FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat is dit voor groente?
Boomfluisteraarvrijdag 3 januari 2014 @ 14:30
Zojuist groente gekocht bij de Turk, en ik zag deze liggen, dus maar meegenomen. Maar weet iemand wat het is en wat ik ermee kan?

ztsu1i.jpg

Thnx!
Mirjamvrijdag 3 januari 2014 @ 14:30
een rettich denk ik :Y
verwerken in een salade, smaakt een beetje naar radijs
TheWhiteCowboyvrijdag 3 januari 2014 @ 14:30
ga weg

[ Bericht 84% gewijzigd door Mirjam op 03-01-2014 14:31:09 ]
Snoepie85vrijdag 3 januari 2014 @ 14:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 14:30 schreef Mirjam het volgende:
een rettich denk ik :Y
verwerken in een salade, smaakt een beetje naar radijs
yup, rettich :Y

maar niet lekker :P
Mirjamvrijdag 3 januari 2014 @ 14:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 14:32 schreef Snoepie85 het volgende:

[..]

yup, rettich :Y

maar niet lekker :P
mwa, ik vind 'm niet vervelend in salade
Snoepie85vrijdag 3 januari 2014 @ 14:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 14:33 schreef Mirjam het volgende:

[..]

mwa, ik vind 'm niet vervelend in salade
er zijn lekkerdere dingen om in een salade te gooien ;)
TheWhiteCowboyvrijdag 3 januari 2014 @ 14:35
Tof dat je mijn bericht edit maar wat je er nu hebt neer gezet vind ik ook niet vriendelijk ten opzicht van TS, van mij hoeft hij echt niet weg te gaan.
winkelwagenworstjevrijdag 3 januari 2014 @ 14:36
Het lijkt bijna op een pastinaak. Het is een witte wortel of een rettich. Denk ik.
Szlievrijdag 3 januari 2014 @ 14:37
Gegarandeerd rettich. Wij gebruiken het rauw. Lekker in salades of om je brood mee op te leuken. Je moet er wel van houden!
bonkevrijdag 3 januari 2014 @ 14:41
lekker in dunne plakkies op een broodje ham met een klein beetje zout :)
Dvenvrijdag 3 januari 2014 @ 14:49
Ah, weet ik eindelijk ook de Nederlandse naam :+
TheWhiteCowboyvrijdag 3 januari 2014 @ 15:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 14:49 schreef Dven het volgende:
Ah, weet ik eindelijk ook de Nederlandse naam :+
Toch niet dit is eigenlijk de duitse naam die is blijven hangen.
RoW_0vrijdag 3 januari 2014 @ 15:05
Wel grappig. Als Turk eet ik dit regelmatig. Inderdaad met wat zout erbij.
Boomfluisteraarvrijdag 3 januari 2014 @ 15:13
Thnx allen! Straks maar eens proberen dan :)
Id_do_hervrijdag 3 januari 2014 @ 16:51
Daikon was het eerste waar ik aan dacht.
TheWhiteCowboyvrijdag 3 januari 2014 @ 17:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 16:51 schreef Id_do_her het volgende:
Daikon was het eerste waar ik aan dacht.
Dat is het ook. ^O^
Id_do_hervrijdag 3 januari 2014 @ 17:09
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 17:08 schreef TheWhiteCowboy het volgende:

[..]

Dat is het ook. ^O^
Aha.
RobinOokvrijdag 3 januari 2014 @ 17:10
http://www.aziatische-ingredienten.nl/rettich/
Mirjamvrijdag 3 januari 2014 @ 22:31
quote:
Je kunt toch wel meer vertellen dan enkel een linkje neerknallen..?
Erasmovrijdag 3 januari 2014 @ 23:42
Lekker om samen met winterwortel te raspen en er dan wat olie, azijn en uitgebakken spekjes doorheen te gooien.
Sanghazaterdag 4 januari 2014 @ 00:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 14:33 schreef Mirjam het volgende:

[..]

mwa, ik vind 'm niet vervelend in salade
Lol, dus 'niet vervelend' is goed genoeg? :D
Sanghazaterdag 4 januari 2014 @ 00:29
quote:
Zucht, dit kan je niet eens verkapte spam meer noemen... :N
RobinOokzaterdag 4 januari 2014 @ 12:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 22:31 schreef Mirjam het volgende:

[..]

Je kunt toch wel meer vertellen dan enkel een linkje neerknallen..?
Hm, ja. Maar bij zulke vragen is het nu eenmaal zo dat alles wat ik te zeggen heb (namelijk, wat is het, hoe heet het, hoe gebruik je het en tips voor recepten) al gewoon duidelijk en beknopt in die post staat. Ik had ook een linkje naar wikipedia neer kunnen zetten, maar als je zo'n ding in je groentela hebt liggen heb je minder aan wikipedia....

En verder had ik gewoon haast. :)
Maar zal erop proberen te letten...
RobinOokzaterdag 4 januari 2014 @ 12:28
Heb er trouwens eergisteren ook eentje gekocht. Om dit mee te maken:

6432617889_c9c5f63ce1.jpg
Daikon shrimpcakes

450g geraspte rettich (in keukenmachine)
250g rauwe, grote garnalen
2 lente-uitjes
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 ei
2 el rijstebloem
1 el shaoxing rijstwijn
1/2 el vissaus
zout en peper

De rettich dus raspen (in de keukenmachine of op een rasp), in een vergiet doen, kwart theelepel zout over strooien. Half uurtje laten staan en dan flink uitknijpen.

Daarna pulseerde ik de garnalen in de keukenmachine (nu zonder rasp, maar met hakmes) samen met het ei, de shaoxing, vissaus, peper en zout. Dan de uitgeknepen rettich erbij, de rijstebloem en nog even pulseren tot het gemengd is, maar zeker niet fijngemalen.

Chilipeper en lenteui erdoor. Dan grote klodders in pan met laagje/beetje hete olie en "koekjes" van bakken.

Lekker met zoete chilisaus.
Curiosityzaterdag 4 januari 2014 @ 23:37
Ik eet dit heel vaak als lunch rauwkost, gewoon wat tomaatjes, komkommer en reepjes rettich uit het vuistje.
golferzondag 5 januari 2014 @ 00:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 12:28 schreef RobinOok het volgende:
Heb er trouwens eergisteren ook eentje gekocht. Om dit mee te maken:

[ link | afbeelding ]
Daikon shrimpcakes

450g geraspte rettich (in keukenmachine)
250g rauwe, grote garnalen
2 lente-uitjes
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 ei
2 el rijstebloem
1 el shaoxing rijstwijn
1/2 el vissaus
zout en peper

De rettich dus raspen (in de keukenmachine of op een rasp), in een vergiet doen, kwart theelepel zout over strooien. Half uurtje laten staan en dan flink uitknijpen.

Daarna pulseerde ik de garnalen in de keukenmachine (nu zonder rasp, maar met hakmes) samen met het ei, de shaoxing, vissaus, peper en zout. Dan de uitgeknepen rettich erbij, de rijstebloem en nog even pulseren tot het gemengd is, maar zeker niet fijngemalen.

Chilipeper en lenteui erdoor. Dan grote klodders in pan met laagje/beetje hete olie en "koekjes" van bakken.

Lekker met zoete chilisaus.
*druip* :9~
n0azondag 5 januari 2014 @ 16:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 12:28 schreef RobinOok het volgende:
Heb er trouwens eergisteren ook eentje gekocht. Om dit mee te maken:

[ link | afbeelding ]
Daikon shrimpcakes

450g geraspte rettich (in keukenmachine)
250g rauwe, grote garnalen
2 lente-uitjes
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 ei
2 el rijstebloem
1 el shaoxing rijstwijn
1/2 el vissaus
zout en peper

De rettich dus raspen (in de keukenmachine of op een rasp), in een vergiet doen, kwart theelepel zout over strooien. Half uurtje laten staan en dan flink uitknijpen.

Daarna pulseerde ik de garnalen in de keukenmachine (nu zonder rasp, maar met hakmes) samen met het ei, de shaoxing, vissaus, peper en zout. Dan de uitgeknepen rettich erbij, de rijstebloem en nog even pulseren tot het gemengd is, maar zeker niet fijngemalen.

Chilipeper en lenteui erdoor. Dan grote klodders in pan met laagje/beetje hete olie en "koekjes" van bakken.

Lekker met zoete chilisaus.
Oeh! Die ga ik eens proberen. M'n turnip cake van laatst was niet helemaal gelukt. Te weinig water gebruikt, waardoor ze erg stevig/dense waren.
Spanky78zondag 5 januari 2014 @ 19:19
In de slaade heeft rettich wel echt wat azijn nodig..
Onnozelaarzondag 5 januari 2014 @ 20:16
En dit is daar ook familie van. Zwarte rammenas. Smaakt ook naar radijs. Ik doe hem wel eens door mijn miso soep. Maar ik koop ze vooral omdat ze er zo bijzonder uitzien. O en ik heb ook eens gelezen dat je er hoestsiroop van kan maken, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Rammenas.jpg
Nafizondag 5 januari 2014 @ 23:33
Is lekker om 'erbij' te eten bij een maaltijd!

quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 15:05 schreef RoW_0 het volgende:
Wel grappig. Als Turk eet ik dit regelmatig. Inderdaad met wat zout erbij.
Turp enzoo :D
RobinOokmaandag 6 januari 2014 @ 20:18
Even een update.
Had de garnalen eerst gemalen met ei en maizena.
Toen de rest erbij "geblitst".

En in totaal wel 20 minuten gebakken.
Lang gewacht met 1e keer omdraaien, want het zijn nogal vochtige krengen.
Maar lekker dat het was! Lekkerder dan vorige keer.
Al zagen ze er wederom kleffig uit, ze waren echt erg lekker.
golfermaandag 6 januari 2014 @ 20:27
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 20:18 schreef RobinOok het volgende:
Even een update.
Had de garnalen eerst gemalen met ei en maizena.
Toen de rest erbij "geblitst".

En in totaal wel 20 minuten gebakken.
Lang gewacht met 1e keer omdraaien, want het zijn nogal vochtige krengen.
Maar lekker dat het was! Lekkerder dan vorige keer.
Al zagen ze er wederom kleffig uit, ze waren echt erg lekker.
Ik heb je receptje opgeslagen en ga het binnenkort ook eens proberen op die manier.
RobinOokmaandag 6 januari 2014 @ 20:31
Ben benieuwd!
Szliemaandag 6 januari 2014 @ 22:49
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 23:33 schreef Nafi het volgende:
Is lekker om 'erbij' te eten bij een maaltijd!

[..]

Turp enzoo :D
Hier ook, als Hongaar.
Musildinsdag 7 januari 2014 @ 01:14
Rammenas/rettich/daikon idd. Leuke recepten gegeven al hier, googelen op die drie termen levert ongetwijfeld voldoende extra suggesties op!
Pietverdrietdinsdag 7 januari 2014 @ 08:29
ramenas.jpg
Ramenas is zwart van schil, er zijn verschillende schilkleuren (ook wit, dan noemt men hem Rettich) maar in principe allemaal hetzelfde anders, zoals (aard)appels verschillen.
Is de wortelknol van een koolsoort, smaken radijsachtig, wat trouwens net als de meiraap en radijs allemaal dezelfde familie is.
Pietverdrietdinsdag 7 januari 2014 @ 08:31
Rettich is ook lekker om Julienne van te snijden en kort te roerbakken met wat soy