FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat doen met rauwe melk
Buurpoeswoensdag 26 februari 2014 @ 20:30
Vandaag een liter rauwe melk uit zo'n melktap gehaald. Beetje gedronken, lekker smaakvol en romig. Een beetje gebruikt om vanillevla te maken (met echt vanillestokje!). En nu is er nog een beetje over. Wat is extra lekker met zulke melk? Yoghurt? Anijsmelk? Karnen om boter te maken (wordt erg weinig)? Roept u maar!

Overigens ben ik mij bewust van de risico's, maar gezien mijn fatsoenlijk werkende immuumsysteem durf ik de gok te nemen.
Lienekienwoensdag 26 februari 2014 @ 20:34
Wat is dat voor melktap?
Buurpoeswoensdag 26 februari 2014 @ 20:37
quote:
1s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:34 schreef Lienekien het volgende:
Wat is dat voor melktap?
Het Derde Erf in Soest. Geld inwerpen, fles eronder en op start drukken. Biologische melk, niet gehomogeniseerd en rauw.
Lienekienwoensdag 26 februari 2014 @ 20:38
Goh, wist niet dat het bestond.
Goejedagwoensdag 26 februari 2014 @ 20:39
Yoghurt!
Ticootjewoensdag 26 februari 2014 @ 20:47
Lekker!!
Thoricalwoensdag 26 februari 2014 @ 20:48
Hier in Zunderdorp ¤ 0,85 de liter. Maar in Muiden kost het ook zoiets.
Maar je kan er van alles meedoen dat je met gewone melk ook kan.
De meeste dingen zijn alleen smaakvoller omdat niet alle bacteriën dood gepasteuriseerd zijn.
Je eigen yoghurt, kefir of ijs maken?
Jaimy_Lucawoensdag 26 februari 2014 @ 21:44
Melk in een pak in de supermarkt is niet rauw?
Buurpoeswoensdag 26 februari 2014 @ 21:49
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 21:44 schreef Jaimy_Luca het volgende:
Melk in een pak in de supermarkt is niet rauw?
Die is gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. En afgeroomd.
sirdanilotwoensdag 26 februari 2014 @ 22:52
Rijstepap of rijstevlaai i een optie
Of gewoon zó opdrinken. Rauw. Dan maar een klein risico voor je immuunsysteem, het is het waard :D
Ou-Tannudonderdag 27 februari 2014 @ 01:33
gewoon vers uit de koe halen :D
2cvdonderdag 27 februari 2014 @ 02:24
Heb jij een koe ?
Deeltjesversnellerdonderdag 27 februari 2014 @ 02:27
quote:
1s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:37 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Het Derde Erf in Soest. Geld inwerpen, fles eronder en op start drukken. Biologische melk, niet gehomogeniseerd en rauw.
dat wil ik ook :o
Joenedonderdag 27 februari 2014 @ 08:26
quote:
0s.gif Op donderdag 27 februari 2014 02:27 schreef Deeltjesversneller het volgende:

[..]

dat wil ik ook :o
www.rauwemelk.net
Lienekiendonderdag 27 februari 2014 @ 08:32
Hier staan nog veel meer adressen.

http://www.news4all.org/verkoop-melk#n1
sirdanilotdonderdag 27 februari 2014 @ 11:20
Wij haalden rauwe melk altijd bij de boer. Is ook helemaal niet duur of zo.
Buurpoesdonderdag 27 februari 2014 @ 13:31
Dank voor alle imput. Het wordt yoghurt. :Y
Oceanonixdonderdag 27 februari 2014 @ 15:48
quote:
1s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:37 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Het Derde Erf in Soest. Geld inwerpen, fles eronder en op start drukken. Biologische melk, niet gehomogeniseerd en rauw.
ik was op zoek naar rauwe melk voor yoghurt bereiding. Dank voor de tip. Dit is maar een klein stukje van huis.
Buurpoesdonderdag 27 februari 2014 @ 20:37
Yoghurt-to-be staat in de thermosfles... *O*
Pietverdrietvrijdag 28 februari 2014 @ 11:31
Waarom niet gewoon opdrinken?
Buurpoesvrijdag 28 februari 2014 @ 11:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom niet gewoon opdrinken?
Dat had ik al geprobeerd. Hoe meer experimenten hoe beter.
Lienekienvrijdag 28 februari 2014 @ 11:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 11:57 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Dat had ik al geprobeerd. Hoe meer experimenten hoe beter.
Je had het geprobeerd, maar het was niet gelukt? :D
Buurpoesvrijdag 28 februari 2014 @ 12:01
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 11:59 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Je had het geprobeerd, maar het was niet gelukt? :D
Zie OP.
Lienekienvrijdag 28 februari 2014 @ 12:04
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 12:01 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Zie OP.
Piet zei OPdrinken.
Buurpoesvrijdag 28 februari 2014 @ 12:30
quote:
6s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 12:04 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Piet zei OPdrinken.
Ik heb een kleine hoeveelheid gedronken. Als ik de rest ook opdrink, is dat alleen maar meer van hetzelfde. Dat heeft geen nut in mijn ogen.
Lienekienvrijdag 28 februari 2014 @ 12:31
Het was een grapje.
BORRREETJEEEvrijdag 28 februari 2014 @ 12:33
quote:
9s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 12:31 schreef Lienekien het volgende:
Het was een grapje.
Ik weet nog wel een goede/matige grap met melk. ;(
Lienekienvrijdag 28 februari 2014 @ 12:46
quote:
10s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 12:33 schreef BORRREETJEEE het volgende:

[..]

Ik weet nog wel een goede/matige grap met melk. ;(
Van mij mag je, kunnen we lachen. Of even een mondhoek omhoog trekken.
Erasmodonderdag 17 juli 2014 @ 15:21
Even een kick, vanaf volgende week maandag bij de Lidl een yoghurtmaker:

93387_01_f.jpg

http://www.lidl.nl/cps/rd(...)wDetail&id=5421&ar=3
Oceanonixdonderdag 17 juli 2014 @ 15:38
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 15:21 schreef Erasmo het volgende:
Even een kick, vanaf volgende week maandag bij de Lidl een yoghurtmaker:

[ afbeelding ]

http://www.lidl.nl/cps/rd(...)wDetail&id=5421&ar=3
met een pan een hele grote handdoek werkt het ook hoor.
Buurpoesdonderdag 17 juli 2014 @ 16:04
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 15:38 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

met een pan een hele grote handdoek werkt het ook hoor.
Ik krijg de structuur niet goed. Te slijmerig. -O-
Maar ik weet dus niet of dat ligt aan handdoek-pan of thermosfles of dat ik verder iets verkeerd doe...
Oceanonixdonderdag 17 juli 2014 @ 16:07
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:04 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Ik krijg de structuur niet goed. Te slijmerig. -O-
Maar ik weet dus niet of dat ligt aan handdoek-pan of thermosfles of dat ik verder iets verkeerd doe...
het enige wat die yoghurt maker probeert te doen is de temperatuur constant te houden. Dat kan je ook door de pan goed in te pakken en op een tochtvrije plek neer te zetten.
Buurpoesdonderdag 17 juli 2014 @ 16:10
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:07 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

het enige wat die yoghurt maker probeert te doen is de temperatuur constant te houden. Dat kan je ook door de pan goed in te pakken en op een tochtvrije plek neer te zetten.
Dan gaat dat dus niet werken tegen mijn verkeerde resultaten.
Isabeaudonderdag 17 juli 2014 @ 16:10
quote:
11s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:38 schreef Lienekien het volgende:
Goh, wist niet dat het bestond.
Ik dacht dat het niet mocht in Nederland wbt regelgeving! :o

Ik ben opgegroeid op rauwe melk; mijn moeder haalde dat bij de buren. Gratis in ruil voor bruikleen van land :+ Ik weet nog dat er altijd zo'n hele dikke laag room opkwam waar je dan slagroom van kon kloppen :9 Rauwe melk bevat 2x zoveel vet als volle melk uit de supermarkt!
Isabeaudonderdag 17 juli 2014 @ 16:12
quote:
1s.gif Op donderdag 27 februari 2014 08:32 schreef Lienekien het volgende:
Hier staan nog veel meer adressen.

http://www.news4all.org/verkoop-melk#n1
Grappig, een boerderij waar ik wel eens kom verkoopt het ook en ik had geen idee.
Buurpoesdonderdag 17 juli 2014 @ 16:12
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:10 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik dacht dat het niet mocht in Nederland wbt regelgeving! :o

Ik ben opgegroeid op rauwe melk; mijn moeder haalde dat bij de buren. Gratis in ruil voor bruikleen van land :+ Ik weet nog dat er altijd zo'n hele dikke laag room opkwam waar je dan slagroom van kon kloppen :9 Rauwe melk bevat 2x zoveel vet als volle melk uit de supermarkt!
Het mag alleen niet -verpakt- worden aangeboden en er moet dringend advies over koken na aanschaf bij.
Oceanonixdonderdag 17 juli 2014 @ 16:13
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:10 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Dan gaat dat dus niet werken tegen mijn verkeerde resultaten.
is je basis wel goed?
Dus de yoghurt waarmee je begint? Ik zou eens starten met een andere yoghurt en kijken wat er dan gebeurt.
liedetectordonderdag 17 juli 2014 @ 16:19
Derde Erf heeft toch ook vlees? Iemand daar ervaring mee? Zat er toevallig vandeweek op te zoeken regio Utrecht.
Isabeaudonderdag 17 juli 2014 @ 16:22
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:12 schreef Buurpoes het volgende:

Het mag alleen niet -verpakt- worden aangeboden en er moet dringend advies over koken na aanschaf bij.
ok! Mijn Engelse schoonzus koopt namelijk rauwe melk in de supermarkt, gewoon verpakt. En ik wist dat dat hier niet mocht, maar het gaat dus om die verpakking.
uniekhoorndonderdag 17 juli 2014 @ 16:23
Zonde m van lekkere verse melk yoghurt te maken.
Gewoon ijskoud opdrinken,ijs van maken of pudding.
Laten opromen en slagroom van maken en wat overblijft yoghurt van maken is wel een goed plan :Y
Pietverdrietdonderdag 17 juli 2014 @ 17:25
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:04 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Ik krijg de structuur niet goed. Te slijmerig. -O-
Maar ik weet dus niet of dat ligt aan handdoek-pan of thermosfles of dat ik verder iets verkeerd doe...
Yoghurt maken is zo eenvoudig. Je verwarmt melk naar 37 graden, lepel (turkse) yoghurt erbij, roeren, handdoek erover en nachtje laten staan.
Ik maak het nog wel eens met half room en half melk, of met pure room.
Buurpoesdonderdag 17 juli 2014 @ 20:27
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 17:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Yoghurt maken is zo eenvoudig. Je verwarmt melk naar 37 graden, lepel (turkse) yoghurt erbij, roeren, handdoek erover en nachtje laten staan.
Ik maak het nog wel eens met half room en half melk, of met pure room.
Met dat recept tref ik de volgende ochtend een vrij dunne en slijmerige massa aan. Yuk!
Buurpoesdonderdag 17 juli 2014 @ 20:28
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 16:13 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

is je basis wel goed?
Dus de yoghurt waarmee je begint? Ik zou eens starten met een andere yoghurt en kijken wat er dan gebeurt.
Den eelder volle joghurt, turkse yoghurt...werkt allemaal niet. -O-
Pietverdrietdonderdag 17 juli 2014 @ 20:30
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 20:27 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Met dat recept tref ik de volgende ochtend een vrij dunne en slijmerige massa aan. Yuk!
Hoe vaak heb je het zo gedaan?
uniekhoorndonderdag 17 juli 2014 @ 20:32
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 20:28 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Den eelder volle joghurt, turkse yoghurt...werkt allemaal niet. -O-
Toch proberen met ondermelk?
Buurpoesdonderdag 17 juli 2014 @ 22:48
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe vaak heb je het zo gedaan?
Keer of drie ondertussen.
Molodonderdag 17 juli 2014 @ 23:17
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 15:21 schreef Erasmo het volgende:
Even een kick, vanaf volgende week maandag bij de Lidl een yoghurtmaker:

[ afbeelding ]

http://www.lidl.nl/cps/rd(...)wDetail&id=5421&ar=3
Hoe werkt zoiets?

En wat is het voordeel boven zelf temperatuur goed nauwkeurig bijhouden? Ik heb het nooit zelf gemaakt hoor, maar ben wel benieuwd
Molodonderdag 17 juli 2014 @ 23:18
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 20:32 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Toch proberen met ondermelk?
Dat is magere melk begrijp ik? Why?
Pietverdrietdonderdag 17 juli 2014 @ 23:48
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 22:48 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Keer of drie ondertussen.
En als je het langer laat staan?
Erisvrijdag 18 juli 2014 @ 00:46
Kaas maken.... Lekker
uniekhoornvrijdag 18 juli 2014 @ 07:13
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 23:18 schreef Molo het volgende:

[..]

Dat is magere melk begrijp ik? Why?
Omdat, als je volle melk laat staan om te verzuren (dat doe je als je yoghurt maakt), dat dan ook de melk gaat opromen. Dat komt de verzuringsproces niet ten goede.
Qua smaak maakt het elkaar niet erg.

Is 37 graden niet wat hoog trouwens? Of zijn yoghurtbacterien echt thermofiel? Weet niet, geen verstand van maar mij lijkt 22 graden een mooie enttemperatuur?
Buurpoesvrijdag 18 juli 2014 @ 07:32
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 23:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En als je het langer laat staan?
Geprobeerd, hielp niets.
Pietverdrietvrijdag 18 juli 2014 @ 07:33
Het is wel belangrijk dat je turkse yoghurt als kiem gebruikt trouwens, die houd van hogere temperaturen en vermenigvuldigd zich sneller.
Als je hollandse roeryoghurt gebruikt duurt het langer en die wil een lagere temperatuur
Erasmovrijdag 18 juli 2014 @ 09:32
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 23:17 schreef Molo het volgende:

[..]

Hoe werkt zoiets?

En wat is het voordeel boven zelf temperatuur goed nauwkeurig bijhouden? Ik heb het nooit zelf gemaakt hoor, maar ben wel benieuwd
Je creëert een optimale omgeving voor de bacteriën, en je loopt niet te zeulen met pannen vol met melk waarbij je altijd loopt te morsen als je die uitschenkt :P
sigmezaterdag 19 juli 2014 @ 20:25
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 20:27 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Met dat recept tref ik de volgende ochtend een vrij dunne en slijmerige massa aan. Yuk!
En als je er daarna hangop van maakt?
Buurpoeszondag 20 juli 2014 @ 11:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 20:25 schreef sigme het volgende:

[..]

En als je er daarna hangop van maakt?
Niet geprobeerd. Maar dat slijmerige gaat er niet van weg, vrees ik.
koffiemetmelkensuikerzondag 20 juli 2014 @ 11:04
En geef de Buurpoes ook wat vinden ze lekker ;)
sigmezondag 20 juli 2014 @ 11:26
quote:
1s.gif Op zondag 20 juli 2014 11:02 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Niet geprobeerd. Maar dat slijmerige gaat er niet van weg, vrees ik.
Probeer het eens. Ik vind dat de substantie er wel door veranderd, maar mijn yoghurt is nooit te slijmerig (vind ik). Wel soms te slap, en dan hang ik 'm op.