Zo te horen, heeft je kat een geïrriteerde keel. Dat kan diverse oorzaken hebben, bijv. een grasspriet in de keel, een infectie/onsteking enz enz. Als het al langer duurt dan een paar dagen en/of je kat ook andere klachten heeft, dan is het wel zeer verstandig om dat te na te laten kijken door je dierenarts.quote:Op woensdag 25 juni 2014 11:44 schreef Brummetje2.0 het volgende:
Mijn kat maakt soms vreemde geluiden nadat ze gedronken heeft. Drinkt ze dan te snel ofzo?
Ze "zit" dan op haar buik en het lijkt op een soort gekuch/gehoest om de zoveel seconden. Er komt niks uit, geen haarbal en ze geeft niet over.
Het is geen rare vraag. Het wordt getriggerd door 'iets', meestal een stoffige omgeving of door spanning, en wanneer hij getriggerd wordt, krijgt hij dus een aanval van hoesten. Dat kan een paar keer hoesten zijn, zoals voor een paar weken terug toen het hier echt net een woestijn was, maar dat kan ook dagen aanhouden (al is dat al ruim een jaar niet meer gebeurd).quote:Op woensdag 25 juni 2014 13:07 schreef Cici het volgende:
Altijd vreemd om te horen vind ik, een paard met astma.
Ik heb zelf ook astma en ben allergisch voor dieren, vooral honden, katten, vogels, paarden.
Reageert het paard niet op de hond qua astma?
(Hele rare vraag misschien, weet ook niet hoe astma bij een paard werkt eigenlijk.. Dus, excuseer mij voor de rare vraag...)
Grappig (niet voor het paard), ik heb laatst een (ik geloof Amerikaans) wetenschappelijk artikel gelezen over astma bij de paarden. Ik heb zelf geen paard, wel astma, dus vond het interessantquote:Op woensdag 25 juni 2014 12:10 schreef Samzz het volgende:
Godveromme, heel verhaal getypt. Weg.
In het kort:
Paard heeft astma, dit is goed controleerbaar en hij heeft er weinig last van. Af en toe een kuchje als het wat stoffig is buiten of als hij zich opwindt. Op het moment hoest hij niet, heeft hij geen last van vastzittend slijm of neusvloeiing.
Vorig jaar september is paard ernstig ziek geweest, zware allergische reactie op iets, hals en nek twee keer zo dik, heel moeilijk ademhalen, zeer hoge koorts. Behandeld met koortsremmers en een flinke kuur prednisolon. Paard is helemaal opgeknapt.
Sinds 3 maand is paard na een rustperiode weer in het rijden opgepakt. Dit gaat uitzonderlijk goed en hij zit weer zo goed als op zijn oude niveau. Hij krijgt supplementen ter ondersteuning van de luchtwegen (foeneknof met zeewier en een luchtwegenmix met o.a. venkel, laurier, knoflook, foenegriek, zoethout, brandnetel en nog wat meer). Tot nu toe ging dat prima.
Sinds een week ademt meneer als een 80-jarige ex-roker met COPD. Vanuit het niets naar uitademen waarbij hij zijn buik/flanken enorm aanspant en waarbij hij ook 'piept'. Dit duidt uiteraard op zijn longen. Nu weet ik niet wat de oorzaak is, hij heeft daar sinds zijn allergische reactie (geen idee waarop) geen last meer van gehad. Ook de temperatuur en de stoffigheid lijken geen invloed te hebben, op het moment dat het begon was het namelijk zo'n 15 graden, en door de enkele buien niet stoffig. Nu zit ik uiteraard te denken aan een ventipulmin kuurtje, de dierenarts komt sowieso eind van de week voor de andere paarden, dus kijkt hij Rio ook meteen na. Mijn vraag is echter, kan ik hem iets geven ter preventie? Extra ondersteuning van de bronchiën? Supplementen dan wel medicatie. Zou dit ook weer een allergische reactie op iets kunnen zijn? Bij zijn vorige reactie hebben ze onderzoek gedaan naar de meest voorkomende allergische reacties bij paarden, daar kwam niks uit.
Aan het paard zelf is verder niks te zien:
[ afbeelding ]
Hij glanst als een spiegel, zit echt goed in zijn vel, temperatuur is normaal, turgor en hartslag idem. Ik houd dit namelijk sinds zijn 'reactie' iedere dag bij. Tijdens licht werk (stap en draf aan de longe) wordt zijn ademhaling niet slechter, ook niet beter, hij lijkt geen moeite met het werk te hebben. Hij staat momenteel op rust. Ook goed om te weten, hij krijgt twee kilo muesli (suikervrij, laag in energie, puur voor het kauwen, eigenlijk) en een kilo onderhoudsbrok per dag, onbeperkt (geweekt) hooi en hij staat van half acht tot half negen 's avonds op het land.
Wij weten veel minder over astma bij paarden dan bij mensen. Eigenlijk is het bij paarden niet helemaal gelijk aan astma bij mensen. In wetenschappelijke literatuur wordt bij een paard dan ook nooit over "astma" gesproken.quote:Op woensdag 25 juni 2014 13:07 schreef Cici het volgende:
Altijd vreemd om te horen vind ik, een paard met astma.
Ik heb zelf ook astma en ben allergisch voor dieren, vooral honden, katten, vogels, paarden.
Reageert het paard niet op de hond qua astma?
(Hele rare vraag misschien, weet ook niet hoe astma bij een paard werkt eigenlijk.. Dus, excuseer mij voor de rare vraag...)
De hond rolt vooral in modder en verse mest... En ze zwemt heel graag. Was ze maar stoffig, dat zou een stuk minder viezigheid opleverenquote:Op woensdag 25 juni 2014 13:41 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Wij weten veel minder over astma bij paarden dan bij mensen. Eigenlijk is het bij paarden niet helemaal gelijk aan astma bij mensen. In wetenschappelijke literatuur wordt bij een paard dan ook nooit over "astma" gesproken.![]()
Maar meestal wordt het dus veroorzaakt door schimmelsporen in het over of in de lucht. Of een paard allergisch kan zijn voor een hond... Tja, alles kan, maar niet erg waarschijnlijk. Wel als die Lab lekker in stof rolt, en vervolgens onder de neus van Rio gaat staan
Idd, wat Samzz zegt, een heleboel oorzaken dus.quote:Op woensdag 25 juni 2014 13:21 schreef Alentejana het volgende:
Wat zijn voor de hand liggende redenen voor een veel te vroeg geboren veulen? Ik heb het over in de zevende maand ofzo, veulen had nog geen haar.
quote:Op woensdag 25 juni 2014 13:46 schreef Samzz het volgende:
Dan zal het inderdaad zijn astma zijn.
Zijn stal houd ik zo goed mogelijk stofvrij. Hij staat op houtkrullen van Plospan, de ventilatie is uitstekend. Hij staat van half acht 's ochtends tot half negen 's avonds buiten op het land. Hij komt enkel om half vijf naar binnen voor zijn slobber met supplementen en wanneer ik hem ga trainen. Het mesten gebeurt nadat hij naar buiten is gegaan, datzelfde geldt voor het vegen. Zijn krachtvoer en hooi krijgt hij om zeven uur 's ochtends, rond een uur of vijf met de slobber en om negen uur 's avonds. Daarnaast worden de looppaden twee keer per week gesproeid tegen het stof, afhankelijk van hoe droog het is.
Het hooi ligt in een aparte opslag, daar komt hij in principe niet mee in aanraking. Het hooi dat hij krijgt komt van rechthoekige balen van 1000 kilo en wordt voor het voeren goed geweekt, dit doe ik al jaren zo en gaat goed.
Niet zonder overleg met je dierenarts. Misschien gaat hij vrijdag helemaal iets anders geven wat niet samen met pred kan. Of misschien is het toch geen astma, maar iets anders wat met pred alleen maar erger wordt. Moest je trouwens de vorige keer de kuur niet afmaken?quote:Over prednisolon gesproken, dat heb ik nog liggen. Maar dat wil ik hem niet zomaar geven.
En die vangt zij zelf?? In Nederland mag je nu nog niet op fazanten en niet op konijnen jagenquote:De lab komt inderdaad uit een showlijn en is behoorlijk flink, inderdaad. Ze doet zich voornamelijk tegoed aan jonge fazanten en konijnen op het moment...
Mooi hoorquote:En ik zit in België, onze stal heeft een binnentuin met vijver.
Ik doe mijn best voor de gezondheid van mijn lievelingquote:Op woensdag 25 juni 2014 13:55 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]Klinkt als goede paardeneigenaar
[..]
Niet zonder overleg met je dierenarts. Misschien gaat hij vrijdag helemaal iets anders geven wat niet samen met pred kan. Of misschien is het toch geen astma, maar iets anders wat met pred alleen maar erger wordt. Moest je trouwens de vorige keer de kuur niet afmaken?
[..]
En die vangt zij zelf?? In Nederland mag je nu nog niet op fazanten en niet op konijnen jagen
[..]
Mooi hoor
Ah ok!quote:Op woensdag 25 juni 2014 13:13 schreef Samzz het volgende:
[..]
Het is geen rare vraag. Het wordt getriggerd door 'iets', meestal een stoffige omgeving of door spanning, en wanneer hij getriggerd wordt, krijgt hij dus een aanval van hoesten. Dat kan een paar keer hoesten zijn, zoals voor een paar weken terug toen het hier echt net een woestijn was, maar dat kan ook dagen aanhouden (al is dat al ruim een jaar niet meer gebeurd).
Daarnaast is hij dus, denken wij, ook allergisch voor iets. We weten alleen niet wat... En dat is klote.
En nee, hij reageert niet op de hond. Ook niet op andere paarden. Zijn astma wordt over het algemeen getriggerd door een stoffige omgeving, dus stuivend zand of zo.
Het is bij paarden ook niet helemaal gelijk aan astma bij mensen. Alleen zeggen dat ie astma heeft is makkelijkerquote:Op woensdag 25 juni 2014 15:15 schreef Cici het volgende:
[..]
Ah ok!
Dank je voor je antwoord.
Wou dat mijn astma zo reageerde. Alleen op stof etc. Maar nee, ik als grote hondenliefhebber ben allergisch voor dieren.
Ik heb 2 ratjes, waar ik wel goed tegen kan, maar merk soms wel iets van mijn allergie..
Jij hebt ook astma DDA?
En toch dierenarts geworden? Awesome!!!!
Ik las net het stukje van de DDA op mijn vraagquote:Op woensdag 25 juni 2014 15:18 schreef Samzz het volgende:
[..]
Het is bij paarden ook niet helemaal gelijk aan astma bij mensen. Alleen zeggen dat ie astma heeft is makkelijker.
En de ene astma-soort is de andere niet, lijkt me.
Ik heb geen andere merries en geen bedrijf, en het is geen stamboekdier, dus ik neem aan geen verplichtingen die richting in. Ik heb mijn DA aan de telefoon gehad om te melden, maar die maakte er verder niks van. Helaas hadden we beide last van slechte ontvangst en kon ik niet meer vragen.quote:Op woensdag 25 juni 2014 13:48 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Idd, wat Samzz zegt, een heleboel oorzaken dus.
Als je het wil weten, moet je sectie laten doen op het veulen en de vruchtvliezen. Ik vraag me af of bepaalde testen niet verplicht zijn bij een verwerpend paard? Bij koeien namelijk wel, maar dan heb je natuurlijk het gevaar dat de besmette koe andere koeien (en/of mensen) besmet.
Ja, het is echt heel erg mooiquote:Op woensdag 25 juni 2014 15:27 schreef oh-oh het volgende:
Samzz wat een toffe stal met die binnentuin zo zeg
Ik heb met name last van stof / fijne deeltjes in de lucht, dus werken met paarden/koeien/olifanten is lastig, laat staan varkens- of pluimveestallen. Maar geen problemen met kleine gezelschapsdieren.quote:Op woensdag 25 juni 2014 15:15 schreef Cici het volgende:
[..]
Ah ok!
Dank je voor je antwoord.
Wou dat mijn astma zo reageerde. Alleen op stof etc. Maar nee, ik als grote hondenliefhebber ben allergisch voor dieren.
Ik heb 2 ratjes, waar ik wel goed tegen kan, maar merk soms wel iets van mijn allergie..
Jij hebt ook astma DDA?
En toch dierenarts geworden? Awesome!!!!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |