Omdat bijna niemand die in de 17e eeuw leefde, nu nog leeft.quote:Op zaterdag 27 december 2014 02:50 schreef EricOscuro het volgende:
Maar dat laat onverlet... waarom besefte verder bijna niemand die daar opgroeide wat er aan de hand was?
quote:Op zaterdag 27 december 2014 02:57 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Omdat bijna niemand die in de 17e eeuw leefde, nu nog leeft.
Omdat men "in slaap" is gesukkeld.
Omdat men elke dag bezig was met het verzamelen van genoeg geld om voedsel voor te kopen.
Ik leefde ook niet in 1700. En mijn basisschool was een redelijk zwakke school, maar we hebben het daar geleerd met geschiedenis.quote:Op zaterdag 27 december 2014 04:25 schreef hugecooll het volgende:
"Had je toch kunnen verwachten? Gebeurde 400 jaar geleden ook al."
Dat zou kunnen kloppen, maar net als wat onderstaande zegt... mensen zijn het contact met de natuur verloren, behalve die paar "semi-onderontwikkelde stammen" die wisten het nog wel.quote:Op zaterdag 27 december 2014 07:20 schreef DJKoster het volgende:
Bepaalde stammen op een paar eilandjes zijn inderdaad gevlucht omdat ze uit overlevering/oude verhalen weten dat een aardbeving een tsunami kan veroorzaken.
Helemaal met je eens... en waarschijnlijk hebben ze die aardbeving nooit gevoeld. De aardbeving (beter gezegd het botsen van de tektonische platen) gebeurde vele duizenden kilometers verderop.quote:Op zaterdag 27 december 2014 08:16 schreef Gwywen het volgende:
Mensen hebben het contact met de natuur verloren en zijn te druk met hun dagelijkse dingen om op kleine waarschuwingssignalen te letten.
Wat ik me afvraag is in hoeverre deze aardbeving op land gevoeld is, want als je eest een aardbeving voelt en daarna trekt de zee zich terug dan voel je toch wel aan dat er iets niet oké is?
(Terwijl ik dit tik bedenk ik dat alleen de mensen die aan de kust waren dit merkten, honderd meter landinwaarts wisten ze van niets natuurlijk)
Het klopt dat sommige eilanden verontrustend laag liggen, diezelfde eilanden dreigen ook ten onder te gaan aan de global warming in veel gevallen.quote:Op zaterdag 27 december 2014 20:18 schreef Ener-G het volgende:
De Nicobaren en andere eilanden in de Andaman sea steken maar een paar meter uit boven zeeniveau, daar is de tsunami soms met hoogtes van dertig (!) meter gewoon overheen gewalst.
Op Koh Phi Phi staat op het eiland een paal die aangeeft hoe hoog het water is geweest, een meter of 5 boven de grond. Dan besef je pas hoe heftig het geweest is, en kan je nog zo goed door hebben wat er aan de hand is, als je op de verkeerde plek bent, of geen vluchtmogelijkheid hebt, ben je gewoon de sjaak.
Er zijn echt wel mensen geweest die door hadden wat er aan de hand was, wat ik van de videobeelden kan herinneren is vooral een hoop toeristen die in verwondering op het bodemoppervlak van de teruggetrokken zee rondliepen.
Sindsdien is er gelukkig veel veranderd, de waarschuwingssystemen zijn enorm verbeterd, en bijvoorbeeld Koh Phi Phi is helemaal volgestampt met borden die de vluchtroute aangeven en hoe ver je nog van 'safe' gebied bent.
Jij geeft nu wel aan dat je niet uit 1700 komt (logisch). Maar op een of andere manier heeft het jou wel geprikkeld om het te onthouden. Andere dingen die je minder interessant vond ben je ook vast wel vergeten.quote:Op zondag 28 december 2014 01:19 schreef EricOscuro het volgende:
[..]
[..]
Ik leefde ook niet in 1700. En mijn basisschool was een redelijk zwakke school, maar we hebben het daar geleerd met geschiedenis.
En natuurlijk... de meeste mensen hebben niets meegekregen van dat de zee zich terugtrok... maar het gaat mij om die mensen die al wel aan het strand waren (of er tenminste zicht op hadden). Maar ook vissers, hotel employees, ondernemers op het strand die strandstoelen, jetski's etc verhuurden.
Ik was doodsbang voor tsunami's, de naam tsunami was ik allang vergeten... ik gebruikte het woord vloedgolf. Maar mijn angst was de reden o het te onthouden.quote:Op maandag 29 december 2014 20:33 schreef CyberCow het volgende:
[..]
Jij geeft nu wel aan dat je niet uit 1700 komt (logisch). Maar op een of andere manier heeft het jou wel geprikkeld om het te onthouden. Andere dingen die je minder interessant vond ben je ook vast wel vergeten.
De zee die terugtrekt natuurlijk moet het water weer terugkomen. Onschuldig voorbeeld is eb en vloed. Wat dat betreft snap ik de mensen ook niet. Soms wint dus schijnbaar de nieuwsgierigheid het van het verstand. ik geloof dat de aardbeving tot op 800km afstand duidelijk voelbaar was. Natuurlijk als je buiten die zone zit en je kijkt niet naar de zee kan je behoorlijk verrast worden met alle gevolgen van dien.
Ik herken je verhaal, ook ik heb over tsunami's gehoord op de lagere school, ik vond het hele verhaal van de ontploffing van Krakatau erg spannend!quote:Op zaterdag 27 december 2014 02:50 schreef EricOscuro het volgende:
Als mannetje op de lagere school leerde ik over een Tsunami ergens in volgens mij de 17 e eeuw die een groot deel van Indonesië wegvaagde, tienduizenden doden als gevolg. Als ik het goed heb was dat door een uitbarsting van de vulkaan de Krakatau.
Ik was een bang jongetje toen, dus ik las en hoorde over hoe de zee/ oceaan zich enorm ver terugtrok voordat de enorme vloed aan land zou komen.
En zo nu en dan was ik doodsbenauwd als er een donkere lucht aankwam, als ik me verbeelde dat dit een enorme stormvloed (tsunami) zou kunnen zijn.
Want ja, ik wist alles van tsunami's behalve hoe hoog ze zouden zijn.
Maar wat schetste mijn verbazing 10 jaar geleden en nu ook weer... bijna niemand zag dit aankomen. Hoezo niet?
Ik wist het, dit is mij geleerd als iemand in een gebied waar een tsunami veel onwaarschijnlijker is.
Het enige dat ik hoorde was dat er een Brits meisje op Sri Lanka nog een heel dorp naar hogere gronden heeft geleid. Een meisje die ook besefte wat er aan de hand was.
Hoe kon het in vredesnaam dat deze Aziatische landen die op vele breuklijnen leefden, een tsunami nooit zagen aankomen... ? Ik kende de voortekenen... nog een Brits meisje heeft een heel dorp gered. Soms denk ik wel eens, dat ik daar had moeten zijn. Maar dat zou ook weinig verschil gemaakt hebben omdat ik geen ochtendpersoon ben... en waarschijnlijk nog zou slapen op het moment van de tsunami.
Maar dat laat onverlet... waarom besefte verder bijna niemand die daar opgroeide wat er aan de hand was?
In Amsterdam ben ik direct kansloosquote:Op zaterdag 3 januari 2015 21:51 schreef aloa het volgende:
Tsunami kan ook in Europa gebeuren. Bijna niemand die dat weet, maar het kan...
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Lissabon_1755
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |