FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / 'Stop met het wassen van kip!'
Kapt-Ruigbaarddinsdag 17 juni 2014 @ 14:09
quote:
Zijn befaamde gebraden kipfilet zorgde ervoor dat de 79-jarige Peter Clarke doodziek werd. Net als veel anderen waste hij de kip voor het bereiden. Iets wat hij nu nooit meer zal doen.

De nacht na de maaltijd kreeg Clarke extreme buikpijn. Na onderzoeken bleek dat hij behept was met de Campylobacter bacterie die hij opliep door het wassen van de kip. Het was iets wat de man, net als bijna de helft van de bevolking, altijd deed zonder te beseffen hoe riskant het kan zijn voor de gezondheid.
Spetters

De Food Standards Agency (FDA) waarschuwde gisteren om vooral te stoppen met het wassen van de kip voor het koken vanwege verspreidingsrisico van dodelijke bacteriën door waterspetters.

Een maag-darminfectie door de Campylobacter komt in ons land veel voor, vooral in de zomer. Naar schatting is ongeveer 80 procent van de gevallen de schuld van besmet pluimvee.

Clarke tegenover de Daily Mail: ''Ik was verrast dat ik zo ziek werd van zo'n simpele routine als kip wassen. Gek genoeg had ik niet van de kip gegeten, dus het moest wel door het wassen komen. Vanaf dat moment heb ik geen kip meer gegeten, maar mocht ik dat toch een keer doen zal ik het vlees in ieder geval niet meer wassen.''

In ongeveer de helft van de gevallen begint een infectie met de Campylobacter bacterie met griepachtige symptomen, gevolgd door diarree, braken, buikpijn en krampen die lijken op een blindedarmontsteking. Gewoonlijk duren deze klachten ongeveer een week. Om uitdroging te voorkomen is het vooral belangrijk om goed te drinken en voldoende suiker en zout binnen te krijgen.
Bron: Telegraaf

Sowieso, kip wassen :? :')
mstxdinsdag 17 juni 2014 @ 14:12
Waarom zou je vlees wassen??
Surveillance-Fietsdinsdag 17 juni 2014 @ 14:13
kip wassen. WIE DOET DAT NOU
Tja..1986dinsdag 17 juni 2014 @ 14:13
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:12 schreef mstx het volgende:
Waarom zou je vlees wassen??
Inderdaad, goede vraag. Blijkbaar doet 50% van de bevolking het, dus ik neem aan dat iemand het hier wel even komt uitleggen.
BORRREETJEEEdinsdag 17 juni 2014 @ 14:13
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:13 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
kip wassen. WIE DOET DAT NOU
Surinamers volgens mij.
Gunnerdinsdag 17 juni 2014 @ 14:13
zit al genoeg water in de plofkip dus waarom zou je?
Surveillance-Fietsdinsdag 17 juni 2014 @ 14:14
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:13 schreef BORRREETJEEE het volgende:

[..]

Surinamers volgens mij.
ik spoel hem altijd af in de wc...
troveydinsdag 17 juni 2014 @ 14:14
Apart, nog nooit gedaan...zou niet eens op het idee komen. :')
Wel handig om te weten waar die bacterie vandaan komt, zal eens vragen een een bevriende bioloog of het waar is of niet :P .....hij heeft al eens zo'n infectie opgelopen door kip te eten bij een kennis (nee, was ik dus niet :P ) en nu is de grote vraag...heeft die kip een bad gehad? >:)
CherryOnTopdinsdag 17 juni 2014 @ 14:14
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:12 schreef mstx het volgende:
Waarom zou je vlees wassen??
Geen idee, het is nog nooit in me opgekomen om dat te doen.
banapplesdinsdag 17 juni 2014 @ 14:14
Daarom zet ik het ook altijd in de vaatwasser. Dan heb je geen last van spetters.
DonJamesdinsdag 17 juni 2014 @ 14:14
Bucket.jpg

NIET DOEN, LEVENSGEVAARLIJK!! :( :(
BORRREETJEEEdinsdag 17 juni 2014 @ 14:15
Ik was trouwens wel eens varken.

SPOILER
Maar dan leven ze nog wel.
Joetjahdinsdag 17 juni 2014 @ 14:16
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:15 schreef BORRREETJEEE het volgende:
Ik was trouwens wel eens varken.

SPOILER
Maar dan leven ze nog wel.
Verkapt kijk-mij-meerdere-vriendinnen-hebben-topiccomment!
Joetjahdinsdag 17 juni 2014 @ 14:16
-dubbel-
CherryOnTopdinsdag 17 juni 2014 @ 14:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:16 schreef Joetjah het volgende:
-dubbel-
Verkapt kijk-mij-geen-verstand-van-posten-hebben comment.
Prosposdinsdag 17 juni 2014 @ 14:18
Wassen van de kip doe je ook na het bakken. Dit niet weten :')
DonJamesdinsdag 17 juni 2014 @ 14:19
Is choking the chicken nu ook levensgevaarlijk, trouwens? :@
Joetjahdinsdag 17 juni 2014 @ 14:20
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:18 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Verkapt kijk-mij-geen-verstand-van-posten-hebben comment.
:'(
Xa1ptdinsdag 17 juni 2014 @ 14:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:18 schreef Prospos het volgende:
Wassen van de kip doe je ook na het bakken. Dit niet weten :')
Precies, fuck de marinade.
Brummetje2.0dinsdag 17 juni 2014 @ 14:20
Wie wast er dan ook kip?!! :') :') :')
Xa1ptdinsdag 17 juni 2014 @ 14:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:16 schreef Joetjah het volgende:

[..]

Verkapt kijk-mij-meerdere-vriendinnen-hebben-topiccomment!
Je kunt een varken maar één keer wassen?
Joetjahdinsdag 17 juni 2014 @ 14:21
quote:
9s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:20 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Je kunt een varken maar één keer wassen?
In zijn spoiler gebruikte hij een meervoudsvorm :)
Yi-Longdinsdag 17 juni 2014 @ 14:22
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:13 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
kip wassen. WIE DOET DAT NOU
Ik.

Niet filet ofzo, maar als je kipwings of whatever op de markt hebt gehaald, dan willen daar nog wel eens 'haartjes' in zitten (begin van veertjes), en die scrub je er toch liever uit...

Daarnaast weet je niet wat er allemaal op heeft gezeten, vliegen en whatever. Dus je doet ze even snel onder de kraan schoonmaken met je vingers en legt ze te drogen, waarna je de marinade doet...
starladinsdag 17 juni 2014 @ 14:22
Kip wassen :')
Xa1ptdinsdag 17 juni 2014 @ 14:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:21 schreef Joetjah het volgende:

[..]

In zijn spoiler gebruikte hij een meervoudsvorm :)
Verdomme.
Brummetje2.0dinsdag 17 juni 2014 @ 14:24
quote:
99s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:22 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

Ik.

Niet filet ofzo, maar als je kipwings of whatever op de markt hebt gehaald, dan willen daar nog wel eens 'haartjes' in zitten (begin van veertjes), en die scrub je er toch liever uit...

Daarnaast weet je niet wat er allemaal op heeft gezeten, vliegen en whatever. Dus je doet ze even snel onder de kraan schoonmaken met je vingers en legt ze te drogen, waarna je de marinade doet...
Aha, de eerste dommerik meldt zich. :P
Zwitzalfcremetjedinsdag 17 juni 2014 @ 14:24
Ik! Ik maak kip altijd schoon met azijn en zout. Behalve kipfilet. :)
DonJamesdinsdag 17 juni 2014 @ 14:25
quote:
99s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:22 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

Ik.

Niet filet ofzo, maar als je kipwings of whatever op de markt hebt gehaald, dan willen daar nog wel eens 'haartjes' in zitten ...
Was je de kip dan met Andrélon of zo?
Zwitzalfcremetjedinsdag 17 juni 2014 @ 14:26
Logisch dat de mensen daar ziek worden als je kip met afwasmiddel schoon maakt :')
BORRREETJEEEdinsdag 17 juni 2014 @ 14:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:25 schreef DonJames het volgende:

[..]

Was je de kip dan met Andrélon of zo?
Denk met Veet.
RemcoDelftdinsdag 17 juni 2014 @ 14:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:13 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]

Inderdaad, goede vraag. Blijkbaar doet 50% van de bevolking het, dus ik neem aan dat iemand het hier wel even komt uitleggen.
Ik ken alleen buitenlanders die dat doen. Als je vlees in Oela Boela Land op de markt koopt, waar het vol vliegen zit, is dat inderdaad verstandig. Hier niet.
Neemt niet weg dat de snotinjecties best eens zouden mogen stoppen. 20 jaar geleden kostte kipfilet twee keer zo duur als gehakt, nu is gehakt duurder...
quinoahipsterdinsdag 17 juni 2014 @ 14:31
Ja soms is 'ie zo helemaal slijmerig van het ontdooien :{
Dan was ik 'm ook effe :s)
Yi-Longdinsdag 17 juni 2014 @ 14:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:25 schreef DonJames het volgende:

[..]

Was je de kip dan met Andrélon of zo?
Kraanwater, gewoon met je handen schoonwrijven..
#ANONIEMdinsdag 17 juni 2014 @ 14:35
Ik laat mijn kip altijd in water weken zodat het malser wordt en was het dan ook gelijk.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2014 14:35:49 ]
DonJamesdinsdag 17 juni 2014 @ 14:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:35 schreef beeer het volgende:
Ik laat mijn kip altijd in water weken zodat het malser wordt en was het dan ook gelijk.
Doe ik ook, beetje groenten erbij, wat vermicelli. Lekker! Wel de kip weken in heel warm (kokend) water.
Vader_Aardbeidinsdag 17 juni 2014 @ 14:45
Ik was helemaal nooit kip, wat ies deze???
BrandXdinsdag 17 juni 2014 @ 14:47
quote:
99s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:34 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

Kraanwater, gewoon met je handen schoonwrijven..
daar haal je bacterien van vliegen niet mee weg, dat is dan al te veel het vlees in getrokken.
Enige remedie is gewoon: zorgen dat je kip goed gebraden, gekookt, gestooft, gegrild what ever is. Lang genoeg heet genoeg geweest dus, alleen daarmee kill je eventuele bacterien het meest betrouwbaar :).

En tja, amerikanen doen wel meer gekke dingen in het kader van 'dat is gezond' :')
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 14:47
Ik was de kip ook , zoals iemand al zei slijmerig \waterige drap er even afspoelen, doe ik ook met varkensvlees, maar dan moet kip snijden toch ook levensgevaarlijk zijn, vooral als je die dan niet gewassen hebt, maar goed de gevaren van kip zijn alom bekent , denk dat het mede een kwestie is van veel je handen wassen m.b.t. verwerking v.d. kip en met hoe schoon is jouw keuken?
datismijnmeningdinsdag 17 juni 2014 @ 14:49
Wtf het is toch geen groente :') _O-
Die vent wast zeker ook zijn patat :')
En zijn aardappelpuree :')
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 14:50
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:49 schreef datismijnmening het volgende:
Wtf het is toch geen groente :') _O-
Die vent wast zeker ook zijn patat :')
En zijn aardappelpuree :')
de aardappels voor de patat wel
Hathordinsdag 17 juni 2014 @ 14:50
quote:
19s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:14 schreef banapples het volgende:
Daarom zet ik het ook altijd in de vaatwasser. Dan heb je geen last van spetters.
Ik in de wasmachine op 40 graden.
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 14:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:50 schreef Hathor het volgende:

[..]

Ik in de wasmachine op 40 graden.
dan moet je uitkijken 60 is save volgens bepaalde kenners
Hathordinsdag 17 juni 2014 @ 14:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:51 schreef Dance99Vv het volgende:

[..]

dan moet je uitkijken 60 is save volgens bepaalde kenners
Nah ik ben safe, ik gooi er altijd een flinke scheut kipverzachter bij.
Yi-Longdinsdag 17 juni 2014 @ 14:54
quote:
19s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:47 schreef BrandX het volgende:

[..]

daar haal je bacterien van vliegen niet mee weg, dat is dan al te veel het vlees in getrokken.
Enige remedie is gewoon: zorgen dat je kip goed gebraden, gekookt, gestooft, gegrild what ever is. Lang genoeg heet genoeg geweest dus, alleen daarmee kill je eventuele bacterien het meest betrouwbaar :).

En tja, amerikanen doen wel meer gekke dingen in het kader van 'dat is gezond' :')
... het gaat op de eerste plaats ook om die 'haren' die er soms in zitten, om die er even uit te 'schuren' en plukken.
BrandXdinsdag 17 juni 2014 @ 14:54
quote:
99s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:54 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

... het gaat op de eerste plaats ook om die 'haren' die er soms in zitten, om die er even uit te 'schuren' en plukken.
Ja ok, die snap ik :Y
datismijnmeningdinsdag 17 juni 2014 @ 14:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:50 schreef Dance99Vv het volgende:

[..]

de aardappels voor de patat wel
Ja maar voorverpakt niet :')
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 15:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:58 schreef datismijnmening het volgende:

[..]

Ja maar voorverpakt niet :')
Ik denk dat je hier de spijker op de kop tikt, we kopen alles zowat voorverpakt , en verwachten dat het gewassen is en vrij van bestrijdingsmiddelen, er zijn hordes mensen die de in de supermarkt gekochte groente ,voorverpakt en gesneden ,kant en klaar zo in de slabak donderen zonder nog even te wassen/spoelen.
quinoahipsterdinsdag 17 juni 2014 @ 15:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:50 schreef Hathor het volgende:

[..]

Ik in de wasmachine op 40 graden.
Doe dan 95 graden, is 'ie meteen gaar oO<
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 15:21
quote:
14s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:11 schreef quinoahipster het volgende:

[..]

Doe dan 95 graden, is 'ie meteen gaar oO<
Zo nodig het gevogelte voorkoken om het malser te maken.Hierdoor wordt het echter afgekookt en bij het braden minder gemakkelijk en minder mooi bruin.

uit mijn kookboek van de huishoudschool s.gravenhage uit 1949.

De panklaargemaakte kip van binnen en buiten wassen is ook zo'n pasage uit het kookboek
Denk dus dat veel ouderen deze handeling nog steeds uitvoeren met de kip
DeRakker.dinsdag 17 juni 2014 @ 15:23
quote:
99s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:54 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

... het gaat op de eerste plaats ook om die 'haren' die er soms in zitten, om die er even uit te 'schuren' en plukken.
Kippen hebben geen haren :?
datismijnmeningdinsdag 17 juni 2014 @ 15:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:03 schreef Dance99Vv het volgende:

[..]

Ik denk dat je hier de spijker op de kop tikt, we kopen alles zowat voorverpakt , en verwachten dat het gewassen is en vrij van bestrijdingsmiddelen, er zijn hordes mensen die de in de supermarkt gekochte groente ,voorverpakt en gesneden ,kant en klaar zo in de slabak donderen zonder nog even te wassen/spoelen.
Als het goed is is voorverpakte sla enz. wel gewassen. Ik doe het wel voor de zekerheid altijd nog een keer.
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 15:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:35 schreef datismijnmening het volgende:

[..]

Als het goed is is voorverpakte sla enz. wel gewassen. Ik doe het wel voor de zekerheid altijd nog een keer.
Ik ook, ben al een keer kikkers in mijn sla tegengekomen (van de appie )
datismijnmeningdinsdag 17 juni 2014 @ 15:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:44 schreef Dance99Vv het volgende:

[..]

Ik ook, ben al een keer kikkers in mijn sla tegengekomen (van de appie )
Wat _O-
Levend?
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 15:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:45 schreef datismijnmening het volgende:

[..]

Wat _O-
Levend?
ja en dooie. Dus ter controlle op wat ik eet ,was ik dingen dus , ook kip
ps. die sla heb ik weggegooid
datismijnmeningdinsdag 17 juni 2014 @ 15:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:46 schreef Dance99Vv het volgende:

[..]

ja en dooie. Dus ter controlle op wat ik eet ,was ik dingen dus , ook kip
Ik zou een klacht indienen en een schadevergoeding eisen in zo'n geval ^O^
Kip en vlees enzo worden natuurlijk gewoon bacterie vrij in de pan
Dance99Vvdinsdag 17 juni 2014 @ 15:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 15:48 schreef datismijnmening het volgende:

[..]

Ik zou een klacht indienen en een schadevergoeding eisen in zo'n geval ^O^
Kip en vlees enzo worden natuurlijk gewoon bacterie vrij in de pan
correct, maar dat betekent niet dat kip maar van onder tot boven onder de bacterien mag zitten voordat die in de pan gaat
koekiidinsdag 17 juni 2014 @ 16:48
Kip wassen met schoonmaakmiddel :') Gewoon met zout schoonmaken.
Linkse_Boomknuffelaardinsdag 17 juni 2014 @ 17:05
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:13 schreef BORRREETJEEE het volgende:

[..]

Surinamers volgens mij.
Maar die lijden ook massaal aan smetvrees, gaan drie keer per dag onder de douche, hebben een enorme energierekening, hebben het altijd koud en zelfs nu staat daar de verwarming aan :') en wassen hun handen ook als ze een deurkruk hebben aangeraakt.
Verder heeft een groot gedeelte van hen ook suikerziekte, wat niet zo verwonderlijk is als je echt overal suiker in gooit.

Het zijn wel hele vriendelijke mensen vaak en Hindoestaanse meisjes zijn vaak erg mooi, maar dat smetvrees is wel ziekelijk. :{
firefly3dinsdag 17 juni 2014 @ 17:47
Hahaha stelletje kipwassers. Muhahaaaaa
rakottodinsdag 17 juni 2014 @ 18:58
Niets mis met het wassen van kip.
StateOfMinddinsdag 17 juni 2014 @ 21:27
Met chickies onder de douche O-)
erodomedinsdag 17 juni 2014 @ 21:41
Ik was al het vlees en vis en groente en fruit... Heb teveel van de voedselverwerkingsindustrie gezien om er niet op te vertrouwen dat het gewoon normaal schoon is ;)

Maar ik snap niet zo goed waarom er hier zo gefocussed wordt op die waterspetter, is het niet veel meer voor de hand liggend dat hij het gewoon van de kip heeft gekregen aangezien hij die vast had?
Als je gewoon goed je handen wast en je werkomgeving schoon houdt zie ik het probleem niet verder.
TimeJumperdinsdag 17 juni 2014 @ 22:07
Wie wast er nu niet een kip :{ :?
Getver zo'n vies slijmerig gevoel als je zo'n kipfiletje vast hebt en waar is die kip geweest? :+
Wassen dat ding en dan lekker bakken :Y)
probeerdinsdag 17 juni 2014 @ 22:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:19 schreef DonJames het volgende:
Is choking the chicken nu ook levensgevaarlijk, trouwens? :@
Is dat een synoniem voor wurgseks kleine meisjes die hun mond niet kunnen houden?
Tommekedinsdag 17 juni 2014 @ 22:58
quote:
99s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 14:22 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

Ik.

Niet filet ofzo, maar als je kipwings of whatever op de markt hebt gehaald, dan willen daar nog wel eens 'haartjes' in zitten (begin van veertjes), en die scrub je er toch liever uit...

Daarnaast weet je niet wat er allemaal op heeft gezeten, vliegen en whatever. Dus je doet ze even snel onder de kraan schoonmaken met je vingers en legt ze te drogen, waarna je de marinade doet...
Chinezen en hun eet- en kookgewoontes :')
Magicadinsdag 17 juni 2014 @ 23:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 22:07 schreef TimeJumper het volgende:
Wie wast er nu een kip :{ :?
Ahmad1nejaddinsdag 17 juni 2014 @ 23:59
Ik stop mijn vlees altijd eerst in de afwasmachine
DjinNwoensdag 18 juni 2014 @ 00:00
Uhm...zo raar vind ik het niet om kip te wassen.
Als mijn (Indonesische) oma kip gaat bereiden wast ze de kipfilets altijd eerst met water en zout.
Het vieze slijmerige laagje wil ze er niet op hebben.
Iedereen in de familie (inclusief ik) heeft haar gewoonte overgenomen, we zijn er nog nooit ziek van geworden.
Gewoon rubberen handschoentjes gebruiken, niet spetteren, en alles wat met de kip in aanraking is geweest goed met Dettol schoonmaken
Wespensteekwoensdag 18 juni 2014 @ 00:05
Hoe moet je die caravan dan schoonmaken?
raptorixwoensdag 18 juni 2014 @ 01:11
ik jakker het eerst 20 minuten in de olie, geen problemen met bacterieen.
Oceanonixwoensdag 18 juni 2014 @ 07:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juni 2014 21:41 schreef erodome het volgende:
Ik was al het vlees en vis en groente en fruit... Heb teveel van de voedselverwerkingsindustrie gezien om er niet op te vertrouwen dat het gewoon normaal schoon is ;)

Maar ik snap niet zo goed waarom er hier zo gefocussed wordt op die waterspetter, is het niet veel meer voor de hand liggend dat hij het gewoon van de kip heeft gekregen aangezien hij die vast had?
Als je gewoon goed je handen wast en je werkomgeving schoon houdt zie ik het probleem niet verder.
Het gaat niet om de zichtbare waterspetters maar het aerosool. De fijne mist, de waterdruppel wordt dan als drager gebruikt door de bacterie. Die adem je in. Vervolgens wordt je daar ziek van.
Als je spetters hebt, heb je zeker aerosool. Werk je netjes zonde spetters zal je ook aerosool oplopen, met daarbij de kans op besmetting en ziek worden.
SpecialKwoensdag 18 juni 2014 @ 08:02
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juni 2014 00:00 schreef DjinN het volgende:
Uhm...zo raar vind ik het niet om kip te wassen.
Als mijn (Indonesische) oma kip gaat bereiden wast ze de kipfilets altijd eerst met water en zout.
Het vieze slijmerige laagje wil ze er niet op hebben.
Iedereen in de familie (inclusief ik) heeft haar gewoonte overgenomen, we zijn er nog nooit ziek van geworden.
Gewoon rubberen handschoentjes gebruiken, niet spetteren, en alles wat met de kip in aanraking is geweest goed met Dettol schoonmaken
http://en.wikipedia.org/wiki/Aerosolization

Normale spetters zijn niet het probleem.

Edit: Ocean was me al voor :')

[ Bericht 6% gewijzigd door SpecialK op 18-06-2014 11:35:13 ]
erodomewoensdag 18 juni 2014 @ 11:28
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juni 2014 07:53 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Het gaat niet om de zichtbare waterspetters maar het aerosool. De fijne mist, de waterdruppel wordt dan als drager gebruikt door de bacterie. Die adem je in. Vervolgens wordt je daar ziek van.
Als je spetters hebt, heb je zeker aerosool. Werk je netjes zonde spetters zal je ook aerosool oplopen, met daarbij de kans op besmetting en ziek worden.
Ah ok, dat is al wat logischer. Dan zou je het ook kunnen krijgen als je verder wel netjes voorzorgsmaatregelen krijgt.
Dance99Vvwoensdag 18 juni 2014 @ 13:15
Dus of je de kip nou wel of niet wast/afspoelt, er bestaat dus altijd gevaar van besmetting met gevaarlijke /ziekmakende bacterien.