de kraan komt. Bij het opnieuw opstoken van je boiler is dat geen gevaar.
Idd, hoe lager de (gemiddelde) termperatuur van het water in de boiler, hoe kleiner het temperatuurverschil dat in stand gehouden moet worden, dus hoe minder stroomverbruik.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:31 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Nee, hoe kleiner het tempverschil tussen boilertemp en de omgeving, dus hoe kouder het water in de boiler, hoe minder warmte er weglekt. En wat er niet weglekt hoef je ook niet extra weer aan te vullen.
Als je boiler in een nacht afkoelt naar 55 graden dan zou ik die maar heel snel vervangen. Bovendien is het voorstel de boiler een uur voor gebruik weer aan te zetten, dan is het weer ruim op temperatuur. Je hebt wel een punt als je na uitzetten nog zo veel tapt dat de temperatuur kritisch wordt en dan uren later, maar nog voor het weer aanzetten nog meer gaat tappen.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:38 schreef RoofingBurner het volgende:
[..]
Dat bedoel ik, maar zodra de temperatuur onder de 55 graden komt en je begint te tappen dan is het water toch niet ineens veel heter, dat duur toch even?
Is het dan niet slimmer om 'm om 23u al uit te laten gaan? Mocht je dan 's avonds een beetje water nodig hebben, dan is wat erin zit nog warm zat.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 02:43 schreef Nico987 het volgende:
Hallo
In de keuken hebben wij een boiler prima en fijn. Nu bedacht ik mij dat dit apparaat de hele nacht het water warm houd zonder dat we dit gebruiken.
Nu leek het mij zinvol om er een tijdschakelaar tussen te zetten zodat die tussen 1.00 en 7.00 uit gaat.
De vraag is eigenlijk is dat zinvol? Kan me voorstellen. Dat het water warm houden minder kost dan het helemaal warm maken?
Gaat dan maar om 6 uurtjes.
Nee.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:50 schreef Vanillekwark het volgende:
Het telkens af te laten koelen om het vervolgens weer op te moeten stoken zal meer energie verbruiken.
Waar! Maar het beetje wat je kan besparen is wel laag fruit, je hoeft er weinig voor te doen en je levert nauwelijks comfort in.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:50 schreef Vanillekwark het volgende:
Boilers zijn harstikke goed geisoleerd. Het op temperatuur houden van het water kost daardoor ook amper stroom.
En dat is fundamenteel onjuist. Lees de vele reacties hierboven maar eens.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:50 schreef Vanillekwark het volgende:
Het telkens af te laten koelen om het vervolgens weer op te moeten stoken zal meer energie verbruiken.
Onmogelijk.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:50 schreef Vanillekwark het volgende:
Boilers zijn harstikke goed geisoleerd. Het op temperatuur houden van het water kost daardoor ook amper stroom. Het telkens af te laten koelen om het vervolgens weer op te moeten stoken zal meer energie verbruiken.
quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:52 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Waar! Maar het beetje wat je kan besparen is wel laag fruit, je hoeft er weinig voor te doen en je levert nauwelijks comfort in.
[..]
En dat is fundamenteel onjuist. Lees de vele reacties hierboven maar eens.
Ik zal wel een vreemde boiler gehad hebben. Ik heb het namelijk nagemeten, en alhoewel het verschil te verwaarlozen was, verbruikte ik meer stroom als ik hem 's nachts uit had. Maar goed, ik zal er wel naast zitten met de meeste boilers.quote:
Misschien een gare thermostaat? Dat die de ene keer opwarmde naar 60grd en de andere keer naar 70?quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:54 schreef Vanillekwark het volgende:
Ik zal wel een vreemde boiler gehad hebben. Ik heb het namelijk nagemeten, en alhoewel het verschil te verwaarlozen was, verbruikte ik meer stroom als ik hem 's nachts uit had. Maar goed, ik zal er wel naast zitten met de meeste boilers.
Nee. Ik geloof niet dat er op deze planeet boilers bestaan met een rendement van 100%.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:52 schreef quinoahipster het volgende:
[..]
Nee.
Denk je in:
Situatie 1: op uur 0 heb ik 10 liter water van 90 graden in mijn boiler. (bepaalde hoeveelheid thermische energie)
Ik laat de boiler aan staan, zodat ik 24 uur later nog steeds 10 liter water van 90 graden heb. Hoeveelheid thermische energie IN de boiler is constant gebleven. Er is alleen energie naar buiten gelekt door het temperatuurverschil tussen de boiler en de omgeving. Dat is dus het stroomverbruik van de boiler.
Situatie 2: p uur 0 heb ik 10 liter water van 90 graden in mijn boiler. (bepaalde hoeveelheid thermische energie).
Ik zet hem 23 uur lang uit (water koelt geleidelijk af), dan zet ik hem weer aan, zodat ik na 24 uur weer water van 90 graden heb. Hoeveelheid thermische energie IN de boiler is na 24 uur weer precies hetzelfde.
Er is dus alleen energie naar buiten gelekt door het temperatuurverschil tussen de boiler en de omgeving. Dat is dus het stroomverbruik van de boiler. Maar omdat ik de boiler uit heb gezet, is het gemiddelde temperatuurverschil tussen de boiler en de omgeving kleiner geweest dan in situatie 1, dus is er minder energie verloren gegaan, dus heb ik minder stroom verbruikt
Ook dat is niet de juiste vergelijking.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:59 schreef qajariaq het volgende:
Kan ook aan een iets ander gedrag liggen dan. Maar iets opwarmen en uren warm houden kost meer dan alleen opwarmen.
Het zal behoorlijk in de buurt komen. Waar zou energie verloren moeten gaan?quote:Op vrijdag 29 mei 2015 11:13 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
Nee. Ik geloof niet dat er op deze planeet boilers bestaan met een rendement van 100%.
Als je hem 24 uur lang aan laat staan, moet je het water ook verwarmen. Daarbij zal je rendement ook niet 100% zijn. (sterker nog: goeie kans dat je een hoger rendement haalt bij het verwarmen van koud water dan van warm water)quote:Zodoende klopt je rekensommetje niet aangezien je er meer elektriciteit (energie) in moet stoppen dan je er als warm water (die thermische energie) uit kunt halen. En zodoende kan er best een verschil in zitten aan 1 uur op vol vermogen aan staan, en 24 uur 'op een laag pitje'.
Het zou kunnen, geen flauw idee. Aan de hand van mijn metingen aantal jaar terug, ging ik daar van uit.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 10:57 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Misschien een gare thermostaat? Dat die de ene keer opwarmde naar 60grd en de andere keer naar 70?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |