abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 14 november 2013 @ 13:29:46 #1
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_133250025
registreer om deze reclame te verbergen
Link naar het vorige topic: Deel 34

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders lles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mt loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog vl te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal tw dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (f allebei jong, f n oud en n jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, k bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze cht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- En oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.
  donderdag 14 november 2013 @ 13:32:01 #2
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_133250095
Zoals ik al het vorige topic afsloot..
Ik heb mn 2 cavia's nu een jaartje en al die tijd kwam er nauwelijks geluid uit als ze de koelkast hoorden ofzo. En nu sinds een paar weken, 'fluit' Saartje regelmatig! :D
pi_133252918
Caviaconcertjes
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_133255255
registreer om deze reclame te verbergen
Beer is ondertussen trouwens overleden ;( Zo'n drie weken geleden en ik mis hem echt heel erg. Ook al heb ik sinds ongeveer een week een nieuw vriendje voor Otje, maar ik ben zo slim geweest om een bruine versie van Beer te halen :') Maar die is nog ontzettend bang.

Beer ;(
NARF
pi_133255279
quote:
0s.gif Op donderdag 14 november 2013 16:15 schreef CherryLips het volgende:
Beer is ondertussen trouwens overleden ;( Zo'n drie weken geleden en ik mis hem echt heel erg. Ook al heb ik sinds ongeveer een week een nieuw vriendje voor Otje, maar ik ben zo slim geweest om een bruine versie van Beer te halen :') Maar die is nog ontzettend bang.

Beer ;(
Wauw... zomaar ineens? (vorige topic niet gelezen)
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_133257443
quote:
0s.gif Op donderdag 14 november 2013 16:16 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Wauw... zomaar ineens? (vorige topic niet gelezen)
Nee hij werd in september ineens ziek, piepende ademhaling, rare kuchjes, maar hij was niet verkouden. Zwik medicijnen gehad, maar ja, hij was niet verkouden dus niets sloeg aan. Rntgenfoto's gemaakt, een long was helemaal wit, die deed het niet. Dwangvoeding en alles gegeven, ging nog een tijdje goed, maar hij bleef afvallen. En drie weken geleden was het ineens met een paar dagen afgelopen -O- Geen idee wat hij nou had maar ik vind het nog steeds heel erg.
NARF
  donderdag 14 november 2013 @ 18:59:54 #7
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_133260045
registreer om deze reclame te verbergen
:'( Wat verdrietig, CherryLips.
pi_133287437
quote:
0s.gif Op donderdag 14 november 2013 17:28 schreef CherryLips het volgende:

[..]

Nee hij werd in september ineens ziek, piepende ademhaling, rare kuchjes, maar hij was niet verkouden. Zwik medicijnen gehad, maar ja, hij was niet verkouden dus niets sloeg aan. Rntgenfoto's gemaakt, een long was helemaal wit, die deed het niet. Dwangvoeding en alles gegeven, ging nog een tijdje goed, maar hij bleef afvallen. En drie weken geleden was het ineens met een paar dagen afgelopen -O- Geen idee wat hij nou had maar ik vind het nog steeds heel erg.
Hm rot dat je niet weet wat het geweest is.

Had dat ook gehad met een cavia die ooit vanuit het niets ineens verlamd raakte :{
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zondag 17 november 2013 @ 14:07:28 #9
242120 Danielle83
Don’t dream it, be i
pi_133341351
Wat verdrietig Cherry Lips! Snap dat je zo'n beestje echt gaat missen :(
  Eindredactie Games zondag 17 november 2013 @ 14:11:44 #10
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_133341445
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2013 16:16 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Hm rot dat je niet weet wat het geweest is.

Had dat ook gehad met een cavia die ooit vanuit het niets ineens verlamd raakte :{
nouja, niet vanuit het niets :P ze laten het alleen nooit merken
boeie, als je Oscarpunt bent, dan verdien je het -- JaneDoe
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
pi_133354652
quote:
1s.gif Op zondag 17 november 2013 14:11 schreef donald_dick het volgende:

[..]

nouja, niet vanuit het niets :P ze laten het alleen nooit merken
Bepaalde gevallen zie je van mijlenver aankomen, maar een gehele verlamming lijkt me sterk
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_133681956

Ik luisterde dit nummer en opeens viel het me op, de geluidjes op de achtergrond.. dat zijn pruttelende caafjes! ;) Van die kleine blije geluidjes, geen volledige whiep! maar wel een klein blij caafje ;) Op 2.19 kan je ze goed horen.
  Moderator woensdag 27 november 2013 @ 20:04:24 #13
155227 crew  Guppyfriend
zeg maar Guppy
pi_133686015
Justin O+ caafjes
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
  Eindredactie Games zondag 26 januari 2014 @ 18:46:40 #14
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_135971527
Hello maties!
1549459_10202297384230465_1406810328_n.jpg
boeie, als je Oscarpunt bent, dan verdien je het -- JaneDoe
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
  zondag 26 januari 2014 @ 21:23:19 #15
97687 baniekje
beroepslurker/muurbloem
pi_135980145
Prinses Cavia. :)
pi_135986883
Ik was dit topic kwijt :P

Neuf heeft chronische oogontsteking ... Heeft nu al 3x achter elkaar oogontsteking en het wordt maar niet beter :{
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  Eindredactie Games donderdag 30 januari 2014 @ 22:23:02 #17
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_136153432
boeie, als je Oscarpunt bent, dan verdien je het -- JaneDoe
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
pi_136672370
quote:
Lol, als ik mijn cavia's zou laten loslopen dan heb ik binnen no-time een poeptapijt. :')
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  Eindredactie Games donderdag 13 februari 2014 @ 19:11:32 #19
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_136675045
quote:
0s.gif Op donderdag 13 februari 2014 17:51 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Lol, als ik mijn cavia's zou laten loslopen dan heb ik binnen no-time een poeptapijt. :')
de mijne vinden het kleed geweldig! Je ziet ze dan echt genieten en achter elkaar rondjes rennen. Helaas gaan ze daarna onder de bank zitten kakken :')
boeie, als je Oscarpunt bent, dan verdien je het -- JaneDoe
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
pi_136676009
quote:
1s.gif Op donderdag 13 februari 2014 19:11 schreef donald_dick het volgende:

[..]

de mijne vinden het kleed geweldig! Je ziet ze dan echt genieten en achter elkaar rondjes rennen. Helaas gaan ze daarna onder de bank zitten kakken :')
Dat eerste is geweldig om te zien, dat tweede minder :')
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_136678849
Die van mij zitten bij het loslopen te bibberen in een hoekje.
NARF
pi_136680550
Heb je wel wat spullen waar ze tussen door kunnen lopen of heb je een open vlakte?
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  donderdag 13 februari 2014 @ 23:02:31 #23
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_136686629
Die van mij hebben vandaag gestoeid met een wcrol waar ik een witlof in verstopt had.
Normaliter zijn ze niet zo actief bij het loslopen. ;)
pi_136687776
quote:
1s.gif Op donderdag 13 februari 2014 21:06 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Heb je wel wat spullen waar ze tussen door kunnen lopen of heb je een open vlakte?
Ja, wilgenbruggen en zo'n tunnel voor katten. Die tunnel vonden ze eerst zo geweldig dat ze hem gesloopt hebben, dus ik nieuwe kopen... Vinden ze deze ook eng.
Maar ze zijn niet altijd zo geweest, Beer en Otje braken de tent soms af en zaten dan aan de verwarming te knagen. Maar Beer is niet meer ;( en Ollie is een mietje en Otje was eerst heel tam en knuffelig en nu vindt ze me superstom en eng ;(
NARF
pi_136688125
Hier was Otje weduwe en een stuk aanhankelijker.
c1ba5483a0fe4ab32fef79685870f616_zps82a8172d.jpg

Toen kreeg ze een nieuw vriendje O+ en een kruidenrol.
8510B864-3481-4618-AE58-3A46D593F85C_zpsgisdbhxz.jpg

Maar zo'n rol wilden de anderen ook wel, dus die kregen de andere helft.

76E368CA-C267-4CDD-887E-CC4D20A21B2B_zpsywqdh1up.jpg

Eng!

77B81555-A935-4FBE-8A49-ABF243CC5E76_zpsanbm6k0e.jpg
Bij het baasje op schoot! Maar het baasje is stom. Dus spring ik in haar capuchon en ik kom er ook niet meer uit.

040DED09-FDF7-469C-A4AE-F31F2D73E860_zpsj5yb7opq.jpg

Ik ga liever naar m'n vriendje en de kruidenrol. Waar blijft m'n eten?

44E7A246-694C-42C0-9484-DFF40788C2B5_zpslmrxzlrc.jpg
NARF
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')