bronquote:Betalen voor koffie op het werk wordt normaal. Koffieconcurrenten Douwe Egberts en Starbucks installeren elke dag een luxe koffiehoek bij een bedrijf. Daar moeten werknemers voor hun cappucino of latte macchiato betalen, soms wel 2,80 euro.
Het Starbucks Corner Cafe bij het Europese hoofdkantoor van Crocs in Hoofddorp. Koffiedrinkers betalen er 1,20 tot 2,40 euro.
Starbucks heeft in Nederland sinds november vorig jaar veertig Corner Cafés neergezet bij bedrijven en instellingen. Douwe Egberts heeft sinds maart acht DE Coffee Kitchens geinstalleerd.
De koffiedrinker kan daar kiezen uit drie verschillende melanges versgemalen bonen waarmee vervolgens talloze varianten zijn samen te stellen. Starbucks biedt circa 300 verschillende variaties, DE tegen de 400. Koffiedrinkers kunnen naast verse melk en melkschuim ook zaken als vanille, mokka of frambozensiroop toevoegen of een chai latte nuttigen. DE verkoopt daarnaast losse theezakjes van dochter Pickwick.
Douwe Egberts is in Nederland al de belangrijkste leverancier voor koffie op het werk. Starbucks wil met de machines een rol gaan spelen in de professionele koffiemarkt. De Amerikanen zijn daarbij in zee gegaan met het Zwitserse Selecta, dat marktleider zegt te zijn in Europa.
'Tien jaar geleden zouden Starbuckscafés in Nederland niet hebben gewerkt,' zegt Michael Haley van Starbucks Europa. 'Nederlanders waren toen tevreden met hun filterkoffie. Inmiddels is de aandacht voor koffie veel intensiever. Ook op de werkplek wordt slechte koffie niet meer gepikt.'
Betalen
Bedrijven kiezen echter voor de goedkoopste koffie-automaten, veelal met oplospoeder. Zo ook aannemer Ballast Nedam. 'In Nederland is het normaal dat je de koffie van je baas krijgt,' zegt facilitymanager Ruud Maalderink. 'Maar de trend is ook in het bedrijfsleven dat je daarnaast gaat betalen voor kwaliteit. Dat zien we ook bij de cateraar van ons bedrijfsrestaurant. Bovendien willen mensen ook op hun werk meer beleving.'
Bij DE Coffee Kitchen betalen werknemers een euro voor een espressso of lungo tot 2,80 euro voor de meest aangeklede variaties. Bij Starbucks liggen de prijzen tussen 1,20 euro en 2,40 euro. Die opbrengst gaat helemaal naar de koffiebedrijven, niet naar de werkgever. Die bespaart geld doordat DE of Selecta het onderhoud, schoonmaak en bevoorrading van de koffiehoek helemaal voor hun rekening nemen.
Starbucks en Selecta verwachte enkele duizenden Coffee Corners neer te gaan zetten, DE wil gene cijfers noemen. 'Ik ben er heilig van overtuigd dat dit de toekomst is,' zegt Paul Schoon van DE Master Blenders. 'Maar of dit over drie, vijf of zeven jaar is ingeburgerd, durf ik niet te zeggen.'
Iemand kan niet rekenen;quote:Op zondag 6 juli 2014 20:11 schreef Mylene het volgende:
Koffieconcurrenten Douwe Egberts en Starbucks installeren elke dag een luxe koffiehoek bij een bedrijf.
+quote:
Lijkt me een slechte zet, naar mijn idee wordt je van koffie productiever, dus dat kun je er niet genoeg induwen bij je werknemers.quote:
Dit.quote:Op zondag 6 juli 2014 20:16 schreef Geralt het volgende:
Nog niet misschien dat ik ga betalen voor koffie op mn werk.
Dan neem ik van thuis wel een thermoskan mee. Of ik drink gewoon water.
Ik ben volgens mij de enige in het hele bedrijf bij ons die die nieuwe koffie prima te zuipen vind.quote:Op zondag 6 juli 2014 20:18 schreef nattermann het volgende:
[..]
Dit.
Ook nog eens gruwelijke bocht wat uit die dingen komt
Dit.quote:Op zondag 6 juli 2014 20:16 schreef Geralt het volgende:
Nog niet misschien dat ik ga betalen voor koffie op mn werk.
Dan neem ik van thuis wel een thermoskan mee. Of ik drink gewoon water.
Mooi staaltje projectie.quote:Bovendien willen mensen ook op hun werk meer beleving.'
Het probleem komt als het apparaat dat er nu staat vervangen moet worden. Dan kan het opeens erg aantrekkelijk worden voor de werkgever om dat toch maar achterwege te laten, want er is nu toch ook die luxe koffiehoek.quote:Op zondag 6 juli 2014 20:59 schreef Dehelerambam het volgende:
Het apparaat dat er nu staat blijft staan, dus iedereen houdt gratis koffie. Maar wil je meer kwaliteit (bonen etc), dan komt de mogelijkheid er om dat te krijgen, maar dan tegen betaling. Geen inperking, maar uitbreiding van de keuzemogelijkheden dus. En daar blijkt dus markt voor te zijn. Snap het probleem niet zo.
lunch, koffie, thee en een sapje bij die lunch is allema secundair geregeldquote:Op zondag 6 juli 2014 20:27 schreef mogsy het volgende:
Ik geef gewoon mijn boodschappen lijstje door op kantoor en de volgende dag kan ik het vinden in de keuken. Geen kosten voor mij aan verbonden.![]()
Persoonlijk vind ik dit soort dingen zoals gratis koffie en thee en eventueel wat fruit gewoon horen bij een goede werkgever zijn. Ik zou ze uitlachen als ze zouden zeggen dat ik zou moeten betalen voor me bakkies Twinings Earl Grey.
Maargoed misschien komt dit omdat ik voornamelijk voor kleine bedrijven heb gewerkt. De cultuur in grotere bedrijven ligt mij niet zo.
Dat dus, of na een tijdje word de ingekochte goedkope gratis koffie steeds beroerder,smeriger en goedkoper totdat iedereen van narigheid maar een betaalde bak neemt en de werkgever vervolgens de gratis automaat kan eindigen wegens gebrek aan gebruik.quote:Op zondag 6 juli 2014 21:10 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Het probleem komt als het apparaat dat er nu staat vervangen moet worden. Dan kan het opeens erg aantrekkelijk worden voor de werkgever om dat toch maar achterwege te laten, want er is nu toch ook die luxe koffiehoek.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |