FOK!forum / Culinesse à gogo / Nieuwe Haring 2013
Pietverdrietmaandag 17 juni 2013 @ 18:28
Hij is weer beter dan ooit, ondanks het koude voorjaar!
Dat is straks weer het mediageleuter. Net als de vissersboot die zogenaamd de eerste haring van het seizoen binnenbrengt. Hij komt met de vrachtwagen uit Noorwegen.
Maar goed, hoe is de haring dit jaar?
Game on
SherlockHolmesmaandag 17 juni 2013 @ 18:37
Elk jaar zeggen ze dat hij beter is dan de vorige :')
Gravediggermaandag 17 juni 2013 @ 18:53
Ze zijn er volgens mij nog niet eens, maar elke super verkoopt ze zogenaamd al :')
WRHmaandag 17 juni 2013 @ 18:56
is dat eerste vaatje inmiddels wel afgetikt dan?!
had vorige week een haringparty en mooi geen haring, hebben ze als de s# vervangen voor een visbuffet.
FutureFairytalemaandag 17 juni 2013 @ 19:08
Woensdag is t zover!
Pietverdrietmaandag 17 juni 2013 @ 19:36
quote:
10s.gif Op maandag 17 juni 2013 18:37 schreef SherlockHolmes het volgende:
Elk jaar zeggen ze dat hij beter is dan de vorige :')
Daarom ook mijn ironische OP
Erasmomaandag 17 juni 2013 @ 20:06
Vlaggetjesdag was drukker dan ooit maar geen nieuwe haring te bekennen :P

Ben benieuwd hoe de smaak beïnvloed wordt door het feit dat de haringen al ouder zijn.
Pietverdrietmaandag 17 juni 2013 @ 20:08
quote:
0s.gif Op maandag 17 juni 2013 20:06 schreef Erasmo het volgende:
Vlaggetjesdag was drukker dan ooit maar geen nieuwe haring te bekennen :P

Ben benieuwd hoe de smaak beïnvloed wordt door het feit dat de haringen al ouder zijn.
Geen idee, maar het was lang koud, dus volgens mij minder plankton dus een minder vette haring
uniekhoornmaandag 17 juni 2013 @ 20:29
Wat wij gaan doen:
Nieuwe haring en een "oude' haring halen.

dan blind proeven, kijken of we het herkennen. Al zal de nieuwe qua structuur sowieso steviger zijn. Maar wie weet :P
Godtjedinsdag 18 juni 2013 @ 10:30
Het is er weer! Na wat uitstel vanwege het koude weer.
De vaatjes zijn aan land en morgen de veiling van het eerste vaatje!

Nog meer liefhebbers? :9

wk-24_Ze_zijn_er_nu_echt_de_Hollandse_Nieuwe.jpg
Luigidinsdag 18 juni 2013 @ 10:30
Goede haring, altijd lekker. Ben benieuwd hoe hij dit jaar 'is' :).
Godtjedinsdag 18 juni 2013 @ 10:32
Ik heb trouwens bij wel heel veel viszaken in de stad al borden gezien dat ze Hollandse nieuwe weer binnen hebben. :{
Wie moet ik nou geloven? :(
motorbloempjedinsdag 18 juni 2013 @ 11:02
Owh ;( O+ :9~ ;(
Edensnatordinsdag 18 juni 2013 @ 11:16
quote:
14s.gif Op dinsdag 18 juni 2013 10:30 schreef Luigi het volgende:
Goede haring, altijd lekker. Ben benieuwd hoe hij dit jaar 'is' :).
Waarschijnlijk zoals elk jaar 'lekker vet'.
Luigidinsdag 18 juni 2013 @ 11:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juni 2013 11:16 schreef Edensnator het volgende:

[..]

Waarschijnlijk zoals elk jaar 'lekker vet'.
Ja, dat begint zo ondertussen wel een nieuwe culi-snob wereld an sich te worden he? :P.
Godtjedinsdag 18 juni 2013 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juni 2013 11:02 schreef motorbloempje het volgende:
Owh ;( O+ :9~ ;(
Hebben ze geen haring daar?
YogaLovedinsdag 18 juni 2013 @ 11:40
Nou, ze hebben in ieder geval 2 weken langer mogen leven. :{
motorbloempjedinsdag 18 juni 2013 @ 11:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juni 2013 11:24 schreef Godtje het volgende:

[..]

Hebben ze geen haring daar?
:N Nou ja, je kan wel 'herring' krijgen bij de lokale visboer, maar da's niet de Hollandsche Nieuwe. -O- Helaasch! Dus moet wachten tot augustus!
Godtjedinsdag 18 juni 2013 @ 11:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juni 2013 11:42 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

:N Nou ja, je kan wel 'herring' krijgen bij de lokale visboer, maar da's niet de Hollandsche Nieuwe. -O- Helaasch! Dus moet wachten tot augustus!
Dan zijn ze niet nieuw meer :P
motorbloempjedinsdag 18 juni 2013 @ 11:44
M'n pa weet altijd nog wel de goeie te scouten als ex-Schevenigse visser 8-) :P
golferdinsdag 18 juni 2013 @ 11:53
Heb al van mijn vismannetje begrepen dat ze nog steeds een beetje aan de magere kant zijn.
Dus de kreet 'lekker vet' gaat dit jaar minder op.

Morgen of overmorgen maar eens een paar scoren. :9
Luigidinsdag 18 juni 2013 @ 11:55
Ook zo mooi. Iedereen heeft opeens een 'vismannetje' of iets wat daar op lijkt. Een gecertificeerde expert, zo in de omgeving.

Ik ga gewoon naar de visboer :P.
motorbloempjedinsdag 18 juni 2013 @ 11:55
Dat 'vismannetje' heb ik al een jaar of 28 :+
golferdinsdag 18 juni 2013 @ 12:03
quote:
6s.gif Op dinsdag 18 juni 2013 11:55 schreef Luigi het volgende:
Ook zo mooi. Iedereen heeft opeens een 'vismannetje' of iets wat daar op lijkt. Een gecertificeerde expert, zo in de omgeving.

Klopt. Al een jaar of 26.
Joenedinsdag 18 juni 2013 @ 21:28
Zaterdag haring baas maken :9
Pap89dinsdag 18 juni 2013 @ 22:34
Kan niet wachten, altijd 1000x beter dan de haring die ze bijvoorbeeld in de supermarkt (het hele jaar?) hebben.
golferwoensdag 19 juni 2013 @ 14:40
De eerste alweer achter de kiezen. Stevig, mooi rood en niet al te vet. Smaakt prima. :9
Nog eentje meegenomen voor vanavond.
FutureFairytalewoensdag 19 juni 2013 @ 15:01
Ik denk dat ik vnv gelijk mn 2e (en misschien 3e) ga halen :D

Niet zo boterig als vorig jaar maar geeft niks. Wel lekker zacht en ook stevig :9
Maria2.0woensdag 19 juni 2013 @ 19:12
Wij hebben er een stel liggen, die gaan zo geslacht worden.
Maria2.0woensdag 19 juni 2013 @ 20:29
Niet zo vet inderdaad, maar wel heerlijk zacht! Ik vind hem prima!
Rickocumdonderdag 20 juni 2013 @ 11:43
Vers van t mes gesneden, echt superlekker vond ik ze! Komende dagen elke dAg wat van de units naar binnen werken! :D
Dwersdrieverdonderdag 20 juni 2013 @ 13:18
Ik heb er gisteren enkele op, maar was niet onder de indruk. Had de indruk dat ze niet goed waren schoongemaakt bij de speciaalzaak waar ik langsging. Dat gebeurde wel pas direct na de bestelling trouwens, dus het was niet zo dat ze al klaar lagen.

Vanmiddag bij de lunch smaakte de haring inderdaad heerlijk. Lekker zacht.
golferdonderdag 20 juni 2013 @ 14:02
Heb er maar weer 2 gehaald bij mijn vismannetje. En ja, dat kwartiertje wachten, omdat ie alles ter plekke schoonmaakt en er enkele leifhebbers voor mij waren, dan neem ik dan maar op de koop toe.

Trouwens even een prijsvergelijking?
Ik betaal er 2 euro per stuk voor hier.
Wat kosten ze bij jullie (van de visstal of winkel, niet uit de supermarkt :r ) ?
FutureFairytaledonderdag 20 juni 2013 @ 14:22
Ook 2 euro, broodje 2,50
An_awesome_wavedonderdag 20 juni 2013 @ 15:10
2,50, en het was niet heel goed schoongemaakt. Tegenvaller dus.
Maria2.0donderdag 20 juni 2013 @ 15:24
Ik weet het zo even niet, gok 2 euro van de viskraam. Vorig jaar 1,90 en jaar ervoor 1,80.
Hagelkaasdonderdag 20 juni 2013 @ 15:51
Ik durf bijna nergens meer een haring te kopen omdat ik altijd teleurgesteld wordt. 'Vers van het mes' en dan van een schaal die er al een uur ligt. Gelukkig is mijn vaste visboer weer terug in de stad nadat hij tijdelijk op een ander filiaal zat. Twee jaar achter elkaar uitgeroepen tot beste haring van Amsterdam, behalve de dramatische score vorig jaar toen hij er dus even niet was :'(

2 euro per stuk trouwens, 3 voor 6.
golferdonderdag 20 juni 2013 @ 15:56
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juni 2013 15:51 schreef Hagelkaas het volgende:

2 euro per stuk trouwens, 3 voor 6.
Ja, dat is dus gewoon 2 euro per stuk. (3 voor 6) _O-
Joenedonderdag 20 juni 2013 @ 15:57
quote:
14s.gif Op donderdag 20 juni 2013 14:02 schreef golfer het volgende:
Heb er maar weer 2 gehaald bij mijn vismannetje. En ja, dat kwartiertje wachten, omdat ie alles ter plekke schoonmaakt en er enkele leifhebbers voor mij waren, dan neem ik dan maar op de koop toe.

Trouwens even een prijsvergelijking?
Ik betaal er 2 euro per stuk voor hier.
Wat kosten ze bij jullie (van de visstal of winkel, niet uit de supermarkt :r ) ?
2 euro per stuk , of 5 voor 7. Geld overigens alleen voor aankomende zaterdag.

Normaal 4 voor 7.
Godtjedonderdag 20 juni 2013 @ 16:06
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juni 2013 15:51 schreef Hagelkaas het volgende:
Ik durf bijna nergens meer een haring te kopen omdat ik altijd teleurgesteld wordt. 'Vers van het mes' en dan van een schaal die er al een uur ligt. Gelukkig is mijn vaste visboer weer terug in de stad nadat hij tijdelijk op een ander filiaal zat. Twee jaar achter elkaar uitgeroepen tot beste haring van Amsterdam, behalve de dramatische score vorig jaar toen hij er dus even niet was :'(

2 euro per stuk trouwens, 3 voor 6.
Welke visstal in amsterdam dan?
Hagelkaasdonderdag 20 juni 2013 @ 16:41
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juni 2013 15:56 schreef golfer het volgende:

[..]

Ja, dat is dus gewoon 2 euro per stuk. (3 voor 6) _O-
Haha oeps, 3 voor 5 moest dat zijn.

@Godtje, Marqt Utrechtsestraat. Niet bij andere filialen proberen, daar is het niks.
golferdonderdag 20 juni 2013 @ 17:02
Je kunt trouwens als consument ook een soort haringtest-site invullen:

http://www.haringtest.com/

Niet zo regionaal gebonden als die AD-test.
boriszdonderdag 20 juni 2013 @ 17:46
Hier op de markt waren twee man constant bezig met schoonmaken van de haring.

2 euro ps.
Oceanonixdonderdag 20 juni 2013 @ 21:12
Hij is lekker maar waar ik het kocht was het vrij prijzig: 2.75!!!
Godtjevrijdag 21 juni 2013 @ 13:32
Godver! Zo ene lekkere net!! Ik wil meeR!!!!
Geslotenvrijdag 21 juni 2013 @ 14:02
Vanmiddag ook de eerste nieuwe op in de kantine op het werk. Moet zeggen dat hij me goed smaakte :9
Rickocumvrijdag 21 juni 2013 @ 14:42
Ben ik de goedkoopste? 1,80 euro per stuk? Zijn superlekker die units en verst van t mes!
Seagalzaterdag 22 juni 2013 @ 17:19
Ik heb haring liever wat later in het seizoen als ze goed dik en vet zijn. De nieuwe haring die ik vanmiddag had vond ik maar matig :{
koffiemetmelkensuikerzaterdag 22 juni 2013 @ 17:37
Zag ze nog bij de hema maar stond een te lange rij..

Van de week ook maar eens een paar proberen.
citywokzondag 23 juni 2013 @ 18:25
Vismarkt Groningen heb ik gisteren 4 voor ¤5 gehaald. Moet je ze wel zelf ff schoonmaken.
Red_85zondag 23 juni 2013 @ 21:23
Vrij hard, niet vet, wel smaakvol.
Kan beter, maar wel lekker.
Joenezondag 23 juni 2013 @ 21:42
Ik vond ze lekker 2 stuks op vandaag , mooi rood van binnen. Mij iets te mager maar smaak / structuur is goed.
Yvessszondag 23 juni 2013 @ 22:14
Eigenlijk dus echt een Nieuwe Haring. De "Light Haring". Dit zullen hele volksstammen toejuichen waaronder ik mezelf niet schaar. Ondanks uitstel van vangst hebben de beestjes nog steeds te weinig plankton te eten gehad. En dat merk je. Smaak verder wel goed, maar het is hem nog niet.
#ANONIEMzondag 23 juni 2013 @ 22:59
Ik had gisteren slecht schoongemaakte Hollandse Nieuwe. Wel aardig geprijsd op de Vismarkt in Groningen. 6 voor een tientje. Volgende keer toch maar weer ergens anders.
#ANONIEMzondag 23 juni 2013 @ 23:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juni 2013 14:42 schreef RickoKun het volgende:
Ben ik de goedkoopste? 1,80 euro per stuk? Zijn superlekker die units en verst van t mes!
Jij woont in Groningen toch, waar klap je die dingen?
#ANONIEMzondag 23 juni 2013 @ 23:02
quote:
0s.gif Op maandag 17 juni 2013 18:53 schreef Gravedigger het volgende:
Ze zijn er volgens mij nog niet eens, maar elke super verkoopt ze zogenaamd al :')
Ik weet de juiste periode niet maar er is dus een bepaalde periode waarin je maatjesharing Hollandse Nieuwe mag noemen. Daarbuiten heet het gewoon maatjesharing. Misschien was die periode al aangebroken.
golfermaandag 24 juni 2013 @ 00:01
quote:
0s.gif Op zondag 23 juni 2013 23:02 schreef MCH het volgende:

[..]

Ik weet de juiste periode niet maar er is dus een bepaalde periode waarin je maatjesharing Hollandse Nieuwe mag noemen. Daarbuiten heet het gewoon maatjesharing. Misschien was die periode al aangebroken.
Net even ets anders:
quote:
Rond half juni is de haring het vetste (dit jaar dus pas begin juli) en dus het best geschikt voor maatjesharing. De haring die het optimale vetgehalte bevatte en van een uitzonderlijke kwaliteit was ontving het predicaat Koninginneharing. Koninginneharing werd door de schipper van het schip dat de haring aanvoerde, of bij afwezigheid door zijn vrouw, aangeboden aan de koningin. Deze oude traditie is verdwenen doordat Hollandse Nieuwe bijna niet meer door Nederlandse schepen wordt aangevoerd.
Rickocummaandag 24 juni 2013 @ 12:34
quote:
0s.gif Op zondag 23 juni 2013 23:01 schreef MCH het volgende:

[..]

Jij woont in Groningen toch, waar klap je die dingen?
In Leek klap ik die!
uniekhoornmaandag 24 juni 2013 @ 20:20
quote:
1s.gif Op maandag 24 juni 2013 12:34 schreef RickoKun het volgende:

[..]

In Leek klap ik die!
De Lekkerbek? Of Joke?
Rickocummaandag 24 juni 2013 @ 20:55
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2013 20:20 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

De Lekkerbek? Of Joke?
Joke natuurlijk!

Lekkerbek ben ik nooit geweest. Alleen toen het nog een andere naam had, had je zo'n ouwe man die dr voor shaggies rookte en de haringen met de rookvingers ging schoonmaken :')
Misschien dat t nu wel beter is..?
Freak188maandag 24 juni 2013 @ 21:07
quote:
0s.gif Op zondag 23 juni 2013 21:23 schreef Red_85 het volgende:
Vrij hard, niet vet, wel smaakvol.
Kan beter, maar wel lekker.
Yup. Vond em ook goed te pruimen.
Red_85maandag 24 juni 2013 @ 21:36
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2013 21:07 schreef Freak188 het volgende:

[..]

Yup. Vond em ook goed te pruimen.
Mag van mij alleen wel een stukje vetter.
technofreak86donderdag 27 juni 2013 @ 15:49
Ik heb er 3 bij de visboer gehaald voor 6,- euro, waren erg lekker!
Ook nog 3 van de AH meegenomen, die waren duidelijk minder van smaak en ook iets kleiner, maar daar was de prijs dan ook naar, 3 voor 2,- euro.
uniekhoorndonderdag 27 juni 2013 @ 17:59
Heb er 1 in de koelkast liggen, durf het niet te eten... straks is ie niet lekker :')
FutureFairytaledonderdag 27 juni 2013 @ 19:01
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 17:59 schreef uniekhoorn het volgende:
Heb er 1 in de koelkast liggen, durf het niet te eten... straks is ie niet lekker :')
van de super of de visboer?
Van de visboer is t lekkerst net schoongemaakt en gelijk opeten, niet in de koelkast zetten.
ABundydonderdag 27 juni 2013 @ 19:27
Die van de AH zijn goed te doen nu ze in de bonus zijn! 1,50 voor 2 . Wel ff warm laten worden voordat je ze verorbert! c_/
FigureBirdStarsdonderdag 27 juni 2013 @ 19:49
Ook maar weer een paar gehaald, maar vond ze niet heel bijzonder. Beetje mager en dat ze niet goed schoongemaakt waren helpt ook niet natuurlijk.
Zijn er hier mensen die zelf hun haring schoonmaken, is dat een beetje makkelijk te doen?
golferdonderdag 27 juni 2013 @ 21:35
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 19:49 schreef FigureBirdStars het volgende:

Zijn er hier mensen die zelf hun haring schoonmaken, is dat een beetje makkelijk te doen?
Is best nog een lastig klusje om ze mooi en goed en helemaal graatvrij schoon te maken.
Vishandelaren volgen daarvoor vaak zelfs speciale cursussen.
Gummibeer79donderdag 27 juni 2013 @ 21:36
Zijn oke, maar zeker niet top.
Pietverdrietdonderdag 27 juni 2013 @ 21:37
Gewoon eens bij een kraam gaan kijken en dan eens een emmertje opofferen om het te leren
Gummibeer79donderdag 27 juni 2013 @ 21:38
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 19:27 schreef ABundy het volgende:
Die van de AH zijn goed te doen nu ze in de bonus zijn! 1,50 voor 2 . Wel ff warm laten worden voordat je ze verorbert! c_/
Ik dacht, ik probeer ze.
Érg matig, zelfs die van Lidl zijn véle malen smakelijker.
Beste is toch: voor je neus schoongemaakt bij het haringkarretje.
golferdonderdag 27 juni 2013 @ 21:43
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 21:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Gewoon eens bij een kraam gaan kijken en dan eens een emmertje opofferen om het te leren
http://www.haringtest.com(...)-haring-schoonmaken/
Pietverdrietdonderdag 27 juni 2013 @ 21:53
quote:
Je moet gewoon de driedimensionale plaats van de graten weten
uniekhoorndonderdag 27 juni 2013 @ 21:56
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 19:01 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

van de super of de visboer?
Van de visboer is t lekkerst net schoongemaakt en gelijk opeten, niet in de koelkast zetten.
Visboer, vers geslacht en heeft hier maar 4 uur in een koude koelkast gelegen. Dat gaat het niet uitmaken.

Was wel te eten maar niet zo smeuig en lekker vies vettig.
Hagelkaasvrijdag 28 juni 2013 @ 05:25
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 19:49 schreef FigureBirdStars het volgende:
Zijn er hier mensen die zelf hun haring schoonmaken, is dat een beetje makkelijk te doen?
Ik heb in een vishandel gewerkt en kan haring schoonmaken, maar niet in het tempo van een ervaren visboer. Als je thuis haring wilt serveren is het wel een stuk lekkerder om zelf schoon te maken dan het laten doen, eenmaal schoongemaakt gaat 'ie heel snel achteruit.

Sowieso gaat een haring letterlijk met het uur achteruit als 'ie eenmaal ontdooit is. Het ontdooitproces is één van de belangrijkste factoren die de uiteindelijke smaak/kwaliteit bepalen. Ideaal is om schoon te maken als hij in het midden nog tegen vriespunt aan zit. Tijdens het schoonmaken warmt hij wat op en je houdt een haring van +- 4 graden over.

Er zijn trouwens verschillende manieren van schoonmaken, het zijn stuk voor stuk trucjes die je echt in de vingers moet krijgen. Visboeren gaan zoals golfer zegt inderdaad op cursus bij de importeur/verwerker van de haring. Verschillende importeurs hebben verschillende manieren van schoonmaken. Ik heb het toentertijd geleerd van de beste haringschoonmaker van Nederland volgens één of andere jury. Je hebt er wedstrijden in.. :D
Erasmovrijdag 28 juni 2013 @ 10:04
Tijd is echt de belangrijkste factor ja, de vetten beginnen te oxideren(het ranzig worden) zodra ze in aanraking komen met zuurstof.
VeX-maandag 22 juli 2013 @ 20:40
Hm, de haring bij mn ouders in de buurt krijgt nog best een mooi cijfer (7.5). Ik zag ze al adverteren met de test. Eerdaags maar eens proberen. :)
Pietverdrietmaandag 22 juli 2013 @ 20:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 juni 2013 10:04 schreef Erasmo het volgende:
Tijd is echt de belangrijkste factor ja, de vetten beginnen te oxideren(het ranzig worden) zodra ze in aanraking komen met zuurstof.
Daarom eet ik ook haring aan een stand waar ze voor mijn neus worden schoongemaakt, haring die schoongemaakt klaar ligt mogen ze zelf opeten.
Pap89maandag 22 juli 2013 @ 21:42
Ja die eet ik ook niet meer, toen ik 12 was ooit in Gorinchem zo'n harinkje op.
Uit het vat al helemaal "klaar" daar een goede week/2 weken ziek van geweest, pas 4 jaar daarna weer eens geprobeerd.