abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 6 juni 2014 @ 10:27:09 #1
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140772977
Ik heb de afgelopen dagen een aantal keren geprobeerd om nougat te maken, maar ik krijg de consistentie niet goed.

Er zijn via google diverse recepten voor nougat te vinden, met wat variatie in de verhoudingen, maar grofweg komt het proces hier op neer:

ingredienten:
- ongeveer 200 a 250 gram suikerproducten (waarvan ongeveer 1/3 iets op glucosebasis zoals honing, maisstroop of glucosesiroop, en 2/3 suiker)
- 1 eiwit
- noten

bereiding:
- suikerproducten met klein scheutje water opwarmen
- eiwit opkloppen
- als het suikermengsel zo'n 120 graden is ongeveer een kwart ervan door het eiwit mixen
- de rest van de suiker doorverwarmen tot een graad of 140 (voor zachte nougat) a 160 (voor harde nougat)
- de hete suiker door het eiwit mixen
- noten erdoorheen
- mengsel in een bakblik zo'n 24 uur laten 'drogen'

maar het resultaat wordt niet stevig, het blijft een plakkerige, 'vloeibare' taaie massa: als ik van de massa een 'blokje' snij, loopt het gedurende een aantal uren (8 ofzo) uit tot een blob

Ik heb inmiddels diverse varianten geprbeerd:
- suiker/honing niet in 66%/33% maar in 50/50 --> maakt voor structuur niet echt uit, maar ik vindt het met minder honing lekkerder
- minder ei (half eiwit): structuur wordt wat dichter, maar niet vast
- suiker verder verwarmen: als ik doorverwarm tot 162 graden ipv 142, wordt het wel iets steviger, maar nog steeds niet vast. Verder verwarmen van de suiker scheint voor een 'kogelharde' massa te zorgen; lijkt me niet de bedoeling...

(NB. Om kosten te besparen voeg ik geen noten etc. toe; ik wil eerst de nougat zelf goed hebben... Ik neem aan dat noten geen echte invloed op het drogingsproces hebben?)

Ik krijg niet de mooie vaste (ietwat luchtige) structuur die ik ken van nougat. Is er iemand met ervaring, die zijn proces wil delen? Zijn er nog suggesties voor wat ik kan proberen?
pi_140773084
Ik heb helaas geen tips voor je, maar aangezien ik dit ook al een tijdje wil proberen hoop ik wel dat iemand met goede tips komt.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  vrijdag 6 juni 2014 @ 10:33:00 #3
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_140773104
Laten drogen op een iets verhoogde temperatuur in de oven?
Ik zelf zou denk ik toch eerst nog eens een keer de suiker verder verwarmen en/of er noten doorheen doen.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 10:35:39 #4
411401 imikethat
Supa Hot Fire; Get Rekt m8
pi_140773160
Als je de boomwortels uit de grond trekt spoelt de grond toch ook weg. Probeer de noten er wel in te stoppen want deze zorgen voor stevigheid en luchtigheid waardoor er makkelijker lucht doorheen trekt en het makkelijker droogt.
First of all, I'm not your friend.
~ Gelukkig zijn we tegenwoordig ouder en wijzer en helpen we onze hersens op een verstandigere wijze naar de klote
  Official ESF Kreviewer vrijdag 6 juni 2014 @ 10:36:44 #5
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_140773183
De nougat word harder als je hem op een rooster laat drogen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 10:40:21 #6
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140773255
quote:
14s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 10:36 schreef Kreator het volgende:
De nougat word harder als je hem op een rooster laat drogen.
Klinkt in concept goed, ware het niet dat de nougat in de huidige substantie door het rooster heenloopt :D
  vrijdag 6 juni 2014 @ 11:25:33 #7
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_140774493
Of de suiker een tijdje verwarmen en proberen op die temperatuur te houden?
pi_140775493
quote:
14s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 10:40 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:

[..]

Klinkt in concept goed, ware het niet dat de nougat in de huidige substantie door het rooster heenloopt :D
Ook als je iets als een zeef gebruikt? Ik heb wel eens platte zeven gezien, misschien dat dat te gebruiken is?

Verder geen verstand van dit soort dingen, mij hoef je verder niets te vragen ;)
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:14:54 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140775852
Heb je wel een goede thermometer om je suikertemp te meten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:16:18 #10
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140775889
Ja, dat denk ik wel. Ik heb een digitale kookthermometer die tot 200 graden kan. Zou goed genoeg moeten zijn? Chocola temperen gaat er iig prima mee.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:31:36 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140776216
Okay, volgens het leerboek van de banketbakker moet je de hete suikermassa al kloppend door het geslagen eiwit slaan en dit kneden tot het een stevige bal wordt. Daarna de amandelen erdoor. Deze amandelen zijn eerst gekookt en daarna geroosterd in de oven. Ik vermoed, daar je geen amandelen er doorheen doet, dit de oorzaak is, deze zorgen namelijk voor wat stevigheid en nemen wat vocht op.
Het leerboek zegt verder dat het gestort wordt in een met ouwel beklede vorm en tenminste 24 uur droogt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:34:29 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140776288
Je zou het geheel in een oven kunnen zetten met de deur op een kier en het op 90 graden drogen. Dit gaat prima met meringues. Je probleem kan ook gewoon complexer zijn omdat het de laatste dagen erg vochtig was en je nougat vocht uit de lucht aantrekt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:41:58 #13
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_140776438
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 12:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Okay, volgens het leerboek van de banketbakker moet je de hete suikermassa al kloppend door het geslagen eiwit slaan en dit kneden tot het een stevige bal wordt. Daarna de amandelen erdoor. Deze amandelen zijn eerst gekookt en daarna geroosterd in de oven. Ik vermoed, daar je geen amandelen er doorheen doet, dit de oorzaak is, deze zorgen namelijk voor wat stevigheid en nemen wat vocht op.
Het leerboek zegt verder dat het gestort wordt in een met ouwel beklede vorm en tenminste 24 uur droogt.
Ouwel neemt ook vocht op geloof ik, en geeft het weer af als het droogt. Dit zou naast de amandelen de tweede uitdrogende aanpassing kunnen zijn.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:43:23 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140776478
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 12:41 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ouwel neemt ook vocht op geloof ik, en geeft het weer af als het droogt. Dit zou naast de amandelen de tweede uitdrogende aanpassing kunnen zijn.
Correct.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:46:18 #15
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140776550
Ah, ok, dus de amandelen ontrekken vocht uit de massa! Dan zou het ontbreken van noten toch mijn probleem kunnen veroozaken.

Dat de bakvorm met ouwel bekleed moet worden had ik ook gelezen, maar daar is niet echt 'makkelijk' aan te komen, en dat leek me alleen het lossen te bevorderen (al zou het misschien ook iets aan vocht op kunnen nemen?)

Waarom moeten de amandelen eerst gekookt worden? Roosteren voor gebruik ben ik ook al meermalig tegen gekomen, maar wat doet het eerst koken met de amandelen?

Uitdrogen als meringues heb ik ook overwogen, maar ik was bang dat het daardoor te bros zou worden...
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:47:13 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140776574
Verder moet je eiwit op kamertemperatuur zijn, het ei niet uit de koelkast komen, dat scheelt al snel een graad of 20, je eiwit moet immer stollen door de hitte van de suiker en de amandelen. Eiwit moet dan minstens 70 graden C worden en als je roerschaal en eiwit koud zijn haalt de suikerhitte het geheel niet naar deze temperatuur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:48:49 #17
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140776618
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 12:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Verder moet je eiwit op kamertemperatuur zijn, het ei niet uit de koelkast komen, dat scheelt al snel een graad of 20, je eiwit moet immer stollen door de hitte van de suiker en de amandelen. Eiwit moet dan minstens 70 graden C worden en als je roerschaal en eiwit koud zijn haalt de suikerhitte het geheel niet naar deze temperatuur.
Oe! dat is ook een goede! Ik bewaar mijn eieren altijd in de koelkast.

Dus van 't weekend even nootjes & ouwel scoren, en het met een warmer ei proberen ^O^
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:49:15 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140776630
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 12:46 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:
Ah, ok, dus de amandelen ontrekken vocht uit de massa! Dan zou het ontbreken van noten toch mijn probleem kunnen veroozaken.

Dat de bakvorm met ouwel bekleed moet worden had ik ook gelezen, maar daar is niet echt 'makkelijk' aan te komen, en dat leek me alleen het lossen te bevorderen (al zou het misschien ook iets aan vocht op kunnen nemen?)

Waarom moeten de amandelen eerst gekookt worden? Roosteren voor gebruik ben ik ook al meermalig tegen gekomen, maar wat doet het eerst koken met de amandelen?

Uitdrogen als meringues heb ik ook overwogen, maar ik was bang dat het daardoor te bros zou worden...
Ik neem aan dat door het eerst koken en dan roosteren de amandel van structuur veranderd, zal brosser worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:51:42 #19
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140776687
Ik zal het koken eens proberen & vergelijken met zonder koken. Hoe lang moeten amandelen ongeveer koken?
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:54:46 #20
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_140776760
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 12:46 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:
Ah, ok, dus de amandelen ontrekken vocht uit de massa! Dan zou het ontbreken van noten toch mijn probleem kunnen veroozaken.

Dat de bakvorm met ouwel bekleed moet worden had ik ook gelezen, maar daar is niet echt 'makkelijk' aan te komen, en dat leek me alleen het lossen te bevorderen (al zou het misschien ook iets aan vocht op kunnen nemen?)

Ouwel is te koop in iedere Duitse supermarkt (zelfs de Aldi en de Lidl). Zou in NL toch ook moeten lukken?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 12:57:09 #21
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140776825
De supermarkten waar ik ben geweest heeft het niet. Scheint dat de Jamin eetpapier heeft (wat effectief ongeveer hetzelfde is); dus daar ga ik maar eens kijken...
  vrijdag 6 juni 2014 @ 13:21:27 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_140777505
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juni 2014 12:51 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:
Ik zal het koken eens proberen & vergelijken met zonder koken. Hoe lang moeten amandelen ongeveer koken?
4 minuten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juni 2014 @ 13:38:57 #23
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140778014
Dit is trouwens wat ik bedoelde met "het blijft vloeibaar":



Dit is mij versie van gisteravond. Daar heb ik toen een aantal blokken van gesneden, maar die zijn gedurende de nacht "uitgelopen"...
  donderdag 12 juni 2014 @ 11:11:03 #24
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_140983888
Een kleine update.

Afgelopen weekend heb ik weer een poging gewaagd.

Mijn mengsel bestond uit 1 eiwit, 80gr honing en 140gr suiker en 100gr amandelen.

Eiwit was dit keer op kamertemperatuur. Suikermengsel was voorbij de 160 graden voor het toevoegen aan mijn opgeklopte eiwit.

De helft van mijn amandelen had ik gekookt (4 minuten) voor het roosteren (10 minuten op 180 in de oven). Uiteindelijk 3 varianten gemaakt: deel zonder noten, deel met gekookte amandelen, deel met alleen geroosterde amandelen.

Resultaat: alle 3 de varianten waren even vloeibaar. (De smaak is overigens prima)

Conclusies:
- noten doen niks met de consistentie van de massa
- koken van de amandelen direct voor het roosteren werkt niet (amandelen nemen teveel vocht op, waardoor ze niet roosteren). De smaak/structuur veranderd ook niet echt van het koken, waarschijnlijk is het allen om ze te kunnen pellen?

Blijbaar zit het toch in de ei / suiker verhouding die ik niet goed heb...

Oh, en inmiddels heb ik ergens ouwel gescoord, maar dat was me voor het weekend niet meer gelukt. De ouwel gaat dus door naar de volgende ronde 8-)
  donderdag 12 juni 2014 @ 11:41:44 #25
341323 MsMessy
Fok jou, dikke doei
pi_140984836
http://ryan.norbauer.com/projects/nougat/

Weet niet hoe je Engels is, maar hier gebruiken ze het geheime ingrediėnt cacaoboter.

Ook is, naast de temperatuur, de tijd dat je je massa klopt ernstig van belang voor de structuur van de nougat. Maar het is en blijft een lastig product om te maken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')