Een instituut onder Utrechters (en vele andere landgenoten) dat op zijn prominente plek helaas ter ziele is gegaan. Wat mij betreft tijd voor een eigen topic in Memory Lane.
![800px-Vertrektijdenbord_Station_Utrecht_Centraal.png]()
Het Blauwe Bord was een begrip in Utrecht en ver daarbuiten. Een afspraak maken op het Centraal Station van Utrecht deed je eigenlijk steevast onder dit bord. De uitdrukking "onder het blauwe bord" was dan ook een veelgehoorde kreet op het moment dat er een ontmoetingsplek moest worden afgesproken.
Het Blauwe Bord was meer dan een bord dat aangaf wanneer de treinen zouden vertrekken. Relaties zijn onder het bord ontstaan (en verbroken), vriendschappen zijn er ontwikkeld en kinderen zijn er mee opgegroeid. Er is onder het bord gelachen en gehuild, gewonnen en verloren. Het bord stond symbool voor Utrecht, treinreizen en ontmoetingen. Het was - als het ware - een baken voor treinreizigers die Utrecht bezochten en verlieten.
Naast de karakterisieke blauwe kleur was ook het geratel wanneer de bordjes omgedraaid werden een fenomeen:
![blauwe-bord.large.jpg]()
Eind 2011 kwam er een einde aan het bord op het station. De oude vertrouwde krachtpatser uit 1988 werd vervangen door een lelijk, nauwelijks te lezen, digitaal scherm zonder enig gevoel of emotie. Het Blauwe Bord is overgebracht naar het Spoorwegmuseum te Utrecht:
quote:
Het bord uit 1988, met een hoogte van 7,5 meter, en een breedtte van 4 meter weegt 3500 kilogram, en zal hoogstwaarschijnlijk gelijk binnenkort ook gelijk lopen met de actuele vertrektijden in Utrecht, zodat het geklapper van de flapjes nog steeds in onze oren kan blijven klinken bij een bezoekje aan het spoorwegmuseum.
Helaas is het bovenstaande nog niet gerealiseerd. Het bord staat weliswaar in het museum, maar ziet er belabberd uit. Er missen heel veel flapjes, niet alle klappers zijn teruggezet zodat je lelijke kale plekken ziet en het bord werkt niet meer. Het geklapper van de flapjes is daarmee dus ook verloren gegaan.
Wel bestaat er een mooie digitale app van Het Blauwe Bord. Inclusief actuele vertrektijden vanaf Utrecht CS én digitaal geflapper en geklapper. Gratis te vinden in de Apple Store.
Een mooi artikel van de NOS van destijds:
quote:
Voorgoed afscheid van het ratelende blauwe bord
De laatste uurtjes voor het bekende blauwe bord op station Utrecht Centraal hebben geslagen. De ratelende treintijdenlijst wordt vervangen door een digitaal bord. Na 23 jaar trouwe dienst sluiten de lamellen vanavond definitief. Het 3000 kilo zware bord wordt dan strookje voor strookje afgebroken om daarna naar het Spoorwegmuseum te worden gebracht.
Het bord is een belangrijke ontmoetingsplek voor treinreizigers. Die moeten voortaan onder de digitale variant afspreken. Ook kwam het bord vaak in het nieuws als het weer eens helemaal leeg was vanwege storingen. Maar vooral het karakteristieke geratel bij het veranderen van de tijden zal veel treinreizigers als muziek in de oren klinken.
Ceremonieel afscheid
Om 14.00 uur was er een officiële plechtigheid bij het bord. De reserve-lamellenbak van het bord werd alvast symbolisch overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Als klap op de vuurpijl droeg de stadsdichter van Utrecht een ode aan het bord voor. Treinreiziger en student Iwan Verrips overhandigde bij die plechtigheid ook de reacties op zijn online petitie. Hij hoopte het weghalen van het blauwe bord op de valreep nog te kunnen dwarsbomen.
Blauwe bord-app
33 kantjes met daarop 1333 steunbetuigingen gaf Iwan aan de NS. Daar waarderen ze de actie wel. "We hebben een app voor de iPad laten ontwikkelen voor alle reizigers die echt geen afscheid van het bord kunnen nemen, zoals Iwan. Vanmiddag bieden we hem de app aan. Het is een digitale replica van het huidige blauwe bord, mét het geratel als de vertrektijden worden ververst!" De app is binnenkort gratis te downloaden op de iPad.
Ook op Twitter reageren veel mensen op het verdwijnen van het blauwe bord. Neeltje Huirne vindt het jammer dat ze het bord geen gedag heeft kunnen zeggen. En de romantisch ingestelde Christiaan Hupkes: "Heb onder dat grote blauwe bord in 2006 voor het eerst (wat nu) mijn vriendin (is) ontmoet."
Het einde op film[ Bericht 4% gewijzigd door Nielsch op 08-02-2013 22:09:32 ]