Dat doet er niet toe. Een hele hoop eindigen er wel op en mijn vraag was waarom dat is. Er zal vast een rede voor zijn, het zal vast iets betekenen en daar ben ik benieuwd naar.quote:
is er een reden dat veel woorden op n eindigen dan?quote:Op zaterdag 14 juni 2014 20:52 schreef zwartja het volgende:
[..]
Dat doet er niet toe. Een hele hoop eindigen er wel op en mijn vraag was waarom dat is. Er zal vast een rede voor zijn, het zal vast iets betekenen en daar ben ik benieuwd naar.
Ongetwijfeld. "Ine" zal denk ik iets uit het Latijns zijn. Ben benieuwd naar wat het betekent. Bij alkaloïden is het als volgt:quote:Op zaterdag 14 juni 2014 20:55 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
is er een reden dat veel woorden op n eindigen dan?
wait whatquote:Op zaterdag 14 juni 2014 20:59 schreef zwartja het volgende:
[..]
Ongetwijfeld. "Ine" zal denk ik iets uit het Latijns zijn. Ben benieuwd naar wat het betekent. Bij alkaloïden is het als volgt:
"De naam van alkaloïden eindigt op "-ine", meestal gevoegd achter de plantennaam. Atropine bijvoorbeeld, wordt geïsoleerd uit de plant Atropa belladonna. Wanneer meerdere alkaloïden afkomstig zijn van één plant, worden achtervoegsels gebruikt als "-idine", "-anine", "-aline", "-inine" etc."
Zal dus bij medicijnen ook wel een reden hebben.
Wat?quote:Op zaterdag 14 juni 2014 21:03 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
wait what
jij denk serieus dat het DOEL of gebruikt van de stof bepaald welke naam het gaat hebben?
Dit dus.quote:Op zaterdag 14 juni 2014 20:55 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
is er een reden dat veel woorden op n eindigen dan?
Nou ja, het is Engels hè? De statines eindigen ook op -e: simvastatine, atorvastatine etc.quote:Op zaterdag 14 juni 2014 21:13 schreef zwartja het volgende:
http://quizlet.com/3921406/medications-ending-in-flash-cards/
Eindletters hebben dus inderdaad een betekenis. Jammer alleen dat "ine" er niet bij staat.
Er zit wel een soort systeem achter, enkel is het niet concreet en heeft het voldoende uitzonderingen. Chemici verzinnen niet maar gewoon een naam als ze een stof ontdekken, daar denken ze daadwerkelijk over na.quote:Op zaterdag 14 juni 2014 21:15 schreef starla het volgende:
[..]
Nou ja, het is Engels hè? De statines eindigen ook op -e: simvastatine, atorvastatine etc.
Ook de penicillines, maar doet er niet toe. Het merendeel eindigt niet op een -e, snap ook niet waarom er een verklaring voor moet zijn. Omdat het lekker bekt misschien? Veel meer moet je er niet achter zoeken.
ahquote:Op zaterdag 14 juni 2014 21:28 schreef zwartja het volgende:
[..]
Kwam dat inderdaad tegen. Me laatste post was daar van.
quote:-ine [achtervoegsel met de betekenis ‘met de aard van’, ter aanduiding van verkleiningen en in de chemie] {in bv. gelatine 1599} < oudfrans, frans -ine < latijn -inus, -ina, -inum [-achtig] < grieks -inè.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |