Voor studiejaar 2014-2015 heb ik mijn ingeschreven voor een pre-master aan de RUG. Gevolgd door een eenjarige master.
De 'vergoeding/tuition fees' die ik hiervoor moet betalen is maar liefst ¤ 2.859. Dit jaar hebben ze de naam aangepast zodat het geen collegegeld is waar je betaald, maar vergoeding voor EC´s. Daarom was het bedrag na ¤ 1.835 vorig jaar het maximum wat er betaald moest worden. Aangezien dit nu geen collegegeld is en ik dit moet betalen voor EC´s, moet ik de volle pond betalen. Bron:
http://www.rug.nl/education/tuition/fees/pre-masterprogrammeNog een vervelend onderdeel bij de RUG is dat je word ingeschreven voor een 'hbo-bachelor' en je geen studiefinanciering krijgt. Meeste andere universiteiten schrijven dit onder een tweejarige master waardoor je wel een jaar studiefinanciering kan krijgen. Helaas is de pre-master elders niet te volgen dus ben ik gedwongen mij hier aan te melden.
Er blijft maar een optie over: lenen. Hiervoor heb ik contact opgenomen met DUO. Volgens de vrouw die ik aan de lijn had mag ik alleen een ¤0 lening aanvragen waardoor ik recht heb op ov in het eerste jaar. Tijdens mijn masterjaar heb ik daar ook geen recht meer op. (Antwoord van mevrouw was dat het regels waren waar zei ook niets aan kon doen). Waarom zou ik niet mogen lenen? Hier klopt volgens mij echt helemaal niets van.
Op de website van IB staan allerlei nieuwe wetten met betrekking tot het pre-master jaar:
http://www.duo.nl/zakelij(...)chakelprogrammas.aspKan iemand mij het volgende uitleggen:
- klopt het dat ik niet mag lenen? Leg uit.
- kan ik een deel van het collegegeld alsnog vergoed krijgen?
- waarom heb ik geen recht op ov tijdens mijn master?
Naar mijn mening word het volgen van een pre-master echt ontmoedigd...