uniekhoorn | vrijdag 15 februari 2013 @ 22:37 |
In een ander topic hadden we het over oude kookboeken. Groentes moesten in ieder geval minimaal 20 minuten gekookt worden. Maar misschien moest dat 30 jaar geleden ook wel omdat de spruitjes nog gewoon spruitjes waren en niet te eten als je ze niet doodkookte. Groente en fruit zijn zo doorgekweekt. Minder bitter, zoeter, honderden rassen, eerder gaar? , allerhande vormen. Wat zijn volgens jullie de meest opzienbarende veranderingen/verbeteringen qua voedsel? Of was het vroeger toch beter? | |
#ANONIEM | vrijdag 15 februari 2013 @ 22:52 |
Kleur van peentjes. Afgelopen zomer was ik op het hof van Twelle, bij Deventer. Daar leerde ik dat peentjes in de, ik meen, van af de 17 eeuw oranje gekweekt werden. Dit als blijk van waardering aan de oranjes. wiki;
| |
Tanin | zaterdag 16 februari 2013 @ 00:02 |
Dit. Ik meen dat ze daarvoor paars waren? Wat ik niet wist was dat die draden in sperziebonen kennelijk horen, en dat de soort zonder draden eigenlijk doorgefokt is. En 4 jaar in het VK hebben me geleerd hoe slecht brood kan smaken, en dat tarwe eigenlijk in warmere gebieden (middelandse zee) moet groeien. Leuk dat we het hier ook kunnen, maar de kwaliteit gaat er niet op vooruit. | |
HenkPietKlaasWim | zaterdag 16 februari 2013 @ 07:55 |
Ik vind het wel een goede vraag! Sowieso hou ik nooit bij hoe lang ik mijn groentes kook, als ik ze al gewoon kook en niet in de wok gooi ofzo, maar heb ook het idee dat het sneller gaat dan bij mijn ouders destijds. ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 16 februari 2013 @ 08:54 |
Tarwe waar wij hier brood van bakken komt uit de VS. | |
Pietverdriet | zaterdag 16 februari 2013 @ 08:55 |
Spruitjes waren 30 jaar geleden prima te eten als je ze niet kapotkookte, ze waren wel bitterdere, net als de witlof. | |
Tanin | zaterdag 16 februari 2013 @ 11:14 |
Dat verklaart dan waarom het hier niet zo dramatisch is als in het VK, denk ik | |
Pietverdriet | zaterdag 16 februari 2013 @ 11:20 |
Heeft niets met het graan te maken. En het NL brood is nauwelijks beter dan in de UK | |
Tanin | zaterdag 16 februari 2013 @ 11:25 |
Als die "nauwelijks" slaat op hoeveel beter ander brood nog kan zijn, eens. Maar er zit wat mij betreft al een aanzienlijk verschil tussen brood in NL en het VK, het verschil tussen acceptabel en niet te vreten. Dat komt mede door het graan wat ze daar gebruiken, wat een heel hoog gluten gehalte heeft, waardoor ze er extra gist bij stoppen. Maargoed, we dwalen af ![]() Laat ik het zo zeggen - het is interessant om te zien hoe tarwe nu zo'n grote rol heeft op de graanmarkt, terwijl er vroeger veel meer soorten granen beschikbaar waren. | |
Weltschmerz | zaterdag 16 februari 2013 @ 11:42 |
Bitter is te moeilijk he, alles moet zoet, want de meeste mensen hun smaak zit nog in het ontwikkelingsstadium van een kind. Suiker op de friet, zoete mayonaise erbij, Heineken ernaast en frambozen of aardbeienzoetstof ijs na. Wat een feest. | |
Pietverdriet | zaterdag 16 februari 2013 @ 11:49 |
En heeft volgens mij geen zin om spruiten minder bitter te kweken want mensen die spruitjes nooit lekker vonden eten ze niet want ze vinden spruiten niet lekker, en ik, als spruitjesfan eet ze steeds minder omdat ze steeds minder smaak hebben | |
Weltschmerz | zaterdag 16 februari 2013 @ 12:01 |
Zo'n grote fan van spruiten ben ik nooit geweest, maar bij witlof mis ik het wel. Als iets bitter is dan kun je dat best makkelijk balanceren, witlofsalade met sinaasappel en kerrie bijvoorbeeld. Maar andersom als het bittere weg is, dan zou ik niet weten hoe. Weet je of biologische groentekwekers ook op zoet kweken? |