Dingflofbips | zondag 9 maart 2014 @ 22:58 |
Of er mensen zijn hier die een recept hebben voor homemade fritessaus. Dus geen mayonaiserecepten (die zijn er genoeg) maar de fritessaus zoals je die hebt bij de betere friettenten en supermarkten. Heb wel wat gevonden op google met een bloempapje maar dat is niet heel concreet | |
Isabeau | zondag 9 maart 2014 @ 23:00 |
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder? | |
erikkll | zondag 9 maart 2014 @ 23:02 |
Meer heb ik er niet aan toe te voegen. | |
Hyaenidae | zondag 9 maart 2014 @ 23:04 |
Hoezo is frietsaus inferieur? ![]() Deze is goddelijk ![]() ![]() | |
FutureFairytale | zondag 9 maart 2014 @ 23:08 |
Blijkbaar wel als hij er een topic over opent. TS; de betere snackbars (met name frituren) hebben juist echte mayo. Fritessaus is mayo met minder olie (25% ipv 80%), aangevuld met water, suiker (glucose) en verdikkingsmiddel. | |
Isabeau | zondag 9 maart 2014 @ 23:09 |
Veel water idd, misschien heb je hier iets aan: http://keuringsdienstvanw(...)everingen/16-05-2013 | |
Dingflofbips | zondag 9 maart 2014 @ 23:09 |
Ja. Ik vind fritessaus echt lekkerder. Mayonaise is te sterk, te vet naar mijn smaak | |
Adames | zondag 9 maart 2014 @ 23:10 |
de basis is gebonden water | |
Woelwater | zondag 9 maart 2014 @ 23:13 |
Hoeveel wil je er van gaan eten dan, dat je niet gewoon een fles Oliehoorn frietsaus bij de supermarkt haal? | |
Dingflofbips | zondag 9 maart 2014 @ 23:14 |
Maar alleen gebonden of verdikt water met suiker zal het niet zijn? Is het mayo aanlengen? Welke kruiden komen er bij? Heb t bloempapje geprobeerd met eigen mayo maar dan krijg je nog altijd diezelfde sterke smaak KDvW aflevering ken ik idd maar ook daar ontbreekt de smaak/kruiden. Het wordt mij daar wel duidelijk dat ik t liever zelf maak | |
Isabeau | zondag 9 maart 2014 @ 23:14 |
Vergeet de overdaad aan suiker niet ![]() (en aangezien er zoveel soorten zijn verwacht je dat er toch wel iets lekkers tussen zit om eventueel met wat kruiden nog een beetje naar je eigen smaak aan te passen) | |
FutureFairytale | zondag 9 maart 2014 @ 23:15 |
Net als helaas de meeste NL'ers. Daarom krijg je bij een patatje mayo meestal fritessaus ![]() | |
bas-beest | zondag 9 maart 2014 @ 23:21 |
Ja maar, er zit minder vet in, dus is het gezonder dan mayonaise. Dat zullen veel mensen wel denken. | |
Dingflofbips | zondag 9 maart 2014 @ 23:25 |
Tja smaken verschillen nu eenmaal.. Buiten dat: toch raar dat er niet een aantal recepten voor fritessaus te vinden zijn? Koks bijv? | |
Isabeau | zondag 9 maart 2014 @ 23:27 |
![]() Nee, ik denk niet dat er echte koks zijn die fritessaus maken, denk toch echt dat je een chemicus moet hebben. | |
Isabeau | zondag 9 maart 2014 @ 23:29 |
Ik zou overigens experimenteren met mayonaise en creme fraiche, sour cream of yoghurt om een luchtigere, minder vette versie van de saus te maken. | |
Dingflofbips | zondag 9 maart 2014 @ 23:31 |
![]() Miss lijkt dit voor jou zo, maar ik kom het vaker vers tegen. | |
golfer | maandag 10 maart 2014 @ 01:01 |
Vers? Waar en wie maakt het? | |
Sauslepel | maandag 10 maart 2014 @ 01:01 |
Is het niet gewoon deze:![]() Maar dan zonder toevoeging van kruiden en dergelijke? http://www.hoewatwaarom.n(...)rican-frietsaus.html http://www.smulweb.nl/236594/durftevragen/Mad-Sauce Verder vind ik het ook vreemd om te horen dat mensen fritessaus verkiezen boven mayonaise. Wel eens gehoord dat mensen het verschil niet kennen, maar van de mensen die het verschil wel kennen hoor ik altijd dat ze mayonaise prefereren. | |
janatwork | maandag 10 maart 2014 @ 01:06 |
Frietsaus bevat amper vet en vooral water. Wat je dus wil is water op smaak brengen als zijnde mayonaise en dat afbinden. Zelf zou ik voor het afbinden Xantanagom gebruiken, voor het op smaak maken zout/suiker/mosterd/azijn. Dus: google een mayo recept maak dit met grof weg 4 keer zoveel smaakstoffen. Verdun deze 1:4 met water en bind af met xantana gom. Het resultaat zal de eerste keer waarschijnlijk niet lekker zijn. Maar aan de hand daarvan kan je gaan experimenteren met de smaak en consistentie. | |
janatwork | maandag 10 maart 2014 @ 01:08 |
Ik denk dat het met huis tuin en keuken ingredienten uit de supermarkt niet mogelijk is om lekkere frietsaus te maken. Je hebt wat smaakversterkers en bindmiddelen nodig waar je niet zo makkelijk aankomt. Edit: ingredientenlijst van frietsaus: water, raapolie, glucose-fructosestroop, zetmeel (tarwezetmeel, maiszetmeel), azijn, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, suiker, specerijen, verdikkingsmiddel: xanthaangom, aroma), scharreleigeel, zout, gemodificeerd zetmeel, voedingszuren: azijnzuur en citroenzuur, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kruiden, kleurstof: betacaroteen. Valt dus wel mee als je de kleur en conserveerstoffen weglaat. | |
golfer | maandag 10 maart 2014 @ 01:15 |
| |
Pietverdriet | maandag 10 maart 2014 @ 07:15 |
Zelf frietsausmaken? Heel makkelijk, neem zelfgemaakte mayonaise en water, bind het water met aginaat of johannesbroodmeel tot een dikke massa, meng daar mayonaise door. | |
Dingflofbips | maandag 10 maart 2014 @ 08:31 |
Als het allemaal gebaseerd is op het zelfgemaakte mayorecept dan blijf ik met het smaak-probleem zitten. Misschien is mijn mayoreceptje niet ok. Zonnebloemolie, azijn, citroensap, mosterd, peper en zout. Olijfolie vind ik niet lekker. Slaolie geeft weinig verschil. Zijn er nog kruiden / smaken die ik hier bij of af kan doen om de mayo zachter te maken? Welke 'specerijen' bedoelen ze daar in dat fritessaus ingrediëntenlijstje? De creme fraiche (die overigens ook erg vet is) en yoghurt brengt niet de gewenste verdikking. | |
Pietverdriet | maandag 10 maart 2014 @ 08:59 |
Suiker mis ik in je ingrediënten, frietsaus en de meeste Nederlandse mayo bevat flink suiker. | |
janatwork | maandag 10 maart 2014 @ 10:39 |
Als je je mayo gaat verdunnen met afgebonden water is het niet zo gek dat de smaak niet lekker is. Je zal je saus nog op smaak moeten maken met zout/peper/mosterd/azijn/suiker. | |
Dingflofbips | maandag 10 maart 2014 @ 17:05 |
Het probleem is dat de smaak van de gemaakte mayonaise juist te veel doorklinkt in die mislukte fritessaus. Maar ik zal eens aan de slag gaan met suiker, even kijken wat dat oplevert... | |
Isabeau | maandag 10 maart 2014 @ 17:23 |
Ik zou gewoon fritessaus kopen ![]() | |
loecje | maandag 10 maart 2014 @ 17:31 |
wat is de rede dat mensen mayonaise zelf maken? dat kan je ook gewoon in de winkel kopen. [ Bericht 76% gewijzigd door loecje op 10-03-2014 17:39:24 ] | |
erikkll | maandag 10 maart 2014 @ 17:36 |
Zelfgemaakte is lekkerder! | |
Woelwater | maandag 10 maart 2014 @ 18:04 |
Maar TS wil juist dezelfde als dat in patatzaken en supermarkten te koop is. | |
Pap89 | maandag 10 maart 2014 @ 18:11 |
Je hebt ook nog echte " ![]() Light Fritessaus ![]() ![]() Al spuit je heel die fles leeg, proef je nog niks. Kun je beter een eetlepel mayo pakken. | |
erikkll | maandag 10 maart 2014 @ 18:15 |
Ja, maar loecje vraagt waarom mensen zelf mayonaisse maken. Aangezien TS frietsaus wil maken nam ik aan dat dat niet gerelateerd was aan het topic. | |
loecje | maandag 10 maart 2014 @ 18:40 |
ja dat was wel gerelateerd aan dit topic. gerelateerd aan de vele antwoorden dat TS de frietsaus in de winkel moet kopen. zelf maken is uiteindelijk altijd lekkerder dan uit de winkel, al is het maar omdat het vers is. | |
Pietverdriet | maandag 10 maart 2014 @ 18:51 |
Neuh, alleen als je het kan | |
loecje | maandag 10 maart 2014 @ 18:54 |
dat is ook weer zo. maar als je je best doet zal het uiteindelijk toch wel moeten lukken. | |
Dingflofbips | maandag 10 maart 2014 @ 21:06 |
Ik doe mn best maar het is mij nog niet gelukt. En ik hoop met de tips hier weer n stapje verder te komen. Voor de rest waardeer ik de hulp en ben ik niet van plan om verantwoording over mijn smaak af te leggen ![]() | |
Hagelkaas | maandag 10 maart 2014 @ 21:37 |
Ik denk dat je geen zelfgemaakte mayonaise als basis moet nemen. Ik denk dat je gewoon, heel lomp, water moet binden met een smaakloze binder. Dit mengen met olie en eigeel en dan met de staafmixer er doorheen om te binden. Mosterd, azijn, zout erbij. Dan zoeten met glucosestroop of suiker tot je hem goed vindt smaken. De suiker maakt niet alleen zoet maar maakt alle andere smaken ook veel zachter. Met deze volgorde heb je een veel betere controle over het eindresultaat. Zorg dat je de smaakmakers in kleine stapjes toevoegt en hou dezelfde verhouding olie/water aan als in fritessaus uit een fles (vetgehalte staat altijd vermeld) | |
Dingflofbips | woensdag 12 maart 2014 @ 17:15 |
Dit heb ik geprobeerd en scheelt inderdaad! Dit heb ik geprobeerd. Gaat snel schiften. Geen idee hoe dat kan. Maar ik lijk een prima oplossing gevonden te hebben...voor degene die het boeit: - 1 eierdooier, kloppen met - mosterd, niet te weinig (ik neem een royale theelepel per eierdooier) - peper, een beetje - zout, meer dan peper - suiker, kwart theelepel - citroensap, kleine kneep dan d'n olie: slaolie, handmatig kloppen en beetjes olie erbij. Azijn kan er later nog bij, dat is niet echt mijn smaak. Ik heb dit steeds geproefd naast mijn favo supermarkt saus en de homemade smaakt echt stúkken beter. Grote verschillen met mijn vorige versies: meer mosterd, meer zout dan peper, tikje suiker en slaolie ipv de wat sterker smakende zonnebloemolie. | |
Pietverdriet | woensdag 12 maart 2014 @ 17:18 |
Je maakt mayonaise | |
Dingflofbips | woensdag 12 maart 2014 @ 17:19 |
Correct. Maar deze is te vreten alsof t fritessaus is ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 12 maart 2014 @ 17:23 |
Juist, goede zelfgemaakte mayonaise is gewoon erg lekker, beter dan frietsaus of fabrieksmayo. Helaas niet lang houdbaar | |
Hagelkaas | vrijdag 14 maart 2014 @ 01:33 |
![]() | |
Redcoon | vrijdag 14 maart 2014 @ 12:06 |
Hij stelt die vraag toch niet voor niets? | |
Redcoon | vrijdag 14 maart 2014 @ 12:09 |
Hoe dan ook, lijkt mij knap lastig om het zelf te maken. Geen flauw idee hoe je aan Xanthaangom moet komen.http://www.voeding-kennis(...)tessaus-of-mayonaise | |
Dingflofbips | vrijdag 14 maart 2014 @ 12:40 |
Dat blijkt inderdaad. Heb t op 3 manieren geprobeerd, zonder succes; - Maizena en water binden met kruiden, hiermee de zelfgemaakte mayo aanlengen - niet te vreten. - Bloem en water binden (bloempapje), hier eidooier, olie, kruiden aan toevoegen - geschift - Bloempapje mengen met half afgemaakte mayonaise - geschift en erg flauw Nu ik de mayonaise ook naar mijn smaak kan maken zou ik dit kunnen pakken om a la poging 1 minder vet te maken. Nu zie ik niet meer in waarom ik nog die moeite zou doen. | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 12:43 |
Op amazon.de koop ik dat gewoon Xanthan E 415 paar maand geleden nog een kilo gekocht voor als ik me goed herinner een 17-18 euro plus verzendkosten. Koop zo ook alginaat, gluten, lecitine, etc etc Lecitine is ook handig om te kopen, dat zorgt dat je emulsie beter wordt | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 12:44 |
Ah, je gebruikt een zetmeel om het water te binden, geen wonder dat het niet smaakt. Xantangom gebruiken. Zetmeel drukt de smaak weg cq veranderd de smaak, Je zou pijlwortel kunnen gebruiken, maar dat is veel duurder dan Xantan | |
Eleiko | vrijdag 14 maart 2014 @ 14:13 |
| |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 14:15 |
Zoals je kon lezen vond TS uiteindelijk zelfgemaakte Mayonaise zonder azijn maar met suiker erg lekker | |
ChilllayD | vrijdag 14 maart 2014 @ 16:06 |
Ik vind het altijd zo jammer dat als ik mayonaise maak ik meteen veeeeeeeel te veel heb (alleen mijn dochter en ik) en dus zoveel over hou wat ik uiteindelijk moet weg flikkeren.... zo zonde! Want ik vind het 100x lekkerder dan welke mayo/fritessaus uit een pot/fles dan ook. | |
Dingflofbips | vrijdag 14 maart 2014 @ 16:42 |
Ja zie het op meer plaatsen te koop. Pijlwortel ook. Xanthaangom is (dus) een smaakloze binder? Hoewel ik experimentshalve t wel eens wil proberen is de motivatie toch n beetje weg nu ik de juiste toon aan weet te slaan met de mayo. Heb je dit zelf ooit geprobeerd om fritessaus te maken? | |
Dingflofbips | vrijdag 14 maart 2014 @ 16:46 |
Gebruik je misschien meer dan 1 dooier? Ik (man) eet in mijn eentje mayo van 1 eierdooier binnen een paar dagen op | |
Eleiko | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:05 |
Waarom zou mayonaise minder vet willen maken? / Wat is er mis met vet? | |
Dingflofbips | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:11 |
In de mayo's die ik eerst maakte (met zonnebloemolie) overheerst het vet in de smaak en valt het (daardoor) zwaar. Dat eet niet fijn. Met de slaolie is dat iets neutraler, maar zou er in theorie nog wat vet uit mogen omdat het de smaak nog net ff een klein tikje lichter (=beter schransbaar) zou maken | |
Catch22- | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:14 |
Ik eet overigens tegenwoordig Yofresh ipv mayonaise en ik vind dat echt wel goed te doen | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:31 |
Neem eens druivenpit olie, of distelolie, die is nog neutraler of rijstolie | |
Dingflofbips | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:45 |
Thnx. Heb je ook tips waar deze olie een beetje betaalbaar is. Dan bedoel ik onder de 5E per liter..? | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:47 |
Nee, geen idee, zoek eens online | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:48 |
Dan maak ik nog liever tzatziki | |
Dingflofbips | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:50 |
Nu doe je net of er iets mis is met tzatziki ... Ik kan op internet niets vinden onder 15 euro per liter, helaas. | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 17:53 |
Nee, is erg lekker, maar ik bedoel als ik wat joghurtachtigs op mijn friet wil, maak ik dit ipv die rommel van calvé | |
robber57 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:06 |
In de meeste frietsaus zit iets van vruchten, welke kan ik niet zeggen maar ik neig naar iets van mandarijnen, een citrus achtige smaak maar een "zachte" , dus geen sinaasappel want is denk al weer te scherp. Als alternatief zou je iets als AA-drank kunnen proberen of wellicht sinaasappellimonade siroop. En uiteraard met hele kleine beetjes totdat je het net kunt proeven en niet meer. Mijn "Baedeker voor de huisvrouw deel 5-de weg tot het hart I " heeft een recept voor "goedkope mayonaise", nu zouden we dat "light" mayonaise noemen oftewel frietsaus. 1.5 dl water/melk 10 gr maizena 0.25 dl azijn 1 dl slaolie(of zonnebloem) 2 ei dooiers peper zout mosterd. kook van het water/melk en de maizena een saus. dan van het vuur de mosterd,zout peper en azijn er door roeren af laten koelen tot kamer temperatuur en dan de eidooiers er door roeren en daarna pas onder goed roeren langzaam de olie er door roeren. Ik wilde al roepen om er iets van een bechamel saus doorheen te roeren(koud) , die bechamel kun je ook weer lichter maken door de roomboter te vervangen door margarine of zelfs halvarine alhoewel de saus daar wel weer minder romig van word . Overigens, xanthaamgom : http://www.naturalspices.eu/xanthaangom-e415.html [ Bericht 3% gewijzigd door robber57 op 14-03-2014 20:27:12 ] | |
Spanky78 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:18 |
Dit kan, maar je kunt het ook doen met aardappelzetmeel. Alginaat vind je niet overal, net zoals LBG (locust bean gum/johannisbroodmeel) Neem water en breng het aan de kook. Roer daar aardappelzetmeel *dat je eerst losroert in wat water* bij totdat het goed dik is, steviger dan je straks je mayo wilt hebben. Roer dit door je echte mayo, Gewone mayo heeft ca 70% vet; fritessaus ongeveer 25, dus je moet minstens 1:1 mengen. Dan proef je de boel en voeg je suiker, azijn en zout naar smaak toe. | |
Spanky78 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:21 |
Beetje meer mosterd of frambozenazijn, of witte balsamico, dat wil ook wel eens helpen. En een goede neutrale olie kopen ook...arachide of sojaolie.. Zonnebloem kan weleens wat ranzig worden (oxideert). Een kneepje citroensap kan dan ook helpen (vit C en citroensap remmen dat). | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:21 |
Gadverdamme. In een versie daarvan die mijn ma had stond dat je kappetjes in een salade kon vervangen door doperwten. Ah, kappertjes zijn een soort doperwten! | |
Spanky78 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:23 |
LOL! Echt? | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:26 |
Ja, waarom denk je dat ik begon met koken, puur zelfverdediging | |
Spanky78 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:38 |
Kan me er iets bij voorstellen. Overigens heb ik een soortgelijke reden gehad om te leren koken... mijn moeder maakte quiche met halfvolle melk... en te weinig eieren... en ook weinig kaas en al helemaal geen spek.... En nog erger deed ze met soep... champignonsoep net niet pureren; soort van brij... urgh... mijn vader daarentegen stond hele dagen rijsttafel te maken, of samen met mij friet te snijden/voorbakken/afbakken. Maargoed, ik dwaal af. | |
robber57 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:45 |
Bedoel je de baedeker? Ik neem aan dat je weet dat die boeken uit 1950 zijn? Ik gebruik ze soms nog omdat er wel "ouderwetse " recepten in te vinden zijn van ver voor de "light" hype. Voor koken met "exotische" ingredienten (in 1950) hoef je ze idd niet te pakken ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:53 |
Ja, weet ik, heb de complete serie, zijn tot in de jaren 70 steeds "moderner" gemaakt. Liefde zonder vrees is om te gillen, over de gruwelen van onanie en homosexualiteit en andere perversiteiten. | |
robber57 | vrijdag 14 maart 2014 @ 20:58 |
idd ---> ![]() het lijkt wel alsof je leest van een stam aliens op een andere planeet ![]() Ik heb de hele serie van mijn moeder gekregen toen ik op mijn zelf ging lang geleden, heel veel is achterhaald of domweg te simpel voor woorden maar in die kook boeken vind je nog wel wat, net zoals dat deel over gezondheid van kinderen en hoe en wat met kinderziektes en hoe je een kleuter met de mazelen verzorgt. De 3 R-en , rust,reinheid en regelmaat en meer van dat moois. Maar als ik tegenwoordig zo'n moeke met aanhang in de super zie en die koters zie gillen en krijsen dan zou ik ze toch graag zo'n deeltje kado doen ![]() Ik denk dat jij ook nieuwere hebt want dat "liefde zonder vrees" zegt mij niets, de mijne is 23 delen en uit 1957... [ Bericht 11% gewijzigd door robber57 op 14-03-2014 21:06:45 ] | |
Pietverdriet | vrijdag 14 maart 2014 @ 21:03 |
Mensen die hun kinderen niet laten vaccineren tegen mazelen zijn niet goed snik, maar voor de rest, hou je op met huilen of moet mama je een reden geven om te huilen.. Dan hield je op! | |
ChilllayD | zaterdag 15 maart 2014 @ 14:57 |
Nee, 1 'maar'. Ik (we, klein kindje er bij) eten dan denk ik gewoon niet zoveel mayo ![]() Hoe lang bewaar je 't in de koelkast? | |
Dingflofbips | zaterdag 15 maart 2014 @ 18:10 |
Dagje of 4 / 5. | |
Dingflofbips | zaterdag 15 maart 2014 @ 18:14 |
Merk inderdaad dat meer mosterd ook helpt. Had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Ik was in de veronderstelling dat de mosterd juist de smaak bepaalde op een negatieve manier. Witte wijnazijn zal ik ook eens proberen. Alles voor een schransbare mayo | |
LeeHarveyOswald | zondag 16 maart 2014 @ 13:32 |
Als je een kleine hoeveelheid xanthaangom wilt vekrijgen, puur voor het experiment, dan kan je ook fritesaus kopen en dat in een fijn vergiet doen. Afspoelen met water, en er blijft een soort spermaklodder over. Dat is je xanthaangom. |