Na Lekker en GaultMillau is het maandag 25 november 2013 de beurt aan Michelin om de Nederlandse hotel- en restaurantgids 2014 te presenteren. Traditiegetrouw gaat daarbij de meeste aandacht uit naar de restaurants en de bekendmaking van de sterren. Welke restaurants krijgen hun eerste ster, wie krijgt er een ster bij, welke restaurants moeten een ster inleveren en krijgt Nederland er nu eindelijk weer een driesterrenrestaurant bij?
Kanshebbers derde ster Michelin 2014
Ron Blaauw sloot zijn gelijknamige tweesterrenrestaurant in Amsterdam en opende op dezelfde locatie Ron Gastrobar. Ook restaurant Sonoy (een ster) sloot de deuren. Gecombineerd met de sluiting van driesterrenrestaurant Oud Sluis per eind december 2013 zal het aantal sterren in ieder geval met 6 verminderd worden en houdt Nederland alleen De Librije in Zwolle over als enige driesterrenrestaurant. De vraag is of Michelin nu zaken als Inter Scaldes in Kruiningen en De Leest in Vaassen met drie sterren gaat waarderen. Deze restaurants zijn de afgelopen jaren door consumenten en koks het meest genoemd als kanshebbers voor een derde ster.
Waardering Michelin 2014 gewijzigde concepten
Verder is interessant hoe Michelin het gewijzigde concept van tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht - dat nu Beluga Loves You heet en laagdrempeliger is - zal beoordelen. En of het eerder genoemde Ron Gastrobar van Ron Blaauw goed is voor een of misschien wel twee sterren. Ook Toine Hermsen in Maastricht verlaagde de drempel en zal moeten afwachten of Michelin zijn kookkunsten nog steeds met een ster waardeert.
Chefswisselingen
Een van de meest in het oog springende chefswisselingen het afgelopen jaar was de transfer van Menno Post, die restaurant Ron Blaauw verruilde voor De Bokkedoorns in Overveen, beide getooid met twee sterren. Of Menno Post de twee sterren van De Bokkedoorns heeft weten te behouden zullen we op 25 november weten. En de kans is groot dat de uit de Bokkedoorns vertrokken Lucas Rive na 22 jaar onafgebroken twee sterren koken, in zijn eigen restaurant Lucas Rive in Hoorn op minimaal één ster kan rekenen.
Kanshebbers eerste en tweede ster Michelin 2014
Afgaande op de stijgingen in restaurantgidsen Lekker en Gault Millau zou restaurant Pure C in Cadzand kans kunnen maken op een tweede ster en restaurant het Wereldmuseum in Rotterdam op een eerste ster.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer