Oef, zo'n intelligent antwoord had ik niet verwacht op Fok!quote:Op vrijdag 6 juni 2014 17:24 schreef madco het volgende:
Waar ik altijd naar kijk: wanneer heb ik het gekocht?
Ligt het al een jaar thuis en is het een week over de datum -> eten
Heb ik 9 dagen geleden gekocht en is het over de datum? -> weggooien
Als het product normaal al een half jaar goed is maakt die week ook niet meer uit
In Nederland 280 mensen per jaar.quote:Op vrijdag 6 juni 2014 18:15 schreef __Saviour__ het volgende:
Gewoon proberen. Als je verkeerd hebt gegokt, krijg je hooguit wat buikpijn. Aan voedselvergiftiging is nog nooit iemand overleden.
Binnenkort nog eentje erbij die te gierig was om een nieuw pakje zalm te halen voor een paar euro.quote:
Nee, ik raad TS, die het niet zelf kan inschatten, het risico op kotsen en diaree niet te nemen voor een lullig pakje zalm.quote:Op zaterdag 7 juni 2014 23:09 schreef Curiosity het volgende:
.
Maar Piet en Golfer vertrouwen dan zeker blind op de tht?
Vacuum is verpakken om iets langer houdbaar te maken, die zalm gaat niet opeens spontaan in de gisting mode omdat de tht verlopen is, de fabrikant garandeerd dat de zalm tot die datum goed is, maar als het langer is, is het mooi meegenomen.
Zo niet, dan mag je gaan klagen.
Is het tht of tgt? is ook een verschil.
Knap dat je op het basis van het stukje tekst van TO kan inschatten wat hij wel en niet kan.quote:Op zondag 8 juni 2014 08:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, ik raad TS, die het niet zelf kan inschatten, het risico op kotsen en diaree niet te nemen voor een lullig pakje zalm.
Lekker stoer van je om net als de rest van nitwit fok te roepen ah joh kan best maar jij neemt dat risico niet, je laat een ander dat nemen.
Jij weet niet hoe koud zijn koelkast staat, hoe lang de koelketen onderbroken was.
Ah, in dat geval is de houdbaarheidsdatum sowieso niet relevant voor TS..je punt? (mensen die alles laten afhangen van de datum die op de verpakking staatquote:Op zondag 8 juni 2014 08:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, ik raad TS, die het niet zelf kan inschatten, het risico op kotsen en diaree niet te nemen voor een lullig pakje zalm.
Lekker stoer van je om net als de rest van nitwit fok te roepen ah joh kan best maar jij neemt dat risico niet, je laat een ander dat nemen.
Jij weet niet hoe koud zijn koelkast staat, hoe lang de koelketen onderbroken was.
Wie lezen kan heeft echt een voorsprongquote:Op zondag 8 juni 2014 10:20 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ah, in dat geval is de houdbaarheidsdatum sowieso niet relevant voor TS..je punt? (mensen die alles laten afhangen van de datum die op de verpakking staat)
In dit geval is het nauwelijks relevant.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wie lezen kan heeft echt een voorsprong
voor jou duidelijk niet, nee.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:22 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
In dit geval is het nauwelijks relevant.
Ons taalwonder probeert hier een punt te maken... 'quote:
Als jij eens half zoveel wist van taal als ik van voedsel...quote:Op zondag 8 juni 2014 10:25 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ons taalwonder probeert hier een punt te maken... ''. Opa; de datum is niet heel erg relevant.
Dat je een beetje leuk kan koken, zegt nog niets over 'kennis van voedsel'. Om te ruiken of voedsel niet meer goed is, hoef je alleen je neus te gebruiken. Je kunt er ook gewoon naar kijken en desnoods wat proeven. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als jij eens half zoveel wist van taal als ik van voedsel...
+1quote:Op zondag 8 juni 2014 10:25 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ons taalwonder probeert hier een punt te maken... ''. Opa; de datum is niet heel erg relevant. Je zintuigen gebruiken wel. Ook als de datum nog lang niet verstreken is.
Erg goed lezen kan je niet, mmm?quote:Op zondag 8 juni 2014 10:31 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Dat je een beetje leuk kan koken, zegt nog niets over 'kennis van voedsel'. Om te ruiken of voedsel niet meer goed is, hoef je alleen je neus te gebruiken. Je kunt er ook gewoon naar kijken en desnoods wat proeven. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.
Maar als jij wilt vasthouden aan die houdbaarheidsdatum, moet je dat helemaal zelf weten.Leuk als het stiekem al bedorven is, vóór die datum verstreken is. Hoe weet je dat? Oh ja... je ruikt of ziet het....
Trollen kun jij daarentegen wel.quote:
Als je nou gewoon zijn posts leest, dan kom je er achter dat je echt zelf niet goed leest. En in plaats van het topic te verpesten kun je beter eerst lezen en dan reageren.quote:
Piet zegt bij voorbaat al weggooien, niet eens je zintuigen gebruiken, zalm die een week over tht is, is in Piet zijn ogen al bedorven.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:43 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Als je nou gewoon zijn posts leest, dan kom je er achter dat je echt zelf niet goed leest. En in plaats van het topic te verpesten kun je beter eerst lezen en dan reageren.
Mijn advies is hetzelfde als Piet. Kun je het niet inschatten met je zintuigen: dan weggooien.
Eens dat als de katten het niet eten dat het bedorven is, maar als ze het wel eten is net niet per se meer goedquote:Op zondag 8 juni 2014 12:45 schreef Ole het volgende:
Ik doe de kattentest. Als zij het niet eten is het bedorven
quote:Op zondag 8 juni 2014 10:43 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Als je nou gewoon zijn posts leest, dan kom je er achter dat je echt zelf niet goed leest. En in plaats van het topic te verpesten kun je beter eerst lezen en dan reageren.
Mijn advies is hetzelfde als Piet. Kun je het niet inschatten met je zintuigen: dan weggooien.
quote:Op zondag 8 juni 2014 11:25 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Piet zegt bij voorbaat al weggooien, niet eens je zintuigen gebruiken, zalm die een week over tht is, is in Piet zijn ogen al bedorven.
Quote nu eens waar ik dat zeg, trollmodquote:
quote:Op zondag 8 juni 2014 11:25 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Piet zegt bij voorbaat al weggooien, niet eens je zintuigen gebruiken, zalm die een week over tht is, is in Piet zijn ogen al bedorven.
Ofwel, aangezien TS het zelf niet kan inschatten, dat het dán verstandig is de datum aan te houden. En daar ben ik het mee eens. Als ik zelf niet weet hoe ik kan beoordelen of iets nog goed is, dan gooi ik het ook weg. Lijkt me de veilige wegquote:ik raad TS, die het niet zelf kan inschatten, het risico op kotsen en diaree niet te nemen voor een lullig pakje zalm.
Heb je weleens voedselvergiftiging gehad? Dat is echt niet 'hooguit wat buikpijn'.quote:Op vrijdag 6 juni 2014 18:15 schreef __Saviour__ het volgende:
Gewoon proberen. Als je verkeerd hebt gegokt, krijg je hooguit wat buikpijn. Aan voedselvergiftiging is nog nooit iemand overleden.
En als ze het wel eten heb jij minder ....quote:Op zondag 8 juni 2014 12:45 schreef Ole het volgende:
Ik doe de kattentest. Als zij het niet eten is het bedorven
Er zijn natuurlijk verschillende gradaties ;-) Ik heb toen ik een jaar of 12 was vitamientje fruitsap gedronken dat 3 maand overdatum was. Ik heb toen een paar keer overgegeven maar daarna was ik weer de oude. Echter kan bedorven vlees of vis je natuurlijk verder van huis brengen.quote:Op zondag 8 juni 2014 19:17 schreef Miracle_Drug het volgende:
[..]
Heb je weleens voedselvergiftiging gehad? Dat is echt niet 'hooguit wat buikpijn'.
Gekookte Rijst en pasta kunnen zelfs dodelijk zijn.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:06 schreef mytec het volgende:
[..]
Er zijn natuurlijk verschillende gradaties ;-) Ik heb toen ik een jaar of 12 was vitamientje fruitsap gedronken dat 3 maand overdatum was. Ik heb toen een paar keer overgegeven maar daarna was ik weer de oude. Echter kan bedorven vlees of vis je natuurlijk verder van huis brengen.
overdatum van vers gekookte rijst en pasta neem ik aan? niet van de gedroogde in pak?quote:Op maandag 9 juni 2014 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gekookte Rijst en pasta kunnen zelfs dodelijk zijn.
Gekookt kan een dag na koken met wat pech al fataal zijn. Gedroogd is volgens mij niet zo'n probleem als het goed afgesloten is.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:12 schreef mytec het volgende:
[..]
overdatum van vers gekookte rijst en pasta neem ik aan? niet van de gedroogde in pak?
quote:Op maandag 9 juni 2014 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gekookte Rijst en pasta kunnen zelfs dodelijk zijn.
O .... Dat bewaar ik zovaak ....quote:Op maandag 9 juni 2014 17:14 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Gekookt kan een dag na koken met wat pech al fataal zijn.
Gekookt en dan niet geforceerd gekoeld en te warm bewaard, kan zoals klaploper al zegt de volgende dag al fataal zijn.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:12 schreef mytec het volgende:
[..]
overdatum van vers gekookte rijst en pasta neem ik aan? niet van de gedroogde in pak?
Ja, keertje per ongeluk zout dat al over datum was over de frieten gedaan. Kwam ik pas later achter, toen de buikpijn al begonnen was. Maar dat ging dus ook weer zo over, geen blijvende schade.quote:Op zondag 8 juni 2014 19:17 schreef Miracle_Drug het volgende:
[..]
Heb je weleens voedselvergiftiging gehad? Dat is echt niet 'hooguit wat buikpijn'.
Als je het snel koelt en koud bewaard valt het mee, maar beter is het ff vers te koken.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:17 schreef BrandX het volgende:
[..]ja?
Ik maak altijd pasta voor twee dagen voor mezelf, dus het gaat na afkoelen de ijskast in voor de volgende avond. Wat is er gevaarlijk aan?
Ik bedoel alleen de rijst, en alleen de pasta he .... Niet het vlees en de groenten en de saus erbij ....quote:Op maandag 9 juni 2014 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gekookt en dan niet geforceerd gekoeld en te warm bewaard, kan zoals klaploper al zegt de volgende dag al fataal zijn.
Eigenlijk moet je met gekookte rijst en pasta het meest oppassen.
Paar jaar geleden in limburg een heel gezin aan overleden toen men een pastasalade maakte met de macaroni van de vorige dag.
Rijst en pasta zijn juist gevaarlijk omdat ze een groot oppervlak hebben en voor veel bacteriën en schimmels een hele goede voedingsbodem zijn. Maar ik bewaar het zelf ook wel eens hoor, maar eigenlijk niet langer dan een dag en dan ook direct afkoelen en de koelkast in.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:22 schreef maily het volgende:
[..]
Ik bedoel alleen de rijst, en alleen de pasta he .... Niet het vlees en de groenten en de saus erbij ....
Ik ook.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:22 schreef maily het volgende:
[..]
Ik bedoel alleen de rijst, en alleen de pasta he .... Niet het vlees en de groenten en de saus erbij ....
Bovendien zijn er een aantal zeer gevaarlijke die het op lauwe rijst en pasta zeer goed doen.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:24 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Rijst en pasta zijn juist gevaarlijk omdat ze een groot oppervlak hebben en voor veel bacteriën en schimmels een hele goede voedingsbodem zijn. Maar ik bewaar het zelf ook wel eens hoor, maar eigenlijk niet langer dan een dag en dan ook direct afkoelen en de koelkast in.
Als ik er de volgende dag weer iets mee kan maken? Waarom niet? Ik kook ook weleens een heel pak rijst om het vervolgens in porties in te vriezen. Altijd makkelijk als voorraadje.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ook.
Gewoon gekookte rijst/pasta
Waarom zou je het bovendien willen bewaren, kost geen drol
Ontdooien en warm maken is meer werk dan het vers koken. Ik bedoel 1 kopje rijst op 2 kopjes water, aan de kook brengen en laag zetten. Wat is daar veel werk of lastig aan? Het smaakt beter, is weinig werk en verstandiger.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:26 schreef maily het volgende:
[..]
Als ik er de volgende dag weer iets mee kan maken? Waarom niet? Ik kook ook weleens een heel pak rijst om het vervolgens in porties in te vriezen. Altijd makkelijk als voorraadje.
Nou ja, als je de rijst of pasta los invriest betekent dat waarschijnlijk ook dat je er dan nog wat anders bij gaat maken. Dan kan je eigenlijk net zo goed een pannetje rijst/pasta opzetten terwijl je bezig bent.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:26 schreef maily het volgende:
[..]
Als ik er de volgende dag weer iets mee kan maken? Waarom niet? Ik kook ook weleens een heel pak rijst om het vervolgens in porties in te vriezen. Altijd makkelijk als voorraadje.
Ik kook beter in één keer een heel pak rijst om in te vriezen dan tien keer één portie ....quote:Op maandag 9 juni 2014 17:28 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Nou ja, als je de rijst of pasta los invriest betekent dat waarschijnlijk ook dat je er dan nog wat anders bij gaat maken. Dan kan je eigenlijk net zo goed een pannetje rijst/pasta opzetten terwijl je bezig bent.
klopt opgewarmde rijst of pasta is dan ook gewoon niet weg te krijgen. vers is makkelijker en lekkerder.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ontdooien en warm maken is meer werk dan het vers koken. Ik bedoel 1 kopje rijst op 2 kopjes water, aan de kook brengen en laag zetten. Wat is daar veel werk of lastig aan? Het smaakt beter, is weinig werk en verstandiger.
1 kopje rijstquote:Op maandag 9 juni 2014 17:29 schreef maily het volgende:
[..]
Ik kook beter in één keer een heel pak rijst om in te vriezen dan tien keer één portie ....
In de wok smaakt 'oude' rijst dan wel weer prima vind ik.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:31 schreef mytec het volgende:
[..]
klopt opgewarmde rijst of pasta is dan ook gewoon niet weg te krijgen. vers is makkelijker en lekkerder.
Oh, wat erg.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:29 schreef maily het volgende:
[..]
Ik kook beter in één keer een heel pak rijst om in te vriezen dan tien keer één portie ....
quote:Op maandag 9 juni 2014 20:18 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Oh, wat erg.
Ik wil zulke dingen liever niet weten. Kun je dit niet beter discreet voor je houden?
Dan heb je een heel milde voedselvergiftiging gehad.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:19 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Ja, keertje per ongeluk zout dat al over datum was over de frieten gedaan. Kwam ik pas later achter, toen de buikpijn al begonnen was. Maar dat ging dus ook weer zo over, geen blijvende schade.
Is het al over datum?quote:Op maandag 9 juni 2014 20:45 schreef Juicyhil het volgende:
Ja ik heb hier trouwens ook een tilapiafilet van AH die ik gisteren had gekocht en direct geopend. Maar is dat dan nog morgen te eten als de verpakking open ligt in de koelkast?
Nee dat niet. Maar dus wel al openquote:
verse vis van de visboer is ook niet gevacumeerd! dus gewoon even ruiken, ruik je te veel vis dan toch maar niet. Maar 1 dag gekoeld moet prima kunnenquote:
Ik heb hem nu in een boterhamzakje, maar ik zal hem wel even in vershoudfolie wikkelenquote:Op maandag 9 juni 2014 21:05 schreef maily het volgende:
[..]
Die zou ik (om meerdere redenen) toch maar een opnieuw afsluiten ...... folietje erover.
Je hebt best een punt, alleen dit product is er nu net een waar je geen risico mee wil lopen. Gerookte zalm kun je akelig ziek van worden, rauwe koudwatervis die moet je eigenlijk op ijs bewaren.... En ze worden niet zo sterk meer gezouten dat je geen risico meer loopt.quote:Op zaterdag 7 juni 2014 23:09 schreef Curiosity het volgende:
Gewoon je zintuigen gebruiken, daar zijn ze voor.
Het kan zelfs zo zijn dat de zalm al bedorven is terwijl de tht nog goed.
Maar Piet en Golfer vertrouwen dan zeker blind op de tht?
Vacuum is verpakken om iets langer houdbaar te maken, die zalm gaat niet opeens spontaan in de gisting mode omdat de tht verlopen is, de fabrikant garandeerd dat de zalm tot die datum goed is, maar als het langer is, is het mooi meegenomen.
Zo niet, dan mag je gaan klagen.
Is het tht of tgt? is ook een verschil.
Het grappige dat als er rode saus zoorheen zit het risico enorm veel lager is. ROde saus is zuur en dat voorkomt groei van schadelijke bacterien. Overigens is 'oude' rijst ook gevaarlijk vanwege de schimmels, bepaalde schimmels maken gifstoffen aan waar je niet direct aan dood gaat, maar die je opslaat en waar je ooit later nare ziektes van kunt krijgen.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:17 schreef BrandX het volgende:
[..]ja?
Ik maak altijd pasta voor twee dagen voor mezelf, dus het gaat na afkoelen de ijskast in voor de volgende avond. Wat is er gevaarlijk aan?
Goh, een miljard Chinezen doen niet anders dan dat... Gebakken rijst is nu eenmaal beter met "oude" rijst, en geloof me, ze nemen het daar niet zo nauw met het geforceerd koelen.quote:Op maandag 9 juni 2014 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gekookt en dan niet geforceerd gekoeld en te warm bewaard, kan zoals klaploper al zegt de volgende dag al fataal zijn.
Eigenlijk moet je met gekookte rijst en pasta het meest oppassen.
Paar jaar geleden in limburg een heel gezin aan overleden toen men een pastasalade maakte met de macaroni van de vorige dag.
Op water staat ook een houdbaarheidsdatum... Zowel in glazen als plastieken flessen, indien je het vol in de zonlicht plaatst, lijkt me dat volstrekt overbodig.quote:Op maandag 9 juni 2014 23:29 schreef Molo het volgende:
Mensen met hun 'als het goed ruikt en proeft is het vast goed'...
Veel voedsel (zeeeker gerookte zalm) is bewerkt waardoor je dat niet of nauwelijks proef of ruikt.
Daarnaast zijn er genoeg bacteriën en schimmels die je niet proeft of ruikt, of ziet, maar wel hartstikke gevaarlijk zijn.
En zout wat over de datum is bestaat niet, dus daar kun je geen voedselvergiftiging van krijgen.
Was je trollradar kapot?quote:Op maandag 9 juni 2014 20:39 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dan heb je een heel milde voedselvergiftiging gehad.
Als het dagenlang achtereen bij je eruit spuit, van voren en van achteren, dan spreek ik je nog wel eens opnieuw.
Lees nou nog eens een keer wat je hier schrijft.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 03:32 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Op water staat ook een houdbaarheidsdatum... Zowel in glazen als plastieken flessen, indien je het vol in de zonlicht plaatst, lijkt me dat volstrekt overbodig.
quote:Op vrijdag 6 juni 2014 18:15 schreef __Saviour__ het volgende:
Gewoon proberen. Als je verkeerd hebt gegokt, krijg je hooguit wat buikpijn. Aan voedselvergiftiging is nog nooit iemand overleden.
Ik was ook even nieuwsgierig en heb het gegoogled: http://www.infectieziekte(...)id=9790#.U5anHvl_uYIquote:Op dinsdag 10 juni 2014 03:24 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Goh, een miljard Chinezen doen niet anders dan dat... Gebakken rijst is nu eenmaal beter met "oude" rijst, en geloof me, ze nemen het daar niet zo nauw met het geforceerd koelen.
Laat staan, al die andere zuid-oost Aziatische landen.
Tragisch van dat gezin in Limburg, maar was de enige reden de macaroni van de vorige dag?
En na een dag in de zon, (was Augustus), de resten teruggezet in de koelkast, oei, dat is vragen om moeilijkheden.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 08:35 schreef maily het volgende:
[..]
Ik was ook even nieuwsgierig en heb het gegoogled: http://www.infectieziekte(...)id=9790#.U5anHvl_uYI
De salade was 4 dagen oud .... En één kind uit dat gezin is overleden.
En als een westerling daar eet zit hij ook een dag op de wc.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 03:24 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Goh, een miljard Chinezen doen niet anders dan dat... Gebakken rijst is nu eenmaal beter met "oude" rijst, en geloof me, ze nemen het daar niet zo nauw met het geforceerd koelen.
Laat staan, al die andere zuid-oost Aziatische landen.
Tragisch van dat gezin in Limburg, maar was de enige reden de macaroni van de vorige dag?
Zout over datum? En die zout die nu in de zee dwarrelt en in de zoutgrotten? Dat is vers?quote:Op maandag 9 juni 2014 17:19 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Ja, keertje per ongeluk zout dat al over datum was over de frieten gedaan. Kwam ik pas later achter, toen de buikpijn al begonnen was. Maar dat ging dus ook weer zo over, geen blijvende schade.
Bij zout gaat het vooral over samenklonteren.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 16:23 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Zout over datum? En die zout die nu in de zee dwarrelt en in de zoutgrotten? Dat is vers?
Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:31 schreef Spanky78 het volgende:
Tsja, dat zout is inderdaad gevolg van doorgeschoten authoriteiten. Net zoiets als suiker, dat bederft ook niet.
Die tht staat erop vanwege de EU regele smbt labels en etikettering.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:40 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert.
Dat kan ook al na twee maanden en ligt er helemaal aan hoe je het bewaard hebt. Aan de houdbaarheid doet het niks af. Dikke bullshitquote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:40 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert.
Dat is waar, maar ik denk dat fabrikanten er ook een datum op zouden zetten als dit niet verplicht was.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:41 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Die tht staat erop vanwege de EU regele smbt labels en etikettering.
Ik heb het over een gesloten verpakking, bewaard als door de fabrikant aanbevolen is. Houdbaarheidsdatum betekent niet zoals velen denken dat het de datum is tot wanneer een product veilig is, maar tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product goed is. Klontjes in zout en suiker betekent over het algemeen dat het niet meer goed is (en hier bedoel ik niet mee schadelijk of bedorven o.i.d.). Als ik een pak zout verkoop en zeg dat het minstens 1000 jaar goed blijft, maar ondanks bewaren naar instructies van de fabrikant onstaan er klonten, dan voldoet het dus niet aan de tht-datum.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:46 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kan ook al na twee maanden en ligt er helemaal aan hoe je het bewaard hebt. Aan de houdbaarheid doet het niks af. Dikke bullshit
Er zit nogal een verschil tussen producten. Zalm kan zo bederven dat je er ook echt hel ziek van wordt, je kunt zelfs doodgaan als je pech hebt. Terwijl je bijvoorbeeld bij yoghurt niet zomaar ziek zult worden, ondanks dat het misschien niet zo lekker meer is. Eigenlijk alles dat zuur is daar word je niet zomaar ziek van, zelfs niet als het bedorven is. Zelfde geldt voor iets dat gedroogd is, of waar water door andere ingredienten vast wordt gehouden (suiker, zout), snoep, kaas (ouderwets met veel zout), worst (melkzuur, zout) etc. zijn van een andere categorie dan rauw vlees of vis.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:52 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ik heb het over een gesloten verpakking, bewaard als door de fabrikant aanbevolen is. Houdbaarheidsdatum betekent niet zoals velen denken dat het de datum is tot wanneer een product veilig is, maar tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product goed is. Klontjes in zout en suiker betekent over het algemeen dat het niet meer goed is (en hier bedoel ik niet mee schadelijk of bedorven o.i.d.). Als ik een pak zout verkoop en zeg dat het minstens 1000 jaar goed blijft, maar ondanks bewaren naar instructies van de fabrikant onstaan er klonten, dan voldoet het dus niet aan de tht-datum.
Hoewel zout waar klontjes in zitten natuurlijk meestal prima gebruikt kan worden.
Klopt helemaal hoor. Maar bij verse vis e.d. zul je dan ook eerder een te gebruiken tot- dan een tenminste houdbaar tot-datum vinden.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:59 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Er zit nogal een verschil tussen producten. Zalm kan zo bederven dat je er ook echt hel ziek van wordt, je kunt zelfs doodgaan als je pech hebt. Terwijl je bijvoorbeeld bij yoghurt niet zomaar ziek zult worden, ondanks dat het misschien niet zo lekker meer is. Eigenlijk alles dat zuur is daar word je niet zomaar ziek van, zelfs niet als het bedorven is. Zelfde geldt voor iets dat gedroogd is, of waar water door andere ingredienten vast wordt gehouden (suiker, zout), snoep, kaas (ouderwets met veel zout), worst (melkzuur, zout) etc. zijn van een andere categorie dan rauw vlees of vis.
Koudwatervis bederft nog makkelijker, aangezien ze normaal op koelkasttemperatuutr leven, bacterien en enzymen in die vis werken dus ne zo hard door in de koelkast. Op ijs is daarom voor vis stukken beter... ik koop het dan ook nooit uit de koeling in de supermarkt.
Klopt, maar ik denk dat de meeste mensen dat verschil niet kennen. En terecht, want best verwarrend.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:04 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Klopt helemaal hoor. Maar bij verse vis e.d. zul je dan ook eerder een te gebruiken tot- dan een tenminste houdbaar tot-datum vinden.
In principe is het natuurlijk heel logisch.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:06 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Klopt, maar ik denk dat de meeste mensen dat verschil niet kennen. En terecht, want best verwarrend.
Niet gebruiken na, dat zouden ze moeten invoeren.
Maar "niet gebruiken na" zou inderdaad wel een duidelijker verschil maken met tht. Hoewel "te gebruiken tot" taalkundig eigenlijk hetzelfde betekent.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:19 schreef Spanky78 het volgende:
Nja, de regels zijn niet echt handig in deze... het mag best een beetje duidelijker, maar inderdaad, je hebt gewoon gelijk.
Maar dat werkt natuurlijk niet wanneer het volgepropt is met dingen die de smaak/geur/kleur beïnvloeden.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:31 schreef PluisigNijntje het volgende:
Het is heel simpel. Trek het pakje open. 3 opties
- Schrik je je de pleuris van de geur/kleur, meteen weggooien
- Twijfel je, in dit geval alsnog weggooien omdat het semi-rauwe vis is.
- Ziet het er goed uit en ruikt het normaal, stukje proeven. Nog steeds niks geks? Opeten.
Dat zegt niet altijd wat, je kunt niet alles ruiken, zien en proeven, zeker als het om een bewerkt product gaat als koud gerookte zalm.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:31 schreef PluisigNijntje het volgende:
- Ziet het er goed uit en ruikt het normaal, stukje proeven. Nog steeds niks geks? Opeten.
--> Niet kopen.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:33 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Maar dat werkt natuurlijk niet wanneer het volgepropt is met dingen die de smaak/geur/kleur beïnvloeden.
Het gaat erom dat het bewerkt is, dat kunnen dus ook dingen als bio gerookte zalm, bio worst, bio margarine etc zijn. Allemaal ook bewerkte productenquote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:34 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
--> Niet kopen.
Nee maar inderdaad, dat is lastiger. Als je graag zulke bewerkte dingen koopt dat je de versheid zelf niet eens meer kan inschatten, dan moet je maar op de THT datum afgaan.
Ik spaar liever een weekje langer voor een bio/whatever onbewerkt stukje gerookte zalm. En dan echt genieten. En het is met die dingen gewoon lastiger in te schatten, dus ik zeg ook bij twijfel niet doen.
Ja. Lastig. Dus gewoon meteen vers van genieten, dan is het sowieso het lekkerst.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:36 schreef Molo het volgende:
[..]
Het gaat erom dat het bewerkt is, dat kunnen dus ook dingen als bio gerookte zalm, bio worst, bio margarine etc zijn. Allemaal ook bewerkte producten
Niet altijd mee eens (schimmelkaas, droge worst etc), maar vaak wel ja.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:37 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Ja. Lastig. Dus gewoon meteen vers van genieten, dan is het sowieso het lekkerst.
Maar bij droge worst die je aan het uithangen bent valt het toch wel op als het bederft? Volgens mij komen daar gewoon schimmelplekjes in als je het fout doet.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:39 schreef Molo het volgende:
[..]
Niet altijd mee eens (schimmelkaas, droge worst etc), maar vaak wel ja.
Dat kan, maar hoeft zeker niet.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:40 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Maar bij droge worst die je aan het uithangen bent valt het toch wel op als het bederft? Volgens mij komen daar gewoon nare schimmelplekjes in als je het fout doet.
Ben ik het helemaal mee eens. Snap nu wel goed wat je bedoelt met bewerkte producten, en inderdaad bij worst en kaas is het niet altijd vers het lekkerst. Maar ik ben wel van mening dat je bij bewerkte producten nog wel aardig kan inschatten of het eetbaar is. En bij twijfel gewoon niet doen.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kan, maar hoeft zeker niet.
Maar waar ik op doelde dat sommige dingen lekkerder worden naarmate de tijd vordert, en niet super vers. Droge worst vind ik bijv. lekkerder als die goed ingedroogd is dan nog te zacht/nat.
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kan, maar hoeft zeker niet.
Maar waar ik op doelde dat sommige dingen lekkerder worden naarmate de tijd vordert, en niet super vers. Droge worst vind ik bijv. lekkerder als die goed ingedroogd is dan nog te zacht/nat.
Op een goeie salami komt wel echte witte schimmel, en die draagt juist bij aan de smaakquote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:45 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit.
Volgens mij zijn dat zout- én eiwitkristallen....quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:45 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit.
Ik heb mensen gezien die bijna dood zijn gegaan omdat die dachten veilig te zijn door te proeven of ruiken en het veilig leek. Niks geks te bekennen qua zintuiglijk op te pikken signalen, toch bedorven eb hartstikke ziek geworden.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:44 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Ben ik het helemaal mee eens. Snap nu wel goed wat je bedoelt met bewerkte producten, en inderdaad bij worst en kaas is het niet altijd vers het lekkerst. Maar ik ben wel van mening dat je bij bewerkte producten nog wel aardig kan inschatten of het eetbaar is. En bij twijfel gewoon niet doen.
Met bewerkte producten denk ik meteen aan k&k lasagne die een week open in de koelkast heeft gestaan. Daar gaan alle bellen wel bij rinkelen als het niet meer goed is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |