quote:Noordelijk Halfrond in groot gevaar
Volgens Arnie Gundersen, de onafhankelijke nucleaire expert die we tijdens de Fukushima-crisis in 2011 vaak aan het woord hebben laten komen, zijn de gebruikte brandstofstaven in Eenheid-4 gebogen, beschadigd en zo broos, dat ze bijna zijn verpulverd. Cameras in het gebouw laten grote hoeveelheden puin in het beschadigde reservoir zien.
Gundersen stelt dat er nog nooit zoiets moeilijks is gedaan als de operatie die nu noodzakelijk is. Toch moet het 100% goed gaan, anders dreigt een drama. Als de staven namelijk in contact komen met de lucht, kunnen ze in brand vliegen en gigantische hoeveelheden straling in de atmosfeer afgeven.
Ook kan het complete reservoir instorten en de staven doen exploderen. Dat zou de grootste ramp die de mensheid ooit heeft meegemaakt veroorzaken en de atmosfeer boven het Noordelijke Halfrond eeuwenlang met dodelijke hoeveelheden radioactiviteit vergiftigen.
Overleven mensheid op het spel
Voormalig ambassadeur Mitsuhei Murata waarschuwde dan ook dat zon ramp het milieu op de wereld en onze beschaving zal vernietigen. Hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben. Het heeft ook niets te maken met het debat over kerncentrales. Dit gaat om het overleven van de mensheid.
quote:Wereld moet in november adem inhouden
De eigenaar van de kerncentrale bij Fukushima, Tokyo Electric (Tepco), heeft aangekondigd om mogelijk al in november te gaan proberen om de meer dan 1300 gebruikte brandstofstaven uit het zwaar beschadigde reservoir van Eenheid-4 te verwijderen. Dit reservoir bevindt zich zo’n 30 meter boven de grond in een gebouw, dat bij iedere nieuwe aardschok zou kunnen instorten. Maar ook als er tijdens de operatie in november maar het kleinste dingetje misgaat, dreigt de straling die dan vrijkomt de atmosfeer boven het hele Noordelijke Halfrond van onze planeet te vergiftigen.
15.000 Hiroshima-atoombommen
Het verwijderen van de 400 ton gebruikte kernbrandstof, die 15.000 x meer radioactieve straling kan doen vrijkomen als bij de atoombom op Hiroshima, wordt een zeer precaire klus die in zowel technisch, wetenschappelijk als financieel opzicht de capaciteiten van Tepco en de Japanse overheid te boven gaat. Alleen een gezamenlijke inspanning van ‘s werelds beste experts zou de operatie kunnen doen slagen.
Om een idee te geven van de complexiteit: gebruikte brandstofstaven moeten altijd onder water worden gehouden, omdat ze bekleed zijn met een zirconiumlegering die spontaan in brand vliegt als het in contact komt met de lucht. Zirconium werd bijvoorbeeld gebruikt in lampjes voor flitsers voor fotocamera’s, die zoals bekend een extreem heldere en hete vlam produceerden.
Iedere afzonderlijke staaf geeft genoeg straling af om een mens die er vlakbij staat binnen enkele minuten te doden. Een grote brand zou al het personeel op het terrein op de vlucht kunnen doen slaan, en de electronische apparatuur onklaar kunnen maken.
11.000 brandstofeenheden
Dan hebben we het nog niet eens over de ruim 6000 brandstofeenheden die in een vergelijkbaar reservoir op slechts 50 meter afstand van Eenheid-4 zijn opgeslagen. Dit reservoir heeft geen bescherming en is daarom kwetsbaar voor het verlies van koelwater, een aardschok, of het instorten van een beschadigd gebouw. In totaal bevinden zich meer dan 11.000 van deze eenheden op het terrein van de rampcentrale.
Ondertussen moet Tepco grote hoeveelheden water over de drie gesmolten kernreactoren blijven pompen. De stoom die nog altijd vrijkomt lijkt erop te wijzen dat er nog steeds ergens een kernsplijtingsreactie plaatsvindt. Niemand weet echter precies waar dit gebeurt. Analisten zeggen dat een deel van het zwaar vervuilde water in de oceaan terecht komt.
Noordelijk Halfrond in groot gevaar
Volgens Arnie Gundersen, de onafhankelijke nucleaire expert die we tijdens de Fukushima-crisis in 2011 vaak aan het woord hebben laten komen, zijn de gebruikte brandstofstaven in Eenheid-4 gebogen, beschadigd en zo broos, dat ze bijna zijn verpulverd. Camera’s in het gebouw laten grote hoeveelheden puin in het beschadigde reservoir zien.
Gundersen stelt dat er nog nooit zoiets moeilijks is gedaan als de operatie die nu noodzakelijk is. Toch moet het 100% goed gaan, anders dreigt een drama. Als de staven namelijk in contact komen met de lucht, kunnen ze in brand vliegen en gigantische hoeveelheden straling in de atmosfeer afgeven.
Ook kan het complete reservoir instorten en de staven doen exploderen. Dat zou de grootste ramp die de mensheid ooit heeft meegemaakt veroorzaken en de atmosfeer boven het Noordelijke Halfrond eeuwenlang met dodelijke hoeveelheden radioactiviteit vergiftigen.
quote:Fukushima: hulp buitenland nodig
De Japanse premier Abe heeft buitenlandse hulp gevraagd om de lekkage van besmet water uit de kernreactor in Fukushima op te lossen. "Mijn land heeft uw kennis en expertise nodig", zei Abe op een forum voor buitenlandse wetenschappers in Kyoto.
De Japanse regering ligt al langer onder vuur omdat er nog altijd radioactief water lekt uit de centrale. Dat gebeurt al sinds de meltdown in de reactor na de tsunami van maart 2011. Drie dagen geleden nog werd duidelijk dat er opnieuw besmet koelwater in de Grote Oceaan is weggelekt.
Ontmanteld
De lekkages moeten eerst worden verholpen voordat de reactor ontmanteld kan worden.
Abe wees tot dusver buitenlandse hulp af. Maar in het onlangs opgerichte team dat de ontmanteling moet realiseren, zijn wel Franse, Duitse en Russische adviseurs opgenomen.
Ze zullen alleen de beste nucleaire experts in het team opnemen. Een klein foutje en gevolgen zijn niet te voorzien.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:20 schreef Piet_Piraat het volgende:
Die Russische adviseurs hebben wel wat ervaring, of dat gunstig is, laat ik in het midden.
Wat ervaringsdeskundigen zijn dan wel handig, Engelsen weten er ook wat van door Sellafield en Amerikanen hebben Harrisburg.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:22 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ze zullen alleen de beste nucleaire experts in het team opnemen. Een klein foutje en gevolgen zijn niet te voorzien.
Vooral de kernmachten moeten hun verantwoordelijkheid hier nemen. De VS en VK zijn daar twee van.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:24 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Wat ervaringsdeskundigen zijn dan wel handig, Engelsen weten er ook wat van door Sellafield en Amerikanen hebben Harrisburg.
Het lijkt me een global problem te worden wanneer het daar fout gaat.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:25 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Vooral de kernmachten moeten hun verantwoordelijkheid hier nemen. De VS en VK zijn daar twee van.
Volgens het artikel van TS kan als het totaal mis gaat meer dan 15.000 keer de straling vrijkomen dan de atoombom die in WOII op Hiroshima viel. Ik denk dat Japen en veel meer onbewoonbaar zal worden.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:29 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Het lijkt me een global problem te worden wanneer het daar fout gaat.
Lastig in te schatten welke schaal dat wordt. Groot gebied van Japan zal zeker onbewoonbaar worden.![]()
Al sinds 2011 lekt er al radioactief spul in de zee. Wie gaat dat opruimen. Een miljardenoperatie om dat uit de zee te halen.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:33 schreef Piet_Piraat het volgende:
Wat me eigenlijk meer zorgen baart, is wat er nu op dit moment al weglekt in de zee omdat blijkbaar de situatie nog steeds niet gestabiliseerd is.
Ze hebben hun trots opzij gezet sinds een paar weken.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:34 schreef Piet_Piraat het volgende:
Japanners staan nu niet bekend door hun open en transparante houding.
Wanneer het in zee spoelt is opruimen zinloos, het verdunt door de stromingen.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:34 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Al sinds 2011 lekt er al radioactief spul in de zee. Wie gaat dat opruimen. Een miljardenoperatie om dat uit de zee te halen.
Dat is er echt stront aan de knikker.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:35 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ze hebben hun trots opzij gezet sinds een paar weken.
De mens. Het zou mij niet verbazen als we deze wereld een keer goed om zeep helpen. Moet je indenken wat er allemaal aan levens verloren zijn gegaan door die zooi. Ik mag hopen dat men echt stevig gaat investeren in duurzame energie en kernenergie een halt gaat toeroepen. De kanker van de mens.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:35 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Wanneer het in zee spoelt is opruimen zinloos, het verdunt door de stromingen.
Zoveel is zeker.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:36 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Dat is er echt stront aan de knikker.
Ik kan nu een betoog gaan houden waarom de levenswijzen die mensen nu hanteren zorgt voor een langzaam maar zekere gang naar de afgrond maar ga dat niet doen.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:37 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
De mens. Het zou mij niet verbazen als we deze wereld een keer goed om zeep helpen. Moet je indenken wat er allemaal aan levens verloren zijn gegaan door die zooi. Ik mag hopen dat men echt stevig gaat investeren in duurzame energie en kernenergie een halt gaat toeroepen. De kanker van de mens.
Het is laat, dus alle begrip ervoor.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:40 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Ik kan nu een betoog gaan houden waarom de levenswijzen die mensen nu hanteren zorgt voor een langzaam maar zekere gang naar de afgrond maar ga dat niet doen.
Dit Japan verhaal is een schakel in het geheel, het uitgangspunt waarmee mensen van de vruchtbare aarde gebruik maken dat deugt niet, het evenwicht is kwijt.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:41 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Het is laat, dus alle begrip ervoor.
quote:Situatie Fukushime verergert met aankomende tyfoon en grote druk op opruimingsmedewerkers
Situatie Fukushima verergert met aankomende tyfoon en grote druk op opruimmedewerkers
De Fukushima kerncentrale in Japan, die in 2011 zwaar beschadigd raakte na een aardbeving en tsunami, zal mogelijk last krijgen van tyfoon Wipha. De tyfoon nadert Tokio en brengt naar verwachting zware regen en overstromingen met zich mee. In Fukushima zetten uitgeputte medewerkers van de kerncentrale alles in om controle te krijgen over de verwoeste reactoren en honderden tonnen vervuild water die dagelijks de oceaan in lekken.
Wipha is de sterkste tyfoon die Japan nadert sinds Tyfoon Tokage uit 2009, waarbij bijna 100 mensen omkwamen en duizenden geëvacueerd moesten worden. Hoewel de storm inmiddels afgezwakt, is Wipha nog steeds sterk genoeg om gebouwen ernstig te beschadigen en zijn vluchten en treinen gecanceld. Wipha heeft al gezorgd voor tientallen vermissingen en 14 doden.
Meer wateroverlast
Tokyo Electric Power Company (Tepco) heeft alle werkzaamheden op zee stopgezet en overweegt dat ook te doen met de werkzaamheden aan land. Tepco is bezig met een hardnekkige strijd tegen radioactief water dat weglekt uit opslagtanks bij de kerncentrale en de kelders van een aantal reactoren.
Er wordt verwacht dat er door Wypha zeker 5 centimeter regen op Fukushima zal vallen. De tyfoon zou daarmee voor meer wateroverlast zorgen en nog meer radioactief water naar zee kunnen voeren. In het ergste geval ontstaan er enorme modderstromen die de situatie rond de kerncentrale nog zorgelijker kunnen maken.
Medewerkers Tepco onder enorme druk
De 6000 mensen die werken bij de kerncentrale staan onder toenemende druk. Jan Vande Putte, stralingsexpert van Greenpeace: “We zijn erg bezorgd. Vooreerst heerst een klimaat van crisis binnen Tepco en is de demotivatie en sociale afkeuring bij hen die er nog werken extreem.”
“Voorts leerden we op 15 oktober dat arbeiders aan een hogere dosis radioactieve straling zijn blootgesteld dan tot nu gedacht. De individuele arbeiders zijn het slachtoffer van een desastreus management bij Tepco en een schrijnend tekort aan (financiële) middelen.”
Angst voor de toekomst
Volgens een artikel in The Guardian hebben medewerkers te kampen met gezondheidsproblemen en angst voor de toekomst. Recente berichten over menselijke fouten bij de kerncentrale verhogen de druk op het personeel. Daarnaast heeft Tepco het financieel zwaar en vrezen medewerkers voor hun baan. Veel medewerkers werken via een uitzendcontract.
Daarnaast verloor zo'n 70 procent van de Tepco-medewerkers hun woning door de ramp van 2011. Ze wonen nu in tijdelijke woningen vlakbij de kerncentrale. The Guardian meldt dat gevallen van depressie en alcoholproblemen onder medewerkers toenemen.
Vande Putte: “Men heeft nood aan veel arbeiders die geroteerd kunnen worden, om ervoor te zorgen dat ze binnen de stralingslimiet blijven. In zoverre dat al goed gecontroleerd wordt overigens, wat niet het geval is. Dat klinkt allemaal cynisch en dat is het ook, maar het kan niet anders: beter een groter aantal mensen blootstellen aan een lagere dosis dan een kleiner aan een veel te hoge dosis. Het is voor niemand gezond, maar er is geen alternatief...”
Als een serie multinationals en overheden de handen ineen slaan en stevig gaan inzetten op duurzame energie, dan bestaat er geen twijfel dat ze een grote slag kunnen slaan en kernenergie over een tijd niet meer nodig is om in de energiebehoefte te voorzien.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:45 schreef Piet_Piraat het volgende:
Dit Japan verhaal is een schakel in het geheel, het uitgangspunt waarmee mensen van de vruchtbare aarde gebruik maken dat deugt niet, het evenwicht is kwijt.
Zie jij dat gebeuren?quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:48 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Als een serie multinationals en overheden de handen ineen slaan en stevig gaan inzetten op duurzame energie, dan bestaat er geen twijfel dat ze een grote slag kunnen slaan en kernenergie over een tijd niet meer nodig is om in de energiebehoefte te voorzien.
quote:Japan onthult maatregelen Fukushima
De Japanse regering heeft dinsdag plannen gepresenteerd om de acute problemen rond de verwoeste kerncentrale van Fukushima het hoofd te bieden.
Bekijk video
Zo moet een ondergrondse muur van bevroren aarde rond de beschadigde reactoren voorkomen dat nog meer radioactief water weglekt. Ook worden nieuwe zuiveringsinstallaties gebouwd om het stralingsniveau te verminderen.
Japan trekt 360 miljoen euro uit voor de maatregelen. Een definitieve oplossing voor het enorme nucleaire probleem is nog niet voorhanden.
De aan zee gelegen kerncentrale van Fukushima werd in maart 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en een tsunami. Een grote kernramp was het gevolg.
Publieke veiligheid
Wie er voor de kosten moet opdraaien, blijft vooralsnog onduidelijk. ''Dit is een kwestie van publieke veiligheid, dus het land moet de leiding nemen en zo snel mogelijk reageren. De rekening opmaken is van latere zorg'', zei minister van Economische Zaken Akira Amari.
De Japanse regering wil graag laten zien dat de situatie onder controle is, omdat het Internationaal Olympische Comité (IOC) over een paar dagen besluit of Japan de Olympische Spelen van 2020 krijgt toegewezen. Tokio ligt op 230 kilometer van de getroffen kerncentrale. Tokio moet wedijveren met Madrid en Istanbul.
De regering nam vorige maand de leiding over de kerncentrale over van energiemaatschappij Tepco. Japan is nog tientallen jaren zoet met de nasleep van de ramp.
Velen krijgen later geheid last van kanker. Het kan bijna niet anders, maar er staat meer op het spel, dus eigenlijk worden ze geofferd om het netjes uit te drukken.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:53 schreef Piet_Piraat het volgende:
Hoe zit het met de verantwoording? Die werknemers hebben de keuze tussen klussen opknappen met teveel straling of ontslag.
De belangen komen alleen in dit geval wat meer bij elkaar omdat die radioactieve stroom de oceaan ingaat en vandaar de hele wereld kan beinvloeden.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:57 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Een eerlijk antwoord. Nee, ieder heeft zijn belangen, maar zeg nooit nooit.
Inderdaad. Er is veel mogelijk als bijvoorbeeld een Siemens, toch een onderneming met veel expertise op het gebied van duurzame energie, en de Duitse overheid al de handen ineen slaan, laat staan als er veel meer landen/bedrijven echt intensief gaan samenwerken. Kunnen echt mooie dingen uit voortkomen. Kernenergie moet uitgeband worden. Deze ramp heeft hopelijk een voordeel en dat is dat landen gaan beseffen wat er kan gebeuren als een kernramp zich voltrekt.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:00 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
De belangen komen alleen in dit geval wat meer bij elkaar omdat die radioactieve stroom de oceaan ingaat en vandaar de hele wereld kan beinvloeden.
Fransen. Die hebben er 58 staan lees ik net. Wat een aantal. Veruit de meeste in heel Europa.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:13 schreef Piet_Piraat het volgende:
Ow wacht, die zijn zeker zo erg als Japanners om de zaken onder tafel te houden totdat er geen ontkennen meer mogelijk is.
Wanneer je dan de auto's bekijkt die ze bouwen, heb ik eerlijk gezegd weinig vertrouwen in de levensduur van die dingen.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:16 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Fransen. Die hebben er 58 staan lees ik net. Wat een aantal. Veruit de meeste in heel Europa.
Japanners hebben totaal andere mentaliteit, ze denken er wel aan maar praten er liever niet over.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 06:12 schreef RorySensei het volgende:
Ik woon in Tokyo. Japanners negeren de gevaren. 1,5 jaar geleden gingen de inwoners van Fukushima heerlijk in de oceaan zwemmen.. Alsof er niets aan de hand is...?!
Het is hier wel regelmatig op het nieuws, maar in het dagelijks leven denken mensen er niet aan. Misschien maar beter ook...
Send in the AIBO army.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 03:10 schreef Jellereppe het volgende:
Iedere afzonderlijke staaf geeft genoeg straling af om een mens die er vlakbij staat binnen enkele minuten te doden.
Een naar de tyfus gaande kerncentrale die dagelijks tonnen radioactief water in de oceaan lekt is een storm in een glas waterquote:Op vrijdag 18 oktober 2013 07:15 schreef GroningseGast het volgende:
storm in een glas met water, sommige mensen laten zich overal bang door maken.
Een niet meer draaiende kerncentrale in de berm veroorzaakt weinig milieuproblemen volgens mij.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:18 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Wanneer je dan de auto's bekijkt die ze bouwen, heb ik eerlijk gezegd weinig vertrouwen in de levensduur van die dingen.
Naar mijn weten zijn dat een ander type centrales, maar ben geen expert op dat gebied.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:11 schreef Piet_Piraat het volgende:
Ik vraag me weleens af wanneer het bij de Fransen fout gaat, die hebben er aardig wat staan.
quote:Bron: Xander Nieuws http://xandernieuws.punt.nl
Xanders Nieuws die de MSM weer een paar stappen voor is. Zoals altijd.quote:Na bijna 2 1/2 jaar beginnen de mainstream media eindelijk te erkennen dat waar critici al van meet af aan voor waarschuwden geen paniekzaaierij, maar harde realiteit is: Japan is de controle over de beschadigde kerncentrale in Fukushima kwijtgeraakt.
Laten we het hopen.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 11:27 schreef Frenk3nstein het volgende:
Nucleaire brandstof is aan het eind van deze eeuw ook op btw.
In India hebben ze veel thoriumreactors als ik 't goed heb.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 10:55 schreef raptorix het volgende:
[..]
Naar mijn weten zijn dat een ander type centrales, maar ben geen expert op dat gebied.
Edit: Denk dat zelfde type is wat ik kon googlen.
De centrales zijn daarop berekend.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 11:45 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
Laten we het hopen.
Zonne energie is gewoon wat al het nucleare moet vervangen, punt.
Wie bouwt er trouwens dan ook nucleare installaties in een gebied waar je aan de lopende band aardbevingen hebt.. (voornamelijk door gas en olie boringen uiteraard maar dat terzijde)
(Krijgen we hier in nederland ook steeds meer he, alles voor het geld)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |