Dat laatste betekent dat het temperatuursverschil K tussen woonkamer en betonvloer, een factor 5 hoger is bij laminaat dan bij PVC. Dat zegt op zich nog niet veel zoalng je je gewenste vermogen W niet exact weet (je kan rkenen met 3000 Watt), maar het gevolg is dat je ketelrendement iets lager wordt én dat je warmteverlies vanuit de betonvloer naar de aarde/kruipruimte iets hoger wordt. Daar voor moet je weer de thermische weerstand van de isolatielaag onder de betonvloer weten (wettelijk minimum).quote:Op zondag 18 januari 2015 10:56 schreef TacoR het volgende:
Uitgaande van
– vloerverwarming alleen op benedenverdieping van 70 m2,
– gasgestookt vloerverwarmingssysteem met warmwaterbuizen in vloer gestort,
– verder gewoon goed geïsoleerd zoals je van een redelijk standaard nieuwbouw tussenwoning in 2015 mag verwachten,
– binnen (beneden) constante temperatuur 19 graden
– moderne HR ketel CW 4
– en dan dus thermische weerstand vloer 0,02 mēK/W (PVC) resp. 0,10 mēK/W (laminaat),
Bij 70 mē en 3000 W aan vloervermogen, kom ik op een K van 4,2 C bij laminaat en 0.8 graden bij PVC. Dus stel de betonvloer op 24C bij laminaat en op 20 C bij PVC.quote:Op zondag 18 januari 2015 10:56 schreef TacoR het volgende:
– en dan dus thermische weerstand vloer 0,02 mēK/W (PVC) resp. 0,10 mēK/W (laminaat),
Als je er niks van begrijpt kun je je misschien beter stil houden.quote:Op zondag 18 januari 2015 12:47 schreef blomke het volgende:
[..]
Bij 70 mē en 3000 W aan vloervermogen, kom ik op een K van 4,2 C bij laminaat en 0.8 graden bij PVC. Dus stel de betonvloer op 24C bij laminaat en op 20 C bij PVC.
In het bouwbesluit vind ik een Rc voor woningisolatie van 5 mēK/W. Dan is het verlies (bij die temperaturen en 70 mē) bij een kruipruimte van 5 C: 210W bij PVC en 266 Watt bij laminaat.
Verschil: een ouderwetse gloeillamp
Om je een indruk van de getallen te geven.
Mee eens, vandaar mijn reacties.quote:Op zondag 18 januari 2015 13:39 schreef jatochneetoch het volgende:
Als je er niks van begrijpt kun je je misschien beter stil houden.
Goed, je bent het niet met hem eens, dat kan. Uiteraard heb je zelf ook een berekening gemaakt, ander kon je immers niet weten of zijn berekening klopte.quote:Op zondag 18 januari 2015 14:26 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
Ik zal het iets duidelijker formuleren: Er klopt niks van wat je daar neer zette.
Ik heb geen verstand van gebouwen, maar wel van warmteleer en ik wou gewoon aangeven dat het gebrabbel wat er staat nergens op slaat.quote:Op zondag 18 januari 2015 17:24 schreef TacoR het volgende:
Dank voor de reacties (vooral @Blomke natuurlijk), dat geeft al iets meer beeld van waar we het eigenlijk over hebben. @jatochneetoch: zou je kunnen laten weten wat je bedoelt met je opmerkingen, kun je aangeven of/welke aanvullingen te maken zijn op de eerdere reacties? Zelf vond ik het wel plausibel klinken, en ook de betekenis van de eenheid van zo'n 'thermische weerstand' coefficient lijkt zo aardig op zn plek te vallen?
Zonder meer informatie over de inleg diepte van de leidingen, dikte van vloer en wat er onder zit kun je dit niet uitrekenen.quote:Op zondag 18 januari 2015 17:40 schreef cvboer2 het volgende:
[..]
Goed, je bent het niet met hem eens, dat kan. Uiteraard heb je zelf ook een berekening gemaakt, ander kon je immers niet weten of zijn berekening klopte.
Ik zie je berekening wel verschijnen.
Blijkbaar heb je het openingstopic niet gelezen en heb je geen verstand van zaken:quote:Op zondag 18 januari 2015 18:24 schreef jatochneetoch het volgende:
Zonder meer informatie over de inleg diepte van de leidingen, dikte van vloer en wat er onder zit kun je dit niet uitrekenen.
Als je uitgaat van een uniforme temperatuurverdeling. Maar daar kun je niet zomaar van uit gaan.quote:Op zondag 18 januari 2015 21:18 schreef blomke het volgende:
1) De temperatuur van de betonvloer bepaalt de warmtestroom, niet de inlegdiepte.
Ik bedoel de dikte van de betonvloer.quote:Op zondag 18 januari 2015 21:18 schreef blomke het volgende:
2) De dikte van de vloer is niet relevant als de warmteweerstand is gegeven, en die is voor beide opgegeven.
Zoals ik eerder al zei ik heb verder niet zoveel verstand van gebouwen. Ik dacht dat je met die Rc de isolatiewaarde van het huis bedoelde. Verder weet ik niet waar je het bouwbesluit vandaan haalt, ik zie het niet zo in de OP staan.quote:Op zondag 18 januari 2015 21:18 schreef blomke het volgende:
3) Wat er onder zit, is de opgave van het bouwbesluit: een minimale Rc van 5 mēK/W. Iets anders vind ik ook best, kom maar op met de goede isolatiewaarde
zou ik me toch maar heel hard gaan schamen en je schoolgeld terug vragen.quote:
Oh ik dacht dat je laminaat authentic met een lab21 10 DB ondervloer had.quote:Op donderdag 9 juli 2015 09:43 schreef suzanne111 het volgende:
Ik heb zelf geen vloerverwarming. Maar mij lijkt het dat het gasgebruik hoger zal zijn bij laminaat omdat je verwarming dan eerder aanmoet. PVC is namelijk veel sneller opgewarmd. Ik zou kiezen voor klik PVC, dit werkt het zelfde als laminaat maar heeft een veel mooiere uitstraling. Zelf heb ik wtech klik PVC en hier ben ik nog steeds tevreden mee.
moest lachen, afgelopen tijd ruzie gehad met wederhelft over de naheffing gas rekening van winter?quote:Op zondag 18 januari 2015 12:05 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Woon je alleen, heb je een vrouw / vriendin?
If so, dan kan je het zuinig stoken wel vergeten zolang je geen dummy thermostaat ophangt. Die dingen hebben het altijd koud.
Als je het als hoofdverwarming gebruikt zou ik PVC nemen. Het verschil is niet te berekenen, zal wel aantoonbaar zijn maar niet heel erg groot.
Ik heb helaas hele slechte ervaringen met een PVC klikvloer van Flexxfloors. Ondanks dat het volgens de voorschriften is gelegd op een geegaliseerde betonvloer zonder ondervloer geeft de fabrikant niet thuis bij problemen. De vloerdelen raken op sommige plekken uit elkaar. De vloer slijt enorm hard in de looproutes (terwijl er praktisch alleen op sokken over wordt gelopen). Daarnaast is de vloer enorm gevoelig voor krassen, vooral in de winter (misschien dat de vloer wat "harder"is door kou vanuit de kruipruimte?)quote:Op zaterdag 11 juli 2015 23:32 schreef Dave83 het volgende:
Zijn er mensen met Klik PVC in de woonkamer? Schijnt dat ze het bij grote ruimtes afraden omdat je dan sneller oneffenheden gaat zien. Dit kan blijkbaar ook ontstaan wanneer er lange tijd zon op schijnt door de ramen doordat het dan zo warm gaat worden.
Kickje, maar heb je vloerverwarming?quote:Op dinsdag 14 juli 2015 16:10 schreef emil23 het volgende:
[..]
Ik heb helaas hele slechte ervaringen met een PVC klikvloer van Flexxfloors. Ondanks dat het volgens de voorschriften is gelegd op een geegaliseerde betonvloer zonder ondervloer geeft de fabrikant niet thuis bij problemen. De vloerdelen raken op sommige plekken uit elkaar. De vloer slijt enorm hard in de looproutes (terwijl er praktisch alleen op sokken over wordt gelopen). Daarnaast is de vloer enorm gevoelig voor krassen, vooral in de winter (misschien dat de vloer wat "harder"is door kou vanuit de kruipruimte?)
Voor mij nooit meer een PVC vloer.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |