FOK!forum / Culinesse à gogo / Oud Sluis gaat dicht.
Dagonetmaandag 10 juni 2013 @ 10:30
quote:
Sergio Herman stopt met driesterrenrestaurant Oud Sluis

Driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis zal eind dit jaar zijn deuren sluiten. Dat maakte Sergio Herman, chef-kok van Oud Sluis, vandaag bekend in een interview op de website van het restaurant. 'Ik zit bij Oud Sluis letterlijk en figuurlijk aan mijn plafond. Daarom is het nu tijd om af te sluiten en los te laten', aldus Herman. Oud Sluis is samen met de Librije het enige driesterrenrestaurant van Nederland.

Het was een moeilijk beslissing voor Herman om te stoppen met Oud Sluis. 'Met het sluiten van Oud Sluis komt een ongelooflijk intense periode van mijn leven ten einde. Ik heb 25 jaar lang alles gegeven om Oud Sluis naar de internationale top te brengen', aldus een openhartige Herman op zijn website.

Het restaurant heeft drie Michelinsterren en staat al acht jaar in San Pellegrino's Top 50 van de beste restaurants ter wereld. Herman nam het restaurant over van zijn ouders. Herman: 'Al 25 jaar ga ik hier 's ochtends vroeg naar binnen en kom ik er diep in de nacht weer uit. Ik heb alles gegeven, zowel fysiek als emotioneel.'

De sluiting van Oud Sluis betekent overigens niet dat Herman stopt met zijn culinaire loopbaan. 'De komende jaren wil ik me vooral richten op Pure C in Cadzand en La Chapelle (Antwerpen, red.). Daarnaast wil ik meer energie te steken in Minestrone, de culinaire uitgeverij waar ik samen met culinair fotograaf Tony le Duc eigenaar van ben', vertelt Herman.
http://www.volkskrant.nl/(...)rant-Oud-Sluis.dhtml

Begrijpelijk, maar wel ongebruikelijk zeg.
Lienekienmaandag 10 juni 2013 @ 10:32
Er was toch niet zo lang geleden een ander sterrenrestaurant dat ook de deuren sloot?
Elanmaandag 10 juni 2013 @ 10:33
De zaken zullen wel slecht gaan of er is een reële kans op verlies in sterren/waardering en gezichtsverlies.
Anders doe je zoiets niet lijkt mij.
Kapt-Ruigbaardmaandag 10 juni 2013 @ 10:35
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:33 schreef Elan het volgende:
De zaken zullen wel slecht gaan of er is een reële kans op verlies in sterren/waardering en gezichtsverlies.
Anders doe je zoiets niet lijkt mij.
Of je bent het gewoon zat en vindt het tijd voor iets nieuws.
Dagonetmaandag 10 juni 2013 @ 10:35
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:32 schreef Lienekien het volgende:
Er was toch niet zo lang geleden een ander sterrenrestaurant dat ook de deuren sloot?
Volgens mij wel, maar vrijwillig?
Er zijn er ook een paar geweest (of in ieder geval één) die hun ster weer hebben ingeleverd omdat ze niet op zo'n hoog verwachtingsniveau willen blijven koken.
Lienekienmaandag 10 juni 2013 @ 10:36
quote:
14s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:35 schreef Dagonet het volgende:

[..]

Volgens mij wel, maar vrijwillig?
Er zijn er ook een paar geweest (of in ieder geval één) die hun ster weer hebben ingeleverd omdat ze niet op zo'n hoog verwachtingsniveau willen blijven koken.
Ja, vrijwillig. Het staat me bij dat de eigenaar een bistro oid wilde openen. Ik kan het nog niet vinden.
Godtjemaandag 10 juni 2013 @ 10:36
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:32 schreef Lienekien het volgende:
Er was toch niet zo lang geleden een ander sterrenrestaurant dat ook de deuren sloot?
Ron Blauw is van concept veranderd met als gevolg dat hij zijn sterren kwijt was.

Lees: het stond op instorten en moest iets anders verzinnen
#ANONIEMmaandag 10 juni 2013 @ 10:36
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:35 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:

[..]

Of je bent het gewoon zat en vindt het tijd voor iets nieuws.
Dan laat je het iemand anders, die er ook capabel voor is, de boel managen? Je gaat niet zomaar een groot inkomensbron stop zetten omdat je er geen zin in hebt.

[ Bericht 2% gewijzigd door Erasmus op 10-06-2013 10:36:47 ]
pl4kkiemaandag 10 juni 2013 @ 10:36
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:32 schreef Lienekien het volgende:
Er was toch niet zo lang geleden een ander sterrenrestaurant dat ook de deuren sloot?
Nee, die hebben hun ster ingeleverd en zijn budget gaan koken. Of was dat weer een ander? :D
Godtjemaandag 10 juni 2013 @ 10:37
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:36 schreef o.us2.0 het volgende:

[..]

Dan laat je het iemand anders, die er ook capabel voor is, de boel managen? Je gaat niet zomaar een groot inkomensbron stop zetten omdat je er geen zin in hebt.
Bij sommige mensen gaat niet alles om geld.
Lienekienmaandag 10 juni 2013 @ 10:38
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:36 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Nee, die hebben hun ster ingeleverd en zijn budget gaan koken. Of was dat weer een ander? :D
Nee, kan best zijn dat ik die bedoel. En niet per se letterlijk de deuren sloot, maar wel stopte als restaurant met ster.
Elanmaandag 10 juni 2013 @ 10:38
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:35 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:

[..]

Of je bent het gewoon zat en vindt het tijd voor iets nieuws.
Zou kunnen hoor.

Maar in alle oprechtheid geloof ik daar niet zo in. Wat o.us2.0 ook zegt dat is er altijd de mogelijkheid om het over te dragen aan iemand anders.

Het tijdstip van bekendmaken is ook precies 6 maanden tussen de volgende waardering.
Kapt-Ruigbaardmaandag 10 juni 2013 @ 10:38
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:36 schreef o.us2.0 het volgende:

[..]

Dan laat je het iemand anders, die er ook capabel voor is, de boel managen? Je gaat niet zomaar een groot inkomensbron stop zetten omdat je er geen zin in hebt.
Waarom niet? Niet alles is op geld gebaseerd in deze wereld.
eleusismaandag 10 juni 2013 @ 10:38
grrrr
mvdejongmaandag 10 juni 2013 @ 10:40
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:33 schreef Elan het volgende:
De zaken zullen wel slecht gaan of er is een reële kans op verlies in sterren/waardering en gezichtsverlies.
Anders doe je zoiets niet lijkt mij.
Hij is financieel gezien wel binnen, en wil niet langer 16 uur of meer per dag werken. Logisch. En hij heeft nog voldoende andere zakelijke activiteiten (restaurants en uitgeverij) om zich mee bezig te houden en inkomsten te behouden.
#ANONIEMmaandag 10 juni 2013 @ 10:41
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:37 schreef Godtje het volgende:

[..]

Bij sommige mensen gaat niet alles om geld.
Want je betaalt je brood en water met Habbopunten?
Redcoonmaandag 10 juni 2013 @ 10:42
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:41 schreef o.us2.0 het volgende:

[..]

Want je betaalt je brood en water met Habbopunten?
Hij stopt toch niet met werken? Hij heeft zijn uitgeverij en Pure C nog.
Godtjemaandag 10 juni 2013 @ 10:42
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:41 schreef o.us2.0 het volgende:
Want je betaalt je brood en water met Habbopunten?
Hij stopt met een zaak. Hij kan daarna gewoon nog werken.
Jij blijft je hele leven hetzelfde doen? :')

Zelfs een palletsorteerder kan nog wel eens van baan wisselen.
#ANONIEMmaandag 10 juni 2013 @ 10:43
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:40 schreef mvdejong het volgende:

[..]

Hij is financieel gezien wel binnen, en wil niet langer 16 uur of meer per dag werken. Logisch. En hij heeft nog voldoende andere zakelijke activiteiten (restaurants en uitgeverij) om zich mee bezig te houden en inkomsten te behouden.
Oh, hij is een financieel onafhankelijk/binnen? Dat maakt het dan een ander verhaal.
Elanmaandag 10 juni 2013 @ 10:44
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:40 schreef mvdejong het volgende:

[..]

Hij is financieel gezien wel binnen, en wil niet langer 16 uur of meer per dag werken. Logisch. En hij heeft nog voldoende andere zakelijke activiteiten (restaurants en uitgeverij) om zich mee bezig te houden en inkomsten te behouden.
En relatieproblemen zullen ook wel een rol spelen. Maar kookte Sergio eigenlijk nog wel in die tent? Zijn broer deed toch de zaak runnen of was dat alleen bij Pure C?
mvdejongmaandag 10 juni 2013 @ 10:44
quote:
14s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:35 schreef Dagonet het volgende:

[..]

Volgens mij wel, maar vrijwillig?
Er zijn er ook een paar geweest (of in ieder geval één) die hun ster weer hebben ingeleverd omdat ze niet op zo'n hoog verwachtingsniveau willen blijven koken.
Er zijn trouwens ook restaurants die uit het Michelin-systeem stappen omdat ze het met de systematiek niet eens zijn. Je kunt een uitstekend restaurant runnen met top-kwaliteit eten, en toch nooit een ster krijgen.

So-wie-so is eigenlijk alleen de 1e ster een indicatie van de kwaliteit van het eten, de verder sterren hebben meer te maken met de kwaliteit van de wijnkelder, aankleding, personeel, enz.

Daarnaast speelt nog dat de sterren voor Franse restaurants anders worden bepaald dan voor buitenlandse restaurants.
Godtjemaandag 10 juni 2013 @ 10:46
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:44 schreef mvdejong het volgende:
Er zijn trouwens ook restaurants die uit het Michelin-systeem stappen omdat ze het met de systematiek niet eens zijn. Je kunt een uitstekend restaurant runnen met top-kwaliteit eten, en toch nooit een ster krijgen.

So-wie-so is eigenlijk alleen de 1e ster een indicatie van de kwaliteit van het eten, de verder sterren hebben meer te maken met de kwaliteit van de wijnkelder, aankleding, personeel, enz.
quote:
Eén ster
Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).
De ster wijst op een goed rustpunt op uw route. Maar vergelijk niet de ster van een luxueus bedrijf met hoge prijzen met die van een klein restaurant dat ook een verzorgde keuken tegen redelijke
prijzen biedt.

Twee sterren
Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).
Bijzondere specialiteiten en wijnen. Verwacht geen lage prijzen.

Drie sterren
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).
Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig.
mvdejongmaandag 10 juni 2013 @ 10:47
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:44 schreef Elan het volgende:

[..]

En relatieproblemen zullen ook wel een rol spelen. Maar kookte Sergio eigenlijk nog wel in die tent? Zijn broer deed toch de zaak runnen of was dat alleen bij Pure C?
Als je chef op dit niveau bent, dan kook je eigenlijk alleen nog voor de ontwikkeling van nieuwe gerechten (uren, dagen hetzelfde gerecht maken, met subtiele variaties om de optimale samenstelling en bereidings-wijze te bereiken). De rest van de tijd ben je bezig met het managen van de zakelijke kant van het restaurant, en het aansturen van de staf in de keuken (dat laatste is erg belangrijk). Zelf voor de klanten koken, daar kom je niet meer aan toe.
Seagalmaandag 10 juni 2013 @ 10:48
Ik vraag me af of de daling in de restaurant top 50 in deze beslissing heeft meegespeeld.
TNAmaandag 10 juni 2013 @ 10:49
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:32 schreef Lienekien het volgende:
Er was toch niet zo lang geleden een ander sterrenrestaurant dat ook de deuren sloot?
Ron Blaauw, die leverde twee sterren in. Heeft nu een 'bistro': http://www.rongastrobar.nl/
Elanmaandag 10 juni 2013 @ 10:49
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:47 schreef mvdejong het volgende:

[..]

Als je chef op dit niveau bent, dan kook je eigenlijk alleen nog voor de ontwikkeling van nieuwe gerechten (uren, dagen hetzelfde gerecht maken, met subtiele variaties om de optimale samenstelling en bereidings-wijze te bereiken). De rest van de tijd ben je bezig met het managen van de zakelijke kant van het restaurant, en het aansturen van de staf in de keuken (dat laatste is erg belangrijk). Zelf voor de klanten koken, daar kom je niet meer aan toe.
Geloof best dat er enorm veel tijd in gaat zitten maar begrijp niet zo heel goed dat hij juist stopt met dit restaurant als je meer tijd voor andere zaken wilt vrijmaken.
Veel van die beroemdheden die ook op televisie komen en recensies schrijven danken dat soort baantjes juist aan het feit dat ze een sterrenrestaurant runnen. Hij zet nu zijn corebusiness aan de kant om aan de randzaken te werken :{
Lienekienmaandag 10 juni 2013 @ 10:54
quote:
7s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:49 schreef TNA het volgende:

[..]

Ron Blaauw, die leverde twee sterren in. Heeft nu een 'bistro': http://www.rongastrobar.nl/
Ha! Dank je wel.

Ik dacht wel steeds 'blauw, blauw, iets met blauw', maar ik dacht dat ik een aurakleur kreeg gechanneld.
mvdejongmaandag 10 juni 2013 @ 10:58
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:49 schreef Elan het volgende:

[..]

Geloof best dat er enorm veel tijd in gaat zitten maar begrijp niet zo heel goed dat hij juist stopt met dit restaurant als je meer tijd voor andere zaken wilt vrijmaken.
Veel van die beroemdheden die ook op televisie komen en recensies schrijven danken dat soort baantjes juist aan het feit dat ze een sterrenrestaurant runnen. Hij zet nu zijn corebusiness aan de kant om aan de randzaken te werken :{
Om een restaurant op dit niveau te runnen, en de sterren vast te houden, is meer dan een 8-urige werkdag, terwijl je niet echt meer een doel hebt om naar te streven, je zit al aan de top. Als je daarnaast ook nog een paar andere activiteiten wil ontplooien, dan heb je een werken-eten-slapen leven, zonder tijd voor jezelf.

Dan kun je de andere activiteiten wel afstoten, maar dan heb je niets meer om naar toe te werken, je werkt nog steeds heel hard, maar alleen om niet af te zakken. Voor mensen die van aard erg ambitieus zijn, dreigt na het bereiken van een doel, hoe hoog ook gesteld, eigenlijk een zwart gat, want dan komt de vraag "Wat nu ?". De keuze om dan dat hoge bereikte doel te verlaten geeft ze meer de gelegenheid om een volgende doel te stellen en zich in te spannen om dat te bereiken.
Seagalmaandag 10 juni 2013 @ 11:03
edit, verkeerde gequote
boriszmaandag 10 juni 2013 @ 11:51
Niet direct verrassend. Sergio Herman heeft in het verleden wel vaker geroepen dat hij 'op tijd' zou stoppen met Oud Sluis.
golfermaandag 10 juni 2013 @ 12:15
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 11:51 schreef borisz het volgende:
Niet direct verrassend. Sergio Herman heeft in het verleden wel vaker geroepen dat hij 'op tijd' zou stoppen met Oud Sluis.
Precies. Was al begin dit jaar door hem aangekondigd dat ie zou gaan stoppen, alleen de definitieve einddatum was nog niet bekend. Nu dus wel.
Hij houdt genoeg zaken over om verder nog meer binnen te lopen. :)

Wel jammer dat er voorlopig nu nog maar 1 driesterrentent (de Librije) in Nederland overblijft, hoewel ik vermoed dat Michelin ter compensatie nog wel een andere zaak (Beluga?) eind dit jaar zal onderscheiden met een 3e ster.
boriszmaandag 10 juni 2013 @ 12:17
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 12:15 schreef golfer het volgende:

Wel jammer dat er voorlopig nu nog maar 1 driesterrentent (de Librije) in Nederland overblijft, hoewel ik vermoed dat Michelin ter compensatie nog wel een andere zaak (Beluga?) eind dit jaar zal onderscheiden met een 3e ster.
Nou Beluga gooit het roer ook om :P
http://www.missethoreca.n(...)it-roer-om-1270394W/
golfermaandag 10 juni 2013 @ 12:23
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 12:17 schreef borisz het volgende:

Nou Beluga gooit het roer ook om :P
http://www.missethoreca.n(...)it-roer-om-1270394W/
Oh, die had ik gemist. :@
Nou dan blijven er niet veel over die in aanmerking zouden kunnen komen voor een nieuwe 3e ster:
misschien De Zwethheul of Inter Scaldes?
TNAmaandag 10 juni 2013 @ 12:40
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:54 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ha! Dank je wel.

Ik dacht wel steeds 'blauw, blauw, iets met blauw', maar ik dacht dat ik een aurakleur kreeg gechanneld.
_O-

Misschien omdat je je nog steeds blauw betaalt :')
Lienekienmaandag 10 juni 2013 @ 12:44
quote:
10s.gif Op maandag 10 juni 2013 12:40 schreef TNA het volgende:

[..]

_O-

Misschien omdat je je nog steeds blauw betaalt :')
:D
Pietverdrietmaandag 10 juni 2013 @ 12:57
Zal een financiële keuze zijn, anders zet je er gewoon een team op en ga je zelf elders je tijd besteden.
RobinOokmaandag 10 juni 2013 @ 13:53
Sergio is een perfectionist, een echte neuroot. Die kan/wil dat niet uit handen geven. Die stond echt elke avond achter de kachel. Zoals het hoort.
golfermaandag 10 juni 2013 @ 14:17
Ben in ieder geval blij dat we toch een keer bij hem gegeten hebben. Die goede herinnering blijft... ^O^
markmarkmarkmaandag 10 juni 2013 @ 17:18
hij gaat een nieuw restaurant openen in antwerpen toch
fotostartermaandag 10 juni 2013 @ 18:28
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 17:18 schreef markmarkmark het volgende:
hij gaat een nieuw restaurant openen in antwerpen toch
Jep, en toevallig gaat die Januari volgend jaar open :D
golfermaandag 10 juni 2013 @ 18:53
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 17:18 schreef markmarkmark het volgende:
hij gaat een nieuw restaurant openen in antwerpen toch
La Chapelle zal binnen no time ook wel weer 3 sterren hebben.
Pietverdrietmaandag 10 juni 2013 @ 19:04
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 18:53 schreef golfer het volgende:

[..]

La Chapelle zal binnen no time ook wel weer 3 sterren hebben.
Nog voor het open gaat?
:o
golfermaandag 10 juni 2013 @ 19:10
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 19:04 schreef Pietverdriet het volgende:

Nog voor het open gaat?
:o
Moshik Roth sloot hier om de hoek Het Brouwerskolkje en begon vorig jaar in Amsterdam &Samhout en mocht gelijk zijn 2 sterren meenemen....
Pietverdrietmaandag 10 juni 2013 @ 19:11
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 19:10 schreef golfer het volgende:

[..]

Moshik Roth sloot hier om de hoek Het Brouwerskolkje en begon vorig jaar in Amsterdam &Samhout en mocht gelijk zijn 2 sterren meenemen....
Vraag me af wie je daarvoor moet pijpen
Godtjemaandag 10 juni 2013 @ 19:25
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vraag me af wie je daarvoor moet pijpen
in het geval van moshik denk ik juist beloven om nooit aan iemand te zitten.
golfermaandag 10 juni 2013 @ 20:18
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 19:25 schreef Godtje het volgende:

in het geval van moshik denk ik juist beloven om nooit aan iemand te zitten.
_O-
Pietverdrietmaandag 10 juni 2013 @ 20:20
Arme Moshik
Nembrionicmaandag 10 juni 2013 @ 21:06
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vraag me af wie je daarvoor moet pijpen
Wil je ook 2 sterren? Heb je er aan ééntje niet genoeg?
Duderinnetjemaandag 10 juni 2013 @ 21:11
Net op tijd geboekt dus! :o

5 september gaan we.

Overigens was het al een tijdje bekend dat hij wilde gaan stoppen. Oh, spuit 11.

[ Bericht 11% gewijzigd door Duderinnetje op 10-06-2013 21:20:14 ]
DarkerThanBlackdinsdag 11 juni 2013 @ 19:54
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 10:36 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Nee, die hebben hun ster ingeleverd en zijn budget gaan koken. Of was dat weer een ander? :D
Paul van Waarden, 1 michelin ster, zo'n twee maanden geleden failliet gegaan.
Helsinkidinsdag 11 juni 2013 @ 20:39
quote:
1s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:11 schreef Duderinnetje het volgende:
Net op tijd geboekt dus! :o

5 september gaan we.

Overigens was het al een tijdje bekend dat hij wilde gaan stoppen. Oh, spuit 11.
Inderdaad, alles zit vol nu?! Jammer.
Duderinnetjedinsdag 11 juni 2013 @ 20:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juni 2013 20:39 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Inderdaad, alles zit vol nu?! Jammer.
Na dit laatste nieuws wel, vermoed ik. Misschien nog wel lunches!

De weekenden zaten sowieso tot eind 2013 vol, al toen ik in februari reserveerde.
Toen hoorde ik voor het eerst het gerucht dat hij 'ergens de komende jaren' zou gaan sluiten, en ik zocht nog een verjaarscadeau voor mijn man in september, dus meteen geboekt.

Wij gaan op een donderdagavond.