Meer heb ik er niet aan toe te voegen.quote:Op zondag 9 maart 2014 23:00 schreef Isabeau het volgende:
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder?
Hoezo is frietsaus inferieur?quote:Op zondag 9 maart 2014 23:00 schreef Isabeau het volgende:
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder?
Blijkbaar wel als hij er een topic over opent.quote:Op zondag 9 maart 2014 23:00 schreef Isabeau het volgende:
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder?
Ja. Ik vind fritessaus echt lekkerder. Mayonaise is te sterk, te vet naar mijn smaakquote:Op zondag 9 maart 2014 23:00 schreef Isabeau het volgende:
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder?
Hoeveel wil je er van gaan eten dan, dat je niet gewoon een fles Oliehoorn frietsaus bij de supermarkt haal?quote:Op zondag 9 maart 2014 22:58 schreef Dingflofbips het volgende:
Of er mensen zijn hier die een recept hebben voor homemade fritessaus.
Dus geen mayonaiserecepten (die zijn er genoeg) maar de fritessaus zoals je die hebt bij de betere friettenten en supermarkten.
Heb wel wat gevonden op google met een bloempapje maar dat is niet heel concreet
Vergeet de overdaad aan suiker nietquote:
Net als helaas de meeste NL'ers. Daarom krijg je bij een patatje mayo meestal fritessausquote:Op zondag 9 maart 2014 23:09 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Ja. Ik vind fritessaus echt lekkerder. Mayonaise is te sterk, te vet naar mijn smaak
Ja maar, er zit minder vet in, dus is het gezonder dan mayonaise.quote:Op zondag 9 maart 2014 23:14 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Vergeet de overdaad aan suiker nietHet is zo'n raar product eigenlijk. Maar er zijn zoveel soorten fritessaus dat het wel populair moet zijn.
Tja smaken verschillen nu eenmaal..quote:Op zondag 9 maart 2014 23:15 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Net als helaas de meeste NL'ers. Daarom krijg je bij een patatje mayo meestal fritessaus. Gelukkig heb ik zelf Franse mayo thuis. Smaakvol, zurig en ja, wel vet maar je hebt minder nodig omdat t meer smaak heeft.
quote:Op zondag 9 maart 2014 23:25 schreef Dingflofbips het volgende:
Tja smaken verschillen nu eenmaal..
Buiten dat: toch raar dat er niet een aantal recepten voor fritessaus te vinden zijn?
Koks bijv?
quote:Op zondag 9 maart 2014 23:27 schreef Isabeau het volgende:
[..]Sorry hoor, maar dat is alsof je een kok vraagt het recept voor een pakje van Knorr te geven.
Nee, ik denk niet dat er echte koks zijn die fritessaus maken, denk toch echt dat je een chemicus moet hebben.
Vers?quote:Op zondag 9 maart 2014 23:31 schreef Dingflofbips het volgende:
![]()
Miss lijkt dit voor jou zo, maar ik kom het vaker vers tegen.
Ik denk dat het met huis tuin en keuken ingredienten uit de supermarkt niet mogelijk is om lekkere frietsaus te maken. Je hebt wat smaakversterkers en bindmiddelen nodig waar je niet zo makkelijk aankomt.quote:Op zondag 9 maart 2014 23:27 schreef Isabeau het volgende:
[..]Sorry hoor, maar dat is alsof je een kok vraagt het recept voor een pakje van Knorr te geven.
Nee, ik denk niet dat er echte koks zijn die fritessaus maken, denk toch echt dat je een chemicus moet hebben.
quote:Op maandag 10 maart 2014 01:08 schreef janatwork het volgende:
Edit: ingredientenlijst van frietsaus:
water, raapolie, azijn, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, suiker, specerijen, , scharreleigeel, zout, gemodificeerd zetmeel,
Valt dus wel mee als je de kleur en conserveerstoffen weglaat.
quote:Op maandag 10 maart 2014 01:08 schreef janatwork het volgende:
Edit: ingredientenlijst van frietsaus:
specerijen
Als het allemaal gebaseerd is op het zelfgemaakte mayorecept dan blijf ik met het smaak-probleem zitten. Misschien is mijn mayoreceptje niet ok.quote:Op maandag 10 maart 2014 07:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelf frietsausmaken? Heel makkelijk, neem zelfgemaakte mayonaise en water, bind het water met aginaat of johannesbroodmeel tot een dikke massa, meng daar mayonaise door.
Als je je mayo gaat verdunnen met afgebonden water is het niet zo gek dat de smaak niet lekker is. Je zal je saus nog op smaak moeten maken met zout/peper/mosterd/azijn/suiker.quote:Op maandag 10 maart 2014 08:31 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
[..]
Als het allemaal gebaseerd is op het zelfgemaakte mayorecept dan blijf ik met het smaak-probleem zitten. Misschien is mijn mayoreceptje niet ok.
Zonnebloemolie, azijn, citroensap, mosterd, peper en zout.
Olijfolie vind ik niet lekker. Slaolie geeft weinig verschil. Zijn er nog kruiden / smaken die ik hier bij of af kan doen om de mayo zachter te maken? Welke 'specerijen' bedoelen ze daar in dat fritessaus ingrediëntenlijstje?
De creme fraiche (die overigens ook erg vet is) en yoghurt brengt niet de gewenste verdikking.
wat is de rede dat mensen mayonaise zelf maken? dat kan je ook gewoon in de winkel kopen.quote:Op maandag 10 maart 2014 17:23 schreef Isabeau het volgende:
Ik zou gewoon fritessaus kopenWat is de reden dat je het per se zelf wilt maken?
Zelfgemaakte is lekkerder!quote:Op maandag 10 maart 2014 17:31 schreef loecje het volgende:
wat is de rede dat mensen mayonaise zelf maken? dat kan je ook gewoon in de winkel kopen.
Je hebt ook nog echte "quote:Op zondag 9 maart 2014 23:15 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Net als helaas de meeste NL'ers. Daarom krijg je bij een patatje mayo meestal fritessaus. Gelukkig heb ik zelf Franse mayo thuis. Smaakvol, zurig en ja, wel vet maar je hebt minder nodig omdat t meer smaak heeft.
Ja, maar loecje vraagt waarom mensen zelf mayonaisse maken. Aangezien TS frietsaus wil maken nam ik aan dat dat niet gerelateerd was aan het topic.quote:Op maandag 10 maart 2014 18:04 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Maar TS wil juist dezelfde als dat in patatzaken en supermarkten te koop is.
Neuh, alleen als je het kanquote:Op maandag 10 maart 2014 18:40 schreef loecje het volgende:
.
zelf maken is uiteindelijk altijd lekkerder dan uit de winkel, al is het maar omdat het vers is.
Ik doe mn best maar het is mij nog niet gelukt. En ik hoop met de tips hier weer n stapje verder te komen.quote:Op maandag 10 maart 2014 18:54 schreef loecje het volgende:
dat is ook weer zo. maar als je je best doet zal het uiteindelijk toch wel moeten lukken.
Dit heb ik geprobeerd en scheelt inderdaad!quote:Op maandag 10 maart 2014 08:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Suiker mis ik in je ingrediënten, frietsaus en de meeste Nederlandse mayo bevat flink suiker.
Dit heb ik geprobeerd. Gaat snel schiften. Geen idee hoe dat kan.quote:Op maandag 10 maart 2014 21:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Ik denk dat je geen zelfgemaakte mayonaise als basis moet nemen. Ik denk dat je gewoon, heel lomp, water moet binden met een smaakloze binder. Dit mengen met olie en eigeel en dan met de staafmixer er doorheen om te binden. Mosterd, azijn, zout erbij. Dan zoeten met glucosestroop of suiker tot je hem goed vindt smaken. De suiker maakt niet alleen zoet maar maakt alle andere smaken ook veel zachter.
Met deze volgorde heb je een veel betere controle over het eindresultaat. Zorg dat je de smaakmakers in kleine stapjes toevoegt en hou dezelfde verhouding olie/water aan als in fritessaus uit een fles (vetgehalte staat altijd vermeld)
Je maakt mayonaisequote:Op woensdag 12 maart 2014 17:15 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Dit heb ik geprobeerd en scheelt inderdaad!
[..]
Dit heb ik geprobeerd. Gaat snel schiften. Geen idee hoe dat kan.
Maar ik lijk een prima oplossing gevonden te hebben...voor degene die het boeit:
- 1 eierdooier, kloppen met
- mosterd, niet te weinig (ik neem een royale theelepel per eierdooier)
- peper, een beetje
- zout, meer dan peper
- suiker, kwart theelepel
- citroensap, kleine kneep
dan d'n olie:
slaolie, handmatig kloppen en beetjes olie erbij.
Azijn kan er later nog bij, dat is niet echt mijn smaak. Ik heb dit steeds geproefd naast mijn favo supermarkt saus en de homemade smaakt echt stúkken beter. Grote verschillen met mijn vorige versies: meer mosterd, meer zout dan peper, tikje suiker en slaolie ipv de wat sterker smakende zonnebloemolie.
Hij stelt die vraag toch niet voor niets?quote:Op zondag 9 maart 2014 23:00 schreef Isabeau het volgende:
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder?
http://www.voeding-kennis(...)tessaus-of-mayonaisequote:Zelf fritessaus maken is lastiger, want door de lagere hoeveelheid olie ontstaat er geen mooi gebonden product. In de fabriek wordt dit opgelost door additieven, met name xanthaangom.
Dat blijkt inderdaad. Heb t op 3 manieren geprobeerd, zonder succes;quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:09 schreef Redcoon het volgende:
Hoe dan ook, lijkt mij knap lastig om het zelf te maken. Geen flauw idee hoe je aan Xanthaangom moet komen.
[..]
http://www.voeding-kennis(...)tessaus-of-mayonaise
Op amazon.de koop ik dat gewoon Xanthan E 415quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:09 schreef Redcoon het volgende:
Hoe dan ook, lijkt mij knap lastig om het zelf te maken. Geen flauw idee hoe je aan Xanthaangom moet komen.
[..]
http://www.voeding-kennis(...)tessaus-of-mayonaise
Ah, je gebruikt een zetmeel om het water te binden, geen wonder dat het niet smaakt. Xantangom gebruiken. Zetmeel drukt de smaak weg cq veranderd de smaak, Je zou pijlwortel kunnen gebruiken, maar dat is veel duurder dan Xantanquote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:40 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Dat blijkt inderdaad. Heb t op 3 manieren geprobeerd, zonder succes;
- Maizena en water binden met kruiden, hiermee de zelfgemaakte mayo aanlengen - niet te vreten.
- Bloem en water binden (bloempapje), hier eidooier, olie, kruiden aan toevoegen - geschift
- Bloempapje mengen met half afgemaakte mayonaise - geschift en erg flauw
Nu ik de mayonaise ook naar mijn smaak kan maken zou ik dit kunnen pakken om a la poging 1 minder vet te maken. Nu zie ik niet meer in waarom ik nog die moeite zou doen.
quote:Op zondag 9 maart 2014 23:00 schreef Isabeau het volgende:
Waarom zou je een inferieur product na willen maken? Of vind je fritessaus echt lekkerder?
Zoals je kon lezen vond TS uiteindelijk zelfgemaakte Mayonaise zonder azijn maar met suiker erg lekkerquote:
Ja zie het op meer plaatsen te koop. Pijlwortel ook.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Op amazon.de koop ik dat gewoon Xanthan E 415
paar maand geleden nog een kilo gekocht voor als ik me goed herinner een 17-18 euro plus verzendkosten. Koop zo ook alginaat, gluten, lecitine, etc etc
Lecitine is ook handig om te kopen, dat zorgt dat je emulsie beter wordt
Gebruik je misschien meer dan 1 dooier? Ik (man) eet in mijn eentje mayo van 1 eierdooier binnen een paar dagen opquote:Op vrijdag 14 maart 2014 16:06 schreef ChilllayD het volgende:
Ik vind het altijd zo jammer dat als ik mayonaise maak ik meteen veeeeeeeel te veel heb (alleen mijn dochter en ik) en dus zoveel over hou wat ik uiteindelijk moet weg flikkeren.... zo zonde! Want ik vind het 100x lekkerder dan welke mayo/fritessaus uit een pot/fles dan ook.
Waarom zou mayonaise minder vet willen maken? / Wat is er mis met vet?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:40 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Dat blijkt inderdaad. Heb t op 3 manieren geprobeerd, zonder succes;
- Maizena en water binden met kruiden, hiermee de zelfgemaakte mayo aanlengen - niet te vreten.
- Bloem en water binden (bloempapje), hier eidooier, olie, kruiden aan toevoegen - geschift
- Bloempapje mengen met half afgemaakte mayonaise - geschift en erg flauw
Nu ik de mayonaise ook naar mijn smaak kan maken zou ik dit kunnen pakken om a la poging 1 minder vet te maken. Nu zie ik niet meer in waarom ik nog die moeite zou doen.
In de mayo's die ik eerst maakte (met zonnebloemolie) overheerst het vet in de smaak en valt het (daardoor) zwaar. Dat eet niet fijn. Met de slaolie is dat iets neutraler, maar zou er in theorie nog wat vet uit mogen omdat het de smaak nog net ff een klein tikje lichter (=beter schransbaar) zou makenquote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:05 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Waarom zou mayonaise minder vet willen maken? / Wat is er mis met vet?
Neem eens druivenpit olie, of distelolie, die is nog neutraler of rijstoliequote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:11 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
In de mayo's die ik eerst maakte (met zonnebloemolie) overheerst het vet in de smaak en valt het (daardoor) zwaar. Dat eet niet fijn. Met de slaolie is dat iets neutraler, maar zou er in theorie nog wat vet uit mogen omdat het de smaak nog net ff een klein tikje lichter (=beter schransbaar) zou maken
Thnx. Heb je ook tips waar deze olie een beetje betaalbaar is. Dan bedoel ik onder de 5E per liter..?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neem eens druivenpit olie, of distelolie, die is nog neutraler of rijstolie
Nee, geen idee, zoek eens onlinequote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:45 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Thnx. Heb je ook tips waar deze olie een beetje betaalbaar is. Dan bedoel ik onder de 5E per liter..?
Dan maak ik nog liever tzatzikiquote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:14 schreef Catch22- het volgende:
Ik eet overigens tegenwoordig Yofresh ipv mayonaise en ik vind dat echt wel goed te doen
Nu doe je net of er iets mis is met tzatziki ...quote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan maak ik nog liever tzatziki
Nee, is erg lekker, maar ik bedoel als ik wat joghurtachtigs op mijn friet wil, maak ik dit ipv die rommel van calvéquote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:50 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Nu doe je net of er iets mis is met tzatziki ...
Ik kan op internet niets vinden onder 15 euro per liter, helaas.
Dit kan, maar je kunt het ook doen met aardappelzetmeel. Alginaat vind je niet overal, net zoals LBG (locust bean gum/johannisbroodmeel)quote:Op maandag 10 maart 2014 07:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelf frietsausmaken? Heel makkelijk, neem zelfgemaakte mayonaise en water, bind het water met aginaat of johannesbroodmeel tot een dikke massa, meng daar mayonaise door.
Beetje meer mosterd of frambozenazijn, of witte balsamico, dat wil ook wel eens helpen.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 17:11 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
In de mayo's die ik eerst maakte (met zonnebloemolie) overheerst het vet in de smaak en valt het (daardoor) zwaar. Dat eet niet fijn. Met de slaolie is dat iets neutraler, maar zou er in theorie nog wat vet uit mogen omdat het de smaak nog net ff een klein tikje lichter (=beter schransbaar) zou maken
LOL! Echt?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Gadverdamme.
In een versie daarvan die mijn ma had stond dat je kappetjes in een salade kon vervangen door doperwten.
Ah, kappertjes zijn een soort doperwten!
Ja, waarom denk je dat ik begon met koken, puur zelfverdedigingquote:
Kan me er iets bij voorstellen.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, waarom denk je dat ik begon met koken, puur zelfverdediging
Bedoel je de baedeker?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Gadverdamme.
In een versie daarvan die mijn ma had stond dat je kappetjes in een salade kon vervangen door doperwten.
Ah, kappertjes zijn een soort doperwten!
Ja, weet ik, heb de complete serie, zijn tot in de jaren 70 steeds "moderner" gemaakt.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:45 schreef robber57 het volgende:
[..]
Bedoel je de baedeker?
Ik neem aan dat je weet dat die boeken uit 1950 zijn?
Ik gebruik ze soms nog omdat er wel "ouderwetse " recepten in te vinden zijn van ver voor de "light" hype.
Voor koken met "exotische" ingredienten (in 1950) hoef je ze idd niet te pakken
idd --->quote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, weet ik, heb de complete serie, zijn tot in de jaren 70 steeds "moderner" gemaakt.
Liefde zonder vrees is om te gillen, over de gruwelen van onanie en homosexualiteit en andere perversiteiten.
Mensen die hun kinderen niet laten vaccineren tegen mazelen zijn niet goed snik, maar voor de rest, hou je op met huilen of moet mama je een reden geven om te huilen..quote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:58 schreef robber57 het volgende:
[..]
idd --->![]()
het lijkt wel alsof je leest van een stam aliens op een andere planeet
Ik heb de hele serie van mijn moeder gekregen toen ik op mijn zelf ging lang geleden, heel veel is achterhaald of domweg te simpel voor woorden maar in die kook boeken vind je nog wel wat, net zoals dat deel over gezondheid van kinderen en hoe en wat met kinderziektes en hoe je een kleuter met de mazelen verzorgt.
De 3 R-en , rust,reinheid en regelmaat en meer van dat moois.
Maar als ik tegenwoordig zo'n moeke met aanhang in de super zie en die koters zie gillen en krijsen dan zou ik ze toch graag zo'n deeltje kado doen![]()
Nee, 1 'maar'.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 16:46 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Gebruik je misschien meer dan 1 dooier? Ik (man) eet in mijn eentje mayo van 1 eierdooier binnen een paar dagen op
Dagje of 4 / 5.quote:Op zaterdag 15 maart 2014 14:57 schreef ChilllayD het volgende:
[..]
Nee, 1 'maar'.
Ik (we, klein kindje er bij) eten dan denk ik gewoon niet zoveel mayo
Hoe lang bewaar je 't in de koelkast?
Merk inderdaad dat meer mosterd ook helpt. Had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Ik was in de veronderstelling dat de mosterd juist de smaak bepaalde op een negatieve manier. Witte wijnazijn zal ik ook eens proberen. Alles voor een schransbare mayoquote:Op vrijdag 14 maart 2014 20:21 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Beetje meer mosterd of frambozenazijn, of witte balsamico, dat wil ook wel eens helpen.
En een goede neutrale olie kopen ook...arachide of sojaolie.. Zonnebloem kan weleens wat ranzig worden (oxideert). Een kneepje citroensap kan dan ook helpen (vit C en citroensap remmen dat).
Als je een kleine hoeveelheid xanthaangom wilt vekrijgen, puur voor het experiment, dan kan je ook fritesaus kopen en dat in een fijn vergiet doen. Afspoelen met water, en er blijft een soort spermaklodder over. Dat is je xanthaangom.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 16:42 schreef Dingflofbips het volgende:
[..]
Ja zie het op meer plaatsen te koop. Pijlwortel ook.
Xanthaangom is (dus) een smaakloze binder?
Hoewel ik experimentshalve t wel eens wil proberen is de motivatie toch n beetje weg nu ik de juiste toon aan weet te slaan met de mayo. Heb je dit zelf ooit geprobeerd om fritessaus te maken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |