FOK!forum / Culinesse à gogo / hele kip ontdooien
utrecht1970zaterdag 11 mei 2013 @ 14:19
Ik heb een hele kip (1,5 kilo) gisteren rond 5 uur uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd. Vanochtend zelfs kip op een bord verder laten ontdooien, maar hij is nu nog steeds niet ontdooid en rond 4 uur wilde ik hem gaan bereiden (marineren etc voor eters).

Hoe kan ik het beste het laatste gedeelte ontdooien? Ik dacht zelf aan kip in afgesloten zak doen en in koud water leggen een half uurtje.
RobinOokzaterdag 11 mei 2013 @ 14:22
Niet nodig. Dat ding is wel genoeg ontdooid. Gewoon verder mee gaan zoals je wilt.
zwartjazaterdag 11 mei 2013 @ 14:38
Of gewoon net iets langer braden dan normaal. Of een klein tikje geven in de magnetron.
dWc_RuffRyderzaterdag 11 mei 2013 @ 14:40
Heb je geen ontdooistand op je magnetron? En anders gewoon afgesloten in lauw water inderdaad.
RobinOokzaterdag 11 mei 2013 @ 14:41
Steek er een thermometer in. Dan zul je zien dat ie heus ontdooid is.
Erasmozaterdag 11 mei 2013 @ 14:41
quote:
14s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:40 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Heb je geen ontdooistand op je magnetron? En anders gewoon afgesloten in lauw water inderdaad.
Koud water is voldoende, het gaat om de warmteoverdracht. Lauw water wil je eigenlijk niet gebruiken in verband met bacteriegroei.
dWc_RuffRyderzaterdag 11 mei 2013 @ 14:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:41 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Koud water is voldoende, het gaat om de warmteoverdracht. Lauw water wil je eigenlijk niet gebruiken in verband met bacteriegroei.
Goed punt, excuus :@.
zwartjazaterdag 11 mei 2013 @ 14:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:41 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Koud water is voldoende, het gaat om de warmteoverdracht. Lauw water wil je eigenlijk niet gebruiken in verband met bacteriegroei.
Bacteriegroei? Als je die kip vandaag nog braad/bakt dan maakt dat niet zo veel uit denk ik. En die bacteriën hebben wel iets langer nodig om zich te ontwikkelen. Weet ik niet zeker hoor, ik denk gewoon hard op.
ikbennieuwopfokzaterdag 11 mei 2013 @ 14:50
hoe heet een nigger die een hele kip opeet
dWc_RuffRyderzaterdag 11 mei 2013 @ 14:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:49 schreef zwartja het volgende:

[..]

Bacteriegroei? Als je die kip vandaag nog braad/bakt dan maakt dat niet zo veel uit denk ik. En die bacteriën hebben wel iets langer nodig om zich te ontwikkelen. Weet ik niet zeker hoor, ik denk gewoon hard op.
Oh, als 'ie hem om 16:00 wilt bereiden is het een dik uur, maakt niet uit nee. 16:00 Morgen is een ander verhaal _O-.
zwartjazaterdag 11 mei 2013 @ 14:55
quote:
10s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:51 schreef dWc_RuffRyder het volgende:

[..]

Oh, als 'ie hem om 16:00 wilt bereiden is het een dik uur, maakt niet uit nee. 16:00 Morgen is een ander verhaal _O-.
Dat is waar. TS geeft alleen niet aan of het voor morgen is of voor vandaag. Maar sowieso, als het voor morgen is zou ik die kip nu gewoon al lekker marineren ook al is 'ie nog wat bevroren en daarnaar gewoon weer de koelkast in.
zwartjazaterdag 11 mei 2013 @ 14:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:50 schreef ikbennieuwopfok het volgende:
hoe heet een nigger die een hele kip opeet
Een kluivert.
porsche1zaterdag 11 mei 2013 @ 15:04
Afgesloten zak met lauw water kan ook, lauw vergalt het vlees niet.

En anders in stukken snijden, ontdooit het sneller.
Noukzaterdag 11 mei 2013 @ 15:07
Zo snel mogelijk ontdooien lijkt me. Beter gelijk uit de vriezer in de magnetron ontdooien?
porsche1zaterdag 11 mei 2013 @ 15:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 15:07 schreef Nouk het volgende:
Beter gelijk uit de vriezer in de magnetron ontdooien?
Niet doen! Dit beïnvloed de smaak van de kip als een gek.
Hierdoor krijgt het een smerige smaak en wordt het een soort van klef.
afstandbedieningzaterdag 11 mei 2013 @ 15:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 15:09 schreef porsche1 het volgende:

[..]

Niet doen! Dit beïnvloed de smaak van de kip als een gek.
Hierdoor krijgt het een smerige smaak en wordt het een soort van klef.
Een kip uit de vriezer heeft sowieso veel minder smaak dan een kip die je bij de poelier haalt. :)
Pietverdrietzaterdag 11 mei 2013 @ 17:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 14:41 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Koud water is voldoende, het gaat om de warmteoverdracht. Lauw water wil je eigenlijk niet gebruiken in verband met bacteriegroei.
Correct
afstandbedieningzaterdag 11 mei 2013 @ 17:28
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Correct
Zolang de temperatuur boven de 70 graden na het garen is het veilig.

Tot een graad of 60 gedijen ze goed maar daar boven zijn ze dood.

Met kip moet je echt wel uit kijken ivm salmonella.
Pietverdrietzaterdag 11 mei 2013 @ 17:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 17:28 schreef afstandbediening het volgende:

[..]

Zolang de temperatuur boven de 70 graden na het garen is het veilig.

Tot een graad of 60 gedijen ze goed maar daar boven zijn ze dood.

Met kip moet je echt wel uit kijken ivm salmonella.
Dat de bacterien dood gaan tijdens het braden klopt, maar daarmee zijn de gifstoffen die ze daarvoor produceren niet weg.
In koud water ontdooien, niet in lauw
afstandbedieningzaterdag 11 mei 2013 @ 18:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat de bacterien dood gaan tijdens het braden klopt, maar daarmee zijn de gifstoffen die ze daarvoor produceren niet weg.
In koud water ontdooien, niet in lauw
Ga gewoon naar de poelier en haal een verse kip. Smaakt vele malen beter dan een diepvrieskip. ;)
Pietverdrietzaterdag 11 mei 2013 @ 18:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 18:49 schreef afstandbediening het volgende:

[..]

Ga gewoon naar de poelier en haal een verse kip. Smaakt vele malen beter dan een diepvrieskip. ;)
Ligt maar net aan je poelier, en de vraag ging over ontdooien.
Persoonlijk eet ik zelden een kip, meestal alleen vleugels