ja klopt had ik ook gedaan, heb de x-coordinaten van de snijpunten bepaald en deze als grens genomen. Omdat het gebied in het positieve xy-vlak ligt heb ik de grens vanaf -1 genomen.quote:Op donderdag 3 juli 2014 14:34 schreef t4rt4rus het volgende:
Ik zie alleen maar wat integralen staan zonder enige uitleg.
Schrijf eerst eens op hoe je het volume gaat bereken, en wat de grenzen zijn waar over je moet integreren.
Niks daarvan. Zo bereken je niet het volume van een omwentelingslichaam. TS snapt het blijkbaar evenmin, want ook hij vervalt in deze denkfout. Gaan jullie beiden eerst dit maar eens bestuderen.quote:Op donderdag 3 juli 2014 14:37 schreef Rezania het volgende:
x als functie van y uitdrukken, integreren, oppervlakte keer 2*pi. Klaar.
Ik heb er echt superlang aangezeten.. heel het boek doorgebladerd maar ik kom er maar niet uit.. je zou me echt énorm helpen als je me kan vertellen wat ik fout doe.quote:Op donderdag 3 juli 2014 15:20 schreef Riparius het volgende:
[..]
Niks daarvan. Zo bereken je niet het volume van een omwentelingslichaam. TS snapt het blijkbaar evenmin, want ook hij vervalt in deze denkfout. Gaan jullie beide eerst dit maar eens bestuderen.
Hmmm, is toch wel goed weggezakt dus.quote:Op donderdag 3 juli 2014 15:20 schreef Riparius het volgende:
[..]
Niks daarvan. Zo bereken je niet het volume van een omwentelingslichaam. TS snapt het blijkbaar evenmin, want ook hij vervalt in deze denkfout. Gaan jullie beide eerst dit maar eens bestuderen.
Welk boek is dat?quote:Op donderdag 3 juli 2014 15:25 schreef ronaldoo12 het volgende:
[..]
Ik heb er echt superlang aangezeten.. heel het boek doorgebladerd maar ik kom er maar niet uit.. je zou me echt énorm helpen als je me kan vertellen wat ik fout doe.
Je bent enorm aan het goochelen. Een belangrijke stap die ik je nog niet heb zien zetten is om eerst de coördinaten te bepalen van het snijpunt in het eerste kwadrant van de parabool en de rechte lijn. Dan moet je vervolgens x uitdrukken als functie van y voor zowel y = f(x) als y = g(x) op het interval waarover je gaat integreren. Je krijgt zo het verschil van twee integralen voor het volume van het omwentelingslichaam.quote:Op donderdag 3 juli 2014 15:34 schreef ronaldoo12 het volgende:
klopt het dat ik mijn grenzen verkeerd kies? dus dat het niet -1 tot 0,5 is.. maar : 0 tot 1
dus dat je naar de y-as moet kijken.. schets: http://nl.tinypic.com/r/wbql1e/8
maar dan kom ik om (3/32) pi .. het antwoord zegt (13/32)pi ..
Dit is compleet fout. Je hanteert om te beginnen nog steeds een verkeerde formule die gebaseerd is op je onzinnige gedachte dat je de oppervlakte van een vlakdeel simpel kunt vermenigvuldigen met 2π om het volume van het omwentelingslichaam te verkrijgen. Het lijkt er dus op dat je mijn uitleg compleet negeert. Overigens moet je eerst x uitdrukken als functie van y, en dus krijg je (twee!) integralen met dy, niet met dx. Bestudeer nu eerst maar eens dat Wikipedia artikel waarnaar ik hierboven link.quote:Op donderdag 3 juli 2014 15:50 schreef ronaldoo12 het volgende:
Hey dankjewel voor je uitleg ik denk dat ik het snap.
Zou je misschien aub voor me kunnen controleren of dit het antwoord op de vraag is:
http://nl.tinypic.com/r/107nosh/8
Het boek heet trouwens: Toegepaste wiskunde voor het hoger beroepsonderwijs
Ik heb je opgave even uitgewerkt. De opgave luidt als volgt:quote:Op donderdag 3 juli 2014 14:22 schreef ronaldoo12 het volgende:
Kan iemand mij aub helpen met deze vraag:
[snip]
het goede antwoord moet zijn: (13/32) pi
[snip]
T lijkt me toch logisch dat ze geen dy gebruiken als ze over x integreren. Op het moment dat je om de y-as gaat wentelen moet je dus je grafiek omschrijven en gebruik je dy bij het integreren.quote:Op donderdag 3 juli 2014 19:28 schreef ronaldoo12 het volgende:
Hey dankjewel voor je uitleg en ik waardeer het enorm.. alleen het brengt enigszins verwarring bij me op. Waarschijnlijk kan je het op meerdere manieren berekenen. Want hier drukken ze x niet uit in y en gebruiken ze ook geen dy.. kijk :
http://nl.tinypic.com/r/16m615k/8
Bij deze opgave wentelen ze ook om de y-as en gebruiken ze géén dy.quote:Op donderdag 3 juli 2014 19:36 schreef Mitsu het volgende:
[..]
T lijkt me toch logisch dat ze geen dy gebruiken als ze over x integreren. Op het moment dat je om de y-as gaat wentelen moet je dus je grafiek omschrijven en gebruik je dy bij het integreren.
En in deze situatie is het eenvoudiger om je formule om te schrijven en over de y-as te gaan wentelen.
Je moet even helder voor jezelf opschrijven of markeren om welk stuk in de grafiek het gaat en dus de grenzen daarvan bepalen. Stapsgewijs werken en bedenken wat je wilt berekenen is the key.
Dit is een andere methode, die in het Engels Shell integration wordt genoemd. Ik zou je aanraden deze methode voorlopig niet te gebruiken, aangezien deze minder intuïtief werkt dan de meer gebruikelijke methode die in het Engels Disc integration wordt genoemd.quote:Op donderdag 3 juli 2014 19:44 schreef ronaldoo12 het volgende:
[..]
Bij deze opgave wentelen ze ook om de y-as en gebruiken ze géén dy.
Over deze dit voorbeeld heb ik het die dat hierboven ook staat: http://nl.tinypic.com/r/16m615k/8
Ik zou hier geen partiële integratie toepassen. Maak gebruik van de identiteitquote:Op donderdag 3 juli 2014 20:22 schreef ronaldoo12 het volgende:
Dankjewel ! ik had nog een klein vraagje over een ander soort integraal. Namelijk:
http://nl.tinypic.com/r/13yex0/8
Vraag 3a .. ik weet dat je partiele integratie moet toepassen maar het lijkt steeds alsof ik op een nog moeilijker integraal uitkom. Zal zo mijn uitwerking plaatsen..
2 sinx / cos xquote:Op donderdag 3 juli 2014 20:30 schreef Riparius het volgende:
[..]
Ik zou hier geen partiële integratie toepassen. Maak gebruik van de identiteit
sin(2x) = 2·sin(x)·cos(x)
Wat krijg je dan?
Ja, en dat is gelijk aan 2·tan(x).quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |