abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_146224048
Vaker meegemaakt dat bij oudere kranen , het motertje niet lukt om de kraan dicht te krijgen omdat deze te veel weerstand heeft
pi_146246398
DeeCeeGee, ik beschreef (als het goed is) dat hij warmte blijft vragen terwijl hij al ver boven de gevraagde temperatuur zit. Dit doet hij dan elke 10 minuten. Toen ik testte met een HR80 als voeler, deed hij dat niet meer. Hij stopte toen de temp bereikt was.
pi_146249930
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 november 2014 16:58 schreef DeeCeeGee het volgende:
@Anonymousse:

[..]

Is hiermee ook het gedrag van het 6 keer per uur aanschakelen verholpen ?
Ik ben een nieuwe gebruiker van Evohome, het draait nu sinds een week of 3. Evotouch, aan/uit module, 4 HR92 (verdeeld over 3 zones) en een internet gateway. Ben er al behoorlijk tevreden van, alleen merk ik ook het korte inschakelen voor 1 minuut, 6 keer per uur. Het is niet in alle omstandigheden, maar lijkt te zijn als een van de zones ongeveer op de gevraagde temperatuur stabiel blijft. Evotouch of HR92 aanwijzen als sensor (voor de zone woonkamer) lijkt geen verschil te maken.
Ik snap het nut nog niet van het vaste aantal aanschakelmomenten. Evohome lijkt ook daarbuiten gewoon aan te slaan als er een zone om warmte vraagt, bv bij het verhogen als gebruiker van een temperatuur in een van de zones.

Verder veel dank aan allen die hier actief zijn op het forum. Het heeft me al goed geholpen bij de aankoop en installatie. Ben ook zeer benieuwd naar het verslag van de vergadering met Honeywell.
Dit achterlijke gedrag noemt Honeywell TPI. Ze zien dit als een voordeel. Echter niets is minder waar.

Zie: www.honeywelluk.com/documents/All/pdf/FAQ%20TPI%20Control.pdf

Je kunt het 'omzeilen' door de warmte vraag minimaal 1,5 graad hoger te zetten dan de gemeten ruimte temperatuur. Vanaf 1,5 graad verschil schakelt de Evohome de ketel 'continue' in en kan de ketel zelf moduleren op z'n retour temperatuur en ben je schakelmomenten kwijt.

Echter dat is natuurlijk geen werken gelijk. Snap werkelijk niet dat Honeywell gebruikers niet de mogelijkheid geeft deze 'TPI' uit te schakelen voor gebruikers die er niets mee van doen willen hebben.
pi_146250128
Ik heb ook sinds afgelopen donderdag het Evohome systeem in gebruik. Ik heb 6x HR 92 in mijn systeem en een DTS 92 als temp.voeler in mijn badkamer. Alles geïnstalleerd op een Vaillant ecoTEC plus d.m.v. een open/therm ketelmodule.

Ook bij mij gaat de Evohome warmtevraag om de 10 minuten genereren, terwijl de ingestelde temperatuur al is bereikt en daar zelfs 2 graden boven zit. Zet ik de Evohome op afwezig (instelling 15 graden) dan komt hij niet meer om de 10 minuten telkens in voor circa een minuut.

Is het omwisselen van de open/therm module naar een aan\uit module de oplossing om van het zomaar aanslaan van de ketel af te komen?

Alvast bedankt.
pi_146250273
@ST-eetje nope dat is geen oplossing. De Evohome (basis unit) gebruikt TPI. Zie mijn post boven jouw bijdrage.

Je kunt het maximaal verlagen tot 3 schakelingen per uur in het configuratie menu. Helaas is uitschakelen van deze functie (nog) niet mogelijk. Hopelijk komen ze zo snel mogelijk met een update waarbij dat wel mogelijk is.

Geinig is dat de support afdeling van Honeywell deze problemen niet herkent en niet kan reproduceren. En dat terwijl een handje vol gebruikers in dit topic er al last van heeft. Dan moeten er over de totale gebruikersgroep toch veel meer mensen zijn dit hier problemen mee ondervinden?
pi_146250912
Hmmmm. vreemd. Werd bij de dealerline al door een persoon geholpen die gelijk erg geïrriteerd reageerde. Aantal schakelingen schijnen volgens hem ook geen invloed te hebben met een open/therm module. Bij aan/uit module wel. Ik zou ze ook niet eens in kunnen stellen volgens hem, maar daar kwam die toch maar op terug op een gegeven moment.

Nu via een vertegenwoordiger een omwisseling van ketel module gerealiseerd, hiermee zou mijn probleem zeker opgelost moeten zijn. (waarschijnlijk niet dus). Ben benieuwd, morgen nwe. module binnen en die gaat er gelijk tussen.
pi_146250949
Ik heb een aan/uit module en kan je garanderen dat het probleem zich daar ook voordoet.
pi_146251026
reageert hij wel op het aantal schakelingen per uur? dus bij 6x per uur om de 10 minuten en als je hem op 3x zet dan om de 20 minuten.
pi_146251406
Klopt! Zie mijn grafieken op pagina 10. Beter kan je het niet zien.
pi_146251575
Das inderdaad duidelijk ja.

Vertegenwoordiger echter ook net aan de telefoon. Probleem zou opgelost moeten zijn, zo niet dan meld ik mij weer terug bij hem.

Ben erg benieuwd wat er afgelopen woensdag gezegd en/of bereikt is bij de meeting met Honeywell.

Ga zelf volgende maand op cursus bij hun en kaart het dan ook zeker aan.

Het is voor de rest echt een heel mooi product.
pi_146256218
Dus aantal schakelingen per uur doet zich alleen voor bij Evotouch als temperatuur voeler.
pi_146256621
Ik had gedacht dat die instelling van aantal schakelingen per uur een soort van maximum zou zijn, om te voorkomen dat je ketel telkens aan/uit gaat, maar het lijkt dus een soort vaste instelling te zijn, waar de BDR91 zich hoe dan ook aan houdt, ook al is het helemaal niet nodig (temp ligt al ver boven de gewenste temp). Erg irritant.

Aanstaande vrijdag wordt bij mij een 'logger' geinstalleerd, die communicatie tussen BDR91 en Evotouch registreert. Zelfs als ze het gedrag niet kunnen reproduceren (wtf?), moeten ze het in elk geval in mijn logging terug kunnen zien. Ik ben benieuwd wat eruit komt.

Ik vind dat als de gewenste temp bereikt is, moet hij gewoon KAPPEN met warmtevraag. Ja, hij mag nog 0,2-0,5 graden extra doen ofzo, om heel veel pendelen te voorkomen. Maar anderhalve graad extra en dan nog om warmte vragen is gewoon zot. En ook elke 10 minuten die ene minuut je ketel activeren. lijkt me niet goed. Telkens de 3-wegklep belasten, telkens de ontsteking belasten, telkens de pomp belasten (die vervolgens ook nog eens 5 minuten 'nadraait' bij mijn ketel). Helemaal niet nodig. Oh ja, ontsteking van mijn CV komt ook pas in actie na 40 seconden warmtevraag, dus eigenlijk gaat hij met de standaardinstelling om de 10 minuten 20 seconden 'branden' en 5 minuten pompen. Lekker zinloos.
pi_146257169
@ anonymousse : Dat is niet helemaal waar, want als ik mijn HR92 in de woonkamer als temp.regelaar laat gelden, dan nog springt de ketel om de 10 minuten aan.
pi_146257629
Ik kreeg BTW het advies om als de ingestelde temperatuur is bereikt om dan de temperatuur te verlagen naar bijv. 15 graden. Dan zou die niet meer inkomen. Lijkt mij echter niet de bedoeling dat ik 's avonds zelf in de gaten moet houden dat als het op temperatuur is ik alles lager moet zetten en wanneer het dan weer nodig is om weer te verhogen. Het klopt echter wel dat als ik alles op 15 graden zet dat de evohome dan stopt met zinloos tussendoor verwarmen.
Is mijn temperatuur echter 2 graden lager ingesteld dan mijn werkelijke temperatuur, dan blijft hij doodleuk mijn ketel telkens aansturen voor een minuut.
pi_146257919
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 15:49 schreef Anonymousse het volgende:
Dus aantal schakelingen per uur doet zich alleen voor bij Evotouch als temperatuur voeler.
Nope. Het TPI verhaal doet de Evohome ongeacht de temperatuur voeler.

quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 16:23 schreef ST-eetje het volgende:
Ik kreeg BTW het advies om als de ingestelde temperatuur is bereikt om dan de temperatuur te verlagen naar bijv. 15 graden. Dan zou die niet meer inkomen. Lijkt mij echter niet de bedoeling dat ik 's avonds zelf in de gaten moet houden dat als het op temperatuur is ik alles lager moet zetten en wanneer het dan weer nodig is om weer te verhogen. Het klopt echter wel dat als ik alles op 15 graden zet dat de evohome dan stopt met zinloos tussendoor verwarmen.
Is mijn temperatuur echter 2 graden lager ingesteld dan mijn werkelijke temperatuur, dan blijft hij doodleuk mijn ketel telkens aansturen voor een minuut.
Dit is niet correct. Het TPI geneuzel is actief wanneer de gevraagde temperatuur binnen zich de range van 1,5 graad van de gemeten temperatuur bevindt.

Als test kan je de warmte vraag 3 graden hoger zetten dan de gemeten temperatuur. Je zult zien dat de ketel dan vrolijk in 1 lijn gaat stoken. Zoals het hoort!
pi_146260706
Klopt. Bij normale warmtevraag stookt de ketel gewoon in één lijn door.
Wanneer de temperatuur echter bereikt is en ik zelf 1 of 2 graden onder de werkelijke temperatuur ga ziten, dan zet de Evohome iedere 10 minuten de ketel voor circa 1 minuut aan. Dit terwijl ik zelf de temperatuur net heb verlaagd. Verlaag ik nu d temperatuur echter nog verder, zoals bijv. op die 15 graden, dan stopt de Evohome met mijn ketel aan te sturen iedere 10 minuten.
pi_146263178
ST-eetje, ik heb dit eerder getest. Het gedrag treedt volgens mij op als de Evotouch de regelaar van de zone is. Wat als temp-sensor gebruikt wordt, maakt niet uit (dus Evotouch of HR80 of HR92 maakt niet uit). Het gaat erom wie de regelaar is.

Ik merk ook net als jullie dat als je 'ver' van de gewenste temp zit (ongeveer 2 graden of meer, 1.5 volgens Leandres), dat hij dan in 1 lijn verwarmt als je eronder zit, of juist helemaal uit gaat als je erboven zit. Maar binnen die marge doet hij gewoon heel raar. Als je net onder de gewenste temp zit, vind ik het prima dat hij kortere cyclusjes doet om een overshoot te voorkomen, maar als hij er al ruim boven zit, moet hij gewoon niet nog meer warmte gaan vragen.

Dat 'advies' wat je hebt gekregen is echt te beschamend voor woorden. Van wie kreeg je dat? Honeywell? Of installateur? Als je zelf constant je verwarming moet gaan afstellen, waarom koop je dan zo'n systeem. Dan werkt zelfs de simpele ouderwetse Round (met kwik) beter.

En dan ook zoiets 'leuks' (al eens eerder genoemd):
Gewenste temp staat op 11 continu. Temp volgens eigen thermometer is 16.8 graden. Evotouch zegt 17. Nu zet ik gewenste temp via de app naar 19 continu. Promp springt de gemeten temp van Evotouch naar 17,5. Ik zet de gewenste temp via de app terug naar 15. Promp zegt Evotouch weer dat het 17 is. Zet ik gewenste temp weer via de app naar 19, zegt hij ineens weer dat het 17,5 is.

Dus Evotouch liegt gewoon bewust over de huidige gemeten temperatuur. Zodat het lijkt alsof je altijd dichter bij de gewenste temp bent dan het eigenlijk is. Waar slaat dat op?

En dat ze het niet kunnen reproduceren, dat kun je toch niet blijven volhouden als meerdere mensen dit melden? Dan doe je blijkbaar iets anders tijdens het testen. Andere firmware? Andere instellingen? Zoveel factoren zijn er nou ook weer niet.

