abonnement Unibet Coolblue
pi_196466764
twitter
  Moderator vrijdag 5 maart 2021 @ 13:38:13 #77
8781 crew  Frutsel
pi_198336587
quote:
Planetoide Apophis vliegt vannacht langs de aarde
Maar geen paniek; de planetode blijft op een veilige 16,8 miljoen kilometer afstand.

Vannacht om iets over twee is de afstand tussen de planetode Apophis en de aarde het kleinst. De planetode is dan 16,8 miljoen kilometer van ons verwijderd. Ter vergelijking: de maan staat op zo’n 384.000 kilometer afstand. Het betekent dat Apophis op het moment dat deze zich vannacht het dichtst bij de aarde waagt nog altijd zo’n 44 keer verder van ons verwijderd is dan de maan.

Observaties
Er is dan ook geen reden tot paniek; Apophis vormt geen gevaar voor de aarde. Maar de planetode biedt astronomen wel mooi de gelegenheid om deze nader te bestuderen. Astronomen hadden daarom vorig jaar al waarnemingstijd aangevraagd bij de Arecibo-telescoop, die geknipt is voor dit soort observaties. Maar die observaties kunnen natuurlijk geen doorgang vinden; de radiotelescoop in Puerto Rico is eind vorig jaar toch nog tamelijk onverwacht ingestort. We moeten het daarom doen met radarobservaties van NASA’s Goldstone Observatory.

Hoewel we al aardig wat van de planetode weten, zijn de observaties zeker geen overbodige luxe. Gehoopt wordt dat de radarobservaties kunnen helpen om onder meer een nauwkeuriger beeld te krijgen van de vorm en baan van de planetode.

2029
Apophis werd in 2004 ontdekt en heeft een geschatte diameter van zo’n 375 meter. De planetode zorgde kort na ontdekking voor enige paniek, omdat het erop leek dat deze in 2029 wel eens op de aarde in kon slaan. In de afgelopen jaren is de ruimtesteen uitgebreid geobserveerd en inmiddels weten we dat deze in 2029 geen bedreiging voor de aarde vormt. Wel zal deze in dat jaar op geringe afstand langs de aarde scheren. Astronomen hebben berekend dat de planetode onze planeet op zo’n 31.860 kilometer passeert. Het is vrij bijzonder dat een grote planetode zoals Apophis de aarde op zo’n kleine afstand passeert en onderzoekers verwachten dat de scheervlucht een schat aan informatie oplevert. Zo hopen ze de planetode in 2029 met zowel radar- als optische telescopen te bestuderen en zelfs gedetailleerde beelden van het oppervlak te kunnen maken.

Potentieel gevaarlijk
Hoewel inmiddels vaststaat dat we ook in 2029 niets van Apophis te vrezen hebben, staat deze nog wel te boek als potentieel gevaarlijk. Die titel heeft de planetode te danken aan het feit dat deze behoorlijk groot is n zich vrij dicht in de buurt van de aarde waagt. Doordat astronomen een goed beeld van de baan van Apophis hebben, weten we dat we in ieder geval in de komende decennia niet bang hoeven te zijn dat de ruimtesteen op aarde inslaat. Zo hebben onderzoekers niet alleen de scheervlucht in 2029, maar ook die in het jaar 2036 al als ‘veilig’ bestempeld. En ook wanneer de planetode zich in 2068 weer dicht bij de aarde in de buurt waagt, lijken we er weinig van te vrezen te hebben

Onzekerheden
De recente studies naar de baan van Apophis maken duidelijk dat we deze vrij goed in kaart kunnen brengen, maar er toch nog wat onzekerheden zijn. Het Yarkovsky-effect – waarbij de baan van de planetode onder invloed van zonlicht iets verandert – is zo’n onzekere factor. De impact van dit effect is namelijk onder meer afhankelijk van de vorm, massa, omvang en rotatie van de planetode. Onzekerheden omtrent hoe de planetode eruitziet of welke omvang en massa deze exact heeft, resulteren dan ook direct in kleine onzekerheden omtrent de omvang van het Yarkovsky-effect en dus in de verwachte omloopbaan. Op korte termijn leiden die kleine onzekerheden niet tot grote verschillen tussen de verwachte en werkelijke omloopbaan en daarom kunnen onderzoekers ook met zekerheid stellen dat de planetode de komende decennia geen gevaar vormt. Maar op lange termijn stapelen de onzekerheden zich op en kunnen de verwachte omloopbaan en werkelijke omloopbaan behoorlijk uiteen gaan lopen. Wat ook niet helpt, is dat de baan van de planetode ook iets kan wijzigen wanneer deze – zoals in 2029 – heel dicht bij de aarde in de buurt komt.

NEOWISE
Daarom is het ook zo belangrijk dat onderzoekers elke kans om de planetode te bestuderen, aangrijpen en gebruiken om de omloopbaan nog nauwkeuriger te reconstrueren. En dat doen ze. Niet alleen vannacht, maar ook in de dagen en maanden hierna. Zo zal Apophis in april 2021 bijvoorbeeld door het gezichtsveld van NASA’s NEOWISE vliegen. En astronomen hopen dan op basis van NEOWISE-data onder meer een nieuwe inschatting van de diameter van de planetode te kunnen maken.

Waardevol
De observaties van 2021 zijn bijzonder waardevol; het duurt hierna namelijk weer acht jaar voor de planetode zich bij ons in de buurt waagt. Onderzoekers zien daar nu al reikhalzend naar uit. “De scheervlucht van Apophis in 2029 is een ongelofelijke kans voor de wetenschap,” aldus Marina Brozović die binnen NASA onderzoek doet naar aardscheerders zoals Apophis. “Met radarobservaties kunnen we mogelijk oppervlaktedetails zien die slechts enkele meters groot zijn.” En ook amateur-astronomen en andere liefhebbers van kosmische fenomenen kunnen hun hart ophalen; naar verwachting is Apophis in 2029 vanuit bepaalde delen van de wereld zelfs met het blote oog te zien.

Komende nacht zit dat er niet in. Wie toch een glimp van Apophis op wil vangen, kan echter een bezoekje brengen aan de site van het Virtual Telescope Project. Tijdens een live-uitzending die rond 1 uur vannacht begint, wordt gepoogd om de planetode terwijl deze langs de aarde raast, te spotten
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 5 maart 2021 @ 13:59:13 #78
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_198336942
Ter vergelijking: we hebben satellieten die op 35000km hangen. Heel leuk grapje deze rots. De kleinste koerswijziging kan al als gevolg hebben dat ie de lichte kant van de maan gaat raken, wij gaan 2029 gelukkig wel vrij zeker overleven :P
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_200566751
Meteoriet boven Noorwegen


schijnt ergens in een bos terecht gekomen te zijn
"You can call me Susan if it makes you happy"
pi_200588779
Waarom landen we niet gewoon alvast een robot met kernbom op die asteroide, en wordt die tot ontploffing gebracht als het toch heel spannend dreigt te worden (en hij nog genoeg weg is). Of zou dan de factor 'onvoorspelbaarheid' dan te groot worden (Apophis)
Bodybuilding #1
Hardlopen #2
  woensdag 28 juli 2021 @ 11:53:01 #81
34663 SpeedyGJ
Zo snel als de bliksem O+
pi_200594196
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 08:17 schreef Kerol het volgende:
Waarom landen we niet gewoon alvast een robot met kernbom op die asteroide, en wordt die tot ontploffing gebracht als het toch heel spannend dreigt te worden (en hij nog genoeg weg is). Of zou dan de factor 'onvoorspelbaarheid' dan te groot worden (Apophis)
Als we dit zouden doen hadden we dit allang gedaan.
Het probleem is dat je dat je dit probleem niet mee oplost maar eerder een grotere probleem van gaat maken. (Leuk he die problemen :') )

Als zo'n rots op ons afkomt en neer stort hebben we ergens op de wereld een probleem, gevolgen zijn voor wereldwijd.
Wat gebeurd er als je die rots opblaast? Juist het spat in 10.000 stukken, die kunnen voor een langere tijd op de aarde neer vallen en heb je dus geen 1 plek maar 1000 andere plekken, tevens weet je niet wanneer er 1 toe zal slaan omdat de tijdsbestek makkelijk met jaren kan worden verlengd met alle gevolgen natuurlijk.

Het is een hele opgave om zo'n steen zo te keren dat je daar de komende jaren geen last meer van zult hebben, het beste is nog om die rots naar een ander planeet te sturen en daar te pletter laten slaan, maar zo makkelijk zal dat helaas niet gaan.
<a href="https://www.youtube.com/channel/UCPueUwKfPaGH7v48LZlltkg" rel="nofollow" target="_blank">WSDokkum Youtube</a>
pi_200594393
Je hebt maar een hele kleine afwijking in de koers nodig om zo'n stuk rots miljoenen kilometers de andere kant op te sturen. Daarom is er op landen en kleine stuurpulsjes (ion and plasma thrusters) geven de beste oplossing.
pi_200872177
quote:
The odds of a hazardous asteroid hitting Earth are higher than previously thought, NASA says

Osiris-Rex has been investigating Bennu since 2018, and is now heading back to Earth on a long, roundabout loop, after collecting samples of rock and dust.

The chances of one of the most hazardous asteroids in the solar system hitting Earth are higher than previously thought, NASA has said.

The odds of Bennu striking Earth have risen from one in 2,700 to one in 1,750 over the next 200 years.
NASA's Osiris-Rex spacecraft has helped scientists gain a better understanding of the space rock's whereabouts for the coming centuries - with 24 September 2182 declared as a particular date when our planet is at risk.

Davide Farnocchia, from NASA's Centre for Near Earth Object Studies, stressed that the chances of Bennu hitting us in the next century are quite low, adding: "We shouldn't be worried about it too much."

Osiris-Rex has been investigating Bennu since 2018, and is now heading back to Earth on a long, roundabout loop after collecting samples of rock and dust.

In 2019, it captured the closest-ever photograph of Bennu, which gets closer to Earth every six years and is regarded as one of the two most hazardous known asteroids in the solar system.
  Moderator maandag 6 december 2021 @ 11:40:56 #84
8781 crew  Frutsel
pi_202494819

quote:
A stunning, slow-moving fireball crossed the night sky over the Mediterranean Sea at 04:08 UTC on December 4, 2021.

The bolide was generated by a rock (a meteoroid) from a comet that hit the atmosphere at about 83 000 km/h (51 600 mph), according to the principal investigator of the SMART project, Dr. Jose M. Madiedo, from the Institute of Astrophysics of Andalusia (IAA-CSIC).

The fireball began at an altitude of about 99 km (61 miles) over northern Morocco, moved northeast following an almost parallel trajectory with respect to the ground, and overflew the Mediterranean Sea.

It ended at a height of around 100 km (62 miles) over the sea, over a point located at around 85 km (53 miles) southeast of Ibiza, Balearic Islands, Spain.

The meteoroid that gave rise to this Earth-grazing bolide survived and left our atmosphere following a modified orbit around the Sun.

In total, the distance traveled in the atmosphere by this bolide was of about 760 km (472 miles).

The meteor was recorded in the framework of the SMART project, operated by the Southwestern Europe Meteor Network (SWEMN) from the meteor-observing stations located at Sevilla, La Hita (Toledo), La Sagra (Granada), Calar Alto (Almera), Sierra Nevada (Granada), Huelva, El Aljarafe (Sevilla), and Madrid (Universidad Complutense)
pi_203247973
twitter

twitter

twitter


#Don'tlookup
  Moderator dinsdag 18 januari 2022 @ 08:37:20 #86
8781 crew  Frutsel
pi_203248772
quote:
Giant 1km-wide asteroid to pass by Earth, NASA says

NASA's Asteroid Watch Twitter account posted that the asteroid is "very well known" and has been studied for decades.

A giant asteroid bigger than any building on Earth will pass by our planet on Tuesday, NASA has said.

The asteroid, called 7482 (1994 PC1), measures more than a kilometre in width, at 1,052m (3,451ft).

It is taller than the world's tallest building Burj Khalifi in Dubai, which is 830m (2,723ft) high.

NASA's Asteroid Watch Twitter account assured its followers that the asteroid does not pose a threat to Earth.

It tweeted on 12 January that the asteroid is "very well known and has been studied for decades by our #PlanetaryDefense experts".

The distance equates to five times the moon's distance from Earth.

The rocky object was discovered in 1994 by Robert McNaught at the Siding Spring Observatory in Australia.

NASA's Planetary Defence Co-ordination Office watches the skies to find, track, and monitor near-Earth objects.

To prevent harm from future asteroids, NASA is trialling its double asteroid redirection test (Dart) programme.

The mission aims to prove a spacecraft can independently navigate to a target asteroid and collide with it, thus smashing it off course.
pi_203255996


#dolookup

Nog 6 uur voor de impact :D :D :@
pi_203262721
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 januari 2022 16:45 schreef Houtenbeen het volgende:
[ afbeelding ]

#dolookup

Nog 6 uur voor de impact :D :D :@
Zojuist gepasseerd op 1.982.172km afstand

*O*
  Moderator dinsdag 1 februari 2022 @ 11:54:54 #89
8781 crew  Frutsel
pi_203457126
twitter


twitter


[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 01-02-2022 12:03:55 ]
  Moderator dinsdag 1 februari 2022 @ 11:56:14 #90
8781 crew  Frutsel
pi_203457148
quote:
Stunning fireball over Morocco on Januari 30th
This impressive fireball was recorded over Morocco at 02:16 UTC on January 30, 2022. It was as bright as the full Moon.

The event was generated by a rock (a meteoroid) from a comet that hit the atmosphere at about 255 000 km/h (158 450 mph).

It began at an altitude of about 146 km (91 miles) over Oulad Sidi Abd el Hakem (eastern Morocco), moved northwest, and ended at a height of around 62 km (38 miles) over Tafersit (northeastern Morocco).

This bright meteor was recorded in the framework of the SMART project, operated by the Southwestern Europe Meteor Network (SWEMN) from the meteor-observing stations located at Calar Alto, Sierra Nevada, Sevilla, La Sagra (Granada), Huelva, El Aljarafe, and La Hita (Toledo).

The event has been analyzed by the principal investigator of the SMART project: Dr. Jose M. Madiedo, from the Institute of Astrophysics of Andalusia (IAA-CSIC).
pi_203457193
quote:
Die foto heb ik ~ 5 jaar geleden al eens gezien, dus lijkt me niet van dit voorval.

edit - gevonden: https://www.wired.com/2017/01/bright-green-meteor-lights-mountains-india/

Maakt het niet minder indrukwekkend, overigens ;)
  Moderator dinsdag 1 februari 2022 @ 12:03:40 #92
8781 crew  Frutsel
pi_203457249
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 februari 2022 11:59 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Die foto heb ik ~ 5 jaar geleden al eens gezien, dus lijkt me niet van dit voorval.

edit - gevonden: https://www.wired.com/2017/01/bright-green-meteor-lights-mountains-india/

Maakt het niet minder indrukwekkend, overigens ;)
Goed punt, verwijderd :)
pi_203553230
Het blijft een kwestie van tijd natuurlijk voordat er eentje van significante grootte inslaat op aarde. Als dat gebeurt heb je pas een 'great reset' :X
pi_206114163
Dit is de enige keer dat ik naar DART(en) kijk 8)7
En hopelijk wordt het een Bulleye

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_206115027
00:14 BULLSEYE *O* Direct hit *O*







En toen ging het licht uit voor DART


[ Bericht 82% gewijzigd door -CRASH- op 27-09-2022 01:48:34 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_206120944
DART asteroid impact impresses in ESA’s view from the ground

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator dinsdag 29 november 2022 @ 11:02:23 #97
8781 crew  Frutsel
pi_206864497
quote:
Asteroid 2022 WM7 flew past Earth at just 0.2 LD

A newly-discovered asteroid designated 2022 WM7 flew past Earth at a distance of just 0.2 LD / 0.00053 AU (78 549 km / 48 808 miles) at 02:24 UTC on November 28, 2022.

This is the 111th known asteroid to fly past Earth within 1 lunar distance since the start of the year and the fourth so far this month. In October 2022, we had a record 25 such flybys.

The object was first observed at Pan-STARRS 1, Haleakala on November 26, two days before its close approach to our planet.

It belongs to the Apollo group of asteroids and has an estimated diameter between 2.8 and 6.4 m (9.1 – 21 feet).
  Moderator maandag 23 januari 2023 @ 14:17:28 #98
8781 crew  Frutsel
pi_207683792
quote:
Asteroid 2023 BU to fly past Earth at 0.03 LD on January 26 – fourth closest on record

A newly-discovered asteroid designated 2023 BU will fly past Earth at a distance of 0.026 LD / 0.00007 AU (9 877 km / 6 137 miles) from the center of our planet at 21:17 UTC ( 02:22) on January 26, 2023.

This is the third <1LD asteroid to fly past Earth since the start of the year and the fourth closest on record.

2023 BU was first observed at Margo observatory in Nauchnij, Russia on January 21 — 5 days before its close approach.

The object belongs to the Apollo group of asteroids and has an estimated diameter between 3.7 and 8.2 m (12.1 – 26.9 feet).
pi_207703291
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2023 14:17 schreef Frutsel het volgende:

[..]
[ afbeelding ]
2023bl1 komt morgen ook binnen LD van de aarde
Iets groter dan 2023 BU, maar wel op 220.000km
pi_207730040
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2023 14:17 schreef Frutsel het volgende:

[..]
[ afbeelding ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')