BazZz2 | vrijdag 6 juni 2014 @ 17:00 |
beste fok!kers, een klein vraagje, wij hebben hier in de koelkast ongeopende, vacuüm verpakte gerookte zalm liggen die inmiddels al een week over de datum is. Is dit nog veilig om te eten? het plan is al gemaakt om het niet te doen en nieuwe te halen, maar ik was toch benieuwd. ik ben namelijk niet zo'n type die het heel nauw neemt met die houdbaarheidsdata. | |
BrandX | vrijdag 6 juni 2014 @ 17:02 |
openen, ruiken en een klein stukje proeven. Als het niet goed meer is komt de slechte aroma je sowieso al tegemoet, maar mocht je neus naar de knoppen zijn, dan proef je het ook snel genoeg. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 juni 2014 @ 17:21 |
Goh, drie euro versus het risico een nacht kotsen en spuitdiaree | |
madco | vrijdag 6 juni 2014 @ 17:24 |
Waar ik altijd naar kijk: wanneer heb ik het gekocht? Ligt het al een jaar thuis en is het een week over de datum -> eten Heb ik 9 dagen geleden gekocht en is het over de datum? -> weggooien Als het product normaal al een half jaar goed is maakt die week ook niet meer uit | |
RetepV | vrijdag 6 juni 2014 @ 17:30 |
Oef, zo'n intelligent antwoord had ik niet verwacht op Fok! | |
De-Boswachter | vrijdag 6 juni 2014 @ 17:44 |
Zalm wordt lichter van kleur als ie gaat verzuren en dat ruik je echt wel. Ziet ie er nog gewoon uit en ruikt ie normaal, gewoon opeten. Doen we hier zo vaak.... | |
__Saviour__ | vrijdag 6 juni 2014 @ 18:15 |
Gewoon proberen. Als je verkeerd hebt gegokt, krijg je hooguit wat buikpijn. Aan voedselvergiftiging is nog nooit iemand overleden. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 juni 2014 @ 18:28 |
In Nederland 280 mensen per jaar. | |
golfer | vrijdag 6 juni 2014 @ 18:39 |
Binnenkort nog eentje erbij die te gierig was om een nieuw pakje zalm te halen voor een paar euro. | |
Curiosity | zaterdag 7 juni 2014 @ 23:09 |
Gewoon je zintuigen gebruiken, daar zijn ze voor. Het kan zelfs zo zijn dat de zalm al bedorven is terwijl de tht nog goed. Maar Piet en Golfer vertrouwen dan zeker blind op de tht? Vacuum is verpakken om iets langer houdbaar te maken, die zalm gaat niet opeens spontaan in de gisting mode omdat de tht verlopen is, de fabrikant garandeerd dat de zalm tot die datum goed is, maar als het langer is, is het mooi meegenomen. Zo niet, dan mag je gaan klagen. Is het tht of tgt? is ook een verschil. | |
Pietverdriet | zondag 8 juni 2014 @ 08:05 |
Nee, ik raad TS, die het niet zelf kan inschatten, het risico op kotsen en diaree niet te nemen voor een lullig pakje zalm. Lekker stoer van je om net als de rest van nitwit fok te roepen ah joh kan best maar jij neemt dat risico niet, je laat een ander dat nemen. Jij weet niet hoe koud zijn koelkast staat, hoe lang de koelketen onderbroken was. | |
Curiosity | zondag 8 juni 2014 @ 10:18 |
Knap dat je op het basis van het stukje tekst van TO kan inschatten wat hij wel en niet kan. Ik zou dus gewoon even ruiken en proeven. Goh waar hebben anders een neus en mond voor? En best stoer om mij direct een nitwit te noemen :-) | |
Five_Horizons | zondag 8 juni 2014 @ 10:20 |
Ah, in dat geval is de houdbaarheidsdatum sowieso niet relevant voor TS..je punt? (mensen die alles laten afhangen van de datum die op de verpakking staat ) | |
Pietverdriet | zondag 8 juni 2014 @ 10:21 |
Wie lezen kan heeft echt een voorsprong | |
Five_Horizons | zondag 8 juni 2014 @ 10:22 |
In dit geval is het nauwelijks relevant. | |
Pietverdriet | zondag 8 juni 2014 @ 10:24 |
voor jou duidelijk niet, nee. | |
Five_Horizons | zondag 8 juni 2014 @ 10:25 |
Ons taalwonder probeert hier een punt te maken... ' '. Opa; de datum is niet heel erg relevant. Je zintuigen gebruiken wel. Ook als de datum nog lang niet verstreken is. | |
Pietverdriet | zondag 8 juni 2014 @ 10:27 |
Als jij eens half zoveel wist van taal als ik van voedsel... | |
Five_Horizons | zondag 8 juni 2014 @ 10:31 |
Dat je een beetje leuk kan koken, zegt nog niets over 'kennis van voedsel'. Om te ruiken of voedsel niet meer goed is, hoef je alleen je neus te gebruiken. Je kunt er ook gewoon naar kijken en desnoods wat proeven. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Maar als jij wilt vasthouden aan die houdbaarheidsdatum, moet je dat helemaal zelf weten. Leuk als het stiekem al bedorven is, vóór die datum verstreken is. Hoe weet je dat? Oh ja... je ruikt of ziet het.... | |
Curiosity | zondag 8 juni 2014 @ 10:32 |
+1 | |
Pietverdriet | zondag 8 juni 2014 @ 10:33 |
Erg goed lezen kan je niet, mmm? | |
Five_Horizons | zondag 8 juni 2014 @ 10:36 |
Trollen kun jij daarentegen wel. | |
Alan_Bastard | zondag 8 juni 2014 @ 10:43 |
Als je nou gewoon zijn posts leest, dan kom je er achter dat je echt zelf niet goed leest. En in plaats van het topic te verpesten kun je beter eerst lezen en dan reageren. Mijn advies is hetzelfde als Piet. Kun je het niet inschatten met je zintuigen: dan weggooien. | |
Curiosity | zondag 8 juni 2014 @ 11:25 |
Piet zegt bij voorbaat al weggooien, niet eens je zintuigen gebruiken, zalm die een week over tht is, is in Piet zijn ogen al bedorven. | |
Postbus100 | zondag 8 juni 2014 @ 11:36 |
Leeft TS nog? | |
Ole | zondag 8 juni 2014 @ 12:45 |
Ik doe de kattentest. Als zij het niet eten is het bedorven | |
Alan_Bastard | zondag 8 juni 2014 @ 12:47 |
Eens dat als de katten het niet eten dat het bedorven is, maar als ze het wel eten is net niet per se meer goed | |
Five_Horizons | zondag 8 juni 2014 @ 16:37 |
| |
Pietverdriet | zondag 8 juni 2014 @ 17:03 |
Quote nu eens waar ik dat zeg, trollmod | |
Thezappa | zondag 8 juni 2014 @ 17:20 |
Mooi dat je zegt dat je het niet zo nauw neemt met de datum , en wel zon vraag stelt | |
Alan_Bastard | zondag 8 juni 2014 @ 17:29 |
Ofwel, aangezien TS het zelf niet kan inschatten, dat het dán verstandig is de datum aan te houden. En daar ben ik het mee eens. Als ik zelf niet weet hoe ik kan beoordelen of iets nog goed is, dan gooi ik het ook weg. Lijkt me de veilige weg | |
Miracle_Drug | zondag 8 juni 2014 @ 19:17 |
Heb je weleens voedselvergiftiging gehad? Dat is echt niet 'hooguit wat buikpijn'. | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 16:48 |
En als ze het wel eten heb jij minder .... | |
mytec | maandag 9 juni 2014 @ 17:06 |
Er zijn natuurlijk verschillende gradaties ;-) Ik heb toen ik een jaar of 12 was vitamientje fruitsap gedronken dat 3 maand overdatum was. Ik heb toen een paar keer overgegeven maar daarna was ik weer de oude. Echter kan bedorven vlees of vis je natuurlijk verder van huis brengen. | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:10 |
Gekookte Rijst en pasta kunnen zelfs dodelijk zijn. | |
mytec | maandag 9 juni 2014 @ 17:12 |
overdatum van vers gekookte rijst en pasta neem ik aan? niet van de gedroogde in pak? | |
Klaploper | maandag 9 juni 2014 @ 17:14 |
Gekookt kan een dag na koken met wat pech al fataal zijn. Gedroogd is volgens mij niet zo'n probleem als het goed afgesloten is. | |
BrandX | maandag 9 juni 2014 @ 17:17 |
ja? Ik maak altijd pasta voor twee dagen voor mezelf, dus het gaat na afkoelen de ijskast in voor de volgende avond. Wat is er gevaarlijk aan ? | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 17:17 |
O .... Dat bewaar ik zovaak .... | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:18 |
Gekookt en dan niet geforceerd gekoeld en te warm bewaard, kan zoals klaploper al zegt de volgende dag al fataal zijn. Eigenlijk moet je met gekookte rijst en pasta het meest oppassen. Paar jaar geleden in limburg een heel gezin aan overleden toen men een pastasalade maakte met de macaroni van de vorige dag. | |
__Saviour__ | maandag 9 juni 2014 @ 17:19 |
Ja, keertje per ongeluk zout dat al over datum was over de frieten gedaan. Kwam ik pas later achter, toen de buikpijn al begonnen was. Maar dat ging dus ook weer zo over, geen blijvende schade. | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:20 |
Als je het snel koelt en koud bewaard valt het mee, maar beter is het ff vers te koken. | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 17:22 |
Ik bedoel alleen de rijst, en alleen de pasta he .... Niet het vlees en de groenten en de saus erbij .... | |
Klaploper | maandag 9 juni 2014 @ 17:24 |
Rijst en pasta zijn juist gevaarlijk omdat ze een groot oppervlak hebben en voor veel bacteriën en schimmels een hele goede voedingsbodem zijn. Maar ik bewaar het zelf ook wel eens hoor, maar eigenlijk niet langer dan een dag en dan ook direct afkoelen en de koelkast in. | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:24 |
Ik ook. Gewoon gekookte rijst/pasta Waarom zou je het bovendien willen bewaren, kost geen drol | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:25 |
Bovendien zijn er een aantal zeer gevaarlijke die het op lauwe rijst en pasta zeer goed doen. | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 17:26 |
Als ik er de volgende dag weer iets mee kan maken? Waarom niet? Ik kook ook weleens een heel pak rijst om het vervolgens in porties in te vriezen. Altijd makkelijk als voorraadje. | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:27 |
Ontdooien en warm maken is meer werk dan het vers koken. Ik bedoel 1 kopje rijst op 2 kopjes water, aan de kook brengen en laag zetten. Wat is daar veel werk of lastig aan? Het smaakt beter, is weinig werk en verstandiger. | |
Klaploper | maandag 9 juni 2014 @ 17:28 |
Nou ja, als je de rijst of pasta los invriest betekent dat waarschijnlijk ook dat je er dan nog wat anders bij gaat maken. Dan kan je eigenlijk net zo goed een pannetje rijst/pasta opzetten terwijl je bezig bent. | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 17:29 |
Ik kook beter in één keer een heel pak rijst om in te vriezen dan tien keer één portie .... | |
mytec | maandag 9 juni 2014 @ 17:31 |
klopt opgewarmde rijst of pasta is dan ook gewoon niet weg te krijgen. vers is makkelijker en lekkerder. | |
Pietverdriet | maandag 9 juni 2014 @ 17:33 |
1 kopje rijst 2 kopjes water Aan de kook brengen, laag zetten. Rijst is zooo makkelijk | |
#ANONIEM | maandag 9 juni 2014 @ 18:13 |
In de wok smaakt 'oude' rijst dan wel weer prima vind ik. | |
RobinOok | maandag 9 juni 2014 @ 20:18 |
Oh, wat erg. Ik wil zulke dingen liever niet weten. Kun je dit niet beter discreet voor je houden? | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 20:19 |
| |
Lienekien | maandag 9 juni 2014 @ 20:39 |
Dan heb je een heel milde voedselvergiftiging gehad. Als het dagenlang achtereen bij je eruit spuit, van voren en van achteren, dan spreek ik je nog wel eens opnieuw. | |
Juicyhil | maandag 9 juni 2014 @ 20:45 |
Ja ik heb hier trouwens ook een tilapiafilet van AH die ik gisteren had gekocht en direct geopend. Maar is dat dan nog morgen te eten als de verpakking open ligt in de koelkast? | |
Lienekien | maandag 9 juni 2014 @ 20:50 |
Is het al over datum? | |
Juicyhil | maandag 9 juni 2014 @ 21:02 |
Nee dat niet. Maar dus wel al open | |
mytec | maandag 9 juni 2014 @ 21:03 |
verse vis van de visboer is ook niet gevacumeerd! dus gewoon even ruiken, ruik je te veel vis dan toch maar niet. Maar 1 dag gekoeld moet prima kunnen | |
maily | maandag 9 juni 2014 @ 21:05 |
Die zou ik (om meerdere redenen) toch maar een opnieuw afsluiten ...... folietje erover. | |
Juicyhil | maandag 9 juni 2014 @ 21:08 |
Ik heb hem nu in een boterhamzakje, maar ik zal hem wel even in vershoudfolie wikkelen | |
Spanky78 | maandag 9 juni 2014 @ 22:11 |
Je hebt best een punt, alleen dit product is er nu net een waar je geen risico mee wil lopen. Gerookte zalm kun je akelig ziek van worden, rauwe koudwatervis die moet je eigenlijk op ijs bewaren.... En ze worden niet zo sterk meer gezouten dat je geen risico meer loopt. In dit geval zou ik het risico ook niet zomaar willen lopen. | |
Spanky78 | maandag 9 juni 2014 @ 22:22 |
Het grappige dat als er rode saus zoorheen zit het risico enorm veel lager is. ROde saus is zuur en dat voorkomt groei van schadelijke bacterien. Overigens is 'oude' rijst ook gevaarlijk vanwege de schimmels, bepaalde schimmels maken gifstoffen aan waar je niet direct aan dood gaat, maar die je opslaat en waar je ooit later nare ziektes van kunt krijgen. | |
Molo | maandag 9 juni 2014 @ 23:29 |
Mensen met hun 'als het goed ruikt en proeft is het vast goed'... Veel voedsel (zeeeker gerookte zalm) is bewerkt waardoor je dat niet of nauwelijks proef of ruikt. Daarnaast zijn er genoeg bacteriën en schimmels die je niet proeft of ruikt, of ziet, maar wel hartstikke gevaarlijk zijn. En zout wat over de datum is bestaat niet, dus daar kun je geen voedselvergiftiging van krijgen. | |
ASSpirine | dinsdag 10 juni 2014 @ 03:24 |
Goh, een miljard Chinezen doen niet anders dan dat... Gebakken rijst is nu eenmaal beter met "oude" rijst, en geloof me, ze nemen het daar niet zo nauw met het geforceerd koelen. Laat staan, al die andere zuid-oost Aziatische landen. Tragisch van dat gezin in Limburg, maar was de enige reden de macaroni van de vorige dag? | |
ASSpirine | dinsdag 10 juni 2014 @ 03:32 |
Op water staat ook een houdbaarheidsdatum... Zowel in glazen als plastieken flessen, indien je het vol in de zonlicht plaatst, lijkt me dat volstrekt overbodig. | |
hugecooll | dinsdag 10 juni 2014 @ 03:55 |
Was je trollradar kapot? | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 06:57 |
Lees nou nog eens een keer wat je hier schrijft. | |
Pavement | dinsdag 10 juni 2014 @ 07:53 |
Het komt zeker wel voor dat mensen er aan overlijden, niet alleen bejaarden en baby's. | |
maily | dinsdag 10 juni 2014 @ 08:35 |
Ik was ook even nieuwsgierig en heb het gegoogled: http://www.infectieziekte(...)id=9790#.U5anHvl_uYI De salade was 4 dagen oud .... En één kind uit dat gezin is overleden. | |
Curiosity | dinsdag 10 juni 2014 @ 11:10 |
En na een dag in de zon, (was Augustus), de resten teruggezet in de koelkast, oei, dat is vragen om moeilijkheden. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 14:24 |
En als een westerling daar eet zit hij ook een dag op de wc. | |
raulbouli | dinsdag 10 juni 2014 @ 16:23 |
Zout over datum? En die zout die nu in de zee dwarrelt en in de zoutgrotten? Dat is vers? | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 17:11 |
Bij zout gaat het vooral over samenklonteren. | |
Spanky78 | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:31 |
Tsja, dat zout is inderdaad gevolg van doorgeschoten authoriteiten. Net zoiets als suiker, dat bederft ook niet. Maar gerookte zalm is toch echt een ander verhaal. Een anaerobe toxinemakende bacterie, daar kun je enorm ziek van worden. Net zoals van die bacillus cereus, maar er zijn er nog zat anderen. Listeria, salmonella, clostridium, etc. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:40 |
Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert. | |
Spanky78 | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:41 |
Die tht staat erop vanwege de EU regele smbt labels en etikettering. | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:46 |
Dat kan ook al na twee maanden en ligt er helemaal aan hoe je het bewaard hebt. Aan de houdbaarheid doet het niks af. Dikke bullshit | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:46 |
Dat is waar, maar ik denk dat fabrikanten er ook een datum op zouden zetten als dit niet verplicht was. Maar zoals vaker geopperd in de politiek zou het idd. een goed idee zijn om de tht-datum van bepaalde producten niet langer te verplichten. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:52 |
Ik heb het over een gesloten verpakking, bewaard als door de fabrikant aanbevolen is. Houdbaarheidsdatum betekent niet zoals velen denken dat het de datum is tot wanneer een product veilig is, maar tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product goed is. Klontjes in zout en suiker betekent over het algemeen dat het niet meer goed is (en hier bedoel ik niet mee schadelijk of bedorven o.i.d.). Als ik een pak zout verkoop en zeg dat het minstens 1000 jaar goed blijft, maar ondanks bewaren naar instructies van de fabrikant onstaan er klonten, dan voldoet het dus niet aan de tht-datum. Hoewel zout waar klontjes in zitten natuurlijk meestal prima gebruikt kan worden. | |
Spanky78 | dinsdag 10 juni 2014 @ 20:59 |
Er zit nogal een verschil tussen producten. Zalm kan zo bederven dat je er ook echt hel ziek van wordt, je kunt zelfs doodgaan als je pech hebt. Terwijl je bijvoorbeeld bij yoghurt niet zomaar ziek zult worden, ondanks dat het misschien niet zo lekker meer is. Eigenlijk alles dat zuur is daar word je niet zomaar ziek van, zelfs niet als het bedorven is. Zelfde geldt voor iets dat gedroogd is, of waar water door andere ingredienten vast wordt gehouden (suiker, zout), snoep, kaas (ouderwets met veel zout), worst (melkzuur, zout) etc. zijn van een andere categorie dan rauw vlees of vis. Koudwatervis bederft nog makkelijker, aangezien ze normaal op koelkasttemperatuutr leven, bacterien en enzymen in die vis werken dus ne zo hard door in de koelkast. Op ijs is daarom voor vis stukken beter... ik koop het dan ook nooit uit de koeling in de supermarkt. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:04 |
Klopt helemaal hoor. Maar bij verse vis e.d. zul je dan ook eerder een te gebruiken tot- dan een tenminste houdbaar tot-datum vinden. | |
Spanky78 | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:06 |
Klopt, maar ik denk dat de meeste mensen dat verschil niet kennen. En terecht, want best verwarrend. Niet gebruiken na, dat zouden ze moeten invoeren. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:12 |
In principe is het natuurlijk heel logisch. Tenminste houdbaar tot: tenminste houdbaar tot deze datum, hierna moet je zelf beoordelen, maar de fabrikant is niet meer verantwoordelijk. Te gebruiken tot: absoluut niet meer na deze datum gebruiken, behalve als je stoer bent. Hoewel heel veel mensen ook niet snappen dat een tht-datum niet meer geldig is zodra het product geopend is. Meestal staat er dan "na openen beperkt houdbaar", maar ook niet altijd. En ik kan me ook wel voorstellen dat er veel mensen zijn die idd. zoals jij zei het verschil niet kennen. Ik vind het zelf meer een kwestie van begrijpend Nederlands lezen, want de term zegt alles, maar natuurlijk niet iedereen in Nederland is zo slim als de gemiddelde FOK!'er. | |
Spanky78 | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:19 |
Nja, de regels zijn niet echt handig in deze... het mag best een beetje duidelijker, maar inderdaad, je hebt gewoon gelijk. | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:31 |
Het is heel simpel. Trek het pakje open. 3 opties - Schrik je je de pleuris van de geur/kleur, meteen weggooien - Twijfel je, in dit geval alsnog weggooien omdat het semi-rauwe vis is. - Ziet het er goed uit en ruikt het normaal, stukje proeven. Nog steeds niks geks? Opeten. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:31 |
Maar "niet gebruiken na" zou inderdaad wel een duidelijker verschil maken met tht. Hoewel "te gebruiken tot" taalkundig eigenlijk hetzelfde betekent. Misschien zou een onderscheid tussen houdbaarheid op veiligheid en kwaliteit dingen makkelijker maken, maar dat is natuurlijk ook weer extra regelgeving die dingen onnodig ingewikkeld maakt. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:33 |
Maar dat werkt natuurlijk niet wanneer het volgepropt is met dingen die de smaak/geur/kleur beïnvloeden. | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:34 |
Dat zegt niet altijd wat, je kunt niet alles ruiken, zien en proeven, zeker als het om een bewerkt product gaat als koud gerookte zalm. Dus dat is dus niet altijd zo simpel als het lijkt. Bij simpele producten als melk, kaas, brood etc kan het wel, bij veel bewerkt spul zou ik de gok niet wagen. | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:34 |
--> Niet kopen. Nee maar inderdaad, dat is lastiger. Als je graag zulke bewerkte dingen koopt dat je de versheid zelf niet eens meer kan inschatten, dan moet je maar op de THT datum afgaan. Ik spaar liever een weekje langer voor een bio/whatever onbewerkt stukje gerookte zalm. En dan echt genieten. En het is met die dingen gewoon lastiger in te schatten, dus ik zeg ook bij twijfel niet doen. | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:36 |
Het gaat erom dat het bewerkt is, dat kunnen dus ook dingen als bio gerookte zalm, bio worst, bio margarine etc zijn. Allemaal ook bewerkte producten | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:37 |
Ja. Lastig. Dus gewoon meteen vers van genieten, dan is het sowieso het lekkerst. | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:39 |
Niet altijd mee eens (schimmelkaas, droge worst etc), maar vaak wel ja. | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:40 |
Maar bij droge worst die je aan het uithangen bent valt het toch wel op als het bederft? Volgens mij komen daar gewoon schimmelplekjes in als je het fout doet. | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:42 |
Dat kan, maar hoeft zeker niet. Maar waar ik op doelde dat sommige dingen lekkerder worden naarmate de tijd vordert, en niet super vers. Droge worst vind ik bijv. lekkerder als die goed ingedroogd is dan nog te zacht/nat. | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:44 |
Ben ik het helemaal mee eens. Snap nu wel goed wat je bedoelt met bewerkte producten, en inderdaad bij worst en kaas is het niet altijd vers het lekkerst. Maar ik ben wel van mening dat je bij bewerkte producten nog wel aardig kan inschatten of het eetbaar is. En bij twijfel gewoon niet doen. Met bewerkte producten denk ik meteen aan k&k lasagne die een week open in de koelkast heeft gestaan. Daar gaan alle bellen wel bij rinkelen als het niet meer goed is. | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:45 |
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit. | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:47 |
Op een goeie salami komt wel echte witte schimmel, en die draagt juist bij aan de smaak | |
Five_Horizons | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:47 |
Volgens mij zijn dat zout- én eiwitkristallen.... | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 21:51 |
Ik heb mensen gezien die bijna dood zijn gegaan omdat die dachten veilig te zijn door te proeven of ruiken en het veilig leek. Niks geks te bekennen qua zintuiglijk op te pikken signalen, toch bedorven eb hartstikke ziek geworden. En dan ging het om dingen als doodgestraalde filet americain, worst, vis, pastasalade, opgewarmde afhaal chinees, blikvoer etc. Allemaal dingen waarvan je zou denken dat je het wel merkt als het bedorven zou zijn. | |
PluisigNijntje | dinsdag 10 juni 2014 @ 22:01 |
Filet Americain en Sjinees zijn wel wat lastiger in te schatten, omdat het dus inderdaad helemaal vol zit met smaakversterkers e.d. Als het uit de supermarkt komt doe ik ook maar 1 dagje met filet americain, omdat ik dat dus echt niet langer vertrouw. Misschien als het 's avonds open is geweest en niet te warm heeft gestaan, dat ik het 's ochtends nog op brood smeer. Maar dat soort bewerkte dingen eet ik dus alleen vers of gewoon niet. Verse filet A vd slager is trouwens ook 100x lekkerder | |
Klaploper | dinsdag 10 juni 2014 @ 22:05 |
Je kent wel veel mensen die bijna dood gegaan zijn. Werk je in het ziekenhuis? Veel mensen vatten het namelijk op als "bijna dood geweest zijn" als een arts zegt dat het verkeerd af had kunnen lopen. | |
Life2.0 | dinsdag 10 juni 2014 @ 22:06 |
AH zalm? proef je niets van | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 22:30 |
Yep | |
Molo | dinsdag 10 juni 2014 @ 22:31 |
Klopt. Mits goeie slager, lopen ook echt veel teveel rommelaars rond helaas | |
Viv | zondag 15 juni 2014 @ 00:25 |
Even opgezocht, volgens mij is het deze: http://www.infectieziekte(...)id=9790#.U5zJh5SSxfA De pastasalade was op vrijdag gemaakt en in de koelkast bewaard. Op zaterdag was de helft meegenomen in een koelbox, en wat er 's avonds nog over was is opnieuw in de koelkast bewaard. Op maandagavond hebben 5 kinderen uit het gezin de overgebleven pastasalade gegeten: 1 kind is toen overleden en 3 kinderen zijn opgenomen op de IC. edit: Oh, verder gelezen, is al genoemd. TS leeft nog, maar heeft hij uiteindelijk wel of niet van die zalm gegeten? [ Bericht 6% gewijzigd door Viv op 15-06-2014 00:38:40 ] | |
#ANONIEM | zondag 15 juni 2014 @ 23:04 |
Adoe zeg, rijst kook je niet, rijst stoom je! En stomen is ook nog eens veel gemakkelijker. |