[ Bericht 3% gewijzigd door woekele op 03-11-2014 18:53:59 ]
pi_146263639
Advies was van Honeywell. Ben zelf installateur die eerst zelf thuis aan het stoeien is, om misschien verkoop ook te promoten. Moet die echter niet dit gedrag vertonen, want dan ben ik als installateur denk ik vaak de klos.

Ik snap alleen je eerste alinea niet. De evotouch is toch altijd de regelaar van elke zone?
Dat van welke temp.sensor klopt, dat had ik ook al ondervonden. Bij temp via touch of via HR92 maakt geen verschil.
pi_146264446
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 18:47 schreef woekele het volgende:
...

En dan ook zoiets 'leuks' (al eens eerder genoemd):
Gewenste temp staat op 11 continu. Temp volgens eigen thermometer is 16.8 graden. Evotouch zegt 17. Nu zet ik gewenste temp via de app naar 19 continu. Promp springt de gemeten temp van Evotouch naar 17,5. Ik zet de gewenste temp via de app terug naar 15. Promp zegt Evotouch weer dat het 17 is. Zet ik gewenste temp weer via de app naar 19, zegt hij ineens weer dat het 17,5 is.

Dus Evotouch liegt gewoon bewust over de huidige gemeten temperatuur. Zodat het lijkt alsof je altijd dichter bij de gewenste temp bent dan het eigenlijk is. Waar slaat dat op?

En dat ze het niet kunnen reproduceren, dat kun je toch niet blijven volhouden als meerdere mensen dit melden? Dan doe je blijkbaar iets anders tijdens het testen. Andere firmware? Andere instellingen? Zoveel factoren zijn er nou ook weer niet.
Ik heb dit ook gemeld bij Honeywell en kreeg dit als antwoord:

Een dergelijke situatie hebben wij nog niet eerder meegemaakt, dat direct na instellen de gemeten zone temperatuur al omhoog springt. Zou het enkel op de evohome regelaar zijn dan kan ik me nog voorstellen dat dit komt doordat u als gebruiker wellicht de regelaar in uw handen heeft en daadoor de interne sensor dit al als verhoging oppikt. Echter zou het ook voorkomken als u via de app instelt en dat is dan vreemd.

Een andere mogelijkheid is dat toevallig op moment van instellen er een afronding van de gemeten kamertemperatuur plaatsvindt en zo wordt weergegeven
(gemiddelde gemeten temperatuur is 18,2 wordt 10 graden en deze verspringt naar 18,3 is afgerond 18,5 garden)
pi_146266737
@ST-eetje: Evotouch is niet altijd de regelaar. Je kan voor een zone instellen dat de HR80 de regelaar is bijvoorbeeld. De communicatie (naar bijvoorveeld BDR91) verloopt dan alsnog via de Evotouch, maar het is de HR80 die dan regelt, niet de Evotouch.

Dat Honeywell dat 'advies' durft te geven dat je handmatig de temp heel laag moet zetten en later weer omhoog is echt schandalig.

@zerox123: die reacties van Honeywell zijn dus ook onzin. Het komt niet door warmte, het gebeurt ook op de app. Het komt ook niet door afronding. 16,8 rond je niet af naar 17,5. Nooit. Never. En het zou veel te toevallig zijn dat het telkens precies gebeurt als je de temp instelt. Ik kan de gemeten temperatuur gewoon reproduceerbaar op commando een halve graad laten stijgen of dalen. Niks toeval.

Hoe kunnen ze deze dingen nou niet reproduceren? Wordt toch wel erg ongeloofwaardig.

[ Bericht 4% gewijzigd door woekele op 03-11-2014 20:10:37 ]
pi_146267568
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 19:15 schreef zerox123 het volgende:

[..]

Ik heb dit ook gemeld bij Honeywell en kreeg dit als antwoord:

***knip***

Een andere mogelijkheid is dat toevallig op moment van instellen er een afronding van de gemeten kamertemperatuur plaatsvindt en zo wordt weergegeven
(gemiddelde gemeten temperatuur is 18,2 wordt 10 graden en deze verspringt naar 18,3 is afgerond 18,5 garden)

Dit schijnt te kloppen. Het gedrag zou te maken hebben met afronding naar de setpoint. Wanneer de interne thermometer 19,2 graden meet dan laat hij 19 graden zien op de display. Zodra je de temperatuur instelt op 20 graden dan gaat hij afronden naar de setpoint toe. In dit geval dan 19,5 graden.

Vraag me niet waarom, maar Honeywell bevestigd dit op deze manier. Enfin hier zou ik nog mee kunnen leven. Het schakelgedrag wat ze TPI noemen begint me echt flink te irriteren. Ik ben geneigd om de hele bende terug te brengen naar de winkel.
pi_146267582
@woekele: Misschien beetje stom van mijn kant, maar ik heb op de evotouch 5 zones aangemaakt en bij elke zone heb ik nu als temp.voeler een externe temp.voeler staan. D.w.z. dat dat mijn HR92 knoppen zijn, behalve in mijn badkamer, daar is het de DTS92. Dat betekent toch dat alleen mijn HR92 als voeler gebruikt word en mijn evotouch alles regelt.

Hoe kan ik de HR92 dan als directe aansturing naar mijn ketelmodule laten werken en als je dat zou kunnen, is dan bijv. dat rare gedrag van aanslaan, wanneer het eigenlijk al op temperatuur is over?
pi_146267670


[ Bericht 100% gewijzigd door Leandres op 03-11-2014 20:26:18 (dubbelpost) ]
pi_146267675
Heb in elk geval genoeg te vragen bij de cursus
pi_146268316
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 16:00 schreef woekele het volgende:
vind dat als de gewenste temp bereikt is, moet hij gewoon KAPPEN met warmtevraag. Ja, hij mag nog 0,2-0,5 graden extra doen ofzo, om heel veel pendelen te voorkomen. Maar anderhalve graad extra en dan nog om warmte vragen is gewoon zot. En ook elke 10 minuten die ene minuut je ketel activeren. lijkt me niet goed. Telkens de 3-wegklep belasten, telkens de ontsteking belasten, telkens de pomp belasten (die vervolgens ook nog eens 5 minuten 'nadraait' bij mijn ketel). Helemaal niet nodig. Oh ja, ontsteking van mijn CV komt ook pas in actie na 40 seconden warmtevraag, dus eigenlijk gaat hij met de standaardinstelling om de 10 minuten 20 seconden 'branden' en 5 minuten pompen. Lekker zinloos.
Nu is het niet helemaal vreemd dat een ketel maar af en toe aan gaat zodra een huis op temperatuur is. In 9 van de 10 gevallen is het minimale vermogen wat een CV ketel kan leveren (vaak zo'n 6 kW) nog steeds een stuk hoger dan de gewenste warmtevraag in een huis, de enige oplossing hiervoor is dat de CV ketel een periode uit gaat om vervolgens weer aan te gaan.

Een TPI (of eigenlijk gewoon een PI regeling met een proportionele term en een integrator) is natuurlijk de basis van een thermostaat, zelfs een ouderwetse bimetaal thermostaat is een hele slechte P regeling wat uiteindelijk nooit continu op dezelfde constante temperatuur uitkomt. Een overshoot kan je bij een PI regeling niet voorkomen, anders zal de gewenste setpoint niet snel genoeg gehaald worden.

Het afstellen van de PI parameters is echter een delicaat proces en zal in elk huis anders zijn. Helemaal door grote verschillen zoals vloerverwarming VS standaard radiatoren. Als de thermostaat 1.5 graden overshoot heeft en vervolgens nog steeds om warmte vraagt, betekent dat de parameters voor de PI regeling verkeerd staan, waarbij vermoedelijk de P of de I of beide termen te hoog zijn. Het zou fijn zijn om iets meer inzicht in dit proces te hebben, maar het lukraak verschuiven van bepaalde parameters kan het systeem erg onstabiel maken.

Een slimme regelaar zou in staat moeten zijn om zijn parameters te fine-tunen, maar hiervoor is het wel noodzakelijk om de thermostaat zijn werk te laten doen zonder handmatig ingrijpen. Zodra er bepaalde instellingen gewijzigd worden of het toestel wordt gereset naar fabrieksinstellingen, zal hij weer opnieuw moeten leren hoe de ruimte aangewarmd moet worden.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')