FOK!forum / Culinesse à gogo / Recept: Grove stoofpot
#ANONIEMvrijdag 7 maart 2014 @ 13:58
Grove stoofpot
Bereidingstijd: twee tot drie uur

6y2ik0.jpg


Ingrediënten (voor vier personen):
- 500 gram runderlappen
- twee grote uien
- een gele paprika
- een groene paprika
- een winterpeen
- 250 gram champignons
- 900 gram gehalveerde in de schil voorgekookte krielaardappeltjes
- drie teentjes knoflook
- zeven eetlepels grove mosterd
- twee theelepels cayennepeper
- vier theelepels Provençaalse kruiden
- twee theelepels kerriepoeder
- een theelepel knoflookpoeder
- een theelepel gemberpoeder
- een beetje gedroogde of verse peterselie (der decoratie)
- vijf laurierblaadjes
- een eetlepel honing
- 150 gram roomboter
- eetlepel ketjap manis
- twee blokjes rundvleesbouillon
- een halve liter gekookt (kraan)water
- een halve liter koud (kraan)water
- olijfolie
- grof zeezout
- vierseizoenenpeper


Bereidingswijzen:
Snij de runderlappen in kleine blokjes, bij voorkeur ongeveer iets groter als een doorsnee dobbelsteen. Doe deze blokjes vervolgens in een schaal en marineer deze met wat grof zeezout, peper, een eetlepel honing, een eetlepel ketjap manis, een flinke scheut olijfolie en twee van de zeven eetlepels mosterd. Roer dit goed om en zet het vlees vervolgens voor zo'n vijftien minuten terug in de koelkast. Ondertussen ga je verder op een aparte snijplank met het snijden van de verschillende groenten. Bij de paprika's is het handig om eerst de onder- en bovenkant eraf te halen, om vervolgens gemakkelijk het middenstuk en de pitjes eruit te kunnen halen. Mochten er wat pitjes overblijven, dan kun je deze eenvoudig wegkrijgen door een enkele keer op je snijplank te tikken met je paprika. Vervolgens snij je deze in redelijk grove blokjes - niet in repen -, dit kan worden gedaan op gevoel. De winterpeen snij je eerst doormidden en daarna snij je er stukjes, ongeveer ten grote van de vingertop van je pink. De uien ontdoe je eerst van zijn schil om deze vervolgens in kleine ringen te snijden. Bij de champignons is het verstandig om eerst het steeltje met de hand te verwijderen om deze vervolgens in vieren te snijden.

Nu eigenlijk alle ingrediënten klaar staan is het tijd om echt te beginnen. Voor dit gerecht kun je het beste kiezen voor een middelgrote braadpan om het in te bereiden. Laat 150 gram roomboter rustig smelten op laagvuur. Wanneer dit is gebeurd, kun je het vuur wat hoger zetten om vervolgens het rundvlees in te braden. Zorg ervoor dat alle stukjes even mooi bruin zijn en er niet meer al te bleek uitzien. Vervolgens voeg je alle groenten toe, ook deze laat je even mee bakken tot dat ze mooi glazig of zacht zijn. Nu is het een kwestie van een beetje snel handelen. Verwarm ongeveer een halve liter water in een waterkoker. Wanneer het water kookt, giet je dit een maatkan of een pan om hierin vervolgens twee runderbouillonblokken in op te laten lossen. Dit roer je even goed door met een garden of met een lepel. Wanneer de bouillonblokken goed zijn opgelost, giet je de bouillon bij het mengsel van vlees en groenten. Vervolgens voeg je de overige vijf eetlepels mosterd toe en alle kruiden: de gemberpoeder, de knoflookpoeder, de kerriepoeder, de cayennepeper, de Provençaalse kruiden en ook de vijf laurierblaadjes. Ook maak je de drie teentjes knoflook fijn en voeg je deze toe. Eigenlijk is het nu slechts een kwestie van wachten. Je zet de stoofpot op middelhoog vuur en laat dit zo'n anderhalf tot twee uur zachtjes pruttelen met een schuingelegde deksel op de pan. Wanneer de stoofpot de voor jou gewenste dikte heeft (let erop: niet te dik maken) kun je het vuur uitdraaien om het geheel af te laten koelen.

Natuurlijk zijn er ook nog die heerlijke aardappeltjes die thuis horen in dit gerecht. Ongeveer een kleine twintig minuten voordat je gaat eten, verwarm je de stoofpot weer. Wanneer deze lauw is voeg je een halve liter koude water om dit vervolgens aan de kook te brengen op groot vuur. Je voegt dan de in schil voorgekookte krielaardappeltjes toe en draait het vuur weer wat lager. Deze zijn kant- en klaar te koop in de supermarkt en gehalveerd. Mocht je dit te groot vinden, dan kun je er voor kiezen om ze nogmaals te halveren. Nu is het een kwestie van wachten tot dat de aardappeltjes gaar zijn. Dit zal ongeveer vijftien minuten duren. Nu is je stoofpot eigenlijk klaar! Mocht je de saus toch nog net iets te dik vinden, dan optioneel wat ontbijtkoek of allesbinder toevoegen, dan wordt de stoofpot van zelfs iets dikker.

