FOK!forum / Culinesse à gogo / Miso soep maken
GhostWhispererwoensdag 26 februari 2014 @ 17:09
Ik wil graag thuis Japanse miso soep maken en heb daarvoor het volgende product gehaald: http://www.japanskoken.nl(...)tte-miso-shiro-miso/
De webpagina zegt iets anders, maar in dit pakje zit 500 gram Shiro Miso. (Witte miso)
Kan iemand mij vertellen hoe ik hier een goede miso soep met nog wat extra ingredienten van maak? Ik gebruik alleen liever geen vis erbij als dat niet hoeft, maar wel nog wat extra groentes.
Pietverdrietwoensdag 26 februari 2014 @ 17:56
Je wilt een japanse vissoep maar geen vis??
RobinOokwoensdag 26 februari 2014 @ 18:14
3388723758_a7b16f0a20_n.jpg

Maak 4 dl dashi. (zelf maken instant)
Mix dan 3 el miso met een klein beetje dashi om het los te roeren. Voeg dan 2/3 van de dashi toe, proef en voeg zonodig nog meer dashi toe.
Blokjes zijdentofu toevoegen, lente-uitjes, veel meer gaat er meestal niet in. Maar niks is verboden natuurlijk.
RobinOokwoensdag 26 februari 2014 @ 18:19
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Je wilt een japanse vissoep maar geen vis??
Misosoep is geen vissoep hoor...
Pietverdrietwoensdag 26 februari 2014 @ 18:54
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 18:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Misosoep is geen vissoep hoor...
Okay, een soep op basis van visbouillon
GhostWhispererwoensdag 26 februari 2014 @ 19:00
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Je wilt een japanse vissoep maar geen vis??
Tsjaa, ik hou helaas niet van stukken vis in mijn eten (dat er een visboullion in zit maakt me wat minder uit... ik eet ook gewoon tonijnsalade zonder problemen).... maar heb wel eerder miso-soep zonder verdere vulling gehad en die was lekker. En zoals al gezegd wordt hoeft miso helemaal geen vissoep te zijn. Het wordt alleen vaak wel gedaan. Bovendien staat er op de verpakking dat het alleen maar sojabonen, rijst, zout en rijstmout is. Dus er is geen vis te bekennen in dit pakje.

quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 18:14 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]

Maak 4 dl dashi. (zelf maken instant)
Mix dan 3 el miso met een klein beetje dashi om het los te roeren. Voeg dan 2/3 van de dashi toe, proef en voeg zonodig nog meer dashi toe.
Blokjes zijdentofu toevoegen, lente-uitjes, veel meer gaat er meestal niet in. Maar niks is verboden natuurlijk.
Dankjewel!
RoofingBurnerwoensdag 26 februari 2014 @ 20:52
Misosoep heeft inderdaad niets met vis te maken. Miso is gemaakt van soja bonen of rijst. Ik zet altijd een pannetje water op, terwijl dit naar de kook gaat snij ik een uitje aan ringen en die doe ik in het water. Een wortel snij je julienne en die gaat er ook in. Als ik heb een stukje bloemkool of broccoli en die gaan er ook in. In hele kleine stukjes natuurlijk. Tofu als ik heb gaat er de laatste 3 minuten bij. Als dit kookt doe je het gas lager en laat je het langzaam koken. Niet te lang. De groenten hoeven niet helemaal gaar wat mij betreft. Ondertussen pak je een bakje en schep je wat heet water uit de pan. Hier laat je 1 of 2 eetlepels miso in oplossen. Als dit klaar is en je vind de groenten goed dan zet je het gas uit en meng je de miso door de soep. Nog wat lente-ui héél fijn snijden en dit na het inscheppen over de soep strooien. Héérlijk.

Belangrijk: in de macrobiotiek, waar ik dit heb leren koken gaan ze er vanuit dat de sterkte van de soep afhangt van de persoon voor wie deze gekookt wordt. Mannen kunnen sterkere soep hebben dan vrouwen en kinderen nog minder sterk etc. Ook moeten de groenten met een scherp mes gesneden worden en niet met een foodprocessor. Klinkt zweverig maar ik geloof er wel een beetje in.

Mijn familie wil graag dat ik zondag 's-ochtends misosoep maak. Enne....het is heel erg goed voor je.

Succes met de soep. Maar echt fout gaan kan het niet. Je kunt ook verschillende soorten miso proberen.

[ Bericht 1% gewijzigd door RoofingBurner op 26-02-2014 21:25:45 ]
GhostWhispererwoensdag 26 februari 2014 @ 21:12
quote:
14s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:52 schreef RoofingBurner het volgende:
Misosoep heeft inderdaad niets met vis te maken. Miso is gemaakt van soja bonen. Ik zet altijd een pannetje water op, terwijl dit naar de kook gaat snij ik een uitje aan ringen en die doe ik in het water. Een wortel snij je julienne en die gaat er ook in. Als ik heb een stukje bloemkool of broccoli en die gaan er ook in. In hele kleine stukjes natuurlijk. Tofu als ik heb gaat er de laatste 3 minuten bij. Als dit kookt doe je het gas lager en laat je het langzaam koken. Niet te lang. De groenten hoeven niet helemaal gaar wat mij betreft. Ondertussen pak je een bakje en schep je wat heet water uit de pan. Hier laat je 1 of 2 eetlepels miso in oplossen. Als dit klaar is en je vind de groenten goed dan zet je het gas uit en meng je de miso door de soep. Nog wat lente-ui héél fijn snijden en dit na het inscheppen over de soep strooien. Héérlijk.

Belangrijk: in de macrobiotiek, waar ik dit heb leren koken gaan ze er vanuit dat de sterkte van de soep afhangt van de persoon voor wie deze gekookt wordt. Mannen kunnen sterkere soep hebben dan vrouwen en kinderen nog minder sterk etc. Ook moeten de groenten met een scherp mes gesneden worden en niet met een foodprocessor. Klinkt zweverig maar ik geloof er wel een beetje in.

Mijn familie wil graag dat ik zondag 's-ochtends misosoep maak. Enne....het is heel erg goed voor je.

Succes met de soep. Maar echt fout gaan kan het niet. Je kunt ook verschillende soorten miso proberen.
Ook bedankt! :) Ik denk dat ik allebei de opties maar eens probeer x'D.
sirdanilotwoensdag 26 februari 2014 @ 23:07
Het lekkerste is met de Dashi hoor, japanse bouillon. Het kan ook wel met alleen water maar met dashi heb je een rijkere smaak.

Als je niet van de vissige smaak van katsuo dashi houdt ( de 'normale' dashi, met een soort gedroogde visvlokken), kun je ook een vegetarische dashi maken, met gedroogde Shiitake paddestoelen en gedroogd Kombu zeeweir. Dit klinkt allemaal erg exotisch, maaris bij een goede chinese supermarkt of japanse toko gewoon te verkrijgen.
GhostWhispererwoensdag 26 februari 2014 @ 23:46
Hehe, ik zag inderdaad dat er meerdere soorten Dashi waren. Ik zal maar gewoon eens wat varianten uitproberen. :)
RobinOokdonderdag 27 februari 2014 @ 07:02
quote:
1s.gif Op woensdag 26 februari 2014 18:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Okay, een soep op basis van visbouillon
Hoeft niet obv visbouillon. Dashi is niet per definitie vis. Wel vaak, maar niet per definitie.
RobinOokdonderdag 27 februari 2014 @ 07:04
Oh, dat was al gezegd. Sorry. Net wakker. :)
RobinOokdonderdag 27 februari 2014 @ 12:11
quote:
14s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:52 schreef RoofingBurner het volgende:
Miso is gemaakt van soja bonen of rijst.
Nah, het is altijd gemaakt van sojabonen èn rijst. Miso zonder sojabonen kan niet.
pokkerdepokdonderdag 27 februari 2014 @ 12:42
dashi voor miso soep is wel bijna altijd vis, alleen niet in de boeddhistische, vegetarische varianten.

ik zet pannetje water op, koken, dashi poeder toevoegen roeren, totdat je een boullion hebt.
dan naar smaak witte miso erbij, ongeveer flinke eierlepel per portie.

je kan eraan toevoegen wat je lekker lijkt, voor een maaltijd. vriend van mij deed het met shitake paddestoelen en kip blokjes, dat was erg lekker.
maar ontbijt miso soep is in principe beetje lenteuitjes, zachte tofu en zeewier, soms met kleine gedroogde garnaaltjes.

en als je noodles toevoegt maak je er ook makkelijk miso ramen van.
RobinOokdonderdag 27 februari 2014 @ 13:37
Mensen zijn lui. Nasi (rijst) zeggen en nasi goreng (gebakken rijst) bedoelen. Soja (sojabonen) zeggen en sojasaus (gefermenteerde sojabonenvocht) bedoelen. Dashi (bouillon) zeggen en ichiban dashi (bouillon met kombu en bonito) bedoelen.