Nee de hypotheek komt wel onze beide namen, omdat haar salaris ook een deel bijdraagt. Haar vader bedoelt het huis alleen op mijn naam..quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:03 schreef vosss het volgende:
Haar pa bedoelt dan jij het huis op jouw naam zet en daarmee dus de hypotheek ook.
Althans dat neem ik aan.
Kan het helaas niet zelf betalenquote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:04 schreef vosss het volgende:
Overigens als je het zelf kan betalen zou ik het inderdaad gewoon op jouw naam doen.
Ook geen gesodemieter mocht die relatie stuk lopen. Samen wonen is iets heel anders dan samen een relatie hebben en nog niet samenwonen.
Haar vader geeft aan dat de koopovereenkomst op mijn naam komt en de hypotheek op naam van ons allebei. Of is dat uberhaupt niet mogelijkquote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:04 schreef vosss het volgende:
En hoe bedoel jij dat precies dan? Het huis = die hypotheek.
Precies, zouden we dan het huis + hypotheek op twee namen moeten zetten en in een samenlevingscontract nu even een percentage ofzo vaststellen? Kan je altijd weer wijzigen met een nieuwe overeenkomst of als je gaat trouwen..quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:06 schreef Lilliesleaf het volgende:
Het is vast bij een notaris te regelen dat de hypotheek op een bepaalde manier verdeeld wordt o.i.d. Maar, wat nou als je vriendin na 2-3 jaar meer gaat verdienen als de studie eenmaal af is en zij gewoon gaat werken en dat daarna jullie even veel bijdragen aan de kosten van de hypotheek?
Thanks!quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:14 schreef Lilliesleaf het volgende:
Het moet trouwens wel kunnen, de woning op jouw naam zetten en dan een hypotheek op beide namen, alleen... even hard gezegd: je vriendin zou een ontzettende domme koe zijn als ze daar ook maar een seconde over na zou denken. Want, zij accepteert dan wel een schuld, zonder dat er bezit tegenover staat. Stel het gaat uit en jij weigert/kunt niet betalen, dan klopt de bank bij haar aan en mag zij het oplossen want voor de schuld blijft zij medeverantwoordelijk, zelfs als ze het huis niet heeft.
Edit: waarschijnlijk ook een reden waarom je veel moeite zult hebben met het vinden van een bank die hier überhaupt mee akkoord zal gaan...
Nou, nee, niet precies.. Pin me hier niet op vast, morgen zullen er vast reacties komen of ik het goed heb of niet, maar.. Ik geloof dat je de situatie als volgt kunt zien...quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:20 schreef afgelopen het volgende:
[..]
Thanks!![]()
Stel nu wel dat we uit elkaar gaan, dan moet ik haar in ieder geval uitkopen bij de hypotheek. Maakt het dan iets uit of het huis op 1 of 2 namen staat?
Sowieso niet erg reëel dat een bank jou 100k gaat lenen met ¤0 onderpandquote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:29 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Nou, nee, niet precies.. Pin me hier niet op vast, morgen zullen er vast reacties komen of ik het goed heb of niet, maar.. Ik geloof dat je de situatie als volgt kunt zien...
Wat er dus vaak gebeurt:
Huis (200k) , 50% vriend, 50 % vriendin.
Hypotheek (200k), 50% vriend, 50 % vriendin.
De ene blijft in het huis wonen en 'schenkt' 100k aan eigendom in het huis in ruil voor overname van 100k schuld door degene die er blijft wonen.
In jouw geval:
Huis (200k) , 100% van vriend
Hypotheek (200k), 50% vriend, 50 % vriendin.
Bij scheiding verdeel je eigendommen in gezamenlijk bezit, in dit geval niet aanwezig, want huis is van jou. En verdeel je de schulden, in dit geval 100k voor je vriendin. Als jij haar schuld over wil nemen, dan heeft zij als het ware 100k schuld richting jou en zou zij die 100k schuld naar jou toe moeten compenseren.
En dat is wat ik bedoel met dat je vriendin een domme koe zou zijn als ze hiermee akkoord gaat.
Er is wel een onderpand van 200k tegenover een hypotheek van 200k en ook in eigendom van de hoofdverantwoordelijken. Gebeurt er iets, dan klopt bank gewoon bij TS aan. Uiteindelijk de hypotheek overzetten van gezamelijk naar TS zou dan moeten lukken (mits voldoende inkomen of course), andersom natuurlijk niet. Tuurlijk het is ontzettend dom en risky, vandaar al dat ik opmerkte dat een bank vinden erg moeilijk gaat worden, maar het zou moeten kunnen in theorie.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:34 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Sowieso niet erg reëel dat een bank jou 100k gaat lenen met ¤0 onderpand
Daar komt nog bij dat het niet kan
Wil je na afloop contract aanpassen, moet je langs notaris, extra kosten, blabla. + ik zou eerst eens kijken of je nog steeds de hypotheek kunt krijgen met diezelfde verdeling.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:37 schreef afgelopen het volgende:
Kijk, helder zo, aantal eigenaren = aantal schuldenaren, dus komt het op twee namen.
Dan is het wel zo dat in een samenlevingscontract kan worden vastgelegd dat het huis bijvoorbeeld 85/15 verdeeld wordt toch? Of moet je dat ook in het koopcontract aangeven?
Er is geen onderpand van 200k, aangezien zij geen eigenaar is van het huis. Zij heeft geen eigendomsrecht en dus kan zij dat ook niet laten verzwaren met een hypotheek. Het slaat daarom ook eigenlijk nergens op om haar hier 'half' in te willen betrekkenquote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:37 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Er is wel een onderpand van 200k tegenover een hypotheek van 200k en ook in eigendom van de hoofdverantwoordelijken. Gebeurt er iets, dan klopt bank gewoon bij TS aan. Uiteindelijk de hypotheek overzetten van gezamelijk naar TS zou dan moeten lukken, andersom natuurlijk niet. Tuurlijk het is ontzettend dom en risky, vandaar al dat ik opmerkte dat een bank vinden erg moeilijk gaat worden, maar het zou moeten kunnen.
Dat laatste is helaas geen optie, verdien ik weer net te weinig voor...quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:38 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Wil je na afloop contract aanpassen, moet je langs notaris, extra kosten, blabla. + ik zou eerst eens kijken of je nog steeds de hypotheek kunt krijgen met diezelfde verdeling.
Is het anders geen betere optie om de hypotheek zelf volledig te dragen en dat je vriendin een soort van huur gaat betalen aan jou?
Maar dat is mijn punt dus, mits het überhaupt mogelijk is voor je vriendin om zonder onderpand hypotheekverplichtingen aan te gaan (hugecool denkt van niet en ik geef hem stiekem groot gelijk), zou je vriendin JOU moeten uitkopen als jullie uit elkaar gaan, jij koopt namelijk haar schuld als het ware en daar moet zij jou voor betalen.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:42 schreef afgelopen het volgende:
[..]
Dat laatste is helaas geen optie, verdien ik weer net te weinig voor...
Mij gaat het erom dat wanneer we uit elkaar gaan, ik mijn vriendin alleen hoef uit te kopen voor het deel van de hypotheek + eigen geld dat zij heeft ingebracht, dus niet voor de helft van de waarde van het huis. Hoewel ik er natuurlijk niet vanuit ga dat we ooit uit elkaar gaan
Ja precies, ik vind na je uitleg + rekensommetje inderdaad ook dat we samen huiseigenaar moeten wordenquote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:44 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Maar dat is mijn punt dus, mits het überhaupt mogelijk is voor je vriendin om zonder onderpand hypotheekverplichtingen aan te gaan (hugecool denkt van niet en ik geef hem stiekem groot gelijk), zou je vriendin JOU moeten uitkopen als jullie uit elkaar gaan, jij koopt namelijk haar schuld als het ware en daar moet zij jou voor betalen.
Weet ik niet, ik weet überhaupt niet of het mogelijk is om een verdeling anders dan 50/50 bij de bank te regelen qua hypotheek en verantwoordelijkheid. Het zou namelijk (om precies dezelfde redenen) niet fair zijn om een 50/50 hypotheek te hebben maar een 85/15 verdeling van het huis.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:46 schreef afgelopen het volgende:
[..]
Ja precies, ik vind na je uitleg + rekensommetje inderdaad ook dat we samen huiseigenaar moeten worden
Maar kun je de verdeling van eigendom ook ergens vastleggen?
Naja 'als' het volgende al mogelijk is:quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:44 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Maar dat is mijn punt dus, mits het überhaupt mogelijk is voor je vriendin om zonder onderpand hypotheekverplichtingen aan te gaan (hugecool denkt van niet en ik geef hem stiekem groot gelijk), zou je vriendin JOU moeten uitkopen als jullie uit elkaar gaan, jij koopt namelijk haar schuld als het ware en daar moet zij jou voor betalen.
Naja in principe 'kan' het wel, aangezien je, wanneer je bijvoorbeeld al een woning hebt, je ook de hypotheek kan wijzigenquote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:52 schreef Lilliesleaf het volgende:
Kan zijn dat man ondertussen wel in staat is de volledige lening te dragen natuurlijk... maar hoe dan ook, het risico voor de vrouw dat het heel snel heel nasty kan worden, is gewoon erg groot en moet je niet willen.
Al moet ik zeggen dat je waarschijnlijk wel gelijk hebt hugecooll, het lijkt me bizar als de bank je uberhaupt die mogelijkheid gaat bieden idd.
Ja, dat soort situaties kom ik nu ook tegen in mijn 'het is 3 uur s nachts en heb niks te doen, dus laat ik maar gaan googlen' actie. TS, zoek anders ook eens op termen als 'wel hypotheek, geen eigenaar'.. misschien dat je nog wat meer te weten komt.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:57 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Naja in principe 'kan' het wel, aangezien je, wanneer je bijvoorbeeld al een woning hebt, je ook de hypotheek kan wijzigen
Dan schrijf je bijvoorbeeld je partner bij, die dan ook aansprakelijk is voor de schuld, maar op dat moment nog geen gedeeltelijke eigenaar is.
Aan de andere kant zijn ze allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld, dus zal het wel loslopenquote:Op dinsdag 2 juli 2013 03:01 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Ja, dat soort situaties kom ik nu ook tegen in mijn 'het is 3 uur s nachts en heb niks te doen, dus laat ik maar gaan googlen' actie. TS, zoek anders ook eens op termen als 'wel hypotheek, geen eigenaar'.. misschien dat je nog wat meer te weten komt.
Jep, volop google, maar iedereen zegt wat andersquote:Op dinsdag 2 juli 2013 03:01 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Ja, dat soort situaties kom ik nu ook tegen in mijn 'het is 3 uur s nachts en heb niks te doen, dus laat ik maar gaan googlen' actie. TS, zoek anders ook eens op termen als 'wel hypotheek, geen eigenaar'.. misschien dat je nog wat meer te weten komt.
Ik vind alleen het stukje 'bezit de woning niet meerquote:Als een geldverstrekker een hypotheek verstrekt, zijn beide partners daarvoor hoofdelijk aansprakelijkheid. Bij betalingsproblemen kan de geldverstrekker dan beide partners aanspreken voor het volledige hypotheekbedrag. Op het moment dat een relatie verbroken wordt, blijft vaak één van de partners in de woning wonen. De ander wil dan natuurlijk niet langer hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de hypotheekschuld. Hij of zij bezit immers de woning niet meer. Hiervoor moet ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid worden aangevraagd bij de geldverstrekker. De geldverstrekker staat dit alleen toe als het eigendom van de woning op één naam staat. Bovendien moet de (nieuwe) eigenaar van de woning voldoende verdienen om de hypotheek zelf te kunnen betalen. Het verdelen van de boedel na het eindigen van een relatie is altijd lastig. Ook het overnemen van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek is moeilijk. De boedel is nog niet verdeeld. De eigendom van de woning is nog niet overgegaan. Hoe krijgt u nu de hypotheek rond? Pas als u de uitkoop kunt betalen, krijgt u de eigendom. Maar u krijgt pas een hypotheek als u de eigendom heeft. Snapt ú het nog? Uw financieel adviseur in elk geval wel, raadpleeg hem voor een passend advies.
Dat doet het ook. (Even heel random trouwens, verbreken van relatie =/= woning niet meer bezitten, dit moet toch echt door de notaris worden vastgelegd)quote:Op dinsdag 2 juli 2013 03:06 schreef hugecooll het volgende:
Hm dit lijkt te zeggen dat het wel zou moeten kunnen
[..]
Ik vind alleen het stukje 'bezit de woning niet meer
+
kan alleen als de woning op één naam staat
nogal verwarrend, aangezien het eerste impliceert dat ie op 2 namen staat/stond
Naja ik zat even te denken over dat percentage hypotheekschuld waar hij het over had. Maar aangezien je allebei hoofdelijk aansprakelijk bent voor de gehele schuld (dus allebei 100%) en je wel de eigendomsverhouding anders dan 50/50 kan maken, zou het wel mogelijk moeten zijn.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 03:07 schreef Lilliesleaf het volgende:
[..]
Dat doet het ook. (Even heel random trouwens, verbreken van relatie =/= woning niet meer bezitten, dit moet toch echt door de notaris worden vastgelegd)
Is het nou 50/50 of naar rato?quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:01 schreef afgelopen het volgende:
Nadat we gaan samenwonen verdelen we de vaste lasten wel 50/50. Mijn vriendin legt maandelijks na rato een bedrag in voor de hypotheek.
Banken doen soms iets dergelijks als de ouders garant willen staan voor hun kinderen - dan worden ze wel schuldenaar maar idd geen eigenaar; precies zoals de schoonpapa van TS voorstelt.quote:Op dinsdag 2 juli 2013 02:52 schreef Lilliesleaf het volgende:
Al moet ik zeggen dat je waarschijnlijk wel gelijk hebt hugecooll, het lijkt me bizar als de bank je uberhaupt die mogelijkheid gaat bieden idd.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |