Dit rijtje hoort iedere Nederlander gewoon te kennen. Net als "u wilt", tweede persoon enkelvoud.quote:ik wil
jij wilt
hij/zij/het wil
wij willen
jullie willen
zij willen
Niet relevant. Deze link is wél relevant: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/hij-wil-hij-wiltquote:Op woensdag 1 oktober 2014 14:42 schreef Rezania het volgende:
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/je-wil-je-wilt
Dus eigenlijk zouden we "hij wille" moeten gebruiken.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 14:46 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Niet relevant. Deze link is wél relevant: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/hij-wil-hij-wilt
quote:Op woensdag 1 oktober 2014 14:42 schreef Rezania het volgende:
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/je-wil-je-wilt
Oh ja, sorry.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 14:46 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Niet relevant. Deze link is wél relevant: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/hij-wil-hij-wilt
Dat ik dat nog mag meemaken....quote:Op woensdag 1 oktober 2014 14:54 schreef remlof het volgende:
Ik ben het volkomen eens met de mening zoals die is verkondigd door de topicstarter in de openingspost.
quote:
ik ookquote:Op woensdag 1 oktober 2014 14:54 schreef remlof het volgende:
Ik ben het volkomen eens met de mening zoals die is verkondigd door de topicstarter in de openingspost.
Idd wat een eienquote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:12 schreef Klaploper het volgende:
Tsja, je mot toch iets hebben om je beter te kunnen voelen dan anderen, hè?
Het gaat niet om mezelf beter voelen. Ik vind dit soort taalgebruik gewoon enorm storend. Het is niet alleen taalverloedering, het is ook nog eens een verschijnsel dat hand over hand toeneemt.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:12 schreef Klaploper het volgende:
Tsja, je mot toch iets hebben om je beter te kunnen voelen dan anderen, hè?
Moet wel zeggen dat het niveau van taal tegenwoordig, en dan vooral ook bij bedrijven, echt te wensen over laat.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:14 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Het gaat niet om mezelf beter voelen. Ik vind dit soort taalgebruik gewoon enorm storend. Het is niet alleen taalverloedering, het is ook nog eens een verschijnsel dat hand over hand toeneemt.
Dat klopt wel. Engelse ziekte en dan met name onjuist spatiegebruik erger ik me vooral aan bij teksten van bedrijven.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:16 schreef 2NutZ het volgende:
[..]
Moet wel zeggen dat het niveau van taal tegenwoordig, en dan vooral ook bij bedrijven, echt te wensen over laat.
Zoveel fouten vaak in brieven van bedrijfen
Helemaal gelijkquote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:21 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Dat klopt wel. Engelse ziekte en dan met name onjuist spatiegebruik erger ik me vooral aan bij teksten van bedrijven.
Maar mensen op het internet constant lopen verbeteren is ook erg. Je weet toch dat het grootste deel van de wereldbevolking niet al te slim is.
De referentie wel snappen.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:30 schreef datismijnmening het volgende:
[..]
De referentie niet snappen
Heb dat van nooit een komma voor 'maar' er ook ingestampt gekregen op school, maar doe het zelf regelmatig. Dat is een van de dingen die ik nooit begrepen heb. Soms zou je gewoon duidelijk een pauze horen en is aan elkaar schrijven of opsplitsen in twee zitten gewoonweg lelijk of niet logisch.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:44 schreef danny081 het volgende:
Ik geef de topicstarter helemaal gelijk, maar het is nu eenmaal zo dat veel mensen even snel een berichtje sturen vanaf hun telefoon en daardoor wel in de gaten hebben dat ze fouten maken, maar er toch niets aan doen omdat de ontvanger hen toch wel begrijpt. 'Hij wilt', is dan ook wel een schandalig voorbeeld maar een hoop van deze fouten wordt ook veroorzaakt door dialecten. In Vlaardingen zeggen ze bijvoorbeeld: "Ik ga naar zijn", inplaats van: "Ik ga naar hem." Buiten dat kloppen veel fouten gewoon niet. Ik heb bijvoorbeeld op school geleerd dat je vòòr het woord 'maar', nooit een komma mag zetten. Maar ga naar iedere schrijfcursus en daar is het eerste dat ze je vertellen dat er voor leestekens geen regels gelden. De schrijver bepaalt hoe er gelezen dient te worden, en waar er pauzes worden ingelast. Helaas zijn de fouten zoals topicstarter aankaart, behalve aan dialecten, ook aan de allachtone medemens te wijten. Kinderen imiteren elkaar en wat ik persoonlijk heel vaak hoor en verschrikkelijk vind is: "Pak die ding", inplaats van "pak dat ding".
Dit artikel heeft recht om zelf te bepalen waar en hoe de leestekens staan.
In dit artikel heeft ondertekende 23 woorden aan moeten passen vanwege de engelse spelling correctie op de gebruikte iPad. Deze is van het werk en dient niet anders ingesteld te worden.
Spellingsfouten voorbehouden.
Dat heb ik dus ook. Ik kan een boel taalfouten hebben. Ik zal ook de laatste zijn die beweert dat ik de taal foutloos gebruik. Maar dat "wilt" haalt echt - oprecht - het bloed onder m'n nagels vandaan.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 21:15 schreef Klonk het volgende:
Als ik dat lees, pffff, kan er wiltheet van worden...
twitter:PetervanderWal1 twitterde op maandag 12-10-2015 om 23:07:44Zojuist beluisterd in een tv-reclame van #Blokker: "Jongens, wilt er nog iemand koffie?" #jammer #taalfaal https://t.co/YvdGEEwhuR reageer retweet
twitter:RuudHouweling twitterde op maandag 12-10-2015 om 23:05:33In de @blokker commercial zegt een meisje "Wilt er iemand nog koffie?" Met een t. #auw reageer retweet
Kortom: geen twijfel mogelijk. Een staaltje tenenkrommend amateurisme van Blokker en het reclamebureau in kwestie.twitter:Harmulus twitterde op maandag 12-10-2015 om 20:31:25"Wilt iemand nog koffie" in de #blokker reclame? reageer retweet
Taalverandering vrind, taalverandering.... als het vaker voorkomt, dan gaat het in de toekomst misschien wel de norm worden. Net als 'hun zijn' trouwens.quote:Op woensdag 1 oktober 2014 15:14 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Het gaat niet om mezelf beter voelen. Ik vind dit soort taalgebruik gewoon enorm storend. Het is niet alleen taalverloedering, het is ook nog eens een verschijnsel dat hand over hand toeneemt.
Je kunt van alles over de Nederlandse taal zeggen, maar de situatie die hier voorligt, is niet zo onlogisch. We hebben in onze taal gewoon een paar onregelmatige werkwoorden die anders worden vervoegd dan regelmatige werkwoorden.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 16:34 schreef raptorix het volgende:
De Nederlandse taal is zo onlogisch dat je feitelijk nooit over fouten kunt spreken, het is gewoon een rommeltje.
Je kunt wel merken dat Taalkundigen er zelf geen hout van snappen.
Beter haalt men gewoon onregelmatigheden uit de taal, zelfde geld voor de idiote regels mbt meervoud. Het is gewoon onnodig complex.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 16:38 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Je kunt van alles over de Nederlandse taal zeggen, maar de situatie die hier voorligt, is niet zo onlogisch. We hebben in onze taal gewoon een paar onregelmatige werkwoorden die anders worden vervoegd dan regelmatige werkwoorden.
Een regelmatig werkwoord zoals helpen kent een stem (help). Het is "ik help", jij / hij / het helpt en wij / jullie / zij helpen. Heel simpel.
Voor onregelmatige werkwoorden zoals zijn, hebben en willen gelden andere regels. Die zijn echt niet zo bijster moeilijk. Maar waar onze taal last van heeft, is hypercorrectie. Mensen willen het goed doen en doen het daardoor juist fout. Fout gedrag moet gewoon worden afgeleerd.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |