quote:Verdienen politici in ons land te weinig? Pim Fortuyn vond van wel, in een TV-interview tijdens de vorige campagne riep hij uit dat wat hem betreft de salarissen flink opgeschroeft mochten worden. Het is voor partijen onmogelijk om capabele zakenlieden aan te trekken die voor een 'schijntje' in de Kamer willen plaatsnemen, met het gevaar dat ze bij de volgende verkiezingen weer eruit vliegen.
Kamerlid? Te min. Minister is blitser
DEN HAAG - Politici zien het Kamerlidmaatschap in toenemende mate als troostprijs. Ministers weigeren dit werk en verlaten de politiek. Veel kennis gaat verloren.Het ambt van volksvertegenwoordiger is aan zware inflatie onderhevig. Een toenemende groep potentieel nieuwe politici ambieert alleen een ministerschap en vindt het Kamerlidmaatschap een troostprijs. Het verdient niet genoeg en het heeft te weinig aanzien.
Herman Heinsbroek krijgt alleen ministers, maar geen Kamerkandidaten. De gesjeesde lijsttrekker: 'Je kunt toch niet verlangen dat mensen hun huis verkopen omdat ze de Kamer in moeten?'LPF-lijsttrekker Nawijn wil minister blijven, maar aarzelt over een Kamerlidmaatschap. De CDA-ministers De Geus, Donner, De Hoop Scheffer en Veerman vertikken het op de lijst voor de Tweede Kamer te gaan staan.
De trend is duidelijk, maar minister van Justitie Piet Hein Donner, die zich gisteren afmeldde voor een plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, verzet zich tegen het verwijt van baantjesjagerij. 'Wij zouden, als we als CDA-ministers op de lijst gaan staan, boven al die mensen op de lijst moeten die in moeilijke tijden voor het CDA hun nek hebben uitgestoken.'
VVD-voorzitter Bas Eenhoorn spreekt evenwel: 'Als je vanuit het ministerschap ervoor kiest niet op de kandiatenlijst van de Tweede Kamer te gaan staan, dan plaats je jezelf buiten de politieke arena. Onze achterban zou dat niet pikken.' En VVD'er Frank de Grave, die na zes jaar ministerschap bewust koos voor de Kamer, zegt: 'Ik respecteer mensen die zeggen: ik ben bestuurder en niet geschikt als volksvertegenwoordiger. Maar als de motivatie is dat een Kamerlidmaatschap te min is, verzet ik me daar hevig tegen.'
De trend treft behalve een nieuwe partij ook de oude PvdA. Veel parlementaire ervaring en dossierkennis ging verloren toen de PvdA na de verkiezingen in de oppositiebanken belandde en een echelon zware krachten opstapte. Ze konden 'het niet meer opbrengen': Vermeend, Vliegenthart, Benschop, Herfkens, Pronk, Netelenbos. Alleen Klaas de Vries pakte vol energie het nieuwe bestaan in de Kamer weer op.
Headhunters horen dat kandidaten voor een ministerschap (110 duizend euro per jaar) graag verhuizen naar de residentie. Maar daarvoor liever niet het risico lopen in de strafbankjes van het parlement (83 duizend euro jaarlijks) te belanden. Frank de Grave: 'Ons inkomen zal nooit gelijk aan dat in de marktsector zijn. Maar de beloning van het Kamerlidmaatschap mag en kan geen doorslaggevende factor zijn. Je moet het echt willen doen
http://www.volkskrant.nl/denhaag/1036649597118.html
Ik vind dat de salarissen van ministers best wel omhoog mogen. Voor zo'n verantwoordelijke positie is 110.000 euro inderdaad een schijntje, temeer omdat deze personen vaak dag en nacht bezig zijn met hun werk en er bij fouten een hoog afbrandingsrisico is.
Voor kamerleden is een salaris van 83.000 euro echter meer dan voldoende. Kamerleden hebben in tegenstelling tot ministers ook nog de mogelijkheid om in de vrije tijd wat bij te beunen; commissariaatje hier, adviseursrolletje daar, sommige kamerleden zitten ook in gemeenteraden of staten. Een kamerlidmaatschap is dan ook geen fulltime job.
Minister is een zware baan, kamerlid is doorgaans licht. Alleen dat de vergaderingen in Den Haag zijn maakt het voor provincialen moeilijker en die zouden wel reele onkostenvergoedingen voor hotelgebruik moeten krijgen.
Ik denk zelf niet dat ze te weinig verdienen, reken het eens om naar een een 40 urige werkweek, je zit dan nog steeds op een salaris dat enorm hoog zit
(dit bedoel ik voor kamerlid en minister)
Zit me net te bedenken, als je alles terugrekent naar een 40 urige werkweek, verdient een kamerlid dan neit bijna meer dan een minister??
quote:Mja, maar veel politici draaien dus geen 40-urige werkweek, maak daar maar gerust het dubbele van. Het is gewoon een loodzware baan, nog afgezien van de verantwoordelijkheid. Zou veel beter beloond moeten worden. Maar dan ook geen commissariaten meer en zo.
Op vrijdag 8 november 2002 10:37 schreef mvt het volgende:
Ik denk zelf niet dat ze te weinig verdienen, reken het eens om naar een een 40 urige werkweek, je zit dan nog steeds op een salaris dat enorm hoog zit
(dit bedoel ik voor kamerlid en minister)Zit me net te bedenken, als je alles terugrekent naar een 40 urige werkweek, verdient een kamerlid dan neit bijna meer dan een minister??
quote:helemaal mee eens
Op vrijdag 8 november 2002 10:51 schreef realist_ik het volgende:
hoger salaris betekent ook dat er meer mensen puur om het geld de politiek ingaan...
wat een land nodig heeft, zijn politici die niet persé in een dikke bak moeten rondrijden (rondgereden worden), maar liever zelf wat minder in hun zak steken en dat geld gebruiken om actuele problemen op te lossen waar te weinig geld voor beschikbaar is.
120.000 euro niet genoeg? pff...
-edit-
quote:*Iedereen* kan rond komen van een modaal salaris.
Op vrijdag 8 november 2002 10:53 schreef Vork het volgende:
En de SP bewijst dat kamerleden prima rond kunnen komen van een modaal salaris.
quote:doe mij ook maar zo'n modaal salaris!
Op vrijdag 8 november 2002 10:55 schreef Luigi het volgende:[..]
*Iedereen* kan rond komen van een modaal salaris.
quote:Vind ik ook weer overdreven. Dat zou betekenen dat een beetje boerenlul als ik meer verdient dan een gemiddeld kamerlid.
Op vrijdag 8 november 2002 10:53 schreef Vork het volgende:
En de SP bewijst dat kamerleden prima rond kunnen komen van een modaal salaris.
Maar ik ben het er mee eens dat je geen kamerlid zou moeten worden vanwege het geld. Iemand als Wouter Bos heeft bijvoorbeeld ook een glansrijke carrière bij Shell afgebroken omdat de politiek hem veel interessanter leek.
quote:Geldt zeker voor ministers. En die mogen volgens mij in tegenstelling tot kamerleden er geen bijbaantjes op na houden. Als de bedragen in het artikel in de openingspost kloppen (kamerlid 83.000 euro, minister 110.000 euro) verdient een kamerlid in verhouding tot een minister naar mijn mening te veel. Kamerleden zijn geen 60-80 uur met hun baan bezig, ministers wel.
Op vrijdag 8 november 2002 10:52 schreef Nuoro het volgende:[..]
Mja, maar veel politici draaien dus geen 40-urige werkweek, maak daar maar gerust het dubbele van. Het is gewoon een loodzware baan, nog afgezien van de verantwoordelijkheid. Zou veel beter beloond moeten worden. Maar dan ook geen commissariaten meer en zo.
quote:Ja hoor, waarom niet? Zolang ze de standpunten van de partij en de leden goed vertegenwoordigen.
Op vrijdag 8 november 2002 10:37 schreef mvt het volgende:Willen we wel zakenlieden in de politiek
quote:Het is op zich wel voldoening genoeg, maar als je minister bent geweest, lever je jaarlijks ruim 25000 euro in.. Dat is niet weinig. Als je dan in het zakenleven of elders een beter betaalde baan kunt krijgen, is die keuze niet onlogisch.Is kamerlid zijn niet al voldoening genoeg of moet je daar zeer goed voor beloont worden?
quote:Nah, je verdient wat het bedrijf vindt dat je aan inbreng hebt. Als je het niet verdient, krijg je het ook echt niet.Verdienen zakenlieden niet gewoon teveel
Op zich lijkt mij het bedrag wat ze nu verdienen redelijk overeen te komen met de functie die ze verrichten.
quote:Dat bedoel ik juist, als je nou 80 uur per week werk als minister, dan verdien je alsnog >50000 euro per jaar als je een gewone 40 urige werkweerk zou hebben (overuren toeslagen,etc,etc niet meegerekend) en als kamerlid zal je met 60 uur in de week ook nog uitkomen op >50000 voor een 40 urige werkweek. Dat zijn opzich niet misselijke bedragen.
Op vrijdag 8 november 2002 10:52 schreef Nuoro het volgende:[..]
Mja, maar veel politici draaien dus geen 40-urige werkweek, maak daar maar gerust het dubbele van. Het is gewoon een loodzware baan, nog afgezien van de verantwoordelijkheid. Zou veel beter beloond moeten worden. Maar dan ook geen commissariaten meer en zo.
Daarnaast is het gewoon stompzinnig om te zeggen dat 80 uur voor 100.000 hetzelfde is als 40 uur voor 50.000.
Enig idee wat een gigantische extra stress en dergelijke dat oplevert. Een week is ook maar beperkt hoor!
quote:Klopt, maar daar zit ook een deel van het idealisme in dat je nodig hebt voor zo'n beroep. Je weet dat je er meer in steekt dan tijd alleen, maar ook dat je meer terug krijgt dan alleen geld.
Op vrijdag 8 november 2002 13:37 schreef Kennyman het volgende:
Je moet niet alleen met werkuren rekenen, maar ook met de verantwoordelijkheden die ze dragen. En dan wordt rekenen lastig.Daarnaast is het gewoon stompzinnig om te zeggen dat 80 uur voor 100.000 hetzelfde is als 40 uur voor 50.000.
Enig idee wat een gigantische extra stress en dergelijke dat oplevert. Een week is ook maar beperkt hoor!
quote:Ik had het meer over de methode waarop je rekende dan de uitkomst. Ik denk zelf nl ook dat het voldoende is.
Op vrijdag 8 november 2002 13:55 schreef mvt het volgende:[..]
Klopt, maar daar zit ook een deel van het idealisme in dat je nodig hebt voor zo'n beroep. Je weet dat je er meer in steekt dan tijd alleen, maar ook dat je meer terug krijgt dan alleen geld.
Trouwens, wat is nou een modaal salaris, als je dit soort bedragen ziet zit je al op dubbelmodaal alleen al als je het terugrekent. Dus zeker, ze verdienen meer dan normaal, maar dat krijgen ze ook.
Wat betreft kamerleden dan.
Qua ministers is het een geval apart. Dit moeten mensen zijn die werkelijk veel weten en die hun gewicht in goud waard zijn. Dus als de lonen verhoogt worden met als result betere ministers vind ik dat een goed idee.
quote:De SP-kamerleden staan een flink deel van hun €83.000,- af, waardóór ze op een modaal salaris zitten.
Op vrijdag 8 november 2002 11:04 schreef realist_ik het volgende:[..]
doe mij ook maar zo'n modaal salaris!
Ow, en ik kom prima rond van iets meer dan een kwart van dat ministerssalaris
[ontopic]
Ik vind dat weigeren om op de lijst voor de 2e Kamer te gaan staan omdat het kamerlidschap te min zou zijn een schande.
Puur antidemocratisch primadonna-gedrag.
Opzouten met die glibbers.
V.
quote:Mwah, ik kan me er wel iets bij voorstellen. Tenminste, niet met de reden dat het parlement te min zou zijn, wel met de reden dat ze zichzelf niet (meer) geschikt vinden als kamerlid.
Op vrijdag 8 november 2002 17:05 schreef Verbal het volgende:[ontopic]
Ik vind dat weigeren om op de lijst voor de 2e Kamer te gaan staan omdat het kamerlidschap te min zou zijn een schande.
quote:Maar daar heb ik het dus over: De Hilbrand 'landsbelang' Nawijns enzo.
Op vrijdag 8 november 2002 19:12 schreef Kozzmic het volgende:[..]
Mwah, ik kan me er wel iets bij voorstellen. Tenminste, niet met de reden dat het parlement te min zou zijn
V.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |