Ik heb graag bleeding edge, vandaar dus dat ik aan Debian Sid dacht. Trisquel zat ik ook aan te denken.quote:Op donderdag 21 mei 2015 18:05 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Trisquel? Ubuntu-based, maar je krijgt alleen de non-proprietary packages.
Dragora?
Hij installeert gewoon wat de .deb vermeld volgens mij.quote:Op donderdag 21 mei 2015 18:59 schreef Bosbeetle het volgende:
Hoe zit het eigenlijk als je dpkg -i gebruikt zonder een directory te vermelden gebruikt hij dan een door de .deb vooraf bepaalde directory.
Dat met Firefox is toch terecht? In Debian heeft Firefox daarom ook een andere naam en een ander icoontje.quote:Op donderdag 21 mei 2015 16:59 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Woahhh, dat is wel erg lang. Dit valt dan wel weer mee ja.
Ik zit er over te denken Debian Sid te gebruiken. Ik vind Arch Linux geweldig, maar vind het jammer dat ze niet veel om vrije software lijken te geven. Ze geven hun pakketten niet eens fatsoenlijke licentie-informatie. Zo is zowel gesloten software als software in het publieke domein onder "custom" uitgebracht.
Maar Parabola GNU/Linux vind ik weer te streng. Zo zien ze zelfs Firefox als niet-vrij omdat er copyright rust op het logo van FF.
Wat zouden jullie doen?
Nja, is het terecht? Het merknaam en het logo zijn naar mijn mening niet hetzelfde als code. En anders zou iedereen onder de naam Firefox allerlei capriolen uithalen en het een slechte naam bezorgen, dus ik snap de gedachte erachter wel. Dan zoeken gebruikers op Firefox en komen ze een vage installer van iemand anders tegen met allerlei vage dingen erop bijvoorbeeld. En het staat nog steeds mensen vrij om Firefox te porten en het te vervangen met andere logo' s en namen (wat ze bij Debian dus doen met IceWeasel).quote:Op donderdag 21 mei 2015 19:46 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat met Firefox is toch terecht? In Debian heeft Firefox daarom ook een andere naam en een ander icoontje.
Dan maar weer Arch.quote:[drm:radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel modesetting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree.
Ook niet volgens mij, maar het was een van de redenen waarom ik naar Debian zou willen overstappen. De totale vrijheid.quote:Op donderdag 21 mei 2015 19:59 schreef Igen het volgende:
Kan Arch dat dan wel zonder closed-source-firmare?
(bijne) Alle proprietary zitten in de Arch User Repository. Daar kan iedereen zelf pakketjes toevoegen en is 100% op eigen risico.quote:Op donderdag 21 mei 2015 19:59 schreef Igen het volgende:
Kan Arch dat dan wel zonder closed-source-firmare?
Debian heeft ook gewoon Nvidia proprietary drivers in hun repository.quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:00 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Ook niet volgens mij, maar het was een van de redenen waarom ik naar Debian zou willen overstappen. De totale vrijheid.
Maar helaas.
Op Debian kun je natuurlijk ook dat pakketje firmware-linux-nonfree installeren. Misschien heb je in totaal dan geen winst, maar tenminste is het dan een bewuste keuze dat je voor niet-vrije software kiest en ondersteun je een distributie die geen closed-source 'stiekem' installeert.quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:00 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Ook niet volgens mij, maar het was een van de redenen waarom ik naar Debian zou willen overstappen. De totale vrijheid.
Maar helaas.
Was het maar zo. Ze gebruiken de Linuxkernel waar nog allemaal binary blobs in zitten, dat doet Debian niet. Die heeft de proprietary zooi in de aparte repository zitten (wat ik de beste aanpak vind).quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:00 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
(bijne) Alle proprietary zitten in de Arch User Repository. Daar kan iedereen zelf pakketjes toevoegen en is 100% op eigen risico.
Dat is waar inderdaad. Misschien een goede afweging.quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:04 schreef Igen het volgende:
[..]
Op Debian kun je natuurlijk ook dat pakketje firmware-linux-nonfree installeren. Misschien heb je in totaal dan geen winst, maar tenminste is het dan een bewuste keuze dat je voor niet-vrije software kiest en ondersteun je een distributie die geen closed-source 'stiekem' installeert.
Tsja, ik vind het een lastige kwestie.quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:05 schreef Boze_Appel het volgende:
Met een server lukt het prima om 100% free te zijn, met een desktop, not so much. Gewoon een keuze of je een degelijk werkend systeem wil of anaal wil zijn dat alles open source moet. Zo werkt de wereld gewoon niet.
Hmm, tsja. Geld doneren is sowieso wel goed inderdaad, of meehelpen met de community.quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:24 schreef NightH4wk het volgende:
Gewoon de software/hardware gebruiken waar je het meest aan hebt ongeacht licentie, en daarnaast geld doneren aan de verschillende Foundations of individuele developers. Daar help je ze denk ik het meeste mee.
Watvoor closed-source software heb je als gemiddelde gebruiker nodig op een desktop dan? Op een enkel specialistisch/professioneel softwarepakket na kan ik niets bedenken.quote:Op donderdag 21 mei 2015 20:05 schreef Boze_Appel het volgende:
Met een server lukt het prima om 100% free te zijn, met een desktop, not so much. Gewoon een keuze of je een degelijk werkend systeem wil of anaal wil zijn dat alles open source moet. Zo werkt de wereld gewoon niet.
Soms dus binary blobs voor drivers, maar dat is het wel.quote:Op donderdag 21 mei 2015 22:31 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Watvoor closed-source software heb je als gemiddelde gebruiker nodig op een desktop dan? Op een enkel specialistisch/professioneel softwarepakket na kan ik niets bedenken.
Hij installeert het gewoon in /quote:Op donderdag 21 mei 2015 18:59 schreef Bosbeetle het volgende:
Hoe zit het eigenlijk als je dpkg -i gebruikt zonder een directory te vermelden gebruikt hij dan een door de .deb vooraf bepaalde directory.
Is tegenwoordig ook nauwelijks nog nodig maar OK, dat heb je nog wel ja. Al vind ik hardware drivers wel uitzonderlijk, je kunt best beargumenteren dat dat gewoon een verlengstuk van de firmware is.quote:Op donderdag 21 mei 2015 22:45 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Soms dus binary blobs voor drivers, maar dat is het wel.
Dat zijn losse packages. Kan je dus zelf voor kiezen of je de falende open source versies wil of de door de leverancier geleverde binaries.quote:Op donderdag 21 mei 2015 22:45 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Soms dus binary blobs voor drivers, maar dat is het wel.
1 van mijn ext4-schijven (usb) doet het niet meer sinds 4.quote:Op donderdag 21 mei 2015 23:12 schreef Aether het volgende:
Linux 4.0 Has a File-System Corruption Problem, RAID Users Warned
http://m.slashdot.org/story/276275
An anonymous reader writes: For the past few days kernel developers and Linux users have been investigating an EXT4 file-system corruption issue affecting the latest stable kernel series (Linux 4.0) and the current development code (Linux 4.1). It turns out that Linux users running the EXT4 file-system on a RAID0 configuration can easily destroy their file-system with this newest "stable" kernel. The cause and fix have materialized but it hasn't yet worked its way out into the mainline kernel, thus users should be warned before quickly upgrading to the new kernel on systems with EXT4 and RAID0.
Kan je hem nog wel openen met een andere machine? En gaat het om hetzelfde probleem?quote:Op vrijdag 22 mei 2015 02:57 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
1 van mijn ext4-schijven (usb) doet het niet meer sinds 4.
Maar hoeveel distro's pushen hem al? Debian, openSUSE en CentOS bv blijven niet voor niks op iets oudere kernels zitten.quote:Op vrijdag 22 mei 2015 09:20 schreef NightH4wk het volgende:
Bleeding edge-distro of niet, dit was een stable kernel.
Dat heb ik nog niet geprobeerd. Er staat ook weinig boeiende data op.quote:Op vrijdag 22 mei 2015 09:08 schreef Stratocruiser het volgende:
[..]
Kan je hem nog wel openen met een andere machine? En gaat het om hetzelfde probleem?
Kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn en dat het gewoon een hardwareprobleem is.quote:e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
fsck.ext4: Attempt to read block from filesystem resulted in short read while trying to open /dev/sdg
Could this be a zero-length partition?
serieus? Bij mij gooit hij de dingen gewoon in de bijbehorende directories hoor.quote:Op donderdag 21 mei 2015 23:32 schreef t4rt4rus het volgende:
[..]
Hij installeert het gewoon in /
Met --root kan je dat aanpassen.
Ja de correcte directories in /quote:Op vrijdag 22 mei 2015 09:41 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
serieus? Bij mij gooit hij de dingen gewoon in de bijbehorende directories hoor.
Ah zoquote:Op vrijdag 22 mei 2015 13:04 schreef t4rt4rus het volgende:
[..]
Ja de correcte directories in /
Verander je root dan installeert ie ze in de correcte subdirectories van de directory die je hebt aangegeven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |