abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator zondag 27 juli 2014 @ 10:59:44 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142773107
registreer om deze reclame te verbergen
Hallo, Omdat er om de 3 maand hier wel een topic verschijnt over het aansluiten van een elektrisch kooktoestel of fornuisgroep, leek het mij een goed idee om hier een min of meer centraal topic over te beginnen.

In woningen in Nederland behoort een voorziening aanwezig te zijn die de mogelijkheid bied om elektrisch te koken.
Als er in de keuken van de woning een gasaansluiting aanwezig is dan is de aansluiting om elektrisch te koken meestal onbedraad uitgevoerd.

Als de groep wel bedraad is dan moet er ergens in de buurt van het kooktoestel een vijfpolige perilex wandcontactdoos in de muur zitten.

P1020258.jpg
Afbeelding 1 : Voorbeeld van een inbouw Perilex wandcontactdoos

P1020260.jpg
Afbeelding 2 : Perilex wandcontactdoos na het verwijderen van het deksel.

De contacten van een perilex wandcontactdoos zijn geschikt voor maximaal 16 Ampere, 400-230 Volt wisselspanning.

Als de aansluiting in de keuken nog niet bedraad is, dan loopt er als het goed is een 19 mm leiding vanaf de perilex inbouwdoos naar de meterkast.

Bedraden

P1020265-klein.jpg
Afbeelding 3 : Bedraden en aansluiten van een Perilex aansluiting -> 2 x 230 V
Hoge resolutie ---> http://i202.photobucket.c(...)boer_85/P1020265.jpg

In dit geval moeten er 5 draden door de leiding getrokken worden :

2 x Bruin = De fasen
2 x Blauw = De nul
1 x Geel-Groen = Aarde

Alle draden moeten een doorsnede van 2,5 mm² hebben !

P1020263-klein.jpg
Afbeelding 4 : Bedraden en aansluiten van een Perilex aansluiting -> 3 x 400 V
Hoge resolutie --> http://i202.photobucket.c(...)boer_85/P1020263.jpg

In dit geval moeten er ook 5 draden door de leiding getrokken worden, met als verschil dat

3 x Bruin = De fasen
1 x Blauw = De nul
1 x Geel-Groen = Aarde

Ook hier moeten de draden een doorsnede van 2,5 mm² hebben.

De kleuren Zwart, Zwart-Wit en Grijs zijn ook toegestaan om te gebruiken als fase draad, wel moeten deze draden een doorsnede hebben van 2,5 mm² ![/b]

[b]:? Wanneer heb ik nou een 2 x 230 Volt aansluiting of een 3 x 400 Volt aansluiting nodig :?


Op één normale groep kun je maximaal (230 Volt netspanning x 16 Ampere van de zekering =) 3680 watt aansluiten

Op een 2 x 230 Volt aansluiting kun je maximaal een kooktoestel aansluiten van 2 x 3680 watt = 7360 watt.

Heeft jou kooktoestel een vermogen wat groter is dan 7360 watt dan moet je hem aansluiten op een driefase aansluiting.

:? Ik heb al een perilexaansluiting in keuken zitten, hoe kom ik er achter of hij 2 x 230 Volt of 3 x 400 Volt is :?

Meten is weten zeggen wij altijd in de elektrotechniek, je zult er dus een multi-meter of iets dergelijks bij moeten pakkende om te weten te komen hoe het één en ander aangesloten is. De nul is in 99,9 % van de gevallen linksboven aangesloten. Als je dan van links naar rechts en van boven naar beneden meet dan meet je de volgende spanningen.

Bij 2 x 230 Volt
Tussen linksboven en rechtsboven : 0 V
Tussen linksboven en links onder : 230 V
Tussen linksboven en rechts onder : 230 V
Tussen rechtsboven en links onder : 230 V
Tussen rechtsboven en rechts onder : 230 V

Bij 3 x 400 Volt
Tussen linksboven en rechtsboven : 230 V
Tussen linksboven en linksonder : 230 V
Tussen linksboven en rechtsonder : 230 V
Tussen rechtsboven en linksonder : 400 V
Tussen rechtsboven en rechtsonder : 400 V
Tussen linksonder en rechtsboven : 400 V

Kortom bij een 3 x 400 V aansluiting :

Tussen de (bruine draden) fasen onderling staat altijd ---------------> 400 V
Tussen de (één enkele bruine draad en een blauwe draad) fase en de nul staat altijd ----------------> 230 V

:? Hoe kan ik een kookgroep herkennen in de meterkast :?

Een kookgroep die gebruikt kan worden voor een 2 x 230 V aansluiting ziet er als volgt uit :
Als voorbeeld neem ik automaten van het merk Hager. Natuurlijk maakt iedere fabrikant zijn eigen kookgroepautomaten. Die van jou hoeft dus niet perse een Hager automaat te zijn !

Een hager 2x230V kookgroep ziet er als volgt uit :

kookgroep.gif

Feitelijk is een koopgroep, hetzelfde als twee losse B 16 Ampere automaten.
Met wel één heel belangrijk verschil !

Op het moment dat de automaat zich bij een fout uitschakeld, schakeld de automaat alle twee de fasen tegelijk uit ! Dit zul je ook merken bij het inschakelen omdat beide zijden van de automaat alleen tegelijk in en uit zijn te schakelen.

Een hager 3x400V ziet er als volgt uit :

div_hagerkrachtgif.jpg

Als je een 3 fase groep aan wilt sluiten om het fornuis op aan te sluiten moet je altijd een 4 polige (3 fase en nul) B16 Ampere automaat nemen. Ook hier zul je ontdekken dat de automaat alle 3 van de fase en nul tegelijk in en uit schakeld.

Ik denk dat ik met dit topic toch wel aardig heb laten zien hoe je een fornuis aan moet sluiten *O*
Tips, suggesties voor dit topic ? Laat het gerust horen !

Ook als je er zelfs met behulp van dit topic niet uitkomt, laat het gerust even weten en we zullen kijken wat we voor jou kunnen betekenen :s) *O*
  Moderator zondag 27 juli 2014 @ 11:03:37 #2
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142783065
Bedankt Vonkenboer!

En voor het geval mijn vorige post niet meer te vinden is achter het slotje (met wat aanvullingen):
quote:
Je zou zo'n groep kunnen creëren als je dat perse wilt, maar het nut ervan ontgaat me geheel.
Waarschijnlijk ben ik door de keukenboer op het idee gebracht dat we geen "krachtgroep" nodig hadden, maar alleen een "kookgroep". En dan staar je je nog wel eens blind op iets. Alleen kwam ik toen dus ook ergens tegen dat 2P+2N op dezelfde fase moet. Dat leek me echter niet handig in verband met de belasting per fase. (Misschien is dat alleen als je maar 1 fase hebt, dan heb je niet echt keus).

Een "nadeel" van een 3P+N groep kan zijn dat die meer ruimte inneemt in de kast. Ook zit je dan vast aan vierpolige ALS, terwijl je anders drie tweepolige ALS kunt aanleggen, alle drie op hun eigen fase (of mag je niet twee verschillende fasen van twee tweepolige ALS in een 2 x 230 V "kookgroep" gebruiken?).

Maar ik denk dat ik dat toch het advies van Bijvlagenzinvol volg en voor de "krachtgroep" ga. Nu nog een keuze maken tussen de verschillende merken groepenkasten... En hoe dat dan aangesloten moet worden (zal daarvoor even een ander draadje zoeken, dat is een beetje off-topic hier denk ik).

Toch nog even voor alle duidelijkheid, er is geen voorschrift dat een 2P+2N (2 x 230V) "kookgroep" op twee verschillende fasen verbied?

Nogmaals bedankt Bijvlagenzinvol! Wel degelijk zinvol voor mij ;) ^O^
  Moderator zondag 27 juli 2014 @ 19:24:36 #4
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142786597
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 17:25 schreef FlatBread het volgende:
Toch nog even voor alle duidelijkheid, er is geen voorschrift dat een 2P+2N (2 x 230V) "kookgroep" op twee verschillende fasen verbied?
Nee, er is naar mijn weten geen voorschrift dat dit verbied.
  zondag 27 juli 2014 @ 21:23:22 #5
110489 dragonrider
Back to Nature!
pi_142791848
Ik heb een appartementje gekocht in een oud huis en ben druk aan het klussen. Aangezien de gasleiding ergens lekt en ik alleen gas zou gaan gebruiken om op te koken heb ik maar besloten gas helemaal de deur uit te doen. Ik moet dus elektrisch gaan koken. Ik ben halverwege met het aanleggen van elektriciteitsdraden voor een perilex stopcontact (2x blauw, 2x bruin en 1x aarde). Via Liander heb ik al een aanvraag gedaan om de hoofdaansluiting te verzwaren naar 35A. Een 3 fasen aansluiting leek mij wat overdreven en geen idee of dat uberhaupt mogelijk is ivm de leeftijd van het huis.

Zojuist dus even op internet aan het kijken voor een inductie fornuis. Het moet een vrijstaand apparaat worden. Blijken bijna al die dingen rond de 10 kW te gebruiken. Waarschijnlijk omdat er ook een oven in zit. In mijn gedachten had ik de oven op een apart stopcontact willen aansluiten en het kookgedeelte op de perilex.

Iemand enig raad in deze situatie?
pi_142791909
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 17:25 schreef FlatBread het volgende:
Een "nadeel" van een 3P+N groep kan zijn dat die meer ruimte inneemt in de kast Ook zit je dan vast aan vierpolige ALS, terwijl je anders drie tweepolige ALS kunt aanleggen, alle drie op hun eigen fase (of mag je niet twee verschillende fasen van twee tweepolige ALS in een 2 x 230 V "kookgroep" gebruiken?).
Dat werkt niet.

Een ALS meet het verschil tussen de stroom door de fase en de nul, en als dat verschil te groot is (bv > 30mA) -> ERROR

Je kunt niet 2 fasen via 1 nulleiding (in het apparaat zitten die bij aansluiting op 2 fasen gekoppeld) aansluiten en dan nog verwachten dat de meting klopt aangezien er dan ook stroom tussen de fasen onderling gaat lopen.

(Een 3 fase ALS telt de stromen van alle fasen bij elkaar op, en vergelijkt die uitkomst met de stroom door de nul)

[ Bericht 4% gewijzigd door Bijvlagenzinvol op 27-07-2014 21:37:34 ]
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
  Moderator zondag 27 juli 2014 @ 22:19:08 #7
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142793914
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 21:25 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:

[..]

Dat werkt niet.

Een ALS meet het verschil tussen de stroom door de fase en de nul, en als dat verschil te groot is (bv > 30mA) -> ERROR

Je kunt niet 2 fasen via 1 nulleiding (in het apparaat zitten die bij aansluiting op 2 fasen gekoppeld) aansluiten en dan nog verwachten dat de meting klopt aangezien er dan ook stroom tussen de fasen onderling gaat lopen.

(Een 3 fase ALS telt de stromen van alle fasen bij elkaar op, en vergelijkt die uitkomst met de stroom door de nul)
Dat kan inderdaad niet :)
pi_142795203
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 21:23 schreef dragonrider het volgende:
Iemand enig raad in deze situatie?
Probeer eerst eens te kijken of je 3 fasen kunt krijgen, plaats eventueel een foto van je meterkast (en dan met name het deel waar je hoofdzekering(en) zitten, dus voor de energiemeter.)
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
  maandag 28 juli 2014 @ 09:25:27 #9
110489 dragonrider
Back to Nature!
pi_142803855
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 22:50 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:

[..]

Probeer eerst eens te kijken of je 3 fasen kunt krijgen, plaats eventueel een foto van je meterkast (en dan met name het deel waar je hoofdzekering(en) zitten, dus voor de energiemeter.)
Dit is de meterkast:

29woho1.jpg
pi_142805080
quote:
Dat werkt niet.

Een ALS meet het verschil tussen de stroom door de fase en de nul, en als dat verschil te groot is (bv > 30mA) -> ERROR

Je kunt niet 2 fasen via 1 nulleiding (in het apparaat zitten die bij aansluiting op 2 fasen gekoppeld) aansluiten en dan nog verwachten dat de meting klopt aangezien er dan ook stroom tussen de fasen onderling gaat lopen.

(Een 3 fase ALS telt de stromen van alle fasen bij elkaar op, en vergelijkt die uitkomst met de stroom door de nul)
Ergens dacht ik dat ook al, maar was een beetje uit op een reactie van jullie. ;) Daarvoor dank, nu is volgens mij alles duidelijk.

Ik heb dus sowieso een 4-polige ALS (of alamat) nodig voor de kookgroep (waarvan ik dan een volwaardige krachtgroep maak in de keuken met drie fasen).

Nu nog bedenken of ik de overige automaten achter een tweepolige of vierpolige ALS zet, of toch allemaal alamaten zoals bij Bijvlagenzinvol. Ligt ook een beetje aan de extra kosten.

Zit nu te twijfelen tussen twee opties:

• Krachtgroep als alamat en drie tweepolige ALS voor de overige groepen
• Alle automaten als alamat uitvoeren (afhankelijk van de extra kosten dus)

Eventueel is er nog een derde optie:

• Twee vierpolige ALS met de krachtgroep en overige groepen hierachter

Het nadeel hiervan is dat ik dan nog maar 7 andere groepen aan kan sluiten, dat zou misschien net genoeg zijn, maar dan eigenlijk wil ik nog wel de mogelijkheid hebben om uit te breiden en misschien moeten er sowieso nieuwe groepen bij voor in de keuken, omdat er een aantal apparaten van 2-3kW zijn die nu nog geen eigen groep hebben.
pi_142827996
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 09:25 schreef dragonrider het volgende:
Dit is de meterkast:

[ afbeelding ]
Zou zomaar kunnen dat daar in die kast onder de meter al een 3 fase aansluiting aanwezig is. Bel je netbeheerder even, en vraag wat het kost om er een 3 fase aansluiting van te maken. Je groepenkast moet toch al vervangen worden schat ik zo, tenzij je er een kast met een kookgroep naast wilt plakken
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
pi_142828273
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 10:59 schreef Vonkenboer het volgende:
In woningen in Nederland behoort een voorziening aanwezig te zijn die de mogelijkheid bied om elektrisch te koken.
Als er in de keuken van de woning een gasaansluiting aanwezig is dan is de aansluiting om elektrisch te koken meestal onbedraad uitgevoerd.
Is dit een echte regel? we hebben een redelijk nieuw huis (9 jaar oud), maar we hebben in de keuken geen perplex-aansluiting naast ons gasaansluiting. Wel een normale WCD dus.
pi_142828590
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 21:41 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Is dit een echte regel? we hebben een redelijk nieuw huis (9 jaar oud), maar we hebben in de keuken geen perplex-aansluiting naast ons gasaansluiting. Wel een normale WCD dus.
Ook niet in een kast naast de plaats van het kooktoestel? De loze leiding word meestal op 60 cm uit de vloer geplaatst en kijk anders eens in de meterkast of hier loze leidingen uit vloer of plafond komen.
  Moderator maandag 28 juli 2014 @ 21:48:53 #14
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142828626
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 21:48 schreef exlurker het volgende:

[..]

Ook niet in een kast naast de plaats van het kooktoestel? De loze leiding word meestal op 60 cm uit de vloer geplaatst en kijk anders eens in de meterkast of hier loze leidingen uit vloer of plafond komen.
Wat exlurker zegt; dat is wel de normale gang van zaken :)
pi_142829511
hnmm... ik heb wel een loze leiding uit de vloer. Wellicht dat dat richting de keuken gaat. Ik zal een keer eens even de bouwplattegrond bij pakken. (dat is iets eenvoudiger dan onder of achter de kasten te spieken.
pi_142829614
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 22:09 schreef athlonkmf het volgende:
hnmm... ik heb wel een loze leiding uit de vloer. Wellicht dat dat richting de keuken gaat. Ik zal een keer eens even de bouwplattegrond bij pakken. (dat is iets eenvoudiger dan onder of achter de kasten te spieken.
Zet er een stofzuiger op, en luister in de keuken of je er iets van hoort.
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
  Moderator maandag 28 juli 2014 @ 22:11:54 #17
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142829628
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 22:09 schreef athlonkmf het volgende:
hnmm... ik heb wel een loze leiding uit de vloer. Wellicht dat dat richting de keuken gaat. Ik zal een keer eens even de bouwplattegrond bij pakken. (dat is iets eenvoudiger dan onder of achter de kasten te spieken.
Het gebeurt ook wel eens dat men bijvoorbeeld een wcd voor vonkontsteking monteert op een perilex inbouwdoos en dat ze die in de meterkast weer oppakken en op een willekeurige groep er bij op maken :)
  maandag 28 juli 2014 @ 22:20:02 #18
110489 dragonrider
Back to Nature!
pi_142830075
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 21:34 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:

[..]

Zou zomaar kunnen dat daar in die kast onder de meter al een 3 fase aansluiting aanwezig is. Bel je netbeheerder even, en vraag wat het kost om er een 3 fase aansluiting van te maken. Je groepenkast moet toch al vervangen worden schat ik zo, tenzij je er een kast met een kookgroep naast wilt plakken
Zou die kookgroep niet tussen de pv installatie en de aardlek in kunnen?

Ik heb trouwens net die draden 2x blauw, 2x bruin en 1x aarde aangelegd. Heb ik hier dan nog wat aan als het omgezet wordt naar 3 fasen?
pi_142830364
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 22:20 schreef dragonrider het volgende:
Zou die kookgroep niet tussen de pv installatie en de aardlek in kunnen?
Yup, je hebt gelijk, zo te zien waarschijnlijk wel.

quote:
Ik heb trouwens net die draden 2x blauw, 2x bruin en 1x aarde aangelegd. Heb ik hier dan nog wat aan als het omgezet wordt naar 3 fasen?
Je kunt dan 1 blauwe draad 'omcoderen' naar bruin, blijft een beetje behelpen, maar ik weet niet hoeveel werk het is om een nieuwe draad te trekken.

Evengoed ben je dan wel gelijk van al je andere problemen af. Niks lekkerder dan 3 x 25A. (Nou ja, 3 x 35A wel natuurlijk, maar dat kost je 500,- aan capaciteitstarief extra. :D )
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
pi_142839696
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 22:20 schreef dragonrider het volgende:

[..]

Zou die kookgroep niet tussen de pv installatie en de aardlek in kunnen?

Ik heb trouwens net die draden 2x blauw, 2x bruin en 1x aarde aangelegd. Heb ik hier dan nog wat aan als het omgezet wordt naar 3 fasen?
Hou er wel rekening mee dat er ook een hoofdschakelaar tussen geplaatst dient te worden en zeker bij 3 fasen
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 14:43:52 #21
110489 dragonrider
Back to Nature!
pi_142957079
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 08:38 schreef exlurker het volgende:

[..]

Hou er wel rekening mee dat er ook een hoofdschakelaar tussen geplaatst dient te worden en zeker bij 3 fasen
Ik hou het in eerste instantie toch maar bij 1 fasen. Heb via Liander een aanvraag gedaan voor een 35A hoofdzekering. Klopt het dat dan ook gelijk de huidige ferraris meter vervangen moet worden?
  Moderator vrijdag 1 augustus 2014 @ 18:46:34 #22
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142964879
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 14:43 schreef dragonrider het volgende:

[..]

Ik hou het in eerste instantie toch maar bij 1 fasen. Heb via Liander een aanvraag gedaan voor een 35A hoofdzekering. Klopt het dat dan ook gelijk de huidige ferraris meter vervangen moet worden?
Ja, als je nu eenfase aansluiting hebt en een driefase aansluiting wilt hebben dan moet de huidige ferraris meter ook vervangen worden. :)
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 19:26:28 #23
110489 dragonrider
Back to Nature!
pi_142966050
Ik wil dus alleen van een 25 naar een 35A. Moet de meter dan vervangen worden, volgens de mevrouw aan liander wel..
  Moderator vrijdag 1 augustus 2014 @ 21:12:28 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_142969808
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 19:26 schreef dragonrider het volgende:
Ik wil dus alleen van een 25 naar een 35A. Moet de meter dan vervangen worden, volgens de mevrouw aan liander wel..
Vaak doen ze dat er automatisch er bij :); soms plaatst men een slimme meter.
pi_142971087
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 19:26 schreef dragonrider het volgende:
Ik wil dus alleen van een 25 naar een 35A. Moet de meter dan vervangen worden, volgens de mevrouw aan liander wel..
Volgens mij MOET dat niet.

Ze proberen het wel te pushen, maar je hebt het recht om de meterwissel te weigeren.
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')