abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_137256273
Bakken en braden in olie is gezonder dan in boter of margarine wat op kamertemperatuur hard is. Als het op kamertemperatuur vloeibaar is, is het geen transvet en volgens mij bevat het dan vooral onverzadigde vetzuren.

Maar wat is vloeibare boter wat je in de supermarkt kan kopen? Is dat net zo gezond als bijvoorbeeld olijfolie of is het gewoon een mengsel van olie en margarine?

En waar bakken en braden jullie mee? Gebruiken jullie alleen olie?

Aardappelen bakken in olijfolie vind ik minder lekker dan in (vloeibare) boter. Ik vind bijvoorbeeld wel dat wanneer je aardappelen bakt in zonnebloemolie ze lekkerder smaken dan wanneer ze gebakken zijn in olijfolie.
pi_137256734
Bakken in onverzadigd vet is ongezonder dan bakken in boter.
pi_137256763
Vloeibare boter is boter die zich boven 0°C in vloeibare fase bevindt en tevens over een dusdanig lage viscositeit beschikt dat deze geschikt is voor het gebruik vanuit een knijpflacon.
pindazakje
pi_137256784
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 22:51 schreef Deliah het volgende:
Bakken in onverzadigd vet is ongezonder dan bakken in boter.
Beargumenteer dat eens?\
  vrijdag 28 februari 2014 @ 22:55:10 #5
256666 leeell
I know you're lonely
pi_137256880
het in ieder geval ranzig.

bakken doe je in dierlijk vet (roomboter (al dan niet geklaard), spekvet, ganzenvet etc) of in olie (mijn voorkeur is arachideolie , maar zonnebloemolie ed. kan ook)

olijfolie houd ik voor koude toepassingen
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 22:57:43 #6
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137256995
Meestal is het plantaardig, ik moet zeggen dat ik Croma vloeibaar nog best goed vind bakken, vlees krijgt er een mooie kleur van maar gewoon roomboter is lekkerder.

Je kan ook nog geklaarde boter of ghee maken van roomboter, is het minstens net zo gezond als olijfolie.
pi_137257054
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 22:57 schreef SiGNe het volgende:
Je kan ook nog geklaarde boter of ghee maken van roomboter, is het minstens net zo gezond als olijfolie.
Wat is dat?
  vrijdag 28 februari 2014 @ 23:00:58 #8
256666 leeell
I know you're lonely
pi_137257131
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 22:58 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Wat is dat?
verwarmde boter waarbij je eiwit en zout verwijderd (het "schuim" op de boter) zodat het niet verbrand en lang houdbaar is.
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_137257326
Ghee is ook niet vloeibaar bij kamertemperatuur. Wel erg lekker.
pi_137257698
quote:
2s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 23:00 schreef leeell het volgende:

[..]

verwarmde boter waarbij je eiwit en zout verwijderd (het "schuim" op de boter) zodat het niet verbrand en lang houdbaar is.
Ik ga maar 's Googlen hoe je dat maakt.

Ik was eigenlijk altijd in de veronderstelling dat ik 'gezond' bezig was door alleen in olie of vloeibare boter te bakken en braden. Maar dat is uiteraard wat de producent ons wil doen geloven. Je wordt immers ook dik van snoep waar 0% vet in zit.
pi_137257861
Ik gebruik ook ghee, omdat het een hoger rookpunt heeft en lekker is. En vloeibare boter heb ik nog nooit aangeraakt, maar ik vraag me af wat ze daar mee hebben uitgehaald.
pi_137257985
Ghee maken is vrij simpel. Roomboter langzaam verwarmen op laag vuur, na een tijdje (10-20min) komt er schuim bovendrijven en dat schep je er elke keer af met een schuimspaan. En dan doorgaan totdat de boter helder is. Daarna door een zeef of filter gieten om ook het laatste bezinksel eruit te halen en je houdt heldere olie achter die wel stolt op kamertemperatuur.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 23:45:16 #13
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137259198
En geklaarde boter is eigenlijk hetzelfde alleen laat je de boter minder lang doorverwarmen.
hoe dan ook haal je het schuim eraf en laat het weer afkoelen.
Ghee is een van de gezondste soorten boter om in te bakken, je kan het ook kant en klaar kopen (Toko/natuurwinkel) maar dan betaal je een stuk meer dan waneer je gewoon roomboter koopt het en het zelf maakt.
  zaterdag 1 maart 2014 @ 04:44:45 #14
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_137263538
Het gaat bij klaren volgens mij om het bezinksel, de witte vlokken op de bodem die je eruit wilt halen, niet om het schuim. Dat doe je door de verwarmde boter voorzichtig af te gieten, waarbij de witte vlokken (eiwitbestanddelen die zouden verbranden bij hoge temperaturen) in het pannetje moeten blijven. Zo:



Boter klaren
pi_137265781
quote:
5s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 22:52 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Beargumenteer dat eens?\
Het is natuurlijk afhankelijk van hoe je het doet. Heel veel boter in vergelijking met een minimale hoeveelheid olie, bijvoorbeeld, dan weet ik niet wat ongezonder is.
Als je onverzadigde vetten verhit oxideren deze.
pi_137273897
Ghee, boter, ganzenvet, reuzel, soms olijfolie. Margarine e.d. komen de deur niet in.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 1 maart 2014 @ 18:00:10 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137277948
Ik bak in boter, geklaarde boter, ganzevet, eendenvet, kippenvet, spekvet, frituur in ossewit. Soms bak/frituur ik in pindaolie, vooral zaken die je koud eet.
Margarine komt er hier ook niet in, ben het niet vaak eens met Weltschmerz, maar in deze wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 1 maart 2014 @ 18:01:49 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137277998
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 22:52 schreef Hyaenidae het volgende:
Vloeibare boter is boter die zich boven 0°C in vloeibare fase bevindt en tevens over een dusdanig lage viscositeit beschikt dat deze geschikt is voor het gebruik vanuit een knijpflacon.
Nee, het heeft niets met boter te maken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 1 maart 2014 @ 18:44:14 #19
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_137279145
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 maart 2014 04:44 schreef RobinOok het volgende:
Het gaat bij klaren volgens mij om het bezinksel, de witte vlokken op de bodem die je eruit wilt halen, niet om het schuim. Dat doe je door de verwarmde boter voorzichtig af te gieten, waarbij de witte vlokken (eiwitbestanddelen die zouden verbranden bij hoge temperaturen) in het pannetje moeten blijven. Zo:

[ link | afbeelding ]
Boter klaren
Net weer een portie gemaakt. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_137281424
In die vloeibare bakmargarine zit een minder ver gekristalliseerd mengsel, meestal met meer onverzadigd vet of olie dan gewone 'harde'' margarine. Ze doen er ook wel een door koude kristallisatie gewonnen deel van palmolie in. Verder wordt met emulgatoren de kristallisatie en het mengen met water (vandaar dat ze het ook light kunnen maken) wat geholpen. DIe emulgatoren helpen ook tegen het spatten en omdat ze de oppervlaktespanning verlagen zorgen ze ook voor snellere warmteoverdracht en daarmee bruining.

Er zitten in margarine nog wat stoffen waarvan men eigenlijk niet wee tof het gezond of ongezond is. Bijvoorbeeld 3-mcpd. Wbt vetten is er nog maar weinig echt harde wetenschap, het enige wat echt goed onderzocht is, is transvet, dat is algemeen gesproken slecht voor je. Maar ook daar twijfelt men alweer aan, transvet uit melk is niet hetzelfde als chemisch geproduceerd transvet (harde van olie).
Whatever...
  zaterdag 1 maart 2014 @ 19:55:50 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137281928
Welke idioot voegt water toe aan een bakproduct?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137282177
What the fuck, bakmargarine light? Bestaat dat?? Wat een kolder, water verdampt en je houdt minder vet over. En dan natuurlijk wat erbij spuiten want 'tsja er blijft wel erg weinig jus van over anders'.

Ik vind het al pijnlijk genoeg dat het 'boter'schap in mijn supermarkt drie kolommen aan margarineproducten heeft en krap een halve kolom normale boterproducten. (I kid you not)
  zaterdag 1 maart 2014 @ 20:03:50 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137282234
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 maart 2014 20:02 schreef Hagelkaas het volgende:
What the fuck, bakmargarine light? Bestaat dat?? Wat een kolder, water verdampt en je houdt minder vet over. En dan natuurlijk wat erbij spuiten want 'tsja er blijft wel erg weinig jus van over anders'.

Ik vind het al pijnlijk genoeg dat het 'boter'schap in mijn supermarkt drie kolommen aan margarineproducten heeft en krap een halve kolom normale boterproducten. (I kid you not)
http://www.seniorennet.nl(...)ya_bakken_braden.php
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 1 maart 2014 @ 20:04:57 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_137282289
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 maart 2014 20:02 schreef Hagelkaas het volgende:
What the fuck, bakmargarine light? Bestaat dat?? Wat een kolder, water verdampt en je houdt minder vet over. En dan natuurlijk wat erbij spuiten want 'tsja er blijft wel erg weinig jus van over anders'.

Ik vind het al pijnlijk genoeg dat het 'boter'schap in mijn supermarkt drie kolommen aan margarineproducten heeft en krap een halve kolom normale boterproducten. (I kid you not)
Dus moet je meer gebruiken, als producent dus een geniale zet. Die sonja-bakkeraars kopen het toch wel.
pi_137282295
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 maart 2014 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Welke idioot voegt water toe aan een bakproduct?
Marketeers, dan kunnen ze het light noemen. Het is ook iet mijn idee.Maar zo werkt het in de voedingsmiddelen; verdunnen is verdienen. Liefst verdun je met lucht, maar water is een goede tweede.

Het water verdampt als eerst, dus als je light wilt kun je beter 33% minder doseren van een willekeurig ander product.

Maargoed het vet is dus ook voor een groter deel vleoibaar in die producten.
Whatever...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')