Maar ook geen vrije tijd! Dus vergoeding.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 14:47 schreef TechnoThijs het volgende:
Daarnaast vind ik bier drinken op de luchthaven of een film kijken in het vliegtuig nou niet echt werk.
Deze vooral, reistijd is niet standaard werktijd. Tenminste daar waar ik werk is de 1e dag heen je eigen tijd, vooral je CAO dus goed doorlezen.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 15:54 schreef Ivo1985 het volgende:
Ik denk dat het tijd wordt om eens je CAO op te gaan zoeken en daarna met iemand van HR om de tafel te gaan zitten. Eventueel samen met andere collega's die ook regelmatig op dezelfde manier worden uitgebuit.
Reistijd buiten de tijd die je normaal aan woon-werk verkeer besteed is wel degelijk standaard werktijd TENZIJ anders is vastgelegd.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 15:59 schreef Tikbalang het volgende:
[..]
Deze vooral, reistijd is niet standaard werktijd. Tenminste daar waar ik werk is de 1e dag heen je eigen tijd, vooral je CAO dus goed doorlezen.
Echt nonsens wat je hier allemaal neerzet. Mijn baas lacht me keihard uit als ik dergelijke onzin zou proberen te verkopen. Dan zou een tripje Azie hem hem naast de onkosten die ik maak, 25 uur extra vakantietijd kosten...quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 18:00 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Reistijd buiten de tijd die je normaal aan woon-werk verkeer besteed is wel degelijk standaard werktijd TENZIJ anders is vastgelegd.
Zoals ik al zei, kunnen er in de CAO andere afspraken gemaakt zijn, of als je niet onder een CAO valt individuele afspraken. Maar zijn die afspraken er niet, dan geldt nog altijd het beginsel dat extra reistijd die je maakt in opdracht van je werkgever vergoed moet worden met je normale uurloon + eventuele toeslagen voor avond/nacht/weekend/feestdag als je niet reist tijdens je normale werktijden.
Reis je normaal elke dag een uur tussen huis en werk, 5 dagen per week, dan is het redelijk dat bij een buitenlandse reis van een week de eerste 5 uur reistijd voor eigen rekening zijn. Je zou normaal in een week immers ook 5 uur in je eigen tijd reizen. Ben je normaal elke dag al 2 uur aan het reizen, dan is de eerste 10 uur voor eigen rekening als je naar het buitenland moet.
Ik zit niet in de categorie TENZIJ, ik heb ook een CAO waar niks over dit soort zaken vermeldt staat. Ik heb gewoon een werkgever die hier gewoon redelijk mee omgaat.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 21:05 schreef Ivo1985 het volgende:
Dan val jij dus in de categorie TENZIJ gevallen... zo simpel is het.
Doorgaans is het zo dat hoe hoger de salaris hoe meer er voor rekening van de werknemer komt. Simpelweg omdat je van een werknemer die 5k bruto per maand ontvangt meer mag verwachten dan van iemand die 2k bruto ontvangt. Het is bij hogere functies gebruikelijk dat contractueel is vastgelegd dat eventuele overuren niet worden verrekend. Als het voor de functie vanzelfsprekend is dat er veel zakelijke reizen worden gemaakt, ligt het voor de hand om daarover iets vast te leggen.
Geven en nemen klinkt heel leuk, maar dat werkt gewoon niet in de praktijk.
Dit zijn zaken waar je vooraf afspraken over maakt als werkgever en werknemer als er niets via de CAO geregeld is. Maak je die afspraken niet vooraf, dan is het simpel: opgelegde werkzaamheden uitvoeren = betaald krijgen. In opdracht van je werkgever ergens naartoe reizen (anders dan de gebruikelijke standplaats) is simpelweg ook het uitvoeren van een werkopdracht.
Het is dus aan de werkgever van TS om de gewenste voorwaarden rondom buitenlandse reizen vast te leggen binnen wettelijke regels, ter goedkeuring aan de OR en MR aan te bieden en dan, als de OR en MR de voorwaarden goedkeuren deze vervolgens te hanteren.
Je kunt het ook omdraaien: jij bent voor de baas onderweg, waarom zou je daar 25 uur privétijd voor inleveren?quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 20:18 schreef Blik het volgende:
[..]
Echt nonsens wat je hier allemaal neerzet. Mijn baas lacht me keihard uit als ik dergelijke onzin zou proberen te verkopen. Dan zou een tripje Azie hem hem naast de onkosten die ik maak, 25 uur extra vakantietijd kosten...
Het is precies zoals hierboven wordt uitgelegd, het is een beetje geven en nemen. Van beide kanten moet er flexibel naar gekeken worden.
Iedereen bedankt voor de reacties.quote:Op zaterdag 12 oktober 2013 21:53 schreef Piet__Piraat het volgende:
[..]
Je kunt het ook omdraaien: jij bent voor de baas onderweg, waarom zou je daar 25 uur privétijd voor inleveren?
Een samenwerkoplossing is het mooiste. Ik reis ook regelmatig in eigen tijd voor de werkgever, maar als ik vervolgens eens een keer een middagje vrij moet hebben ga ik echt geen vakantie-uren schrijven. Voor beide partijen is dat akkoord, dan is het klaar.
Bij de situatie van TS vind ik dat de werkgever best iets mag toegeven voor het feit dat de werknemer al op zondag van huis vertrekt en vrijdag pas laat thuis is. Dat hoeft geen geldelijke vergoeding te zijn, maar het zou de werkgever sieren als ie dan de terugvlucht dit keer zonder morren op donderdagavond doet en de vrijdag gratis vrijaf geeft.
Dat veranderd de zaak. Jij hebt idd een functie met salaris waarbij dit inbegrepen is.quote:Op zondag 13 oktober 2013 14:27 schreef TechnoThijs het volgende:
[..]
Iedereen bedankt voor de reacties.
Ik ben gemiddeld zo’n 55 uur per week bezig werk terwijl ik slechts voor 40 betaald krijg. Dat mogen mensen gek vinden maar ik vind dat dit bij mijn functie en salaris hoort. Overuren? Dat bestaat bij ons niet,
Dat hangt er vanaf wat inbegrepen is: de tijd cq de inspanning als het zich voordoet, of 24/7 beschikbaarheid? Dat laatste is zo te zien toch wel waar het op neerkomt.quote:Op zondag 13 oktober 2013 14:33 schreef daNpy het volgende:
[..]
Dat veranderd de zaak. Jij hebt idd een functie met salaris waarbij dit inbegrepen is.
Echter vind ik nog steeds dat de baas echt wel één keer rekening kan houden met jouw prive afspraak. In principe heeft de baas daar niks mee te maken, als je niet kan dan kan je niet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |