Ik weet dat het wel eens gedaan word bij vrouwtjes schildpaden die moeite hebben met het leggen van eieren. Het is wel een vak apart, dus je heb een ervaren reptielen-dierenarts voor dit klusje nodig.quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 07:34 schreef CesarMilan het volgende:
Weer een nieuw deel!
Ik heb een vraag die ik elke keer weer vergeet te stellen aan mn eigen dierenarts. Ook omdat ik denk dat er geen zinnig antwoord op te geven is, het is misschien ook een rare vraag maar hier komt ie:
Ik en mijn vriend wonen nog niet samen maar willen dit over een tijdje wel. Wij hebben allebei moerasschildpadden. Mijn vriend heeft een vrouwtjes schildpad die nu al elke zomer eieren legt. (Wat voor het beestje zelf echt een drama is, lang niet goed eten etc). En ik heb twee mannetjes dieren. We hebben allebei enorme aquariums staan. Het liefst zouden we de dieren later samen zetten. Anders zijn er twee grote aquariums nodig. Maar we zitten niet te wachten op eventueel kleine schildpadden. Je kunt natuurlijk ook de eieren wegdoen maar dat is ook alweer zoiets. (Mijn éne mannetje is al een gedumpte schildpad die ergens gevonden is). Nu komt dus mijn vraag is er zinnige oplossing om de dieren onvruchtbaar te maken?
Ja, maar voor m'n gevoel gaat het wat ver om die bevruchte eieren dan weg te gooien.quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 11:00 schreef oh-oh het volgende:
Maar jonge schildpadden komen er alleen als de eieren ook daadwerkelijk ingegraven worden, of in een broedmachine gaan, dus mss gaat het wel gewoon goed, ze is toch gewend om te leggen?
Eieren weggooien en klaar!
Een gespecialiseerde reptielen-dierenarts kan het ook laparoscopisch doen en uiteraard met aangepaste narcose. En misschien is er ook chemische sterilisatie mogelijk (een hormoon-implantaat onder de huid). Ik heb er recent over gelezen, maar ik weet niet of het al in Nederland toegepast word en hoe succesvol het is.quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 12:58 schreef CesarMilan het volgende:
[..]
Ja, maar voor m'n gevoel gaat het wat ver om die bevruchte eieren dan weg te gooien.Vandaar mijn vraag.
@Digitale dierenarts:
Dank je wel voor het antwoord! Geen idee, misschien is zij ook wel zo'n geval apart wat (teveel) moeite heeft met eieren leggen. Want zoals ik al schreef duurt het soms weken voordat ze er eindelijk uit zijn. Maar ik heb alleen ervaring met deze vrouwtjes schildpad dus of het abnormaal is zou ik niet durven zeggen.
Altijd is ze dan in die weken van te voren tegen het glas beginnen aan het bonken (en dat maakt zo'n takkeherrie in de vroege morgen.. dan doet niemand meer een oog dicht) Ze is zo groot als een moerasschildpad kan worden, dus echt een zwaar beest. Het is alsof ze van gekkigheid niet weet wat ze ermee aan moet. Gewoon geen eieren leggen zou voor dat beestje wel een uitkomst zijn. Maar ze heeft nog geen enkel jaar overgeslagen. Het is ook niet dat je zo'n beest zomaar onder narcose brengt of zo... Dat lijkt me tenminste niet zonder gevaar. Misschien was er een makkelijke oplossing.. maar die is er niet schijnbaar.
Echt?quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 12:58 schreef CesarMilan het volgende:
[..]
Ja, maar voor m'n gevoel gaat het wat ver om die bevruchte eieren dan weg te gooien.Vandaar mijn vraag.
Ja echt.. M'n vader deed dat vroeger ook met z'n duiven... en legde er dan van die nep eieren (met zand erin om het gewicht na te bootsen) voor terug. Vond dat altijd zo zielig misschien komt het daardoor..quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 13:59 schreef oh-oh het volgende:
[..]
Echt?
Ik gooi bevruchte vogeleieren ook weg als ik geen jongen wil hoorOf als die dingen broeds blijven, dan schud ik ze en leg ze terug.
quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 14:43 schreef CesarMilan het volgende:
[..]
Ja echt.. M'n vader deed dat vroeger ook met z'n duiven... en legde er dan van die nep eieren (met zand erin om het gewicht na te bootsen) voor terug. Vond dat altijd zo zielig misschien komt het daardoor..
De kans is niet zo groot, maar wel aanwezig. Zeker omdat de dagen nu nog lang zijn. Sommige poezen worden namelijk niet krols als de dagen weer korter worden (niet allemaalquote:Op woensdag 28 augustus 2013 09:31 schreef Lienekien het volgende:
Er is elders een discussie over een jonge poes. Nog niet krols geweest, maand of vier oud. Castratie staat binnen twee maanden op de planning. Poes wordt mogelijk wel buiten gelaten.
- hoe groot schat je het risico in dat poes voor de castratie geslachtsrijp wordt en gedekt kan worden?
- is de poezenpil een optie ter overbrugging van de tijd tussen naar buiten laten en de castratie?
Baasje vindt binnen houden geen optie.
Dank je wel voor je antwoord!quote:Op woensdag 28 augustus 2013 10:15 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
De kans is niet zo groot, maar wel aanwezig. Zeker omdat de dagen nu nog lang zijn. Sommige poezen worden namelijk niet krols als de dagen weer korter worden (niet allemaal).
De poezenpil is geen optie, omdat het niet gebruikt mag worden bij niet-geslachtsrijpe dieren! Dus de poes moet minimaal 1 keer krols worden voordat zij de pil mag gebruiken. De bijwerkingen van de pil daargelaten... Soms is het een goede optie om de poes al met 4-5 maanden te laten steriliseren.
Toch wordt het afgeraden, vanwege een grotere kans op bijwerkingen, zoals Dolly Parton syndroom (het klinkt leuker dan het is...). Dat staat ook op de bijsluiter van de poezepil.quote:Op woensdag 28 augustus 2013 10:17 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dank je wel voor je antwoord!
Overigens heb ik zelf 20 jaar geleden wél een poes om deze reden tijdelijk op de pil gehad, nog zonder dat ze krols was geweest. Dat is wel goed gegaan.
Ik dacht dat poezen niet goed uitgroeien als je ze te jong steriliseert (of katers als je ze te jong castreert) om die reden heb ik altijd gewacht tot ze minimaal een jaar waren.quote:Op woensdag 28 augustus 2013 10:15 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
De kans is niet zo groot, maar wel aanwezig. Zeker omdat de dagen nu nog lang zijn. Sommige poezen worden namelijk niet krols als de dagen weer korter worden (niet allemaal).
De poezenpil is geen optie, omdat het niet gebruikt mag worden bij niet-geslachtsrijpe dieren! Dus de poes moet minimaal 1 keer krols worden voordat zij de pil mag gebruiken. De bijwerkingen van de pil daargelaten... Soms is het een goede optie om de poes al met 4-5 maanden te laten steriliseren.
In Amerika worden de katten al met 8 weken gesteriliseerd en gecastreerd, dat is inderdaad te jong. Dat raden de Nederlandse dierenartsen niet aan ivm een verhoogd narcose-risico en een vertragde sluiting van de groeischijven bij kittens die te vroeg gesteriliseerd/gecastreerd worden.quote:Op woensdag 28 augustus 2013 11:06 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Ik dacht dat poezen niet goed uitgroeien als je ze te jong steriliseert (of katers als je ze te jong castreert) om die reden heb ik altijd gewacht tot ze minimaal een jaar waren.
Vooral met grote rassen is mij verteld dat je beter kunt wachten tot ze volledig uitgegroeid zijn.
Is dat een fabel of is het echt waar?
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.quote:Op woensdag 28 augustus 2013 11:42 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
In Amerika worden de katten al met 8 weken gesteriliseerd en gecastreerd, dat is inderdaad te jong. Dat raden de Nederlandse dierenartsen niet aan ivm een verhoogd narcose-risico en een vertragde sluiting van de groeischijven bij kittens die te vroeg gesteriliseerd/gecastreerd worden.
De leeftijd van 6 maanden is gekozen na het afwegen van alle voordelen en nadelen. Op deze leeftijd kan er al een "volwassen" narcose toegepast worden, zijn de meeste groeischijven al bijna dicht, zijn de meeste poezen nog niet krols geweest en zijn de meeste katers nog niet begonnen met het sproeien.
Wacht je langer, dan wordt de kans steeds groter dat het dier geslachtsrijp wordt. Met het geslachtsrijp worden, krijgt een kat het "volwassen uiterlijk", dat sommige mensen mooier vinden (een grote ronde katerkop enz). Maar de geslachtsrijpe katers gaan sproeien, vechten enz... (en brengen het kattenaidsvirus rond door met elkaar te vechten). Poezen kunnen drachtig worden enz. Er zijn dus zeker nadelen te noemen voor te lang wachten met sterilisatie/castratie.
Wat betreft de grote rassen (Maine Coon ed) is het te overwegen om iets langer te wachten met de castratie. Dat heeft dus te maken met het sluiten van de groeischijven van lange botten. Bij de grote rassen, en dan met name bij de katers sluiten de groeischijven wat later dan bij een huis-tuin-keuken kat. Maar dat moet je per geval met je dierenarts overleggen en altijd even alle voor- en nadelen afwegen.
Wat betreft je kater met ontstoken tandvlees, het lijkt mij toch verstandig om even een afspraak te maken bij je dierenarts. Als het tandenpoetsen en de speciale brokjes helemaal niet helpen, dan zou hij waarschijnlijk toch of een medicinale behandeling moeten hebben of een tandheelkundig ingreep. Het klinkt als een gevalletje gingivostomatitis (een duur woord voor een bepaald soort tandvleesontsteking, dat met name bij jonge katten voorkomt). Soms is de enige optie om alle kiezen te laten trekken om de kat van de pijn af te helpen...quote:Op woensdag 28 augustus 2013 11:04 schreef polichinelle het volgende:
Goed initiatief dit!
Ik heb een paar vragen over mijn twee katten.
Mijn kater van 2 jaar heeft sinds een jaar last van ontstoken tandvlees, het gebied rondom zijn tanden is roder dan zou moeten. De dierenarts heeft eerst geadviseerd dagelijks zijn tanden te poetsen met speciale tandpasta hiervoor. Dit maakte na een een aantal maanden helaas geen verschil, dus toen over gestapt van Royal Canin Indoor naar Royal Canin Oral Sensitive. Deze brokken krijgt hij nu nog steeds, maar lijken ook niet te werken. Wat kan ik nu het beste doen? En heeft het zin deze brokken ze te blijven geven of kan ik beter gewoon weer naar RC Indoor overstappen gezien de andere brokken duurder zijn?
Dan heb ik een poes van 3 jaar oud. Ze heeft af en toe last van kattenacne op haar kin, momenteel ook weer een beetje. Het gaat altijd vanzelf wel weer weg. Zijn er dingen die ik kan doen om het sneller weg te krijgen/schoon te maken?
Verder heeft ze last van overgewicht. De laatste keer bij de dierenarts woog ze 5,4 kg, wat best veel voor haar grootte is. Ze heeft ook een duidelijk zichtbare ' zwabberbuik'. Ik ben al een tijdje bezig met haar minder voer geven, maar het lijkt nog weinig uit te maken. Ze krijgt 55 gram RC droogvoer en 's ochtends en 's avonds een klein lepeltje natvoer van RC of Hills. Kan ik haar gemakkelijk nog minder voer geven of begint het dan wel erg weinig te worden? Wat kan ik nog meer doen?
Alavast bedankt!
Je zorgt goed voor die kattenquote:Op woensdag 28 augustus 2013 12:04 schreef Cat22 het volgende:
Nog een snel vraagje, net voor je op vakantie gaat:
Mijnkneusjeskitten
heeft weer pech, hij heeft een bult op zijn zij. Alleen pijnlijk als ik eraan kom en ik ben er gisteren even voor naar de dierenarts geweest. Die zei dat het een verlate ent-reactie was (ontsteking). Hij is vorige week maandag ingeënt. Kitten doet het verder prima, eet, drinkt, speelt, slaapt, sloopt etc.
Volgens de DA kan hij vrijdag prima naar zijn baasjes maar ik twijfel. Want ontstekingsreactie, stress etc.. zou het dan niet meer oplaaien?
Zeker omdat de bult vanmorgen ook weer wat groter was. Ik ga er vanuit dat dat allemaal mooi wegtrekt, maar heb jij hier ervaring mee? Is over twee dagen verhuizen verstandig? Hoe lang duurt het gemiddeld voor zo'n reactie weg is? En heeft dat nog invloed op zijn tweede enting, die over 2 weken gepland staat?
Iets grotere kans op melkkliertumoren op een latere leeftijd. Het is sowieso verstandig om je dier af en toe goed van kop tot staart nakijken, zeker een oudere dier. Bij een oudere poes zou ik zeker bijvoorbeeld 1 x per maand even alle melkklieren nalopen op de aanwezigheid van bultjes. Bijvoorbeeld tijdens een borstelbeurt oid.quote:Op woensdag 28 augustus 2013 12:04 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Ik heb onze Brits Korthaar destijds een maand of drie aan de poezenpil gehad omdat ze al wel krols was geweest maar ik haar nog niet wilde laten steriliseren.
Het is nu een lekkere grote kat geworden, volledig uitgegroeid.
Maar eerlijk gezegd ben ik toen niet echt geïnformeerd over eventuele bijwerkingen. Hoe groot is de kans op die bijwerkingen eigenlijk als je maar zo kort de pil hebt gegeven?
PS alvast fijne vakantie gewenst.
Dank je!quote:Op woensdag 28 augustus 2013 12:18 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Je zorgt goed voor die katten![]()
Hoe voelt die bult aan? Is het solide of is het zacht? (fluctueert het?)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |