quote:Chronologie: Onrust in Oekraïne
In de Oekraïense hoofdstad Kiev verzetten duizenden demonstranten zich sinds november tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.
21 februari: Na een hele nacht onderhandelen meldt president Janoekovitsj dat hij vervroegde verkiezingen uitschrijft. Ook belooft hij een terugkeer naar de grondwet van tot 2004, waarin is een beperktere macht voor de president is vastgelegd. De oppositie gaat akkoord.
21 februari: De Amerikaanse vicepresident Joe Biden geeft even na middernacht (Nederlandse tijd) te kennen dat de VS bereid zijn tot sancties tegen Oekraïne.
20 februari: Aan het einde van de middag maakt de oppositie melding van zeker 100 doden die zijn gevallen bij gevechten tussen betogers en ordetroepen sinds het breken van de wapenstilstand.
20 februari: Na een rustige nacht blijkt het bestand van korte duur. In de ochtend breken toch weer gevechten uit. Verslaggevers melden dat er opnieuw doden vallen.
19 februari: Een dag na de escalatie van het geweld, is het Onafhankelijkheidsplein in Kiev opnieuw toneel van confrontaties tussen ordetroepen en aanhangers van de oppositie. Westerse landen dreigen met sancties, en de Europese Unie kondigt een spoedzitting aan van de ministers van Buitenlandse Zaken.
In de avond sluiten oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek een bestand met Janoekovitsj, waarbij de president hen een wapenstilstand belooft.
18 februari: Dodelijke confrontaties vinden plaats in het centrum van Kiev. Daarbij komen zeker 26 demonstranten en agenten te overlijden en raken honderden mensen gewond.
Het geweld laait op nadat het parlement een grondswetwijziging om de macht van de president in te perken voor zich uit heeft geschoven. Demonstranten verdenken president Viktor Janoekovitsj van een deal met Moskou. De oproerpolitie moet flink geweld gebruiken om de demonstranten van het onafhankelijkheidsplan te vegen.
16 februari: Demonstranten staken hun bezetting van het stadhuis van Kiev in ruil voor de vrijlating van 234 gevangen gezette demonstranten. Het wordt alom gezien als een stap richting vrede.
31 januari: Activist Dmytro Bulatov, vermist sinds 22 januari, duikt weer op met zware verwondingen, waaronder een deels afgesneden oor. Volgens de activist was hij ontvoerd door een pro-Russische groepering.
28 januari: De premier en regering treden af en het parlement neemt een harde antidemonstratiewet aan. Dit met het doel de onrust in het Oost-Europese land te beteugelen.
22 januari 2014: Twee demonstranten overlijden na beschoten te zijn bij de bestorming van een wegversperring.
17 december: Russische president Vladimir Poetin zegt voor 15 miljard te gaan investeren in Oekraïne. Volgens president Janoekovitsj zou dit geen politieke gevolgen hebben.
1 december: 300.000 demonstranten gaat de straat op, de grootste groep demonstranten in het land sinds de de Oranjerevolutie in 2004. De activisten bezetten het stadhuis.
30 november: De oproerpolitie valt een een groep demonstranten aan, er worden 35 mensen vastgezet. Beelden van bebloede en gewonde demonstranten gaan de hele wereld over.
21 november 2013: De regering van president Janoekovitsj maakt bekend dat het een aantal overenkomsten met de Europese Unie verbreekt en de banden met Rusland aanhaalt. De eerste demonstranten gaan de straat op.
quote:Overgangspresident in Oekraïne
Oekraïne heeft een overgangspresident. Het is parlementsvoorzitter Toertsjinov. Het parlement heeft hem in een stemming tijdelijk de bevoegdheden van president gegeven.
Toertsjinov wil dat er zo snel mogelijk een regering van nationale eenheid komt. Hij zegt dat het erg belangrijk is dat de parlementariërs het voor dinsdag eens worden over een nieuw kabinet.
Afzetten
Gisteren werd president Janoekovitsj afgezet door het parlement. Hij weigert zich daarbij neer te leggen en spreekt van een staatsgreep.
Ook minister Kozhara van Buitenlandse Zaken is door het parlement naar huis gestuurd. De bondgenoot van president Janoekovitsj was nauw betrokken bij de beslissing van Janoekovitsj om het samenwerkingsverband met de Europese Unie niet te tekenen.
Tegen oud-minister Klimenko en de voormalige topman van justitie loopt een arrestatiebevel. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zegt dat zij worden verdacht van "grove misdaden tegen het Oekraïense volk".
Ik wet dat hij wel voor de onafhankelijk is van Kosovo, terwijl de Albanezen alle rechten hadden.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:13 schreef theunderdog het volgende:
Lang leven de redenering van wittemuur: de VS doet het, dus dan mogen andere landen het ook !
Omdat een kenmerk van een hegemoon is om de hegemonie te behouden. Daarbij is territoir gewoon een vorm van macht. Rusland een vrijbrief geven is in dat op zich geen verstandige tactiek om je macht te behouden of te kunnen uitbreiden.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:11 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Maar wat maakt de VS dat nu uit?
En de VS is samen met de NAVO altijd nog het meest machtig, en Rusland gaat hen nooit inhalen (ik zie China dat nog eerder doen)...
twitter:WhatWindsMeUp twitterde op zondag 23-02-2014 om 13:00:30As predicted: Rada has canceled a law that permitted the use of the Russian language in #Ukraine #Kiev #Russiahttp://t.co/6wlNUirRWY reageer retweet
Dat Stalin geen etnische Rus was zegt helemaal niets. Van individuele personen die het knettergekke communisme omarmen is hun afkomst inderdaad onbelangrijk, zolang ze zich naar de ideologie schikken. In de Sovjet-Unie (wat veel volkeren omvatte) werd lokaal niet-Russisch nationalisme bestreden. Uit angst dat men zich "te Oekraiens" zou voelen en een ander nationaal bewustzijn zou ontstaan dat zich tegen de Russische Sovjet-Unie zou keren. Het nationalisme bestrijden stond in de praktijk vrijwel altijd gelijk aan het ontmoedigen van de (inheemse) taal, niet alleen in Oekraiene. Zeker waar de niet-Rusische volkeren al sterk een eigen geschiedenis en daarom bewustzijn hadden.quote:Op zondag 23 februari 2014 12:59 schreef WitteMuur het volgende:
Dat is totale onzin, Stalin was zelf Georgiër. Dat er wat meer Russen in het bestuur was gewoon omdat dat nou eenmaal de grootste SSR was.
Mwau, je moet Rusland natuurlijk niet te ver laten gaan.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:15 schreef Roarzcorp. het volgende:
[..]
Omdat een kenmerk van een hegemoon is om de hegemonie te behouden. Daarbij is territoir gewoon een vorm van macht. Rusland een vrijbrief geven is in dat op zich geen verstandige tactiek om je macht te behouden of te kunnen uitbreiden.
Jij redeneert nu vanuit het standpunt van de VS terwijl je in de gequote post had over je eigen mening.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:15 schreef Roarzcorp. het volgende:
[..]
Omdat een kenmerk van een hegemoon is om de hegemonie te behouden. Daarbij is territoir gewoon een vorm van macht. Rusland een vrijbrief geven is in dat op zich geen verstandige tactiek om je macht te behouden of te kunnen uitbreiden.
Ik vraag dan, wat is daar mis mee?quote:Op zondag 23 februari 2014 13:09 schreef Roarzcorp. het volgende:
[..]
Want als je het er bij laat zitten dan is dit gewoon een vrijbrief voor de Russen om elke etnisch Russische groep in een vreemd land te gaan bevrijden en dat mooi bij Rusland te voegen..
Ik redeneer vanuit een model van hegemonie. Dit heeft niets met het redeneren vanuit de VS te maken. Ik denk niet in een twee kamp Pro-VS of pro-Rus zoals jij. Ik heb eigenlijk helemaal niks met grootmachten in het algemeen. Zowel de VS als Rusland vind ik persoonlijk nogal een bende qua beleid intern en extern.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:16 schreef WitteMuur het volgende:
[..]
Jij redeneert nu vanuit het standpunt van de VS terwijl je in de gequote post had over je eigen mening.
[..]
Ik vraag dan, wat is daar mis mee?
Ontmoedigen en nationalisme bestrijden is wat anders dan onderdrukken. Het Russisch is nu niet eens meer een officiële taal, dat is pas onderdrukken.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:16 schreef Aloulou het volgende:
[..]
Dat Stalin geen etnische Rus was zegt helemaal niets. Van individuele personen die het knettergekke communisme omarmen is hun afkomst inderdaad onbelangrijk, zolang ze zich naar de ideologie schikken. In de Sovjet-Unie (wat veel volkeren omvatte) werd lokaal niet-Russisch nationalisme bestreden. Uit angst dat men zich "te Oekraiens" zou voelen en een ander nationaal bewustzijn zou ontstaan dat zich tegen de Russische Sovjet-Unie zou keren. Het nationalisme bestrijden stond in de praktijk vrijwel altijd gelijk aan het ontmoedigen van de (inheemse) taal, niet alleen in Oekraiene. Zeker waar de niet-Rusische volkeren al sterk een eigen geschiedenis en daarom bewustzijn hadden.
