FOK!forum / Culinesse à gogo / Lekker kip eten, deel je recepten
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 07:03
VanMo-Kip-Kluif-je-thumb.jpg

Smaakmakers

Een geroosterde kip is met peper en zout al lekker, als je goede kip hebt. Maar je kunt er natuurlijk ook wat aan toevoegen. In de buikholte kun je een ui bestoken met kruidnagel stoppen, of wat knoflooktenen en laurierblaadjes, of een klont boter en tuinkruiden. Een citroen is ook lekker. Of natuurlijk een officiële vuling die bij de kip wordt geserveerd.
De kip kan ook worden gebardeerd (gewikkeld in plakjes ontbijtspek of vet spek), of worden bestreken met specerijen.
Tenslotte kan de kip worden gemarineerd. Tijdens het einde van de roostertijd kan de kip dan worden bestreken met de marinade, Als er suiker inzit, kun je beter niet te vroeg gaan bestrijken, want dan verbrandt de suiker, waardoor het krokante laagje van de kip bepaald niet lekkerder wordt.

Ovenklaar maken

Vaak is kip al opgebonden als je hem koopt: de pootjes keurig bij elkaar, en de vleugels tegen het lichaam gebonden. Staat erg kuis, die gekruiste pootjes, maar niet handig als je de kip wilt vullen. En ook onhandig als je je eigen kruidenmengsel op de kip wilt smeren, want je kan niet overal goed bij. Verder vind ik zo'n wijdbeense kip ook wel wat hebben. Wil je de kip zelf opbinden, of de opening dichtnaaien als je bang bent dat eventuele vulling er tijdens het roosteren uitvalt, gebruik dan goed 'keukentouw' dat niet zo scherp is dat het in het vlees snijdt, en het moet vooral tegen hitte kunnen, anders schroeit of smelt je touw weg.

Hoe lang moet kip in de oven en op welke temperatuur

Roosteren, dat doe je hier in Nederland meestal in de oven. Sommige ovens hebben een draaispit, andere niet. Er zijn heteluchtovens en gasovens. Er zijn grote en kleine kippen, vette en magere. Ik ga hier dan ook niet precies vertellen op welke stand je oven moet staan of hoe lang de kip erin moet. Jullie kennen je eigen oven hopelijk beter dan ik. Maar er zijn wel aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je kip zo lekker mogelijk is. De oventemperatuur moet niet te hoog zijn, want dan is de buitenkant van de kip verbrand voordat het vlees gaar is. Een mogelijk temperatuur is 170 tot 180 graden Celsius. Een kip van 700 tot 1250 gram heeft dan 45 tot 60 minuten nodig om gaar te worden. Nog mooier is op 125 graden Celsius de kip twee uur in de oven te laten, zodat hij sappiger blijft. En het allermooiste is in een ketelbarbecue twee-en-een-half uur op honderd graden celsius. De smaak van die kip is adembenemend. Daarom is daar een aparte pagina aan gewijd, en er is ook een recept uit de dertiende eeuw dat ik op die manier heb bereid.

In verband met het gevaar op salmonella-besmetting is het belangrijk dat de kip door en door gaar is. Je kunt een kerntemperatuurmeter gebruiken. Je steekt de pin in de kip, tussen dij en borst, maar zorg ervoor dat de punt niet tegen een bot aan zit. Als daar een temperatuur van 80 graden is bereikt, is de kip zeker gaar. Je kunt ook prikken in het vlees en de kleur van het uitlopende sap bekijken. Rood is fout, kleurloos is goed. Nadeel bij het prikken is natuurlijk wel dat je kip iets minder sappig wordt, want dat sap loopt er dus uit.

Braadslee of draaispit

Voor de braadtijd maakt het niet uit, het hangt een beetje van je oven en voorkeuren af welke methode je gebruikt. Leg de kip als je hem in een braadslee doet wel op een rooster, zodat hij niet in het vet/vocht ligt. En let er bij een braadspit goed op dat het gewicht van de kip goed verdeeld is. Als het spit teveel aan één kant zit, draait het niet gelijkmatig rond, en de kip wordt ook niet gelijkmatig gaar. Onder een draaispit zet je een lekbak, anders wordt het natuurlijk een troep in je oven. Zowel in de braadslee onder het rooster, als in de lekbak onder het draaispit, giet je een laagje water. Dit voorkomt dat het vet inbrandt in braadslee of lekbak, en houdt ook de kip malser. Nadeel is dan wel dat je het uitgelekte vet niet kunt gebruiken om de kip te bedruipen. Gebruik dan eventueel een aluminium wegwerpbak (zonder water).

Hoe blijft de kip mals

De lekkerste kip om te roosteren is een beetje vet. Dat vet zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt tijdens het roosteren, en het overtollige vet druipt gewoon in de lekbak. Je kunt dat vet ook weer -eventueel vermengd met iets anders- over de kip gieten, of de kip ermee bestrijken. Een handig hulpmiddel hierbij is de zgn. 'turkey-baster', een metalen pipet met knijpbal, waarmee je de vloeistof uit de braadslee kunt opzuigen en over de kip kunt laten lopen.
Het vel is ook belangrijk voor een smakelijk resultaat. En het is nog lekker om te eten ook. Let erop dat de kip inderdaad fatsoenlijk vel heeft, dat er geen grote gaten in dat vel zitten.
In middeleeuwse kookboeken zie je wel eens het advies om het borstvlees halverwege de roostertijd af te snijden. Dit is het eerste gaar, en zou tegen de tijd dat de hele kip gaar is te droog zijn geworden. Het borstvlees werd vaak apart verwerkt in bijvoorbeeld blancmanger. Als je de kippeborst zo mals mogelijk wilt houden, kun je de die bedekken met lapjes vet spek, of na een kwartier afdekken met aluminiumfolie met de glimmende kant naar buiten. In dat laatste geval wordt het wel moeilijker de kip te bedruipen. Bij de poelier gebruiken ze niet voor niets draaimolenspitten: de kippen bedruipen elkaar. Hoewel de poelier best lekkere gegrillde kippen kan verkopen, hebben ze één nadeel. Ze zijn allemaal besmeerd met hetzelfde kant&klare specerijenmengsel om ze maar mooi gebruind eruit te laten zien. Wie heeft dat bedacht? (zie Geroosterde kip deel 2)
Als de kip uit de oven wordt gehaald moet je hem niet meteen aansnijden. Bedek het beest met gekreukeld aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen), en wacht vijf minuten met het pakken van je mes.

http://www.coquinaria.nl/recepten/kip%20roosteren.htm

[ Bericht 1% gewijzigd door AMAR420 op 16-04-2014 03:54:23 ]
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 07:09
horngry-food-porn-39.jpg
Sannr_dinsdag 15 april 2014 @ 08:05
Southern fried chicken, net als KFC!

Ingrediënten
Kipfilet of kippenpoten (wat je zelf lekker vind)
3 kopjes bloem
1 halve eetlepel cayennepeper
halve eetlepel knoflookpoeder
2 kopjes karnemelk
2 eetlepels zout
1 eetlepel zwarte peper
3 eieren

Bereidingswijze
1.Maak 2 kommen.
2.1 met karnemelk en ei.
3.1 met bloem, zout, zwarte peper, cayennepeper en knoflookpoeder.
4.Dip de stukken kip eerst in het droge mengsel, daarna in het natte mengsel en dan weer in het droge mengsel.
5.Zorg dat je een pan met olie op het vuur hebt staan die op temperatuur is zodat je meteen de kip erin kan gooien.
6.Zorg dat de olie heet is maar niet zo heet dat de kip na 2 minuten al zwartgeblakerd is. Een temperatuur van 170 graden is aan te raden.
7.Frituur de kip tot deze lekker goudbruin van kleur is.
Sannr_dinsdag 15 april 2014 @ 08:06
Sannr_dinsdag 15 april 2014 @ 08:09
Konfijten, van het Franse confit, is een oude traditionele kooktechniek om voedsel voor langere tijd te kunnen bewaren. Deze techniek dateert vanuit de periode dat er geen koelkasten waren en voedsel bewaard werd onder lagen vet, wijn of siroop. Vlees confits, meestal gemaakt met eend (confit de canard), gans (confit d’oie) of varkensvlees (confit de porc), net als vis confits, worden traag gekookt en vervolgens gekoeld in hun eigen vet om zo het vlees beter te kunnen bewaren en het vleesvocht binnen te houden.

Onze koelkasten hebben deze techniek eigenlijk totaal overbodig gemaakt, ware het niet dat we confit maken om de smaak van de ingrediënten te versterken en een malse tekstuur te verkrijgen. De kip of eend is door het konfijten zo rijk aan smaak geworden en heeft een zachte, malse tekstuur gekregen dat we om deze redenen deze techniek eeuwig zullen blijven gebruiken. De liefhebbers van kip met knapperig vel zullen dit gerechtje zeker lusten. Gebruik voor dit recept enkel bouten om zo een optimale extra rijke smaak te verkrijgen.

Genkonfijte kippebout

Wat heb je nodig?
6 kippenbouten
10 teentjes knoflook, gepeld
verse rozemarijn, tijm of oregano takjes
Zout en peper naar smaak
2 EL olijfolie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Verdeel de kippebouten in één laag over een ovenschotel met hoge rand. Leg de teentjes knoflook en de verse kruiden tussen de bouten. Besprenkel met de twee eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout en zet in de oven gedurende 1 uur.

Na 1 uur verhoog je de temperatuur van de oven tot 175 graden en rooster verder gedurende 1 uur en 30 minuten, tot het vel van de bouten goudbruin is.

Wanneer je kippebouten gaar zijn en het vel is knapperig, haal je de schotel uit de oven. Ofwel eet je de kip onmiddellijk op ofwel kan je de stukken kip koud gebruiken in een slaatje of in pasta.

Indien je de kip niet onmiddellijk gebruikt, laat je de stukken best afkoelen in hun eigen vet (ongeveer 15 tot 20 minuten). Wanneer ze voldoende koud zijn haal je ze uit de schotel en laat ze afdruipen op wat keukenpapier. Haal het vlees van de benen, versnipper in beetgare stukjes en ze zijn klaar voor gebruik in je salade of pasta.

Wil je de stukken kip pas later gebruiken, doe ze dan geheel of in stukken in een luchtdichte container en overgiet met het vloeibare vet. Je kan de kip zo ongeveer 1 week in de koelkast bewaren of enkele maanden in de diepvriezer. Om de kip terug te gebruiken, neem je enkele eetlepels van het vet en bak de stukken kip even aan tot ze krokant zijn.
RaymondKdinsdag 15 april 2014 @ 08:10
interessant topic, maar waarom dat smerige wijf met die ranzige lange Beverwijksemarkt nagels in de OP?
Dan heb je toch gegeten en gedronken gelijk.... :r :')

;)
c_/
Sunshine1982dinsdag 15 april 2014 @ 08:20
quote:
11s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:10 schreef RaymondK het volgende:
interessant topic, maar waarom dat smerige wijf met die ranzige lange Beverwijksemarkt nagels in de OP?
Dan heb je toch gegeten en gedronken gelijk.... :r :')

;)
c_/
Ik wou het net zeggen. Al die vetten en viezigheid tussen haar nagels... Brrr
RaymondKdinsdag 15 april 2014 @ 08:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:20 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]

Ik wou het net zeggen. Al die vetten en viezigheid tussen haar nagels... Brrr
Hoe zou ze d'r kont afvegen?
Denk je dat ze het zou merken als ze door het papier zou gaan en er wat achter die nagels zou blijven hangen? Denk het niet :D

c_/
JaafkeEHVdinsdag 15 april 2014 @ 08:28
1: stap in de auto
2: rij naar eindhoven centrum
3: parkeer in de heuvelgalerie
4: loop naar de kfc
5: bucketje hotwings
6: niet afrekenen
7: happen maar
valekdinsdag 15 april 2014 @ 08:40
Ik krijg honger van dit topic. En dat op de vroege ochtend.
ADQdinsdag 15 april 2014 @ 08:50
Ik zie dat ik niet de enige ben, maar goed:
http://bbq.about.com/od/chicken/ss/aa072807a.htm

Beercan chicken!
Dat is de sappigste en lekkerste manier om kip klaar te maken. Ik gebruik het liefst een bruin bier zoals een Leffe dubbel, maar kiep ook wat cognac of whiskey in het bier.
Herqulesdinsdag 15 april 2014 @ 09:03
De botjes in de kip kun je ook doormidden bijten en het sap er uit zuigen. Goede tip!
Pietverdrietdinsdag 15 april 2014 @ 09:38
Koop een pond grote vette vleugels pp bij een goede poelier, supermarkt vleugels zijn waardeloos.
Schil bloemige aardappels en snij ze aan stukken, kruid en zout de vleugels naar smaak en leg deze tussen en op de aardappels op een bakblik. Leg ze een 75 minuten in de oven bij 200 graden. De vleugels worden heerlijk mals en de aardappels zuigen het kippenvet op.
Smullen
Pietverdrietdinsdag 15 april 2014 @ 09:39
quote:
10s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:21 schreef RaymondK het volgende:

[..]

Hoe zou ze d'r kont afvegen?
Denk je dat ze het zou merken als ze door het papier zou gaan en er wat achter die nagels zou blijven hangen? Denk het niet :D

c_/
TS rimt haar?
controlaltdeletedinsdag 15 april 2014 @ 09:47
quote:
10s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:21 schreef RaymondK het volgende:

[..]

Hoe zou ze d'r kont afvegen?
Denk je dat ze het zou merken als ze door het papier zou gaan en er wat achter die nagels zou blijven hangen? Denk het niet :D

c_/
Nog erger, hoe zou ze een tampon inbrengen?
Pietverdrietdinsdag 15 april 2014 @ 09:48
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 17:07
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 april 2014 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

TS rimt haar?
nee maar ik vond 'm wel droog haha
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 17:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 09:47 schreef controlaltdelete het volgende:

[..]

Nog erger, hoe zou ze een tampon inbrengen?
pleur eens een end op
Ruifdinsdag 15 april 2014 @ 21:12
Sinds een paar maanden pekel ik kip vaak voordat ik het in de oven doe. Kippendijvlees heeft mijn voorkeur. Meestal hebben wij met zijn tweetjes 300 gram kip. Dit doe ik in 1 liter koud water met 50 gram zout en laat ik 1.5 uur staan. Daarna de kip afspoelen, deppen en snijden. De kip is dan echt zoveel lekkerder dan wanneer ik hem bijvoorbeeld met citroensap een paar uur laat marineren.
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 22:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 21:12 schreef Ruif het volgende:
Sinds een paar maanden pekel ik kip vaak voordat ik het in de oven doe. Kippendijvlees heeft mijn voorkeur. Meestal hebben wij met zijn tweetjes 300 gram kip. Dit doe ik in 1 liter koud water met 50 gram zout en laat ik 1.5 uur staan. Daarna de kip afspoelen, deppen en snijden. De kip is dan echt zoveel lekkerder dan wanneer ik hem bijvoorbeeld met citroensap een paar uur laat marineren.
zoutig?
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 22:17
roasted.jpg
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 22:17
carved+roast+chicken.jpg
Helsinkidinsdag 15 april 2014 @ 22:22
Ik ga binnenkort dit kippetje maken. Ben benieuwd!
Ruifdinsdag 15 april 2014 @ 22:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 22:17 schreef AMAR420 het volgende:

[..]

zoutig?
Nee, had ik ook verwacht, maar is niet het geval. Ik probeerde het een keer na een tip op een forum (misschien wel hier :P ) en ben gelukkig met het resultaat. Meestal is supermarkt kip vrij droog, vooral in pasta's of wokgerechten waar je kleine stukjes hebt. Ik gooi de kippendijen in een luchtdichte zak vd Ikea met dus 50 gr zout per liter. de 300 gram kip haal ik er na 1.5/2 uur weer uit en spoel ze even af. Dan dep ik ze droog, snij ze in stukken en bak ze of doe ze in de oven.

zie oa. http://www.nrc.nl/koken/2(...)n-van-lang-badderen/
stoeltafeldinsdag 15 april 2014 @ 22:26
Goed topic, zal morgen een recept posten.
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 22:29
Glazed-chicken-pieces-2-web.jpg
AMAR420dinsdag 15 april 2014 @ 22:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 22:24 schreef Ruif het volgende:

[..]

Nee, had ik ook verwacht, maar is niet het geval. Ik probeerde het een keer na een tip op een forum (misschien wel hier :P ) en ben gelukkig met het resultaat. Meestal is supermarkt kip vrij droog, vooral in pasta's of wokgerechten waar je kleine stukjes hebt. Ik gooi de kippendijen in een luchtdichte zak vd Ikea met dus 50 gr zout per liter. de 300 gram kip haal ik er na 1.5/2 uur weer uit en spoel ze even af. Dan dep ik ze droog, snij ze in stukken en bak ze of doe ze in de oven.

zie oa. http://www.nrc.nl/koken/2(...)n-van-lang-badderen/
Maar wat is het feitelijke verschil nou qua smaak? Maakt de zoutoplossing, het kippenvlees malser?
habituedinsdag 15 april 2014 @ 23:54
Kip is wel mijn ding.
Geerdwoensdag 16 april 2014 @ 00:03
quote:
Mij is altijd geleerd dat je geen vlees op een houtplank bewerkt, ook al wast ze hem daarna af.
Is dat een achterhaald iets of??
Bij de slager hiero doen ze het ook maar die schrapen het hout met een soort staalborstel.
Sannr_woensdag 16 april 2014 @ 00:07
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 00:03 schreef Geerd het volgende:

[..]

Mij is altijd geleerd dat je geen vlees op een houtplank bewerkt, ook al wast ze hem daarna af.
Is dat een achterhaald iets of??
Bij de slager hiero doen ze het ook maar die schrapen het hout met een soort staalborstel.

Cobb verkoopt die houten plank, dus het is een commercieel iets in dit geval vrees ik.
Sannr_woensdag 16 april 2014 @ 00:15
Nog een hele lekkere tip: Kipfilet plat slaan met een vleeshamer en dan insmeren met bijvoorbeeld mosterd of pesto, dan oprollen en sate prikkers er door heen (3 is genoeg). Aanbraden in de pan, dan garen in de oven en tot slot voor het opdienen mooie plakjes van snijden.
Geerdwoensdag 16 april 2014 @ 00:53
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 00:15 schreef Sannr_ het volgende:
Nog een hele lekkere tip: Kipfilet plat slaan met een vleeshamer en dan insmeren met bijvoorbeeld mosterd of pesto, dan oprollen en sate prikkers er door heen (3 is genoeg). Aanbraden in de pan, dan garen in de oven en tot slot voor het opdienen mooie plakjes van snijden.
Ik moet echt weer een oven hebben maja, cv onderhoud gaat me rond de 200 kosten.
Vakantie net betaald, prio's stellen, koud douchen en afwassen is niet fijn :N
Misschien volgende maand als het vakantie geld binnen is *O*
RobinOokwoensdag 16 april 2014 @ 02:47
Ik vind content jatten niet grappig
http://www.coquinaria.nl/recepten/kip%20roosteren.htm

En zonder bronvermelding nog diefstal ook.
AMAR420woensdag 16 april 2014 @ 03:53
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 02:47 schreef RobinOok het volgende:
Ik vind content jatten niet grappig
http://www.coquinaria.nl/recepten/kip%20roosteren.htm

En zonder bronvermelding nog diefstal ook.
komt er weer eentje..

[ Bericht 93% gewijzigd door AMAR420 op 17-04-2014 19:55:20 ]
AMAR420woensdag 16 april 2014 @ 03:54
maar goed die bron staat er nu bij, tevreden?
Bramitowoensdag 16 april 2014 @ 09:44
Zout, Pimentón de la Vera, tijm, knoflookpoeder, uienpoeder. De verhouding heb ik ergens op een papiertje staan, maar dat heb ik effe niet bij de hand. :')

En daarna aan het spit!



Duurt een uurtje. Dan effe laten rusten en dan heb je toch een mals kippetje. Ik kruid zowel op als onder het vel.

[ Bericht 5% gewijzigd door Bramito op 16-04-2014 11:04:12 ]
AMAR420woensdag 16 april 2014 @ 18:33
ok.
Thezappawoensdag 16 april 2014 @ 23:33
kippendijen..kopen

veel peper/chili , knoflook , olie , (eventuele andere smaakmakers naar smaak toevoegen)

in plastic zak , dag in koelkast

lange bamboe sateprikkers in het water even laten staan...

spiesjes maken met of champignon/ paprika / ui er tussen en op de bbq

MMMMmmmMmmm...
ASSpirinedonderdag 17 april 2014 @ 10:00
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 00:53 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ik moet echt weer een oven hebben maja, cv onderhoud gaat me rond de 200 kosten.
Vakantie net betaald, prio's stellen, koud douchen en afwassen is niet fijn :N
Misschien volgende maand als het vakantie geld binnen is *O*
Grappig, bij mijn lijstje staat vakantie vrij laag bij prioriteiten :P

Ik heb ooit eens Beggar's chicken gegeten, dat was lekker zeg.
Kip waarschijnlijk met hier en daar wat kruiden, in lotusbladeren ingepakt. Modder errond en dat in de oven. Had bijna in mijn eentje een volledige kip opgegeten.
Geerddonderdag 17 april 2014 @ 15:50
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:00 schreef ASSpirine het volgende:

[..]

Grappig, bij mijn lijstje staat vakantie vrij laag bij prioriteiten :P

Ik heb ooit eens Beggar's chicken gegeten, dat was lekker zeg.
Kip waarschijnlijk met hier en daar wat kruiden, in lotusbladeren ingepakt. Modder errond en dat in de oven. Had bijna in mijn eentje een volledige kip opgegeten.
Al meer dan 10 jaar niet meer weg geweest dus lekker 2 weken na Zwitserland met de motor.
golferdonderdag 17 april 2014 @ 17:25
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 03:54 schreef AMAR420 het volgende:
maar goed die bron staat er nu bij, tevreden?
Nee.
Bramitodonderdag 17 april 2014 @ 19:46
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 17:25 schreef golfer het volgende:

[..]

Nee.
Goed recept
AMAR420donderdag 17 april 2014 @ 19:54
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 17:25 schreef golfer het volgende:

[..]

Nee.
erg jammer voor je.
AMAR420woensdag 14 mei 2014 @ 13:41
IMG_1938.JPG