Dit gerecht is vrij pittig van smaak en barst van de heerlijk verschillende smaken en texturen. Het is zeker een aanrader voor heel het gezin, iedereen zal smullen! En wanneer er toch nog wat over is, de andere dag kun je het zo weer opwarmen, maar voeg dan wel nog wat water toe.

Bij voorkeur serveren met geroosterd brood en/of rode kool met een appeltje! En natuurlijk een beetje peterselie en wat (gemengde) sla ter garnering doet het ook altijd goed. Het oog wilt immers ook wat!


ngoxu.jpg


Eet smakelijk!


2dak5lg.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 08-03-2014 17:56:39 ]
BasEnAadvrijdag 7 maart 2014 @ 14:11
Ik ga het vanavond eens proberen.
#ANONIEMvrijdag 7 maart 2014 @ 14:29
quote:
14s.gif Op vrijdag 7 maart 2014 14:11 schreef BasEnAad het volgende:
Ik ga het vanavond eens proberen.
Ik kan het je zeker aanraden om eens te proberen!
golfervrijdag 7 maart 2014 @ 14:44
Past prima in CUL / [FOK!-kookboek]Post hier je recepten en opmerkingen deel 2
#ANONIEMvrijdag 7 maart 2014 @ 15:01
quote:
Oh, had ik (nog) niet gezien. Bedankt, sorry!
Pietverdrietvrijdag 7 maart 2014 @ 16:23
Waarom het vlees zo klein snijden?
Myraelavrijdag 7 maart 2014 @ 17:15
Ik laat mijn stoofvlees altijd (veel) langer dan 1.5 a 2 uur opstaan.
BasEnAadvrijdag 7 maart 2014 @ 20:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 maart 2014 14:29 schreef Unites het volgende:

[..]

Ik kan het je zeker aanraden om eens te proberen!
Je hebt geen woord te veel gezegd. Het was echt heerlijk. Ik heb wel de aardappeltjes apart gedaan en een klein beetje andere groentes gebruikt.
#ANONIEMzaterdag 8 maart 2014 @ 12:10
Recept iets aangepast en foto's toegevoegd :)!
Pietverdrietzaterdag 8 maart 2014 @ 15:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 maart 2014 12:10 schreef Unites het volgende:
Recept iets aangepast en foto's toegevoegd :)!
Waarom snij je het vlees zo klein?
BasEnAadzaterdag 8 maart 2014 @ 15:57
Ik heb het vlees ook groter gelaten, anders kun je het net zo goed pureren :T
#ANONIEMzaterdag 8 maart 2014 @ 17:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 maart 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom snij je het vlees zo klein?
Dat is echt puur mijn voorkeur, dat staat er ook bij. Ik vind grotere stukken vlees gewoon niet lekker, zo eet het gemakkelijker vind ik :)
#ANONIEMzaterdag 8 maart 2014 @ 17:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 maart 2014 15:57 schreef BasEnAad het volgende:
Ik heb het vlees ook groter gelaten, anders kun je het net zo goed pureren :T
Heb je het echt gemaakt volgens dit recept :p?
BasEnAadzaterdag 8 maart 2014 @ 19:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 maart 2014 17:56 schreef Unites het volgende:

[..]

Heb je het echt gemaakt volgens dit recept :p?
Nou ik heb de champignons weggelaten, want daar hou ik niet zo van. En ik heb er sperziebonen bijgedaan. Voor de rest heb ik me in principe aan het recept gehouden :P
Hagelkaaszaterdag 8 maart 2014 @ 20:50
Sla en peterselie erbij 'voor het oog'? Dat lijkt me toch niet de bedoeling?
#ANONIEMzaterdag 8 maart 2014 @ 22:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 maart 2014 20:50 schreef Hagelkaas het volgende:
Sla en peterselie erbij 'voor het oog'? Dat lijkt me toch niet de bedoeling?
Buiten het feit om dat ik het persoonlijk ook wel lekker en passend vind, eigenlijk wel ja.
#ANONIEMzondag 9 maart 2014 @ 09:40
Mocht iemand het nog gaan maken: post een foto :D!
habituezondag 9 maart 2014 @ 14:34
2 uur stoven? Ik had laatst mijn stoofpot 7 uur op het vuur gehad. Na 2 uur vind ik het vaak nog wel taai.
#ANONIEMzondag 9 maart 2014 @ 18:24
Ik snij het vlees klein, dus dan is het sneller mals.
TimeJumperdonderdag 13 maart 2014 @ 20:06
Nou ik heb hem vandaag ook gemaakt, Heerlijk hoor :Y
Ik ben ook van het klein snijden :+ dus 2 uur stoven was genoeg en het vlees was lekker zacht.
Helaas geen foto gemaakt, maar als je nog eens zo'n recept hebt, laat maar komen :W
#ANONIEMvrijdag 14 maart 2014 @ 15:53
Leuk om te lezen, fijn dat het heeft gesmaakt!