Een nationaal bewustzijn bestrijdt je het best door die mensen hun taal te ontnemen en te zorgen dat hun eerste taal Russisch is of wordt. Naast de demografische methode en het bevolken met etnische Russen bijv. En precies dat werd jarenlang gedaan in Oekraiene (taal ontmoedigen) en vele andere staten. Het communisme en de ideologie stond gelijk aan de Russische taal en die taal werd gepushed en de lokale taal ontmoedigd. De mate van ontmoediging verschilt per periode en ging van zeer sterk tot enigzins gematigd ontmoedigd.
En precies deze geschiedenis maakt het dat men standbeelden weghaald van figuren.
Dat is geen bewijs, waarom zou ik de economist vertrouwen? Als ik jou een linkje geef van RT dan vertrouw je dat ook niet.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:17 schreef YellowBlacks het volgende:
@ WitteMuur
Lees dit maar eens. Jouw oh zo vredige politie.
http://www.economist.com/(...)13/11/crackdown-kiev
Dat is dus een beetje de vraag of je de macht van een land beperkt door zelf die macht over te nemen. Dat is inderdaad niet zo ten aanzien van elk machtsmiddel. Maar de traditionele machtsmiddelen zoals grondbezit is of het aanwenden van grondstoffen is natuurlijk wel een zero-sum game immers; maar een land kan het bezitten en dat gaat ten koste van een ander land. De VS en Rusland willen beide graag landen die naar hun pijpen dansen, wat dat betreft is dat gewoon standaard grootmachten gedrag.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:16 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Mwau, je moet Rusland natuurlijk niet te ver laten gaan.
Maar je hoeft ook niet geforceerd de machtsverspreiding van elk land te beperken om zelf de macht te behouden hoor.
De VS gaat pas in actie komen als Rusland met geweld etnische Russen uit Europa of VS naar Rusland willen halen. Oekraïne is gewoon veel te onbelangrijk.
Uiteraard, maar dat is het punt nu net.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:23 schreef Roarzcorp. het volgende:
[..]
Dat is dus een beetje de vraag of je de macht van een land beperkt door zelf die macht over te nemen. Dat is inderdaad niet zo ten aanzien van elk machtsmiddel. Maar de traditionele machtsmiddelen zoals grondbezit is of het aanwenden van grondstoffen is natuurlijk wel een zero-sum game immers; maar een land kan het bezitten en dat gaat ten koste van een ander land. De VS en Rusland willen beide graag landen die naar hun pijpen dansen, wat dat betreft is dat gewoon standaard grootmachten gedrag.
twitter:DrMarcusP twitterde op zondag 23-02-2014 om 13:19:48Ukrainians have had their civil rights infringed on by the mobs in #Kiev who have just repealed the law on Russian as an official language. reageer retweet
Zoals ik al eerder zij, als het niet in jouw straatje past, dan negeer je het. Discussie met jou is niet mogelijk.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:21 schreef WitteMuur het volgende:
[..]
Dat is geen bewijs, waarom zou ik de economist vertrouwen? Als ik jou een linkje geef van RT dan vertrouw je dat ook niet.
Ja, dat kan zo zijn. In de praktijk was dat het niet. Maar goed, commies en praktijk...daar gaat het altijd historisch fout. Dus tegen wie heb ik hequote:Op zondag 23 februari 2014 13:20 schreef WitteMuur het volgende:
Ontmoedigen en nationalisme bestrijden is wat anders dan onderdrukken.
Zou beter wel officiele taal kunnen zijn idd gezien vele gebruik er nog van. Hier spelen nationalistische (Oekraiense) gevoelens mee om dat niet te erkennen waarschijnlijk.quote:Het Russisch is nu niet eens meer een officiële taal, dat is pas onderdrukken.
We zullen het zien, het is in iedere geval wel weer boeiende TVquote:Op zondag 23 februari 2014 13:25 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Uiteraard, maar dat is het punt nu net.
Ik denk niet dat de VS het uitmaakt dat Oekraïne naar Rusland pijpen aan het dansen is, dan andersom. Oekraïne betekend daarvoor te weinig.
Inderdaad, kunnen we weer met een biertje en borrelnootjes genieten.quote:Op zondag 23 februari 2014 13:25 schreef Roarzcorp. het volgende:
[..]
We zullen het zien, het is in iedere geval wel weer boeiende TV
Je bent niet de eerste die dit tegen hem zegt maar hij blijft zichzelf belachelijk maken..quote:Op zondag 23 februari 2014 13:25 schreef YellowBlacks het volgende:
[..]
Zoals ik al eerder zij, als het niet in jouw straatje past, dan negeer je het. Discussie met jou is niet mogelijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |