De NTR zendt op donderdag 2 januari 2014 de '3Doc'-documentaire 'Superjoden van Ajax' uit op Nederland 3. In deze documentaire biedt Nirit Peled een bijzondere kijk op de Ajax-supporters die zich sinds de jaren tachtig tooien met de geuzennaam 'Superjoden'.
Wat deze film uniek maakt, is dat Peled het verhaal van de 'Superjoden' vertelt vanuit de supporters zelf en dit koppelt aan de zoektocht naar haar eigen joodse identiteit. Ze wist het vertrouwen van de 'Superjoden' en andere betrokkenen te winnen, wat onvergetelijk beeldmateriaal oplevert.
Peled treedt in haar film op als verteller en gids in Ajax-land, tegen de achtergrond van de zoektocht naar haar eigen joodse identiteit en haar kritische kijk op Israël. De films is opgebouwd uit persoonlijke, bijna intieme, maar ook relativerende interviews waarbij Peled zelf ook voor de camera te zien is, aangevuld met onder andere opnames in en om het Ajax-stadion, archiefbeelden van Ajax-bezoekers van voor de Tweede Wereldoorlog, unieke videobeelden van een bezoek van Ajax-supporters aan Israël, krantenknipsels en onvergetelijke YouTube-filmpjes van supporters. 'Wie niet springt, die is geen jood?', zingen de Ajax-fans. Springt Nirit Peled mee?
Nirit Peled spreekt in de film onder anderen met Jeroen en Diana, harde kern Ajax-supporters; Ronald, één van de oprichters van de F-Side en het fanmagazine De Davidster; wijlen Ajax-archivaris de heer Schoevaart; de voormalig clubvoorzitter Uri Coronel; de elf-jarige Ajax-fan Jodi en zijn alleenstaande moeder; mevrouw Visser, Holocaust overlevende en bewoner van het joodse bejaardentehuis Beth Shalom in Amstelveen; Salo Muller, de joodse ex-masseur van Ajax; en Avi, de Israëlische eigenaar van CaféTraffic, pal naast het Olympisch Stadion, die de 'Superjoden' nog voor de opening van zijn café als vaste klant had. Allen hebben ze een seizoenskaart van Ajax en delen de passie voor de club. En typisch, allen voelen zich - op een of andere manier - joods.
In 1993, amper een week in Amsterdam, werd Nirit Peled, jonge Israëlische en eerstejaars student aan de Rietveld Kunstacademie, in de tram overrompeld door de aanwezigheid van een groep luidruchtige 'Superjoden' met Israëlische vlaggen en Davidster tatoeages op hun arm. Waarom doen ze dat? Wat hebben die supporters met Israël en de joden te maken? In hun spreekkoren herkende Peled de liedjes uit haar jeugd. Dat wrong. Ze was juist uit Israël weggegaan om zich los te maken van haar achtergrond - weg van alle symbolen, de joden, de oorlog. Verbouwereerd verliet Peled de tram. Het was het begin van haar fascinatie voor de 'Superjoden'. De filmmaker zoekt het antwoord op de vraag wat de 'Superjoden' met haar te maken hebben, hoe maak je een identiteit, en wie nou de echte 'Superjood' is.
Nirit Peled (Israël, 1973) is fotograaf en filmmaker; ze geeft les op de Rietveld Kunstacademie in Amsterdam. Peled is afgestudeerd op de Rietveld en het Sandberg Instituut. In 2009 ging haar debuutfilm Say My Name in première op het SXSW filmfestival in Austin, Texas. In deze documentaire portretteert zij vrouwen in de hiphop-industrie (met onder anderen ErykahBadu, Estelle, Monie Love en MC Lyte). Met haar tweede documentaire Superjoden van Ajax deed Peled mee aan de finale van de IDFA workshop in 2011.
Regie: Nirit Peled
Camera: Pim Hawinkels
Geluid: Sander den Broeder
Montage: Paul Delput
Producent: Valerie Schuit voor Viewpoint Productions
'3Doc: Superjoden van Ajax', donderdag 2 januari om 21.05 uur bij de NTR op Nederland 3.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !