Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren.quote:Op donderdag 26 december 2013 22:51 schreef Fendy het volgende:
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.quote:Op zondag 29 december 2013 08:51 schreef cafca het volgende:
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard!
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.quote:Op zondag 29 december 2013 10:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet.quote:Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoopquote:Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef cafca het volgende:
[..]
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordtquote:Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.quote:Op zondag 29 december 2013 10:53 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen.quote:Op zondag 29 december 2013 10:57 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeurquote:Op zondag 29 december 2013 23:45 schreef CookieSlikker het volgende:
Geachte oliebollenbakkers,
3 vragen:
- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.
- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per flesBegin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.
- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat".quote:Ingrediënten [allergeen]
tarwebloem [tarwe]
plantaardige olie
weipoeder [melk]
zout
suiker
plantaardige olie (geheel gehard)
magere melkpoeder [melk]
scharreleiwitpoeder [ei]
emulgator E471, E481, E472e [tarwe]
volle melkpoeder [melk]
glucosestroop
geleermiddel E450
lupinemeel [lupine]
voorverstijfselde roggebloem [rogge]
verdikkingsmiddel E466, E415
aroma [melk]
rijsmiddel E500, E450
melkeiwit [melk]
meelverbetermiddel E300, E920
enzym [tarwe]
kleurstof E100
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |