abonnement Unibet Coolblue
pi_124874440
Welkom in het centrale Econometrie-topic!



Dit topic is bedoeld voor iedereen die Econometrie studeert, studeren wilt of gewoon interessant vindt. Deel hier je vragen, antwoorden en handige links!

Voor de studiekiezers: http://www.econometrie.nl/ is een site met een goed overzicht van econometrie en operations research (besliskunde) in Nederland. Hier staat informatie over de universiteiten, studieprogramma's en studievereningen die met econometrie te maken hebben.

Een lijstje van de Econometriestudenten op FOK!:

Erasmus Universiteit Rotterdam:
Adelovici, komend jaar VU

Rijksuniversiteit Groningen:
wimjongil

Tilburg University:

Universiteit Maastricht:

Universiteit van Amsterdam:

VU:

Noot: ik weet van verscheidene FOK!kers dat ze ook econometrie doen en ook aan welke universiteit ze dat doen, maar ik zet ze er pas tussen als ze zelf hebben aangegeven dat ze dat willen (in verband met privacy). Iedereen die in de OP wil, moet dat dus even melden. ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door wimjongil op 04-04-2013 16:53:11 ]
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_124877655
Naar aanleiding van mijn topic SES / Econometrie, maar waar? .

Volgend jaar kan ik hierboven hopelijk ook ergens in het rijtje, maar waar is de vraag.
Dat ik de studie econometrie wil volgen ben ik zo goed als zeker van, enige wat mij misschien nog interessant lijkt is een dubbele studie http://www.eur.nl/bachelor/opleidingen/econometrics_economics/

Ik heb nog een meeloopdag en ik ga nog naar de open dag in Rotterdam, verder ga ik ook nog eentje bij de RUG proberen te regelen.

Zelf kom ik uit Limburg en ik ben een beetje klaar met Limburg. Dit is ook de reden dan Maastricht op voorbaat al afvalt.
Tilburg zie ik om deze reden ook niet zitten, ook om de reden dat het theoretisch is, geen probleem opzich, maar als ik lees dat Rotterdam iets meer praktijk gericht is, trekt mij dit meer, hoe dit in Groningen zit weet ik niet.

Amsterdam lees/ hoor ik slechte verhalen over qua universiteit zelf.
Dan blijft natuurlijk Rotterdam of Groningen over.

Rotterdam : Internationaal, finance gericht(hoop zelf ook deze kant op te gaan later), aantrekkelijke stad zo groot, maar het lijkt mij een saaie studentenstad. Het halen van alle studiepunten.

Groningen : Over deze uni lees je erg weinig op het gebied van econometrie specifiek. Ik ben er nu een paar keer geweest, lijkt mij een erg gezellige studentenstad, maar erg ver weg. 4 uur trein enkele reis, niet dat ik van plan ben vaak thuis te komen.

Daarom een aantal vragen.

Hoe zit het met de verschillende steden qua niveau ten opzichte van elkaar?
Is Rotterdam echt zo'n saaie studentenstad?
Hoe is het niveau in Groningen en waarop zijn ze hier meer op gericht?

Om al erg ver in de toekomst te kijken, hoe nuttig is deze dubbele bachelor later?
Ik las in een topic, weet niet meer welke, dat het later niet erg veel uitmaakt of je een dubbele bachelor hebt gedaan of commissies etc.

Verder wil ik erg graag tijdens mijn studie naar het buitenland. Een half jaar studeren in een ander land lijkt mij geweldig. Hoe ''makkelijk'' is dit in Groningen en Rotterdam? Wordt het gestimuleerd, of moet je het zelf uitzoeken en loop je studievertraging op? Is dit mogelijk tijdens de dubbele bachelor?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
Heel erg bedankt.

Statiegeld
pi_124880403
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 15:21 schreef Statiegeld het volgende:
Naar aanleiding van mijn topic SES / Econometrie, maar waar? .

Amsterdam lees/ hoor ik slechte verhalen over qua universiteit zelf.
Dan blijft natuurlijk Rotterdam of Groningen over.

Amsterdam zou ik nog niet zo snel afschrijven. De VU is druk bezig met herstructureren en op het gebied van de besliskunde zijn ze altijd erg sterk geweest. Hoe het met de UvA zit weet ik niet precies. Qua bachelor denk ik dat het sowieso niet heel erg veel uitmaakt waar je die volgt.

@wimjongil, maak nu de laatste bachelorvakken ectrie (schakel) aan de EUR af en begin volgend jaar aan de VU met master ectrie dus als je wilt kun je me bij de VU plaatsen.
pi_124881270
@ Statiegeld: zelf zit ik dus in Groningen. Ik heb het idee dat de reputatie van Groningen niet uitgesproken positief of negatief is, dat hij met andere woorden niet zo bestaat. Maar hierbij moet ik de kanttekening plaatsen dat ik pas in het eerste jaar van de bachelor zit, en dus geen landelijke evenementen heb meegemaakt waarbij je daar zinnige informatie over in kunt winnen. De studie is wel geheel in het Engels, dus als je naar het buitenland wilt, hoef je geen TOEFL-test af te nemen. Overigens is een semester in het buitenland niet zo gebruikelijk tijdens je bachelor, het werd ook expliciet afgeraden door de programmadirecteur... Nogal raar eigenlijk, maar het is wel mogelijk (alleen loop je dan hoogstwaarschijnlijk wel wat vertraging op).

Overigens heeft de VU wel een goeie reputatie ja, zoals Adelovici zegt.

Rotterdam als studentenstad is niet heel erg veel nee, maar als je een kamer in Kralingen krijgt, schijnt het nog best oké te zijn. Er is natuurlijk wel een hoop te doen in Rotterdam, er zijn veel bedrijven en ook de cultuursector is booming. Nominaal = normaal lijkt me echter niet zo'n fijn idee bij econometrie. Het is een pittige studie en vooral je eerste jaar studeren is lastig. Ik heb vorig jaar al een negatief BSA binnengetikt, dus ben wel gemotiveerd om dit jaar te halen, maar alsnog is het veel werk en zo af en toe erg moeilijk. Als je van jezelf weet dat je een goede discipline hebt, moet het echter prima te doen zijn.

Over het niveau in Groningen kan ik niet veel zinnigs zeggen (zit dus pas in het eerste jaar van m'n bachelor), maar over het algemeen verschilt het niveau van een bachelor niet significant bij verschillende universiteiten.

Groningen is voor jou inderdaad wel een verre reis, maar in het weekend kun je je ook prima vermaken. Het eerste jaar econometrie is redelijk hecht en als je ook bij een studentenvereniging gaat is er altijd wel iemand die in het weekend ook wil chillen/studeren/watdanooken. Mijn ouders wonen twee en een half uur treinen van Groningen af, dat is nog wel te doen af en toe. Maar ik heb hier nu gewoon een sociaal leven opgebouwd dus ik hoef niet per se ieder weekend naar thuisthuis om m'n vriendjes van de middelbare- of basisschool op te zoeken.

Voor een meeloopdag in Groningen moet je trouwens contact opnemen met de studievereniging hier, die regelen dat als ik me niet vergis. Als je een huidige econometriestudent kent, kun je natuurlijk ook vragen of je daar een dagje mee kunt lopen, daar wordt geen probleem van gemaakt.

@ Adelovici: ik zal het doorvoeren.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_124882091
Ik ben ook van plan volgend jaar Econometrie te gaan studeren aan de EUR.
Was een gemakkelijke keuze; woon dichtbij, ben gebonden aan het Erasmus MC en ik kreeg wel een goede indruk toen ik er was.

Dat nominaal is normaal studeren in Rotterdam is inderdaad wel jammer, maar als ik het goed heb gehoord kan alles gecompenseerd en of herkanst worden?
Nope
pi_124882426
Actuariaat is wel beter op de UvA dan bij de andere universiteiten. Ik denk dat Rotterdam het beste is in econometrie, de UvA in actuariaat en Groningen, Tilburg en de VU in OR. Van Maastricht zou ik het niet weten. Het is natuurlijk wel leuk dat je professoren met een vet onderzoek in een bepaald vakgebied bezig zijn maar tijdens de studie krijg je toch vooral de basis van de wiskunde, economie en statistiek uitgelegd. Vandaar dat de bachelor nauwelijks verschilt per universiteit en het daarom ook niet zoveel uitmaakt waar je gaat studeren.

[ Bericht 4% gewijzigd door hattricker op 04-04-2013 17:31:51 ]
pi_124882710
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:24 schreef hattricker het volgende:
Actuariaat is wel beter op de UvA dan bij de andere universiteiten. Volgens mij kan je ook alleen daar verder studeren na je master mocht je actuaris willen worden.
de UvA is de enige universiteit die de bachelor Actuariele wetenschappen aanbiedt (overigens zijn de eerste 2 jaar van die bachelor gelijk voor ectrie en actuariaat studenten), maar de UvT biedt ook een master op dit gebied aan en ik dacht dat deze master beter staat aangeschreven dan dezelfde master aan de UvA.

quote:
Er zit weinig verschil in de bachelor opleidingen. Ik heb de programma's wel eens met elkaar vergeleken en daarin zat bijna geen verschil. Ik denk dat Rotterdam het beste is in econometrie, de UvA in actuariaat en Groningen, Tilburg en de VU in OR. Het is natuurlijk wel leuk dat je professoren met een vet onderzoek bezig zijn maar tijdens de studie krijg je toch vooral de basis van de wiskunde, economie en statistiek uitgelegd. Vandaar dat de bachelor nauwelijks verschilt per universiteit.
Of de EUR het beste is in ectrie weet ik niet, ze hebben wel een zeer goede reputatie op het gebied van finance. De VU biedt ook een goede master ectrie en wiskundige economie aan en zijn daarnaast zeer sterk op het gebied van de besliskunde. UvT was overall behoorlijk sterk dacht ik. Ik hoor vooral van mensen die eerst ectrie op de VU of EUR gestudeerd hebben en daarna naar de UvA zijn gegaan dat het niveau op de UvA een stukje lager lag.

[ Bericht 4% gewijzigd door Adelovici op 04-04-2013 17:51:13 ]
pi_124885665
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:33 schreef Adelovici het volgende:

[..]

de UvA is de enige universiteit die de bachelor Actuariele wetenschappen aanbiedt (overigens zijn de eerste 2 jaar van die bachelor gelijk voor ectrie en actuariaat studenten), maar de UvT biedt ook een master op dit gebied aan en ik dacht dat deze master beter staat aangeschreven dan dezelfde master aan de UvA.
Dat is dus niet zo. Wat ik van hoogleraren heb gehoord is dat als je de kant van actuariaat op wilt je het beste voor de UvA kan kiezen.

quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:33 schreef Adelovici het volgende:
Of de EUR het beste is in ectrie weet ik niet, ze hebben wel een zeer goede reputatie op het gebied van finance. De VU biedt ook een goede master ectrie en wiskundige economie aan en zijn daarnaast zeer sterk op het gebied van de besliskunde. UvT was overall behoorlijk sterk dacht ik. Ik hoor vooral van mensen die eerst ectrie op de VU of EUR gestudeerd hebben en daarna naar de UvA zijn gegaan dat het niveau op de UvA een stukje lager lag.
Welke bachelor beter is waag ik mij niet aan. Ik denk nog altijd dat het niveauverschil nihil is.
pi_124888009
ik had het dan ook niet over bachelors maar over master programma's.
pi_124892478
Ik wil binnenkort bij deze studie een dag gaan proefstuderen, maar ik heb Wiskunde A. Valt alles prima te begrijpen zonder WisB, of heb je de stof van WisB echt al nodig voor zo'n dag?
pi_124893225
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 21:18 schreef Uvejal het volgende:
Ik wil binnenkort bij deze studie een dag gaan proefstuderen, maar ik heb Wiskunde A. Valt alles prima te begrijpen zonder WisB, of heb je de stof van WisB echt al nodig voor zo'n dag?
Lijkt me niet. Als je een beetje weet wat differentiëren en integreren is, kom je al een heel eind gok ik.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_125043216
Ik ga volgend jaar beginnen met Econometrics & Operations Research aan de RuG, heb er zin in :D. Zit nu in mijn 2e jaar van Sociologie maar ben erachter gekomen dat niks voor mij is (totaal geen uitdaging en nauwelijks wiskunde (als statistiek onder wiskunde valt)).

Vraagje: Weet iemand misschien of een negatief BSA (<45 EC) betekent dat je sowieso wordt weggestuurd?
pi_125046868
quote:
Vraagje: Weet iemand misschien of een negatief BSA (<45 EC) betekent dat je sowieso wordt weggestuurd?
Het hangt van de faculteit en de universiteit af. Aan mijn universiteit wordt er officiëel een BSA gehanteerd (30 EC's) maar in de praktijk word je niet weggestuurd als je te weinig EC's haalt en op tijd bepaalde problemen hebt aangegeven. Vaag gedoe als je het mij vraagt, vooral omdat de grens toch al vrij genereus is. :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_125048740
quote:
0s.gif Op maandag 8 april 2013 19:56 schreef ibrkadabra het volgende:
Ik ga volgend jaar beginnen met Econometrics & Operations Research aan de RuG, heb er zin in :D. Zit nu in mijn 2e jaar van Sociologie maar ben erachter gekomen dat niks voor mij is (totaal geen uitdaging en nauwelijks wiskunde (als statistiek onder wiskunde valt)).

Vraagje: Weet iemand misschien of een negatief BSA (<45 EC) betekent dat je sowieso wordt weggestuurd?
Als je al een propedeuse aan de RUG hebt gehaald, hoef je geen rekening meer te houden met een BSA als je een tweede studie erbij gaat doen. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar dat zou je moeten vragen aan een studieadviseur.

Overigens is bij een kleinschalige studie als econometrie het BSA wel wat soepeler dan bij massastudies als bedrijfskunde, rechten etc.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_125058469
Bedankt voor de reacties Wim en Bram, nu ik dit weet is de stress er wel van af :D

quote:
0s.gif Op maandag 8 april 2013 21:28 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Als je al een propedeuse aan de RUG hebt gehaald, hoef je geen rekening meer te houden met een BSA als je een tweede studie erbij gaat doen. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar dat zou je moeten vragen aan een studieadviseur.

Overigens is bij een kleinschalige studie als econometrie het BSA wel wat soepeler dan bij massastudies als bedrijfskunde, rechten etc.
Heb je hier misschien een bron van? Ik heb het zelf namelijk niet kunnen vinden :(
pi_125061448
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 02:22 schreef ibrkadabra het volgende:
Bedankt voor de reacties Wim en Bram, nu ik dit weet is de stress er wel van af :D

[..]

Heb je hier misschien een bron van? Ik heb het zelf namelijk niet kunnen vinden :(
Een clubgenoot van me is dit jaar begonnen met economie naast rechten, hij vertelde me dit. Ik zal het morgen even nagaan.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_125068147
quote:
Bedankt voor de reacties Wim en Bram, nu ik dit weet is de stress er wel van af :D
Je zorgt er wel beter voor dat je vanaf het begin alles goed bijhoudt. Niet alleen slaag je dan gemakkelijker, je hebt in de latere jaren ook stof nodig die je in de eerdere jaren leert.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_125075119
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 10:15 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Een clubgenoot van me is dit jaar begonnen met economie naast rechten, hij vertelde me dit. Ik zal het morgen even nagaan.
Dat zou ik zeer op prijs stellen :)

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 13:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Je zorgt er wel beter voor dat je vanaf het begin alles goed bijhoudt. Niet alleen slaag je dan gemakkelijker, je hebt in de latere jaren ook stof nodig die je in de eerdere jaren leert.
Ja weet ik, dat ben ik ook van plan! Ik kan op zich de hele dag bezig gaan met wiskunde en me niet vervelen, dus daar zal het niet aan liggen :) Maar dat BSA gedoe zorgt wel voor onnodige stress, vooral met verhalen dat je er anders uit wordt gekickt (gelukkig is het blijkbaar bij econometrie niet zo extreem).
pi_125129865
Bedankt allemaal.
Komend weekend open dag EUR en meeloopdag Rotterdam is geregeld. Nu nog voor meeloopdag in Groningen plannen. Neig nu meer naar Groningen voor het echte studentenleven, maar ik zal mijn keuze hier laten weten(:
pi_125162495
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:33 schreef Adelovici het volgende:

[..]

de UvA is de enige universiteit die de bachelor Actuariele wetenschappen aanbiedt (overigens zijn de eerste 2 jaar van die bachelor gelijk voor ectrie en actuariaat studenten), maar de UvT biedt ook een master op dit gebied aan en ik dacht dat deze master beter staat aangeschreven dan dezelfde master aan de UvA.

[..]

Of de EUR het beste is in ectrie weet ik niet, ze hebben wel een zeer goede reputatie op het gebied van finance. De VU biedt ook een goede master ectrie en wiskundige economie aan en zijn daarnaast zeer sterk op het gebied van de besliskunde. UvT was overall behoorlijk sterk dacht ik. Ik hoor vooral van mensen die eerst ectrie op de VU of EUR gestudeerd hebben en daarna naar de UvA zijn gegaan dat het niveau op de UvA een stukje lager lag.
Is het zo dat de studie op de UvT relatief minder wiskunde bevat dan in Amsterdam (UvA & VU) en Rotterdam?
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_125162665
dat zou ik echt niet weten eerlijk gezegd.
pi_126062302
Ik zou nog mijn keuze laten weten, op dit moment bezig met alle benodigdheden voor de selectie voor econometrics/economics. Enige waar ik nog over twijfel, is over het Engels. Iemand die hier Engelstalige versie econometrie volgt of ibeb?
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:02:27 #23
256829 Sokz
Livin' the life
pi_126067110
Engels moet je echt niet van schrikken hoor. Het went supersnel, je boeken zijn sowieso in het engels (ook nederlandse studies) en het economisch/etrisch jargon is ook veelal engels.
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:03:14 #24
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_126067168
Ik ken geen student die moeite heeft met het Engels. Dat wil zeggen, bijna geen medestudent of docent beheerst het Engels voldoend om in het Engels les te krijgen of te doceren maar in de praktijk blijken mensen zich met gebrekkig steenkolen-Engels goed te redden.
Wat is dat toch met al die 6-VWO'ers die bang zijn voor het Engels? :?
Kom op, je hebt 6 jaar lang les gehad voor het Engels.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:03:50 #25
256829 Sokz
Livin' the life
pi_126067200
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 21:18 schreef Uvejal het volgende:
Ik wil binnenkort bij deze studie een dag gaan proefstuderen, maar ik heb Wiskunde A. Valt alles prima te begrijpen zonder WisB, of heb je de stof van WisB echt al nodig voor zo'n dag?
Laat je er vooral niet door afschrikken. :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')