abonnement Unibet Coolblue
pi_151645422
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 april 2015 19:52 schreef Holyme het volgende:
Spannend! Ik ga duimen dat het raak is dit keer *O* Wat betreft mensen binnen een week vertellen of ze een pup krijgen, hoe doe je dat dan als het bv een groot nest is en er een zwakker pupje bij zit? Ik zou denk ik ietsje langer wachten, tot je wat meer zekerheid hebt dat alles goed gaat en dan de mensen blij maken met het goede nieuws :)
De eerste 48 uur zijn over het algemeen het meest kritiek, veel (misschien wel de meeste?) pups die iets mankeren halen hun derde dag niet. Denk bv aan pups met een gespleten gehemelte oid of een ander aangeboren defect waardoor ze niet goed kunnen drinken of niet voldoende kracht hebben. Als er zoiets mis is, zie je binnen 48 uur vaak wel dat het bergafwaarts gaat met dat betreffende pupje. Vandaar dat ik neig naar binnen een week de mensen op de hoogte brengen. Ik hoop dat ik na een dag of 5-6 wel een inschatting kan maken van hoe het met de pups gaat (bv of ze goed groeien) en zo redelijk zeker de mensen op de hoogte kan brengen.

Maar er zijn natuurlijk ook wel dingen die pas later naar voren komen, een 'zwemmertje' bijvoorbeeld (dat zie je als de pups proberen te gaan lopen rond 2 weken). En mijn ouders hebben vroeger ook eens een zwak pupje gehad dat rond de 1,5/2 weken oud overleed (was wel al eerder aan het kwakkelen, dus naar de DA en bijgevoerd e.d. maar mocht niet baten). Dus ja, je kan het niet altijd met zekerheid zeggen.

Side note: ik vind het sowieso wel 'verrassend' hoe vaak er iets mis gaat, je staat daar als pupkoper denk ik niet zo bij stil. Maar in bijna elk nest is er wel wat: van iets vrij onschuldigs zoals een kleurfoutje tot bv een over/onderbeet, of een (of meerdere) pup die dood geboren is, of een 'zwemmertje', of één of meer pups die na de geboorte nog overlijden (fading puppy syndrome, allerhande aangeboren afwijkingen...). En dan heb je het nog niet eens over allerlei dingen die een pup nog op latere leeftijd kan ontwikkelen (bv ED, HD, een allergie, oogaandoeningen, noem maar wat).

Je probeert natuurlijk zo goed mogelijk je best te doen maar het is eigenlijk bijna niet te doen om perfecte hondjes te fokken. Althans, als je het goed doet en zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen neemt fok je als je geluk hebt wel een (grote) meerderheid gezonde honden. Maar perfect wordt het nooit, al doe je nog zo goed je best. Dat vind ik best lastig, aangezien ik wel wat perfectionistische trekjes heb en het graag zo goed mogelijk wil doen. Stiekem denk je ook al snel als een fokker een ED of HD hond heeft geproduceerd 'oh, dat zal wel niet zorgvuldig zijn gegaan. Vast niet alles getest, mensen niet de goede voorlichting gegeven, etc'. Maar je kan het niet voor zijn dat er af en toe zoiets gebeurt. En hoe meer nestjes je fokt hoe groter het risico natuurlijk dat er eens iets mis gaat.

En nog een heel groot probleem: al dat soort zaken worden onder de pet gehouden. Zelfs kleurfouten worden vaak doodgezwegen door fokkers, laat staan serieuzere zaken als doodgeboren pups, of pups met een gespleten gehemelte, of pups die later (ondanks alle juiste voorzorgsmaatregelen) toch een afwijking ontwikkelen. Dat is zo jammer, want als het niet bekend wordt gemaakt kun je er ook niets aan/mee doen. En het is dus niet zo dat fokkers die wel eens een zieke pup hebben gehad of hond met een afwijking hebben gefokt per definitie slechte fokkers zijn. Ik zou eerder de fokkers die regelmatig fokken maar nooit problemen hebben met hun pups wantrouwen, want de kans is groot dat zij niet helemaal eerlijk zijn.

Nouja, dat wilde ik nog even kwijt :@ Even een lans breken voor openheid en transparantie en zo :)

Oh, en nog een toevoeging: bovenstaande is toepasbaar op fokken in zijn algemeenheid en geldt beslist niet alleen voor Labradors, en ook niet alleen voor rashonden. Het is zelfs niet hond-specifiek, want bij bv varkens is het precies het zelfde. En ook bij bv geiten/schapen gaat er wel eens zoiets mis (maar minder vaak, want die krijgen niet zoveel jongen per keer). Het is helaas de minder leuke kant van het fokken van dieren dat dit soort zaken regelmatig voor komen.

[ Bericht 5% gewijzigd door Miss_Isis op 13-04-2015 14:44:06 ]
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  maandag 13 april 2015 @ 14:51:44 #227
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_151645788
Bizar eigenlijk dat er toch nog veel fout gaat. Bij mensen verwacht je dat wel aangezien wij mensen niet selecteren die zich voort mogen planten. Maar bij rashonden verwacht je toch iets anders ofzo.

Aan de andere kant krijgen honden natuurlijk niet voor niets meerdere pups, dan is het voor het voortbestaan van het ras niet zo'n probleem als er een of twee het niet oveeven.
Spoilers!
pi_151645852
Ja ik snap het hoor, ik heb rasfokkers in de familie, en het hoort er voor mijn gevoel nou eenmaal bij dat er wel 'ns een pupje komt te overlijden oid. Maar daar hoor je inderdaad minder vaak van, tis meestal voornamelijk "puppies! O+", haha. Maar ik zou persoonlijk liever zoveel mogelijk zekerheid hebben, en dus wat langer wachten, dan een gezin/persoon te moeten kiezen die alsnog geen pup krijgen, en om dan af te bellen ivm overleden pupje (dat lijkt me nl zo moeilijk). Al weet ik ook niet wat de % kans is dat het na die 3e dag nog mis gaat, kan me voorstellen dat als die kans erg laag is, het de boel ook alweer veranderd.

Maar goed, ik vind het in ieder geval erg tof hoeveel je hier verteld :) En hopelijk maakt dat weer wat meer dingen bekend, waar nu soms snel over geoordeeld wordt door mensen (zoals kosten van rashond). Ennn.... nog een paar daagjes! *O*
  maandag 13 april 2015 @ 17:28:37 #229
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151650946
Wanneer ga je dr ook alweer scannen op puppy's?
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  maandag 13 april 2015 @ 17:35:03 #230
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151651093
quote:
11s.gif Op maandag 13 april 2015 17:28 schreef Valerie. het volgende:
Wanneer ga je dr ook alweer scannen op puppy's?
Vrijdag!!
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151653227
quote:
1s.gif Op maandag 13 april 2015 14:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
Bizar eigenlijk dat er toch nog veel fout gaat. Bij mensen verwacht je dat wel aangezien wij mensen niet selecteren die zich voort mogen planten. Maar bij rashonden verwacht je toch iets anders ofzo.

Aan de andere kant krijgen honden natuurlijk niet voor niets meerdere pups, dan is het voor het voortbestaan van het ras niet zo'n probleem als er een of twee het niet oveeven.
Mensen en honden zijn in deze niet echt te vergelijken (gelukkig) ;) Als je nagaat dat ongeveer 20% uitval in een nestje pups normaal is, dan vallen de cijfers van mensenbaby's die overlijden tijdens of vlak na de geboorte (ongeveer 1% geloof ik in Nederland) daarbij in het niet.

Wat je zegt over aantallen klopt helemaal, het is gewoon een survivaltactiek. Honden zetten in op veel jongen per keer krijgen, en dan hopen dat er een aantal sterken blijven leven (versus 1 jong per keer krijgen en daar heel hard en lang voor werken bij mensen). In het wild zouden er nog (veel) meer dood gaan in een nest, aangezien daar geen eigenaar mee zit te kijken en zorgen bij het nest om de kleinere pups bij te voeren, extra warm te houden of zwakke pups naar de DA te brengen voor behandeling.

En dit gaat dus niet alleen over rashonden, maar over alle honden (en het geldt ook voor bv varkens en konijnen en zo). Uitval is heel normaal (maar als eigenaar/fokker niet leuk natuurlijk).

Oh, nuance: sommige aangeboren afwijkingen komen ten gevolge van bv inteelt juist wel vaker voor bij rashonden met een hoge inteeltcoëfficient (of andere ingeteelde populaties dieren). Inteeltdepressie (als een hond te ver ingeteeld is) kan ook zorgen voor kleinere nesten, verminderde vruchtbaarheid (problemen met de loopsheid bv of slecht zaad), en uitval bij pups. Dat heeft te maken met het feit dat zo'n hond meerdere identieke kopietjes van genen heeft, en als daar toevallig 'defecte' of 'slechte' genen bij zitten waar de hond er dan net 2 van heeft, levert dat een afwijking op.

quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2015 14:54 schreef Holyme het volgende:
Ja ik snap het hoor, ik heb rasfokkers in de familie, en het hoort er voor mijn gevoel nou eenmaal bij dat er wel 'ns een pupje komt te overlijden oid. Maar daar hoor je inderdaad minder vaak van, tis meestal voornamelijk "puppies! O+", haha.
Nou, precies :Y (bijna) niemand vertelt bij de schattige puppyfoto op facebook dat het eerst 10 pupjes waren in plaats van 8. Dat is gewoon niet zo leuk, en het geeft toch een beetje een naar bijsmaakje van 'schuld' en dat je het dan als fokker niet goed zou hebben gedaan. Volkomen onterecht vaak, want heel veel dingen kun je gewoon helemaal niets aan doen.

quote:
Maar ik zou persoonlijk liever zoveel mogelijk zekerheid hebben, en dus wat langer wachten, dan een gezin/persoon te moeten kiezen die alsnog geen pup krijgen, en om dan af te bellen ivm overleden pupje (dat lijkt me nl zo moeilijk). Al weet ik ook niet wat de % kans is dat het na die 3e dag nog mis gaat, kan me voorstellen dat als die kans erg laag is, het de boel ook alweer veranderd.
Als ik twijfel zou hebben over één of meer pupjes dan zou ik het ook niet zo vroeg al vertellen, of misschien bv 7 vd 8 mensen al op de hoogte brengen en nummer 8 een week later alsnog (hopelijk) het blije nieuws vertellen. Maar je kan mensen natuurlijk ook niet heel lang in het ongewisse laten, dus ik denk dat ik in zo'n geval gewoon eerlijk aan nr 8 zou vertellen dat ik het niet zeker weet of er een pup voor hem/haar bij zit. Maar ik weet het eigenlijk nog niet wat verstandig is, misschien gewoon afwachten (en eerst eens afwachten of er überhaupt pups komen :') )

quote:
Maar goed, ik vind het in ieder geval erg tof hoeveel je hier verteld :) En hopelijk maakt dat weer wat meer dingen bekend, waar nu soms snel over geoordeeld wordt door mensen (zoals kosten van rashond). Ennn.... nog een paar daagjes! *O*
Jaaa! nog 4 nachtjes slapen! *O*

quote:
11s.gif Op maandag 13 april 2015 17:28 schreef Valerie. het volgende:
Wanneer ga je dr ook alweer scannen op puppy's?
Vrijdag! *O* *O*

quote:
1s.gif Op maandag 13 april 2015 17:35 schreef Qwea het volgende:

[..]

Vrijdag!!
Jaaa! *O* *O* *O*

En dan hooooopelijk goed nieuws...

*nagelsbijt*
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  maandag 13 april 2015 @ 18:52:39 #232
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151653567
*mee bijt*
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  maandag 13 april 2015 @ 19:02:03 #233
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151653956
Je kan toch gewoon zoiets zeggen: Hoera, 10 pups geboren, vet leuk ditdat. Als alles zo goed blijft gaan als nu zit er dus een puppy voor jullie bij. Ik blijf jullie op de hoogte houden natuurlijk!"
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  maandag 13 april 2015 @ 19:04:31 #234
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151654061
Maar laat ons eerst maar eens the goods zien :{w
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
pi_151655581
Ja, denk dat ik inderdaad zoiets ga zeggen (hopelijk :P )

En ik kan maar beter niet meer hier posten tot vrijdag denk ik; teveel puppypraat. Stel dat ik the goods niet kan deliveren vrijdag ;( Ik wil niet dat het weer zo'n anticlimax wordt als vorig jaar :')
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  dinsdag 14 april 2015 @ 13:42:36 #236
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151677102
nog 3 nachtjesssss
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151680145
Ik duim mee! Spannend zeg :s)
[i]And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.[/i]
I loved to discover how unique and strange humanity is. How we are all, deep down, nerdy weirdos.
  woensdag 15 april 2015 @ 12:38:08 #238
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151706787
2 nachtjes B-)
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  donderdag 16 april 2015 @ 12:04:51 #239
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151738258
Ey pst, al zenuwachtig?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  donderdag 16 april 2015 @ 12:12:39 #240
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151738535
:% :% :% :% :% :% :% :% :% :%
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
pi_151745796
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2015 12:04 schreef Qwea het volgende:
Ey pst, al zenuwachtig?
Wat denk je zelf? ;(

NOG MAAR EEN NACHTJE!1!1 :X

Pffff... over 16 uur weten we het! Ik heb geen nagels meer over, elke keer als ik er aan denk heb ik zo'n naar 'ik-moet-een-belangrijk-tentamen-doen-maar-ik-heb-niet-goed-geleerd' gevoel van binnen ;(

Manlief is wat minder zenuwpees in dit opzicht, die was al heel stoer worst-case-scenarios aan het verzinnen ("als ze niet drachtig is gaat ze op dieet, 2x per week trainen en elke zaterdag mee joggen om haar van dat luie bankhangen en eten stelen af te krijgen" en zo gelukkig is hij niet zo streng voor z'n vrouw als voor z'n hond :D :') ) Dus we houden voor de zekerheid alvast maar weer rekening met alle opties. Maar man, wat hopen we allemaal op puppy's...

Opvallende zaken (speculatiemateriaal, nu we nog even kunnen speculeren): vanochtend heeft ze na haar ontbijt wéér eten gejat van het aanrecht (een stuk kipkarkas en een blok nog half bevroren KVV) en ze likt opvallend veel en vaak aan haar buik (met name rond haar achterste twee tepels). Geen idee waarom, geen idee of het iets betekent, maar het valt me op :P
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  donderdag 16 april 2015 @ 16:35:04 #242
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151745874
BETER DATE JE MORGEN ASAP UP!!!!!!!!

*nagels afkluift!

8u toch?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151746063
Jep, 8u 's ochtends.

Maar kan niet beloven hoe laat ik precies kom updaten, want heb geen internet op mn telefoon (alleen wifi). Dus moet eerst weer terug thuis zijn en laptop aanslingeren om een mailtje te kunnen sturen (naar jouw introducé) en hier te updaten.

Jullie lijden dus maar lekker even met me mee in onzekerheid >:)

edit: 8u bij de DA, half 9 klaar, even langs de supermarkt voor boodschappen, dan naar huis, dus verwacht rond half 10/10 uur wel even de laptop aan te kunnen doen. Heb je toch een richttijd ;)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  donderdag 16 april 2015 @ 16:53:24 #244
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151746423
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2015 16:40 schreef Miss_Isis het volgende:
Jep, 8u 's ochtends.

Maar kan niet beloven hoe laat ik precies kom updaten, want heb geen internet op mn telefoon (alleen wifi). Dus moet eerst weer terug thuis zijn en laptop aanslingeren om een mailtje te kunnen sturen (naar jouw introducé) en hier te updaten.

Jullie lijden dus maar lekker even met me mee in onzekerheid >:)

edit: 8u bij de DA, half 9 klaar, even langs de supermarkt voor boodschappen, dan naar huis, dus verwacht rond half 10/10 uur wel even de laptop aan te kunnen doen. Heb je toch een richttijd ;)
DUUUUUUUUUUUUUUUUURT LAAAAAAAAAAAAAANG

:D
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  donderdag 16 april 2015 @ 17:34:11 #245
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151747435
Als je het vergelijkt met hoe je er de vorige keer instond, dan lijk je wel positiever nu of niet?
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
pi_151748322
Duurt heeeeeeel lang ja, vertel mij wat :P

En ja, ik ben deze keer wel wat positiever. Vooral omdat ik de vorige keer al vrij snel het gevoel had dat er iets mis was met haar blaas (wat dus ook zo bleek te zijn, helaas). Deze keer vertoont ze verder geen enkel teken van ziekte oid en dat maakt dat ik me daar in ieder geval minder zorgen over maak. Maar dat zou het tegelijkertijd wel des te zuurder maken als ze alsnog niet drachtig zou zijn, want dan heb je geen duidelijke oorzaak.

Ik durf er gewoon toch niet zomaar van uit te gaan dat het deze keer wel raak zal zijn, omdat dat de vorige keer ook niet zo was. Het gebeurt vaker dat teven om wat voor reden dan ook leeg blijven (weer zoiets dat fokkers liever niet aan de grote klok hangen), dus het kan best zijn dat het bij Nori weer gebeurt. En ik ben er al best een hele poos mee bezig; kennelnaam aangevraagd, website gemaakt, ik heb speciaal 2 cursussen gevolgd, sta op de wachtlijst voor nog een andere cursus, leer nu voor het examen van de tweede cursus (volgende week vrijdag moet ik examen doen in Amsterdam)... Dus het is wel iets meer dan 'gewoon voor de aardigheid' en even jammer als het niet doorgaat. Dat maakt dat het voor mij wel een beetje gevoelig ligt allemaal :P en extra vervelend als het niet zou lukken. En ook (weer) zo'n lullige anti-climax voor iedereen die meeleeft (hier en/of irl), dat maakt slecht nieuws ook niet prettiger om te krijgen.

Dus ja, 't is wel een beetje een dingetje al met al :+
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  donderdag 16 april 2015 @ 18:55:01 #247
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151749453
Nori is gewoon zwanger hoor :{w voel het aan mijn water.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151750506
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2015 18:55 schreef Qwea het volgende:
Nori is gewoon zwanger hoor :{w voel het aan mijn water.
Ik hoop van harte dat jouw water een beetje goed staat afgesteld dan :P

Nog 13 uur! *O*
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  donderdag 16 april 2015 @ 19:49:45 #249
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151751274
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2015 19:28 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Ik hoop van harte dat jouw water een beetje goed staat afgesteld dan :P

Nog 13 uur! *O*
Mijn water staat keigoed afgesteld hoor! Wacht maar af.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151755184
Het is biijna vrijdag! *O*
Duvel & Niels
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')