abonnement Unibet Coolblue
  Admin dinsdag 15 oktober 2013 @ 19:31:01 #101
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_132198604
FOK!toen: De dood van Mata Hari

quote:
Het is vandaag alweer 96 jaar geleden dat de Nederlandse exotische danseres Mata Hari door een vuurpeloton werd gefusilleerd. De vrouw was door de Fransen beschuldigd van spionage en werd veroordeeld wegens hoogverraad. In FOK!toen vandaag een terugblik op het korte maar kleurrijke leven van Mata Hari.
FOK!toen: De dood van Mata Hari
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_132200396
quote:
'BREKEND': 100.000 doden bij veldslag Leipzig

Een 'ouderwets' grote veldslag tussen twee legers: hoe zou dat zijn in onze tijd? In Duitsland wordt een grote veldslag bij Leipzig uit 1813 nagespeeld. Wel met een modern tintje: de veldslag wordt 'live' uitgezonden op het Duitse journaal.
http://nos.nl/op3/artikel(...)eldslag-leipzig.html
pi_132235250
quote:
Deskundigen bevestigen vondst Vikinggesp in Domburg

Geplaatst op
16 oktober 2013

Laatste update
16 oktober, 16:29

MIDDELBURG - Tussen alle archeologische vondsten bijna drie jaar geleden gedaan in Domburg bevindt zich een ongeveer 1200 jaar oude bronzen gesp afkomstig van de Vikingen.
http://www.pzc.nl/regio/z(...)in-domburg-1.4054837
pi_132384421
18-10-2013

Groot monument uit de ijzertijd ontdekt in Zweden


Archeologische site in Oud-Uppsala. © afp.

Zweedse archeologen hebben vandaag bekendgemaakt dat ze het grootste monument uit de ijzertijd in Zweden hebben aangetroffen. De ontdekking gebeurde in Gamla Uppsala (Oud-Uppsala), een belangrijke plaats uit die periode.

Op de plaats waar een nieuwe spoorweglijn wordt aangelegd, vonden archeologen twee reeksen houten pilaren. De langste reeks strekt zich uit over één kilometer en telt 144 pilaren, de kleinste reeks is nog altijd half zo lang. De pilaren waren waarschijnlijk acht tot tien meter hoog. Ze moeten van ver zichtbaar geweest zijn en gaven vermoedelijk de toegang aan tot het oude Uppsala. Nu zijn enkel nog wat overblijfselen te zien, samen met de gaten waarin de pilaren stonden.

Het monument bevindt zich op ongeveer 200 meter van een belangrijke begraafplaats uit de ijzertijd en wordt gedateerd op de vijfde eeuw na Christus.

Gamla Uppsala was in de ijzertijd, een periode voorafgaand aan de Vikingen, een belangrijke religieuze ontmoetingsplaats en handelsnederzetting in Scandinavië.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 21 oktober 2013 @ 22:04:28 #105
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_132412604
'Niet een Hollander, maar een Belg stichtte New York'


GETTY. Prent verbeeldt hoe Pierre Minuit (staand) in 1626 inheemse bewoners mooie
spullen aanbiedt in ruil voor hun eiland Manhattan.


De stad New York werd niet gesticht door Nederlanders, maar door een Waal. Tenminste, dat beweert Yves Vander Cruysen, een Waals historicus, in zijn pas verschenen boek: Pierre Minuit, de man die Manhattan kocht.

Pierre Minuit - ook bekend als Peter Minnewit - was in 1626 gouverneur van Nieuw-Nederland, een jonge kolonie aan de oostkust van Amerika. Hij kocht er het eiland Manhattan van de indianen, voor amper 60 florijnen - naar huidige maatstaven zo'n 730 euro. Minuit legde er de basis voor de nederzetting die zou uitgroeien tot de wereldstad New York.

Hij deed dat in dienst van de Nederlandse republiek, waardoor de stichting van New York altijd aan de Nederlanders is toegeschreven. In 2009, de vierhonderdste verjaardag van New York, werd Nederland daarvoor uitgebreid in de bloemetjes gezet.

Eerste inwoners waren Waals
Volgens Vander Cruysen verdienen de Walen voor hun rol in New York meer lof: de eerste inwoners en de stichter waren Waals. Vander Cruysen ontdekte in archieven dat Pierre Minuit - wiens nationaliteit tot nog toe betwist werd - afkomstig was uit het huidige Wallonië. Hij werd in Duitsland geboren, als zoon van een gevluchte Waalse protestant. Zijn moedertaal was het Waals, een variant van het Frans.

'De West-Indische Compagnie zond hem naar Nieuw-Nederland omdat hij de taal van de kolonisten sprak', zegt Vander Cruysen. 'De voertaal in de kolonie was Waals, en de inwoners bouwden hun huizen in typisch Waalse stijl. Ik heb een brief gevonden van een Nederlandse priester die klaagde dat hij de inwoners niet verstond. Er werd amper Nederlands gesproken.'

Vander Cruysen - in het dagelijks leven wethouder - is niet de eerste Belg die de Nederlandse wortels in New York City minimaliseert. In 2009 vond de Belgische consul in de VS dat Nederland het feestjaar onterecht domineerde.

Nederlandse multinational
De meeste historici verwerpen de Waalse aanspraken: de West-Indische Compagnie was een Nederlandse multinational, de nationaliteit van de 'directeur' deed er niet toe. Bovendien bestond Wallonië in de 17de eeuw niet eens.

In Wallonië wordt de these van Vander Cruysen wel vlotjes overgenomen. Bijna alle media brachten het verhaal, zonder enige kritiek. 'Ik wil de Belgen een stukje van hun geschiedenis teruggeven', aldus Vander Cruysen, die volledig overtuigd is van zijn eigen gelijk. 'Als historicus wil ik vooral een correct verhaal vertellen, maar ik wil ook tonen dat de kleine Belgen veel hebben bijgedragen aan onze planeet.'

http://www.volkskrant.nl/(...)chtte-New-York.dhtml
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_132464741
22-10-2013

Graf van lijfarts van de farao's in Aboesir ontdekt


Vorig jaar had het team onder leiding van Miroslav Bárta in de necropolis van Aboesir het graf van een prinses uit hetzelfde tijdperk ontdekt. © epa.

Tsjechische archeologen hebben in Aboesir bij Caïro het graf van een beroemde arts uit het derde millennium voor Christus ontdekt. De arts met de naam Shebseskaf Anch zou aan het hof van de farao's van de 5e Dynastie (2500-2350 voor Christus) zijn diensten verricht hebben.

Zijn graf is met een lengte van 21 meter en een breedte van 14 meter relatief groot. De reliëfs op de zogenoemde schijndeur van de graftome zijn bijzonder goed bewaard. Deze valse deuren stellen volgens de religieuze begrippen uit het oude Egypte de verbinding tussen het leven op aarde en het hiernamaals voor.

Vorig jaar had het team onder leiding van Miroslav Bárta in de necropolis van Aboesir het graf van een prinses uit hetzelfde tijdperk ontdekt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 23 oktober 2013 @ 13:44:37 #107
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_132472300
quote:
Mystery Badger Leads Archaeologists To Medieval Burial Site

Archaeologists who unearthed the tombs of two medieval lords are crediting a badger living underneath a farm in the Brandenburg town of Stolpe with an assist on the discovery, various media outlets are reporting.

The 12th century burial site is home to a pair of Slavic lords, as well as a cache of artifacts including a sword, bronze bowls, an ornate belt buckle and skeletal remains, UPI reported early last week.

While researchers Lars Wilhelm and Hendrikje Ring were the humans in charge of the expedition, however, they unlikely wouldn’t have found the graves without the help of the short-legged omnivore.

“We spotted a pelvic bone that had been dug up, it was clearly human,” Ring told David Crossland of Spiegel Online. “It wasn’t exactly surprising to us because a whole field of ancient graves had been found on the other side of the road in the 1960s. So we pushed a camera into the badger’s sett and took photos by remote control. We found pieces of jewelry, retrieved them and contacted the authorities.”

According to Crossland, that occurred last autumn. Since then, thanks largely to the badger’s efforts, the archeologists went on to discover a total of eight graves, all of which dated back to the first half of the 12th century.

The skeletons in the graves of the two lords had bronze bowls at their feet, which Thomas Kersting of the Brandenburg Department for Monument Protection said helped identify them as being members of the social upper crust (the bowls were used to wash their hands before eating).

Other objects discovered included an arrow head and a bronze belt buckle that was omega-shaped and had snake heads at either end, Crossland added. One of the two skeletons was said to be especially well preserved, and – based on multiple sword and lance wounds, a healed fracture suggesting that he had fallen from a horse at one point, and the presence of a sword at his side – the archaeologists believe that the individual had been a warrior.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_132582863
quote:
Een "Viking-parlement" onder een Schotse parking

vr 25/10/2013 - 21:58 Luc De Roy

In Schotland is een site gevonden van een "parlement" van de Vikingen, onder een parkeerterrein in het stadje Dingwall. De site dateert uit de 11e eeuw en wordt een "Thing-site" genoemd, naar de naam van het parlement bij de Vikingen. De Thing was een tijdelijke bijeenkomst, waar de Viking-mannen gerechtelijke geschillen oplosten, wetten goedkeurden en belangrijke politieke beslissingen namen.
http://www.deredactie.be/(...)1025_thing_schotland
pi_132670464
quote:
Europe and Asia United at Last

1. On October 29th, 2013, the world’s first sea tunnel linking two continents will be inaugurated in Istanbul, Turkey.

2. The date falls on the 90th anniversary of the founding of Turkey’s Republic under Ataturk.

3. The construction of a submerged tunnel under the Bosphorus Straits connecting Asia to Europe has long been envisioned as a very practical project.

4. It was first envisaged by Abdul Mejid I, the Ottomans’ 31st sultan. Reigning between 1839 and 1861, the determinedly Western-leaning sultan supposedly came up with the idea in a dream.

5. A French architect soon after came up with a blueprint. However, big technological challenges and lack of cash to fund the project stood in the way.

6. Now, 150 years later, Sultan Abdul Mejid’s dream is coming true.

7. The scheme was initiated in 2004 by Turkey’s prime minister, Recep Tayyip Erdogan, in his Justice and Development (AK) party’s first term in power.

8. The tunnel is part of the broader “Marmaray” rail link project, stretching over 76km (47 miles) across the metro area, which has cost $3 billion so far. 1.4km of it rests at the bottom of the sea in the new tunnel.

9. That system is said to “eventually link London to Beijing, creating unimagined global connections.”

10. The Marmaray tunnel will serve only rail traffic. The Avrasya Tunnel, also under construction in a different location, will serve automobile traffic.

From The Sultan’s Dream (The Economist) and from Rail Turkey.
http://www.theglobalist.c(...)ited-at-last-turkey/
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 29 oktober 2013 @ 10:07:31 #110
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_132683969
Topstuk Kaemmerer onder de hamer in New York

AMSTERDAM -
Een van de topstukken uit het oeuvre van de Haagse schilder Frederik Hendrik Kaemmerer (1839-1902) komt op 8 november onder de hamer bij Sotheby's in New York. Het gaat om het schilderij Figuren op het strand te Scheveningen, liet het veilinghuis dinsdag weten. De richtprijs van het werk ligt tussen de 600.000 en 800.000 dollar (435.000-580.000 euro).



Het panoramische strandgezicht toont de vrijetijdsbesteding van de hogere klasse, met dames die naar de laatste mode zijn gekleed op een strook van zonbeschenen strand. De kunstenaar heeft ook zichzelf geschilderd op het doek.

Kaemmerer schilderde het in 1874 en hetzelfde jaar nog werd het tentoongesteld op een expositie in Parijs. Hij ontving hiervoor een medaille. Het schilderij trok direct de aandacht van het publiek en werd een jaar later al verkocht aan de Corcoran Gallery of Art in Washington.

Kaemmerer vestigde zich in 1865 in Parijs, maar reisde nog regelmatig naar Den Haag en Scheveningen, waar hij veel op het strand schilderde. Hij was productief, verkocht goed en had succesvolle exposities in Parijs en Nederland. In 1889 won hij een zilveren medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs en in 1902 werd hij opgenomen in het prestigieuze Légion d'honneur, de Franse nationale orde van het Erelegioen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)e_hamer_in_NY__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_132750157
quote:
Voormalige vijanden herdenken samen hun gevallen kameraden,



Op donderdag 14 november 2013 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid in de Limburgse Gemeente Leudal voor de dertiende keer een jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden. Het in 2001 opgerichte monument herdenkt de meer dan 700 militairen van 11 nationaliteiten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit gebied omkwamen. Het is hiermee het eerste en enige monument in Nederland waar ook Duitse en Oostenrijkse slachtoffers herdacht worden.

Waren ze elkaar tijdens de luchtgevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen gekomen, dan had waarschijnlijk een van hen dit niet kunnen navertellen. Nu komen ze voor het derde jaar op rij samen naar dit monument om als vrienden sámen te herdenken. De ene is de Britse veteraan Harry Irons DFC (89) die als RAF staartschutter meer dan 60 missies boven Nazi Duitsland meemaakte. De ander is de Duitser Wilhelm Desinger (90), een Luftwaffe “Ace” die aan het Oostfront zeven Russische vliegtuigen neerschoot.

Samen herdenken en bezinnen; het kan al 13 jaar in het Leudal! De laatste jaren niet alleen op de dag van de herdenking zelf, maar ook tijdens de , om de herdenking heen, georganiseerde “veteranenweek”. De deelnemers aan deze bijzondere week zijn niet allemaal veteraan. Ook leden van het voormalig verzet, slachtoffers van de Holocaust én jonge veteranen sluiten zich hierbij aan. Ongedwongen, en op eigen initiatief, treden voormalige vijanden met elkaar in gesprek. Tijdens een bezoek aan SG St. Ursula Horn praten ze ook met de scholieren van deze middelbare school over hun ervaringen.

De bezoekers delen een donker verleden; tijdens de gesprekken met de jeugd geven ze daar een nieuwe toekomst aan.

Dit jaar heeft de veteranenweek een speciaal “luchtmacht tintje”. Naast een bezoek aan de school vindt er, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Nederlandse militaire luchtvaart, een bezoek plaats aan luchtmachtbasis Volkel. Tijdens de internationale herdenking die plaats vindt bij het Monument van Verdraagzaamheid op donderdag 14 november 2013 (aanvang 14.00 uur) zal, behoudens goede weersomstandigheden, een originele Spitfire een Flyby verzorgen ter ere van de gevallenen.

Het monument is gelegen naast het Bezoekercentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP, Haelen . Zie voor meer informatie http://www.leudalmonument.nl
Wat in Den Haag niet kan, kan in Leudal al dertien jaar!
pi_132860539
quote:
Thessaloniki: Heart of Macedonia

Why a silly naming dispute in the Balkans should not be allowed to fester.

By Barry Wood, November 3, 2013

The Galerius Arch has been the eastern gateway into the pulsating port city of Thessaloniki since it was built in 299 A.D. to commemorate the Roman emperor’s victory over the Persians.

The thoroughfare passing beneath the arch – the Via Egnatia – is even older. It dates from 146 B.C. and extends 400 kilometers.

The road ran from the Adriatic town of Durres across the mountains of Macedonia and then south to this magnificent city at the top of the Aegean Sea. The Via Egnatia was the second-most important highway in the Roman Empire and the first to span the Balkan Peninsula. It remains Thessaloniki’s principal thoroughfare.

It is tragic that a geopolitical argument prevents Thessaloniki from being fully integrated with its traditional hinterland
http://www.theglobalist.com/thessaloniki-heart-macedonia/
  zondag 3 november 2013 @ 21:04:54 #113
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_132867631
Concertgebouworkest viert 125ste verjaardag


© ANP. Het Concertgebouworkest tijdens een ander jubileumconcert in april.

Het Koninklijk Concertgebouworkest viert zondag zijn 125ste verjaardag. Op 3 november 1888 gaf het Amsterdamse orkest zijn eerste concert. Onder leiding van dirigent Willem Kes voerden de 120 musici destijds werk uit van onder anderen Beethoven, Brahms en Wagner.

Het prestigieuze orkest viert het feest zondagmiddag met een verjaardagsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staat onder meer de wereldpremière Mysteriën, speciaal voor het jubileum geschreven door de Nederlandse componist Louis Andriessen. Andriessen moest jarenlang niks hebben van het Concertgebouw en zijn orkest. Hij hekelde het conservatieve beleid van de musici.

Ook speelt het orkest Ein Heldenleben van Richard Strauss, dat de componist in 1898 opdroeg aan het Concertgebouworkest. De verjaardagsuitvoering wordt geleid door chef-dirigent Mariss Jansons. De AVRO zendt het concert rechtstreeks uit.

http://www.volkskrant.nl/(...)ste-verjaardag.dhtml

Het jarige Concertgebouworkest werd bovendien gedirigeerd door niemand minder dan premier Mark Rutte.



De premier sprak een welkomstwoord aan het begin van het verjaardagsconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest, en precies 125 jaar na het allereerste concert speelt het orkest een nieuw werk van Louis Andriessen.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  woensdag 6 november 2013 @ 13:14:41 #114
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_132958639
Waarschuwing, veel foto's achter elkaar geplakt:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
bron: Dying life of the tribe. Photographer decided to travel the world for 3 years, visiting 35 tribes in all 5 continents.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_133076508
quote:
Why Some Nations Grow Fast (and Others Don’t)

What are the historical origins and future prospects of the Chinese business model?

By Jean-Pierre Lehmann, November 6, 2013

Joe Studwell, in his excellent opus “How Asia Works” (2013), compellingly debunks the idea that there is any such thing as an Asian economic model or indeed even an East Asian economic model.

In essence, there are two East Asia’s, one in the Northeast, which includes four successful historical economic narratives, the other in the Southeast. In the latter region, apart from the city-state of Singapore, no economy has succeeded to rise to first world status. In addition, on the basis of current trends, none is likely to do so.

In the Northeast Asian formula of successful industrialization, the state drives, the market follows. The real economy is on top — and finance is on tap. After a first stage of agricultural reform involving small scale, labor intensive farming, a second stage of competitive export-oriented manufacturing followed.

The Northeast Asian model is outward, not-inward looking. It therefore stands in contrast to the import-substitution industrialization model, as practiced in the past by many countries, including Brazil and India.

The success or failure of these models was not preordained. For three decades, Japan and Brazil were the world’s fastest growing economies. Notably, Japan operated on an export-oriented model, Brazil on an import substitution model.

However, while Japan’s GDP per capita increased eleven-fold from 1950 to 1980, Brazil’s was a much more modest four-fold. That move allowed the country to graduate from low to middle income, but it has remained there ever since.

Why some nations grow fast and others don’t

The four successful East Asian economies are, in chronological order of industrialization: Japan, Taiwan, South Korea and the People’s Republic of China (PRC). While economic theories may be failing to explain their evolution, history provides a lot more light.

One of the common forces in the four Northeast Asian industrialization narratives is that of external threat. In the early to mid-19th century, Japan lived in a state of self-imposed peaceful feudal isolation, following its decision to close the country (sakoku) in the early 17th century.

The early to mid-19th century was also when the Western imperial powers, Britain in particular, burst upon the East Asian scene and in a series of Opium Wars brought the Chinese dragon to heel: China’s share of global GDP stood at 33% in 1820, from where it fell to less than 5% by 1950.

Enriching the country as practical national defense

While Japan’s intention was initially to tell the Western powers seeking Japan’s opening to go away, in view of the devastating blows brought to China, pragmatism prevailed. In 1868. a major political revolution occurred, known as the Meiji Restoration.

It set in place the structures and strategies for Japan’s rapid economic development – the most rapid the world had ever seen and indeed saw until the Chinese story of the last 30 years.

Japan’s industrialization was driven by the slogan of fukoku-kyôhei – enrich the country, strengthen the army. Thus, enriching the country (industrialization) was not an end in itself, but a means to establishing a strong state that could withstand the threats of Western imperialism.

Little wonder then that Japan was the only non-Western nation to emerge as a major industrial and imperial power in the course of the late 19th century.

Of course, Japan defeated its own economic approach when it went into militarist overdrive in the 1930s and felt confident enough to take an economy that had been built as a defensive mechanism into one that would fund an aggressive military expansion strategy.

When that strategy badly failed with Japan’s defeat in September 1945, most of the country’s production capacity had been destroyed. Nevertheless, the Japanese economic phoenix rose quickly from the ashes, essentially by putting in place a modernized version of the Meiji state-industry model.

Whereas in typical Western capitalist economies the ministries of industry and trade are separate, Tokyo’s main institutional innovation was to merge the two in establishing in May 1949 the famous MITI – Ministry of International Trade and Industry. Thus, industrial policy was linked to trade policy, and vice-versa.

The private sector became part of the national chain-link mechanism, operating under the aegis of the government’s “administrative guidance” (gyôsei-shidô). It combined protection of domestic infant industries with the promotion of exports.

Overcoming the Japanese and other fear factors

Taiwan and Korea had both been colonized by Japan. Post-war, both were under imminent potentially devastating threat, Taiwan from the PRC and South Korea from North Korea.

In both cases, the fear of invasion, as with Japan in the Meiji period, acted as a strong propellant for economic growth and development paired with powerful state involvement.

Bitter post-colonial resentment towards Japan notwithstanding, both Taipei and Seoul adapted the Japanese model of state directed economic governance and development.

Apart from the city-states of Hong Kong, Singapore and Malta, South Korea and Taiwan are the only economies to have successfully transited from third world to first, from very low to comparatively high income per capita.

I first visited both Taiwan and South Korea in 1967 and have returned often since. The changes have been absolutely astonishing.

A completely different world

This is all the more so as they were not expected. In the 1950s, the World Bank estimated that the Asian countries most likely to perform well economically were Burma and the Philippines!

Just as Japan had had a major demonstration effect on Taiwan and South Korea, the Asian NIEs (newly-industrialized economies) would in turn have a major demonstration effect on the PRC.

In Beijing, following the death of Mao Zedong, it was clear that the red cat of communism was not catching the economic growth mice. Hence evolved the need to switch to the black “socialism with Chinese characteristics” cat. Whereas Maoism was replete with ideological fanaticism, Dengism is all about pragmatism.

Underlying both, however, is a mega force of nationalism. China’s modern history, from the 1830s to 1949, is probably the world’s most bloody and cruel period. It saw constant civil and foreign wars, revolutions and invasions, which resulted in catastrophic economic conditions. No wonder that the words “poor” and “Chinese” became synonymous in the global lexicon.

That is also the background that intuitively guides Chinese leaders today. They remain convinced that the United States ultimately aims to prevent China from realizing its full potential.

Why great powers industrialize

That is an important point to remember. After all, as with Japan in the Meiji era (1868-1912), industrialization is the means to an end, namely a means to China’s re-emergence as a great power.

As things stand in the second decade of the 21st century, there are a number of questions, both in respect to the sustainability of the Northeast Asian model and its impact on the outside world.

Japan’s two lost recent decades would seem to demonstrate that while its model may have been an ideal road for achieving industrialization, it appears ill-suited to the aging post-industrial society that Japan has become. Whether “Abenomics” will do the revitalising trick remains to be seen.

Many questions arise in respect to the future and sustainability of the Chinese model. A critical one is that China has yet to pass the middle-income threshold. Whether it will, and if so how it should go about it, is one of the most discussed issues in Chinese policy and academic circles today.

There is also the whole environmental dimension. Japan, Taiwan and South Korea were high-growth and high-pollution societies at their stages of industrial development last century. Is that still a possible avenue in which to base one’s rise in the 21st century? This is an all the more hair-raising question this time around, since it is not “little dragons” we are talking about but the biggest dragon of all.

Nationalism in the era of globalization

What about nationalism in the era of globalization? China is a potentially extremely lucrative market for foreign enterprises, though none are really clear on what the Chinese playing field is really like and where the goal posts are.

The current crackdown on foreign firms for alleged malpractices is sending chills down foreign corporate leaders’ spines.

How China develops internally and how China behaves externally are the two most important questions of this stage of the 21st century.

The answers are by no means obvious – indeed even the Chinese leadership is unlikely to have them. But the quest is likely to be far more fruitful by studying history than economic theory. As Winston Churchill famously said: “The farther backward you can look, the farther forward you are likely to see.”
http://www.theglobalist.com/nations-grow-fast-others-dont/
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 9 november 2013 @ 22:17:44 #116
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_133092640
Duitsland herdenkt slachtoffers Kristallnacht

EBERWALDE -
Met een kranslegging bij een monument in Eberswalde in de oostelijke deelstaat Brandenburg heeft de Duitse president Joachim Gauck zaterdag de slachtoffers van de Kristallnacht 75 jaar geleden herdacht. Gauck zei dat mensen niet mogen worden ingedeeld in de categorieën waardevol en minder waardevol.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden tijdens de Kristallnacht op grote schaal synagogen en Joodse winkels verwoest en joden gemolesteerd en zelfs vermoord

Hij benadrukte dat Duitsland een open land moet zijn. Ook riep de president op tot meer samenhorigheid in de samenleving.

Stephan Kramer, de secretaris-generaal van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, uitte in Eberswalde zijn zorgen over de groeiende populariteit van rechts-populistische groeperingen in Europa. „Het is koud geworden in onze samenleving”, constateerde Kramer. Daarnaast riep hij politici op met een goede en eerlijke asielwetgeving te komen.

Ook op tal van andere plaatsen in Duitsland en daarbuiten is de Kristallnacht herdacht. In Berlijn stond burgemeester Klaus Wowereit samen met katholieke en protestantse leiders stil bij de slachtoffers van het nazigeweld. Ze liepen in een stille tocht naar de plek in het centrum van Berlijn, waar 75 jaar geleden een synagoge in brand werd gestoken.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden tijdens de Kristallnacht op grote schaal synagogen en Joodse winkels verwoest en joden gemolesteerd en zelfs vermoord. Het naziregime pakte tienduizenden Joden op.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)Kristallnacht__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_133102532
quote:
zondag 10 november 2013 om 09u07

Unieke foto's van Londen in 1877

Het lijken taferelen uit een Charles Dickens roman: deze foto's gemaakt in Londen in 1877.

Het boek Street Life in London gepubliceerd in 1867-1877 biedt de unieke kans te zien hoe het dagelijks leven in Londen er in die tijd uitzag. In beeld komen schoorsteenvegers, schoenenpoetsers, visverkopers, slotenmakers en veel meer Londenaren die op straat proberen hun brood te verdienen.

Het werd geschreven door de radicale journalist Adolphe Smith die het verhaal bij de foto’s van John Thomson vertelde. Op de website van de London School of Economics kunt u het volledige boek in PDF versie doorbladeren.
http://weekend.knack.be/l(...)46515313.htm#photo-4
pi_133139279
07-11-2013

Marmeren vrouw uit 1e of 2e eeuw ontdekt nabij Napels

Een marmeren standbeeld van een vrouwelijke figuur werd ontdekt in Baia, in het zuiden van Italië. Het beeld dateert uit de eerste of tweede eeuw na Christus, althans volgens de verantwoordelijke voor archeologische vondsten in Napels en Pompeï.

"Dit is een noemenswaardige vondst die erg belangrijk is voor ons, zeker gezien de kwaliteit van het marmer en de staat van het standbeeld", verklaarde Paolo Caputo, verantwoordelijke voor de archeologische site in Baia aan AFP.

Het standbeeld werd eind oktober ontdekt door een archeologisch duiker, in samenwerking met de toezichthouder van Napels, in een onderwaterstaand deel van de stad Baia, waar voorheen een keizerlijk paleis stond.

Marmeren vrouw
Het beeld is dat van een vrouwelijke figuur, het is bijna twee meter hoog. "Het hoofd werd nog niet ontdekt, we weten nog niet of het gaat om een standbeeld van een godin of een lid van de keizerlijke familie", voegde Caputo daar nog aan toe. Het beeld zal nu nader worden bestudeerd.

Baia was in de Romeinse tijd een populair thermenoord in de Golf van Napels. Baia bestond uit een groep villa's. Een van die villa's van de rijke aristocratenfamilie Pisoni, werd in beslag genomen door keizer Nero (37-68), die er een van zijn zomerresidenties van maakte. Het is in de buurt van die villa dat het standbeeld onder water werd gevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133243459
13-11-2013

Neanderthalerkamp gevonden in Den Bosch

Bij de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Den Bosch is een neanderthalerkamp gevonden uit de oude steentijd. De vondst is volgens de gemeente Den Bosch uniek in Nederland.

Het kamp is 40.000 tot 70.000 jaar oud. Vanmiddag wordt de ontdekking nader toegelicht.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133369384
14-11-2013

'Oudste touw ter wereld ontdekt in verblijf Neanderthalers'

Wetenschappers hebben waarschijnlijk de oudste touwresten ter wereld ontdekt tussen de resten van een Neanderthalerkamp in Frankrijk.


Foto: AFP

Het gaat om een 0,7 millimeter lang draadje van 90.000 jaar oude plantvezels die in elkaar zijn gedraaid.

De plantvezels, die zijn aangetroffen op een voormalige verblijfplaats van Neanderthalers genaamd Abri du Maras in het zuiden van Frankrijk, raken normaal gesproken niet met elkaar verweven in de natuur.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quatemary Science Reviews.

Afkijken

De wetenschappers vermoeden dan ook dat het gaat om het oudst bekende touwwerk dat ooit door mensachtigen is gefabriceerd.

"Als dit inderdaad overblijfselen zijn van touwwerk, dan gaat het om het oudste directe bewijs voor touw", verklaart hoofdonderzoeker Bruce Hardy op nieuwssite New Scientist.

Aangezien de eerste moderne mensen pas ongeveer 43.000 jaar geleden Europa bereikten, kunnen de Neanderthalers de kunst van het touw maken niet hebben afgekeken van Homo sapiens.

Boten

De Neanderthalers gebruikten het touw waarschijnlijk onder meer om lichaamsversieringen mee te maken. Hardy vond bij opgravingen eerder kleine steentjes en tanden waarin gaatjes waren gemaakt. Vermoedelijk regen Neanderthealers deze sieraden aaneen met de touwtjes.

Maar de uitvinding van touw was uiteindelijk ook van groot belang voor het maken van gereedschap zoals bijlen en kabels. Volgens Hardy kan zijn ontdekking zelfs verklaren hoe werktuigen van Neanderthalers op eilanden in de Middelandse Zee zijn beland. Hij vermoedt dat de oermensen boten konden bouwen.

"Het vermogen van Neanderthalers om touw te fabriceren maakt het idee dat ze de zee op gingen meer plausibel."

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 20 november 2013 @ 23:08:25 #121
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_133468858
Twee paratroopers uit '44 openen Waalbrug

NIJMEGEN -
Twee Amerikanen die in september 1944 zelf nog gevochten hebben in Nijmegen, openen zaterdag de nieuwe brug over de Waal bij die stad. De paratroopers deden destijds mee aan de beroemd geworden Waaloversteek in rubberbootjes. De nieuwe brug, die De Oversteek heet, ligt op precies dezelfde plek.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ontvangt veteranen Ben Bouman en Francis Keefde vrijdag op het stadhuis. Met de twee mannen reizen ruim 30 nabestaanden van geallieerde strijders van de 82nd Airborne Division mee.

Bij de Waaloversteek in september 1944 kwamen 48 mannen om het leven. Op de nieuwe brug herinneren 48 lantaarnpalen aan de gewaagde operatie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)enen_Waalbrug__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 20 november 2013 @ 23:13:24 #122
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_133469078
Wrak Duitse onderzeeër bij Indonesië ontdekt

JAKARTA -
Vissers hebben het wrak van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, voor de kust van het Indonesische eiland Java. De U-168 is op 6 oktober 1944 onderweg naar Australië getorpedeerd door een Nederlandse boot.

Aan boord van de onderzeeër waren nog nazisymbolen te zien. Dat heeft het hoofd van een archeologisch team, Priyatno Hadi, woensdag gezegd tegen de Indonesische nieuwssite detik.com.
De Nederlandse onderzeeboot die de U-168 torpedeerde, was de Hr. Ms. Zwaardvisch. Er waren 23 doden. De 27 overlevenden werden gevangen genomen. De U-168 was op patrouille in de Indische Oceaan, 7 maanden voor het einde van de oorlog.

De Nederlandse onderzeeër opende volgens de archieven van de Britse marine het vuur op ongeveer 900 meter afstand, schrijft de Duitse krant Die Welt. Zes torpedo's werden afgevuurd, waarvan één ontplofte.

De U-168 was 76 meter lang en kon tot op 200 meter diepte varen. Met deze boten bestreed de Duitse marine de aanvoerlijnen van de westerse geallieerden.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nesie_ontdekt__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_133633661
24-11-2013

Oudste wijnkelder ter wereld blootgelegd


© ap.

Archeologen hebben mogelijk de oudste wijnkelder ter wereld ontdekt. In Israël werd een 3.700 jaar oude collectie kruiken gevonden in de ruïnes van een oude Kanaänitische plaats.
De archeologen legden ongeveer veertig keramische kruiken bloot. Ze waren leeg en stuk, maar onderzoek van het achtergebleven residu toonde aan dat de kruiken zowel rode als witte wijn bevatten. De kruiken zouden ongeveer 3.000 flessen kunnen vullen.

"Deze wijnkelder is qua omvang ongezien in zijn tijd", zegt een onderzoeker van de George Washington University. "Hij werd ontdekt in de historische stad Tel Kabri die ongeveer 3.600 jaar geleden door een ramp verwoest werd. De kelder lag onder een zaal waar banketten werden georganiseerd voor de elite van de stad en buitenlandse gasten."

De wijnkelder is mogelijk nog groter dan gedacht. In 2015 willen de archeologen verder graven rond twee deuren in de kelder, die mogelijk toegang bieden tot een tweede ruimte in de kelder.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133633700
22-11-2013

Herbegrafenis Richard III (1452-1485) krijgt vorm


Bron: ANP

De resten van Richard III werden vorig jaar gevonden onder een parkeergarage in Leicester. © ap.
De Engelse koning Richard III ( (1452-1485) , wiens resten vorig jaar onder een parkeerplaats in Leicester werden gevonden, krijgt mogelijk een herbegrafenis naar middeleeuws gebruik.

Wetenschappers reconstrueerden het gezicht van Richard III, 528 jaar na zijn dood. © photo news.
Een wetenschapster van de universiteit van Oxford heeft de enige bekende omschrijving van een middeleeuwse herbegrafenis gevonden, meldt de BBC vrijdag.

Volgens Alexandra Buckle was herbegraven een wijdverspreid fenomeen in de 15e eeuw, de tijd waarin Richard III leefde. Hij sneuvelde tijdens de slag bij Bosworth, waarmee een einde kwam aan de dynastie van de Plantagenets in het land. Hij wordt volgend jaar herbegraven in de kathedraal van Leicester.

Een herbegrafenis was in de late middeleeuwen anders dan een gewone begrafenis, ontdekte Buckle. Het gebeurde zeer regelmatig, bijvoorbeeld als een edelman was gesneuveld tijdens een veldslag. Hij werd dan snel begraven op de dichtstbijzijnde begraafplaats, om later met veel ceremonie te worden bijgezet op een manier die paste bij zijn sociale status.

Sociale status verhogen
Herbegraven werd ook gebruikt om de sociale status van voorouders te verhogen. Wie opklom in de maatschappij, liet zijn voorouders chiquer herbegraven om de geschiedenis van de familie te herzien. ''Iedereen die iemand was'' deed aan herbegraven, zegt Buckle.

De ceremonie kon verscheidene dagen duren en bevatte missen, gebeden, optochten, betaalde rouwenden, koren en een feest voor zeker 1000 gasten. Het is nog niet bekend of Richard III ook zo'n veelomvattende herbegrafenis krijgt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133667244
26-11-2013

Wanneer leefde Boeddha nou?
Archeologen denken het nu te weten


In de Nepalese geboorteplaats van Boeddha hebben archeologen sporen van een altaar gevonden uit de zesde eeuw voor Christus. Het betekent de eerste archeologische vondst dat het leven van Boeddha aan een specifieke eeuw vastpint.

© Ira Block/National Geographic
Archeoloog Robin Coningham (links, knielend) en Kosh Prasad Acharya bij de opgravingen in de Maya Devi tempel. Thaise monniken mediteren op de achtergrond.
De Maya Devi tempel in Lumbini in Nepal wordt al lange tijd beschouwd als de geboorteplaats van de Siddhartha Gautama, later beter bekend als Boeddha. Het was hier dat koningin Maya Devi de stichter van het boeddhisme ter wereld bracht. Wanneer dat gebeurde is onbekend. Schattingen variëren tussen de 2420 en 290 jaar voor Christus. Alle bronnen zijn het er wel over eens dat Boeddha overleed op tachtigjarige leeftijd.

Boeddhaboom


© Wikimedia Commons
Maya Devi baart Siddhartha Gautama, terwijl ze zich aan een boom vasthoudt.

Recente opgravingen in Lumbini, dat in 1997 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zouden deze discussie nu voorgoed kunnen beslechten. De archeologen, onder leiding van professor Robin Coningham, vonden resten van een houten altaar met een gat in het midden, dat refereert aan het geboorteverhaal van Boeddha. Volgens de boeddhistische overlevering hield Maya Devi zich vast aan een boom in de tuin van Lumbini toen ze Siddhartha Gautama baarde. Bovenliggende bouwwerken hadden ook zo’n gat en sporen van oude boomwortels zijn gevonden. Het gevonden altaar met het gat in het midden zou dus goed hebben kunnen dienen als plek waar een boom werd vereerd. Misschien wel de Boeddhaboom?

De oudste vondst die getuigt van het leven van Boeddha was tot nu toe een zuil, gemaakt door Asoka, koning van die regio in de derde eeuw voor Christus. ‘Op deze zuil staat dat Boeddha in Lumbini is geboren en dat de inwoners van Lumbini daarom minder belasting hoeven te betalen,’ zegt Van der Velde.

De archeologische vondst komt uit de zesde eeuw voor Christus en is daarmee het oudste restant van een boeddhistisch heiligdom, volgens de wetenschappers. De resten van het altaar lagen onder stenen tempels. Door de populariteit van Lumbini bij pelgrims en toeristen en door de tempels die bovenop oudere bouwwerken gebouwd zijn, was de plek lange tijd moeilijk bereikbaar voor archeologisch onderzoek. Het onderzoeksteam publiceerde hun bevindingen in het blad Antiquity.

Voorbarige conclusies
Hoogleraar Aziatische religies van de Radboud Universiteit van Nijmegen Paul van der Velde legt uit waarom het zo moeilijk is om de periode te bepalen waarin Boeddha leefde. ‘In de tijd voor Christus was het gebruikelijk dat elke vorst zijn eigen jaartelling begon,’ zegt Van der Velde. ‘Als er in geschriften bijvoorbeeld het jaar acht wordt vermeld, dan weten we niet altijd wanneer dat dan precies was.’

Wat weten we nu over de geboorte van de heilige? ‘Deze vondst zegt erg weinig over de geboortedatum van Boeddha,’ zegt Van der Velde. ‘Boomgoden en –godinnen waren heel normaal in die tijd. Overal werden bomen vereerd en bovendien was de regio van Lumbini bepaald niet afgelegen. Dit altaar hoeft dus niets met de geboorte van Boeddha te maken te hebben. Zolang er geen inscriptie of iets dergelijk wordt gevonden waarop wordt gerefereerd naar Boeddha’s leven, dan is de conclusie van het onderzoek erg voorbarig.’

Radiocarbon
Om te kunnen bepalen uit welke tijd de houten overblijfselen kwamen, testten de wetenschappers de houtresten onder meer door middel van radiocarbondatering. Radiocarbondatering is een manier om de ouderdom van organische materialen te meten. Planten en dieren bezitten licht radioactief koolstof-14. De halveringstijd van koolstof-14 is 5736 jaar. Dat wil zeggen dat na 5736 jaar de helft van koolstof-14 uit de organische stof is verdwenen, na twee maal 5736 jaar is driekwart verdwenen, enzovoort. Wanneer een organisme dood gaat stopt de aanvoer van koolstof-14 en wordt het omgezet in de niet-radioactieve stof stikstof-14, in het tempo van de halveringstijd. Door de verhouding tussen koolstof-14 en stikstof-14 in een dood organisch materiaal te meten, kun je dus de ouderdom ervan vaststellen.

Paul van der Velde waarschuwt echter voor deze dateringstechniek. ‘Met radiocarbondatering kun je meten hoe lang geleden een boom dood ging, niet wanneer het altaar werd gebouwd.’ De archeologen gebruiken daarom ook thermoluminescentiedatering, waarbij door speciale belichting nauwkeuriger kan worden gemeten wanneer materiaal onder de grond is verdwenen.

National Geographic
Het onderzoek is gesponsord door de National Geographic Society. En dat roept vragen op. Van der Velde: ‘National Geographic wil doorgaans mooie documentaires maken. Het eerste half uur worden er raadsels gepresenteerd en het tweede half uur zeggen ze dat ze die raadsels niet kunnen oplossen. Tenzij ze in hun documentaire met overtuigend bewijs komen, dus bijvoorbeeld een inscriptie, is er weinig nieuws aan deze vondst.’

National Geographic heeft inderdaad aangekondigd hierover een documentaire te maken. Het geld dat het steekt in de opgravingen zal dus voor een groot deel bedoeld zijn om een betere film te kunnen maken, niet per se om wetenschappelijke problemen op te lossen. Maar stel dat National Geographic met “overtuigend bewijs” komen in hun documentaire, waarom zeggen ze dat dan niet nu in het onderzoek? ‘Voor een interessante documentaire,’ zegt Van der Velde, ‘moet je nu natuurlijk niet alles al verklappen.’

(wetenschap24)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')