FOK!forum / Culinesse à gogo / JAM maken!
casper019donderdag 22 augustus 2013 @ 11:07
Nu mn bramen jam niet doorgaat heb ik wel de smaak te pakken en de spullen in huis al om jam te maken, dus vanmiddag wil ik alsnog jam maken

heb 4 potten in huis, en 1 pak gelei suiker speciaal (daar staat op 1250 gram vruchten 500 gram suiker)

Nu vroeg ik me af, hebben jullie tips voor welke jam lekker is om te mkaen met vruchtendie nu in de winkel te koop zijn?

standaard aardbeien jam is zo ''standaard''

Ik dacht zelf miss pruimen jam? maar blijft het recept dan ook 1250gram pruimen en 500 gram suiker?
want ik lees hier bijv een heel andere recept:
http://www.margriet.nl/koken/recepten/pruimenjam.html

of hebben jullie andere smakelijke jam ideeen?
Brummetje_donderdag 22 augustus 2013 @ 11:09
Frambozenjam.
Kersenjam.
Abrikozenjam.
troveydonderdag 22 augustus 2013 @ 11:26
Appeljam
Uienjam (hartig/zoet combinatie)
Aardbeienjam
Gemengde jam
Aalbessenjam (rode of witte)
Zwarte bessenjam
Bosbessenjam
minilotdonderdag 22 augustus 2013 @ 11:49
Chilipeperjam O+

Afgelopen kerst dit recept gebruikt en iedereen (zelfs de zeurkouzen in de schoonfamilie *) ) vond het heel lekker!

Zoet en een tikje (maar niet heel erg) pittig _O_

main.jpg

Ingredients

150 grams long fresh red chilli peppers (deseeded and cut into 4 pieces)
150 grams red peppers (cored, deseeded and cut into rough chunks)
1 kilogram jam sugar
600 ml cider vinegar

Method

You will need 6 x 250ml / 1 cup sealable jars, with vinegar-proof lids, such as Kilner jars or re-usable pickle jars.

Sterilize your jars and leave to cool.

Put the cut-up chillies into a food processor and pulse until they are finely chopped. Add the chunks of red pepper and pulse again until you have a vibrantly red-flecked processor bowl.

Dissolve the sugar in the vinegar in a wide, medium-sized pan over a low heat without stirring.

Scrape the chilli-pepper mixture out of the bowl and add to the pan. Bring the pan to the boil, then leave it at a rollicking boil for 10 minutes.

Take the pan off the heat and allow it cool. The liquid will become more syrupy, then from syrup to viscous and from viscous to jelly-like as it cools.

After about 40 minutes, or once the red flecks are more or less evenly dispersed in the jelly (as
the liquid firms up, the hints of chilli and pepper start being suspended in it rather than floating on it), ladle into your jars. If you want to stir gently at this stage, it will do no harm. Then seal tightly.
casper019vrijdag 23 augustus 2013 @ 13:04
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2013 11:49 schreef minilot het volgende:
Chilipeperjam O+

Afgelopen kerst dit recept gebruikt en iedereen (zelfs de zeurkouzen in de schoonfamilie *) ) vond het heel lekker!

Zoet en een tikje (maar niet heel erg) pittig _O_

[ afbeelding ]

Ingredients

150 grams long fresh red chilli peppers (deseeded and cut into 4 pieces)
150 grams red peppers (cored, deseeded and cut into rough chunks)
1 kilogram jam sugar
600 ml cider vinegar

Method

You will need 6 x 250ml / 1 cup sealable jars, with vinegar-proof lids, such as Kilner jars or re-usable pickle jars.

Sterilize your jars and leave to cool.

Put the cut-up chillies into a food processor and pulse until they are finely chopped. Add the chunks of red pepper and pulse again until you have a vibrantly red-flecked processor bowl.

Dissolve the sugar in the vinegar in a wide, medium-sized pan over a low heat without stirring.

Scrape the chilli-pepper mixture out of the bowl and add to the pan. Bring the pan to the boil, then leave it at a rollicking boil for 10 minutes.

Take the pan off the heat and allow it cool. The liquid will become more syrupy, then from syrup to viscous and from viscous to jelly-like as it cools.

After about 40 minutes, or once the red flecks are more or less evenly dispersed in the jelly (as
the liquid firms up, the hints of chilli and pepper start being suspended in it rather than floating on it), ladle into your jars. If you want to stir gently at this stage, it will do no harm. Then seal tightly.


Dat klinkt erg appart inderdaad, maar was dat ook lekker voor op brood of n croissant??
Pietverdrietvrijdag 23 augustus 2013 @ 15:42
Ga van het weekeinde honingmeloenjam maken
minilotzaterdag 24 augustus 2013 @ 07:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 13:04 schreef casper019 het volgende:

[..]

Dat klinkt erg appart inderdaad, maar was dat ook lekker voor op brood of n croissant??
Ik vind van wel, zeker in combinatie met een aantal soorten vleeswaren! Maar smaken verschillen hè, kwestie van uitproberen. Mijn lief smeerde het 's morgens graag op een beschuitje met kaas.
jamqueenzondag 13 oktober 2013 @ 17:15
spam is niet gewenst op fok

[ Bericht 87% gewijzigd door Mirjam op 13-10-2013 18:58:00 ]
MaximusTGzondag 13 oktober 2013 @ 18:28
Nou, en van wie zou die website nou toch zijn zeg.. Jamqueen - eerder spamqueen.
Books1zondag 13 oktober 2013 @ 19:39
1500 gram peren, kaneel naar smaak, limoenrasp van 1 limoen, rozijnen, 1 zakje geleisuiker speciaal (halfzoete versie).

Peren schillen en klein snijden, samen met de suiker, kaneel, limoen en rozijnen koken totdat de peren zacht zijn. Dan in schone jampotten gieten en vijf minuten op de kop zetten.
klaarovermaandag 14 oktober 2013 @ 11:51
Veelgemaakte jamfouten:

Te stijve jam: de vruchten blijken van nature al flink pectine te bevatten (bramen bijvoorbeeld). Dat had heus wel met minder geleermiddel gemogen.

Te snotterige/aromaloze jam: sommige vruchten zijn gewoon ongeschikt voor jam (druiven, peren).

Te flauwe jam: denk niet "ik maak eens jam met minder suiker, da's gezond." Resultaat is een verdrietige jam zonder effect. Voor een levendige fruitsmaak heb je echt 50/50 fruit/suiker nodig.

Te dure jam: je hoeft echt geen A-klasse fruit te gebruiken voor jam. Jam maken is juist voor als je een hopeloze overvloed hebt met veel kneusjes.
MaximusTGmaandag 14 oktober 2013 @ 12:05
Veelgemaakte jamfouten: ook wel jammer genoemd (8>
_Liekdinsdag 15 oktober 2013 @ 09:41
Vijgenjam :Y
ZwerverJosdinsdag 15 oktober 2013 @ 09:42
plopjam.
Red_85dinsdag 15 oktober 2013 @ 12:39
quote:
0s.gif Op maandag 14 oktober 2013 12:05 schreef MaximusTG het volgende:
Veelgemaakte jamfouten: ook wel jammer genoemd (8>
Tante van me had 1x de pan dicht laten zitten. Aarbeiensaus werd het dus. En lekker!