Grove stoofpotBereidingstijd: twee tot drie uur
Ingrediënten (voor vier personen):- 500 gram runderlappen
- twee grote uien
- een gele paprika
- een groene paprika
- een winterpeen
- 250 gram champignons
- 900 gram gehalveerde in de schil voorgekookte krielaardappeltjes
- drie teentjes knoflook
- zeven eetlepels grove mosterd
- twee theelepels cayennepeper
- vier theelepels Provençaalse kruiden
- twee theelepels kerriepoeder
- een theelepel knoflookpoeder
- een theelepel gemberpoeder
- een beetje gedroogde of verse peterselie (der decoratie)
- vijf laurierblaadjes
- een eetlepel honing
- 150 gram roomboter
- eetlepel ketjap manis
- twee blokjes rundvleesbouillon
- een halve liter gekookt (kraan)water
- een halve liter koud (kraan)water
- olijfolie
- grof zeezout
- vierseizoenenpeper
Bereidingswijzen:Snij de runderlappen in kleine blokjes, bij voorkeur ongeveer iets groter als een doorsnee dobbelsteen. Doe deze blokjes vervolgens in een schaal en marineer deze met wat grof zeezout, peper, een eetlepel honing, een eetlepel ketjap manis, een flinke scheut olijfolie en twee van de zeven eetlepels mosterd. Roer dit goed om en zet het vlees vervolgens voor zo'n vijftien minuten terug in de koelkast. Ondertussen ga je verder op een aparte snijplank met het snijden van de verschillende groenten. Bij de paprika's is het handig om eerst de onder- en bovenkant eraf te halen, om vervolgens gemakkelijk het middenstuk en de pitjes eruit te kunnen halen. Mochten er wat pitjes overblijven, dan kun je deze eenvoudig wegkrijgen door een enkele keer op je snijplank te tikken met je paprika. Vervolgens snij je deze in redelijk grove blokjes - niet in repen -, dit kan worden gedaan op gevoel. De winterpeen snij je eerst doormidden en daarna snij je er stukjes, ongeveer ten grote van de vingertop van je pink. De uien ontdoe je eerst van zijn schil om deze vervolgens in kleine ringen te snijden. Bij de champignons is het verstandig om eerst het steeltje met de hand te verwijderen om deze vervolgens in vieren te snijden.
Nu eigenlijk alle ingrediënten klaar staan is het tijd om echt te beginnen. Voor dit gerecht kun je het beste kiezen voor een middelgrote braadpan om het in te bereiden. Laat 150 gram roomboter rustig smelten op laagvuur. Wanneer dit is gebeurd, kun je het vuur wat hoger zetten om vervolgens het rundvlees in te braden. Zorg ervoor dat alle stukjes even mooi bruin zijn en er niet meer al te bleek uitzien. Vervolgens voeg je alle groenten toe, ook deze laat je even mee bakken tot dat ze mooi glazig of zacht zijn. Nu is het een kwestie van een beetje snel handelen. Verwarm ongeveer een halve liter water in een waterkoker. Wanneer het water kookt, giet je dit een maatkan of een pan om hierin vervolgens twee runderbouillonblokken in op te laten lossen. Dit roer je even goed door met een garden of met een lepel. Wanneer de bouillonblokken goed zijn opgelost, giet je de bouillon bij het mengsel van vlees en groenten. Vervolgens voeg je de overige vijf eetlepels mosterd toe en alle kruiden: de gemberpoeder, de knoflookpoeder, de kerriepoeder, de cayennepeper, de Provençaalse kruiden en ook de vijf laurierblaadjes. Ook maak je de drie teentjes knoflook fijn en voeg je deze toe. Eigenlijk is het nu slechts een kwestie van wachten. Je zet de stoofpot op middelhoog vuur en laat dit zo'n anderhalf tot twee uur zachtjes pruttelen met een schuingelegde deksel op de pan. Wanneer de stoofpot de voor jou gewenste dikte heeft (let erop: niet te dik maken) kun je het vuur uitdraaien om het geheel af te laten koelen.
Natuurlijk zijn er ook nog die heerlijke aardappeltjes die thuis horen in dit gerecht. Ongeveer een kleine twintig minuten voordat je gaat eten, verwarm je de stoofpot weer. Wanneer deze lauw is voeg je een halve liter koude water om dit vervolgens aan de kook te brengen op groot vuur. Je voegt dan de in schil voorgekookte krielaardappeltjes toe en draait het vuur weer wat lager. Deze zijn kant- en klaar te koop in de supermarkt en gehalveerd. Mocht je dit te groot vinden, dan kun je er voor kiezen om ze nogmaals te halveren. Nu is het een kwestie van wachten tot dat de aardappeltjes gaar zijn. Dit zal ongeveer vijftien minuten duren. Nu is je stoofpot eigenlijk klaar! Mocht je de saus toch nog net iets te dik vinden, dan optioneel wat ontbijtkoek of allesbinder toevoegen, dan wordt de stoofpot van zelfs iets dikker.
Dit gerecht is vrij pittig van smaak en barst van de heerlijk verschillende smaken en texturen. Het is zeker een aanrader voor heel het gezin, iedereen zal smullen! En wanneer er toch nog wat over is, de andere dag kun je het zo weer opwarmen, maar voeg dan wel nog wat water toe.
Bij voorkeur serveren met geroosterd brood en/of rode kool met een appeltje! En natuurlijk een beetje peterselie en wat (gemengde) sla ter garnering doet het ook altijd goed. Het oog wilt immers ook wat!
Eet smakelijk!
[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 08-03-2014 17:56:39 ]