FOK!forum / Culinesse à gogo / Verschil kuikenfilet en kipfilet.
Luddzaterdag 11 januari 2014 @ 16:06
Een slager hier in de omgeving adverteert met kuikenfilet. Nu vroeg ik me af wat het verschil is tussen kipfilet en kuikenfilet.

Iemand die het weet?
Anosmoszaterdag 11 januari 2014 @ 16:14
Groffe gok: gemaakt van jongere kippen?
Luddzaterdag 11 januari 2014 @ 16:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:14 schreef Anosmos het volgende:
Groffe gok: gemaakt van jongere kippen?
Lijkt mij ook, maar waarom zouden ze dat doen?
dude232zaterdag 11 januari 2014 @ 16:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:15 schreef Ludd het volgende:

[..]

Lijkt mij ook, maar waarom zouden ze dat doen?
Omdat het vlees dan malser is?
RobinOokzaterdag 11 januari 2014 @ 16:16
Geen verschil.
troveyzaterdag 11 januari 2014 @ 16:16
Als het plofkippen zijn maakt het niets uit want plofkippen zijn kuikens. :P
Anosmoszaterdag 11 januari 2014 @ 16:17
Een piepkuiken is een jonge kip of haan van 4 tot 6 weken oud. De diertjes worden speciaal gekweekt voor het vlees; piepkuiken wordt beschouwd als een delicatesse.
Een braadkip is een hen of haan in de leeftijd van 6 tot 10 weken. Daarmee is de braadkip net iets ouder dan het piepkuiken. Braadkip is de meest verkochte consumentenkip.

Van mijn grote vriend Wikipedia
Luddzaterdag 11 januari 2014 @ 16:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:16 schreef trovey het volgende:
Als het plofkippen zijn maakt het niets uit want plofkippen zijn kuikens. :P
Ja, dat lijkt mij ook.


quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:16 schreef RobinOok het volgende:
Geen verschil.
Waarom dan de andere naam?


quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:17 schreef Anosmos het volgende:
Een piepkuiken is een jonge kip of haan van 4 tot 6 weken oud. De diertjes worden speciaal gekweekt voor het vlees; piepkuiken wordt beschouwd als een delicatesse.
Een braadkip is een hen of haan in de leeftijd van 6 tot 10 weken. Daarmee is de braadkip net iets ouder dan het piepkuiken. Braadkip is de meest verkochte consumentenkip.

Van mijn grote vriend Wikipedia
Ja, maar dat is dit niet. Het is namelijk erg goedkoop.
troveyzaterdag 11 januari 2014 @ 16:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:20 schreef Ludd het volgende:

[..]

Ja, dat lijkt mij ook.

[..]

Ja, maar dat is dit niet. Het is namelijk erg goedkoop.
Dan denk ik dat die slager gewoon interessant wil doen. :+
RobinOokzaterdag 11 januari 2014 @ 16:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:20 schreef Ludd het volgende:
Waarom dan de andere naam?
Waarom zegt de een peen, de ander wortel.
De een patat, de ander friet.
De een klapstuk, de ander suddervlees.
Gewoon, omdat nederlands een uitgebreide taal is.
Luddzaterdag 11 januari 2014 @ 16:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:43 schreef RobinOok het volgende:
de ander wortel.
De een patat, de ander friet.
De een klapstuk, de ander suddervlees.
Patat? Het is friet! :')

Nee, maar serieus, misschien heb je gelijk. Ik vind het echter wel verwarrend, kipfilet kent iedereen het lijkt mij voor iedereen makkelijker als ze dan ook gewoon met kipfilet adverteren. Ik vroeg het me vooral af ivm de absurd lager prijs, nog lager dan de kiloknallers in de supermarkt.
Fokpopzaterdag 11 januari 2014 @ 18:16
Een kuiken hoeft niet van een kip te zijn.
CafeRokerzaterdag 11 januari 2014 @ 18:47
Een kuiken is best klein, hoe haal je daar een filet vanaf :?
Pietverdrietzaterdag 11 januari 2014 @ 18:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 18:47 schreef CafeRoker het volgende:
Een kuiken is best klein, hoe haal je daar een filet vanaf :?
Haal ook filet van duif, spreeuw, kwartel, etc
z80zaterdag 11 januari 2014 @ 20:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 18:47 schreef CafeRoker het volgende:
Een kuiken is best klein, hoe haal je daar een filet vanaf :?
een kuiken van 2,5KG is niet bepaald klein.
vleeskuikens die naar de slacht gaan zijn niet van die kleine pluizige bolletjes.
ze mogen nog net geen kip heten, als ze een week langer zouden leven zijn het wel kippen.
CafeRokerzondag 12 januari 2014 @ 09:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 20:27 schreef z80 het volgende:

[..]

een kuiken van 2,5KG is niet bepaald klein.
vleeskuikens die naar de slacht gaan zijn niet van die kleine pluizige bolletjes.
ze mogen nog net geen kip heten, als ze een week langer zouden leven zijn het wel kippen.
Dat was inderdaad niet wat ik bij een kuiken in gedachten had..
Luddzondag 12 januari 2014 @ 10:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 20:27 schreef z80 het volgende:

[..]

een kuiken van 2,5KG is niet bepaald klein.
vleeskuikens die naar de slacht gaan zijn niet van die kleine pluizige bolletjes.
ze mogen nog net geen kip heten, als ze een week langer zouden leven zijn het wel kippen.
Gebeurt dat vaker? En wat is het motief om die beesten eerder te slachten?
Pietverdrietzondag 12 januari 2014 @ 10:15
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:02 schreef Ludd het volgende:

[..]

Gebeurt dat vaker? En wat is het motief om die beesten eerder te slachten?
Kosten, hoe sneller een beest slachtrijp is, hoe sneller je een ROI hebt
Ordos20zondag 12 januari 2014 @ 10:18
quote:
1s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kosten, hoe sneller een beest slachtrijp is, hoe sneller je een ROI hebt
En een lagere investering want een week minder voer. En het is malser want nog niet volledig ontwikkeld.

Hoewel ik wel eens "Oude" kip wil hebben. Een kip van een half jaar of een jaar oud. Met die jonge kip hier in Nederland kun je geen fatsoenlijke butter chicken maken. De kip smaakt naar drie keer niks.
Luddzondag 12 januari 2014 @ 10:18
quote:
1s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kosten, hoe sneller een beest slachtrijp is, hoe sneller je een ROI hebt
Van de andere kant, als je hem nog wat langer laat groeien heb je een hogere vleesopbrengst.

Het zal wel zoiets kunnen zijn. Met 4 euro per kilo is het in ieder geval absurd goedkoop.
Pietverdrietzondag 12 januari 2014 @ 10:23
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:18 schreef Ordos20 het volgende:

[..]

En een lagere investering want een week minder voer. En het is malser want nog niet volledig ontwikkeld.
Dat zeg ik, kosten.
En een kip in 7 weken slachtrijp ipv 8 is een slacht meer per jaar.

quote:
Hoewel ik wel eens "Oude" kip wil hebben. Een kip van een half jaar of een jaar oud. Met die jonge kip hier in Nederland kun je geen fatsoenlijke butter chicken maken. De kip smaakt naar drie keer niks.
Koop een soepkip, ideaal voor stoofkip, smoorkip, etc.
Wel een tijdje marineren in een zure marinade
Pietverdrietzondag 12 januari 2014 @ 10:24
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:18 schreef Ludd het volgende:

[..]

Van de andere kant, als je hem nog wat langer laat groeien heb je een hogere vleesopbrengst.

Het zal wel zoiets kunnen zijn. Met 4 euro per kilo is het in ieder geval absurd goedkoop.
Libellelezeressen willen geen grote kipfilets
Luddzondag 12 januari 2014 @ 10:35
quote:
1s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Libellelezeressen willen geen grote kipfilets
Nederlanders in het algemeen niet. De echt grote filets worden verkocht via kleinschalige Turkse/Marokkaanse supermarkten/slagerijen.

Ik geef overigens ook de voorkeur aan een kleinere filet. Ik lees nochtans geen libelle.
Weltschmerzzondag 12 januari 2014 @ 10:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 18:47 schreef CafeRoker het volgende:
Een kuiken is best klein, hoe haal je daar een filet vanaf :?
Bij de mannelijke kuikentjes die daarom geen legkip kunnen worden doet men dat met behulp van een soort houtversnipperaar geloof ik.
Luddzondag 12 januari 2014 @ 10:45
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:41 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Bij de mannelijke kuikentjes die daarom geen legkip kunnen worden doet men dat met behulp van een soort houtversnipperaar geloof ik.
Dat belandt toch niet op je bord. :')
probeerzondag 12 januari 2014 @ 11:16
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:45 schreef Ludd het volgende:

[..]

Dat belandt toch niet op je bord. :')
Eet je wel eens frikandel?
Seven.zondag 12 januari 2014 @ 11:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 16:46 schreef Ludd het volgende:

[..]

Patat? Het is friet! :')

Nee, maar serieus, misschien heb je gelijk. Ik vind het echter wel verwarrend, kipfilet kent iedereen het lijkt mij voor iedereen makkelijker als ze dan ook gewoon met kipfilet adverteren. Ik vroeg het me vooral af ivm de absurd lager prijs, nog lager dan de kiloknallers in de supermarkt.
Het is patat!
Seven.zondag 12 januari 2014 @ 11:26
quote:
1s.gif Op zondag 12 januari 2014 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kosten, hoe sneller een beest slachtrijp is, hoe sneller je een ROI hebt
Plofkippen leggen nooit eieren tijdens hun leven.
Seven.zondag 12 januari 2014 @ 11:32
Verder interessant weetje over melkkoeien want die worden doorgaans niet tot de bio industrie gerekend:

Een koe in de natuur wordt zo'n 15 jaar oud. Een melkkoe kost na 6-7 jaar meer in voedsel dan dat ze aan melk opbrengt en dus enkeltje slachthuis omdat haar melkproductie langzaam terugloopt.

Kippen: zelfde soort verhaal. Zo snel mogelijk opfokken, ik weet zo even niet of kippenboeren per kilo of per kip betaald worden. Ik neem aan per kilo. Dus kippenboeren zijn vooral bezig met de vraag welk voer per kilo het goedkoopst is met de hoogste voedingswaarde opdat er zoveel mogelijk gewicht gekweekt wordt tegen de tijd dat de kippen naar de slacht gaan. Ook bij koeien wordt de melkproductie door middel van voer gemanipuleerd. Hoe hoger de melkproductie, hoe lager doorgaans de weerstand van een koe.

Nog zo'n weetje: een kippenschuur wordt pas schoongemaakt als alle kippen naar de slacht zijn. Dus hoe dan ook lopen ze hun hele leven in hun eigen stront. Zodra de boel schoongemaakt is en ontsmet, wordt de volgende lading kuikens in de schuur vrijgelaten.
Pietverdrietzondag 12 januari 2014 @ 11:57
quote:
2s.gif Op zondag 12 januari 2014 11:26 schreef Seven. het volgende:

[..]

Plofkippen leggen nooit eieren tijdens hun leven.
ROI is Return On Investment, niet een soort ei
Seven.zondag 12 januari 2014 @ 11:59
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 11:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ROI is Return On Investment, niet een soort ei
:') , ik las geslachtsrijp in plaats van slachtrijp. Het leek mij al sterk dat jij dacht dat slachtkippen een ei leggen zo vlak voor ze een enkeltje abbatoir krijgen (alsof dat ook deel is van je ROI).
Pietverdrietzondag 12 januari 2014 @ 12:02
quote:
10s.gif Op zondag 12 januari 2014 11:59 schreef Seven. het volgende:

[..]

:') , ik las geslachtsrijp in plaats van slachtrijp. Het leek mij al sterk dat jij dacht dat slachtkippen een ei leggen zo vlak voor ze een enkeltje abbatoir krijgen (alsof dat ook deel is van je ROI).
Bij het slachten van soepkippen worden trouwens wel vaak eieren in de kip gevonden, maar das een ander verhaal
Seven.zondag 12 januari 2014 @ 12:04
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 12:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij het slachten van soepkippen worden trouwens wel vaak eieren in de kip gevonden, maar das een ander verhaal
Zijn soepkippen niet gewoon legkippen?