Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 20:33 |
Laatste had ik pruimen over die erg lekker waren, maar sneller bedierven dan ik ze op kon maken. Dus jam gemaakt (handje pruimen levert een klein potje jam op, scheelt weer gedoe met potjes steriliseren want t gaat toch vlug op). Even daarvoor had ik ook al een keer bramenjam gemaakt. De bramenjam was te dun, dus later wat express super dikke kersenjam gemaakt (ik moet leren minder fruit te kopen, btw) die erdoor heen ging. Prima jam. Maar nu, op aanraden van mijn uk (4 jaar) een beetje bramen uit het bos met een banaan omgezet in jam. Maar ik kan er bijna plakjes van snijden. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Buurpoes op 02-09-2014 21:18:20 ] | |
pionnetje | dinsdag 2 september 2014 @ 20:41 |
je kan toch pureren en dan verdunnen? | |
Life2.0 | dinsdag 2 september 2014 @ 20:42 |
ik vraag het morgen even | |
pionnetje | dinsdag 2 september 2014 @ 20:51 |
morgen kan te laat zijn,, | |
Life2.0 | dinsdag 2 september 2014 @ 20:53 |
dan overmorgen! | |
bepklep82 | dinsdag 2 september 2014 @ 20:56 |
Je zou zomaar een nieuwe hype te pakken kunnen hebben. Plakjes Jam ![]() Maar je zou het nogmaals kunnen verhitten en dan water of sap kunnen toevoegen. | |
Tengano | dinsdag 2 september 2014 @ 21:12 |
Dat je jam zo dik wordt komt door die banaan die je erin hebt gedaan. Dus volgende keer zou ik gewoon bramenjam maken... mmmmmm ![]() | |
Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 21:16 |
Die werd eerder dus te dun. ![]() | |
Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 21:17 |
Gewoon water erdoor? ![]() Dat is het proberen waard...hopen dat ik mijn goddelijke jam er niet mee verpest. ![]() | |
Tengano | dinsdag 2 september 2014 @ 21:23 |
Met water erdoor heb je natuurlijk minder smaak. Zou ik niet doen; is zonde. Wat je ook kunt doen is opnieuw bramenjam maken; die wordt dan te dun naar jouw smaak, maar daarna meng je er zoveel van je dikke jam door zodat de nieuwe jam jouw gewenste dikte krijgt. ![]() Extra verwarmen iedere keer maakt dat er nauwelijks structuur van je bramen overblijft. | |
bepklep82 | dinsdag 2 september 2014 @ 21:23 |
Ja wel eerst koken. Maar je moet de jam dan ook opwarmen anders mengt het niet. En niet teveel ineens toevoegen. | |
bepklep82 | dinsdag 2 september 2014 @ 21:24 |
Ik denk dat water toevoegen niet eens zoveel aan de smaak verpest. Je moet geen liters toevoegen, maar de Jam is al gezoet dus het moet kunnen. Je kunt ook een deel water en een deel sap doen. Gewoon vruchten persen en alleen het sap gebruiken. | |
pionnetje | dinsdag 2 september 2014 @ 21:24 |
dit is iets omslachtiger maar werkt ook : invriezen en daarna in een doek wikkelen en dan met een hamer er op slaan en dan laten ontdooien! | |
Tengano | dinsdag 2 september 2014 @ 21:30 |
Misschien is een kaasschaaf dan handiger ![]() | |
CafeRoker | dinsdag 2 september 2014 @ 21:30 |
Doe er geen water maar bessensap bij. | |
Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 21:36 |
De bramen zijn al gepureerd en door een zeef gedrukt. Daar is geen struktuur meer van te vinden. En de verhouding banaan-braam is nu prima. Dus ik ga denk ik toch voor water, dat verandert het minst aan de smaak, hoop ik. | |
Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 21:38 |
Graag even de theoretische gedachtengang toelichten. En hoe ik de stukjes banaan in het proces heel houd. ![]() | |
Tengano | dinsdag 2 september 2014 @ 21:51 |
Misschien water met wat echte vruchtensiroop om smaakverlies te voorkomen? 89 eurocent bij puntje..puntje Kun je vooraf proeven wat je erbij doet en hoef je minder te hopen. ![]() | |
Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 21:53 |
Is er dan bramen-bananen-siroop? Nogmaals: qua smaak is ie prima, de jam. Hooguit n tikje te zoet. | |
Tengano | dinsdag 2 september 2014 @ 22:02 |
Nee, niet dat ik weet. Ik had het over Vruchtenmix met 70% vruchtgehalte. Daar zit in: tomaat, appel, rozenbottel, vlierbes, rode bes en framboos. Op die manier zou je meer 'smaak' behouden (en veranderen) dan met water. Met water verdun je de jam waardoor je jam natuurlijk minder vol en lekker van smaak wordt dan nu. ![]() | |
devzero | dinsdag 2 september 2014 @ 22:23 |
Meer pectine gebruiken? | |
Buurpoes | dinsdag 2 september 2014 @ 22:26 |
Ik gebruik van die geleisuiker. Daar zit pectine in. De gewone is 1:1 en de halfzoete moet 1:2 (suiker:vruchten). Maar die standaard verhouding op de verpakking klopt dus niet bij bramen. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 2 september 2014 @ 22:29 |
Mijn aardbeienjam wordt ook te dun. | |
CafeRoker | dinsdag 2 september 2014 @ 22:34 |
Waarom neem je volgende keer niet gewoon normale suiker met losse gelatine? Dan ben je gelijk van dat probleem van te zoet zijn af. | |
Pietverdriet | dinsdag 2 september 2014 @ 22:35 |
pectine, niet gelatine | |
CafeRoker | dinsdag 2 september 2014 @ 22:37 |
ik ken het verschil. Maar het hoofdbestandsdeel van geleisuiker is toch gelatine? | |
CafeRoker | dinsdag 2 september 2014 @ 22:38 |
Verrek, je hebt gelijk. Nooit geweten ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 2 september 2014 @ 22:40 |
nee, suiker met pectine en citroenzuur, soms ook conserveermiddel als het minder suiker wordt dan 1op1 | |
Pietverdriet | dinsdag 2 september 2014 @ 22:41 |
Als je het niet weet waarom vertel je dan wat iemand moet doen? | |
CafeRoker | dinsdag 2 september 2014 @ 22:45 |
Omdat mijn eigen jam ![]() Kusje dr op piet, als iedereen z'n mond zou houden tot hij het meer dan 100% zeker zou weten werd het knap stil. Voor dingen waar mensen niet direct aan doodgaan is 90% ook wel genoeg ![]() | |
Buurpoes | donderdag 4 september 2014 @ 21:51 |
Verwarmen plus n scheutje water (en toen nog een) is gelukt. Nadeel: nu is de jam bijna op. Gaat hard ineens. ![]() | |
SiGNe | vrijdag 5 september 2014 @ 00:35 |
Alcohol toevoegen wil ook nog weleens helpen en daar krijg je ook weer een lekkere smaak van. Een goede rum bijv. (en met goed bedoel ik gewoon een goedkope, captain morgan bijv. zolang het maar geen Bootz of andere nederlandse troep is) | |
killerkip69 | vrijdag 5 september 2014 @ 00:58 |
M' buurvrouwtje vond anders van niet. Je kan makkelijk 'n beetje water toevoegen, en op die verpakking staat bv 500gr geleisuiker op 1250gr fruit, dat is veel te zoet en/of te dik, al verschillen smaken. Gewoon ietsje minder suiker en scheutje water, wordt ie lekker smeuïg van, maar niet te dun zodat ie uit je boterham loopt... ong 1250gr fruit op 375gr geleisuiker, scheutje water, 4 min koken is OK jam. ![]() of zoiets... 750gr fruit 275gr geleisuiker scheutje water als de jam kookt, beetje eruit en mixen en terug erin verder doorkoken, op het laatste doe je er nog wat hele besjes etc door, nog minuutje doorkoken smakelijke voortzetting. | |
Buurpoes | vrijdag 5 september 2014 @ 09:03 |
Lijkt me een prima plan voor een kindloos huishouden. Dus niet hier. |