abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134720147
Dit topic mag zijn jaarlijkse kick wel weer krijgen. Ik heb er zin in. De pan is al schoon. Het vet staat klaar. Nu nog wachten tot de kerst voorbij is. ~:)
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 18:58:52 #77
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134722553
Ik heb er ook al weer zin in. Dit jaar maak ik speltoliebollen en de krentenbollen gaat ook appel in :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134729235
Twee weken geleden al even een proefrondje gedaan, erg lekker!
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134729722
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 23:23:29 #80
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134730934
quote:
2s.gif Op donderdag 26 december 2013 22:51 schreef Fendy het volgende:
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren.
Het zou ook met 100% moeten lukken, alleen dat experiment heb ik nog niet aangedurfd.
Ik moet even mijn receptenboek doorlezen wat ik vorig jaar gedaan heb, gezien ik echt maar 1x per jaar oliebollen bak is het elk jaar weer alles opzoeken en dan het beste proberen te maken ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134737433
Dit jaar nieuwe oven met rijsstand, eens kijken of dat beetje werkt. :)
  Moderator zaterdag 28 december 2013 @ 12:46:02 #82
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134780819
Gezien het niet zo veel werk is ga ik dit jaar proberen oliebollen van 100% spelt te maken. Ik denk alleen niet dat dat werkt, maar je kunt het maar geprobeerd hebben :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134817535
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:39:17 #84
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818644
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 08:51 schreef cafca het volgende:
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134818797
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
pi_134818801
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:51:57 #87
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818938
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet.
Je zou de dag ervoor kunnen laten rijzen, maar dan moet je veel minder gist gebruiken, al zou ik het er niet op gokken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:53:32 #88
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818968
quote:
11s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef cafca het volgende:

[..]

Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134819018
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordt
pi_134819038
Oké jongens bedankt :) gaan we dat maar niet doen.
pi_134819067
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:53 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 11:33:59 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134819927
quote:
1s.gif Op zondag 29 december 2013 10:57 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen.
Qua bakeigenschappen is spelt iets moeilijker, het heeft meer gluten dan tarwe, maar ze zijn iets anders opgebouwd. Daarom rijst speltbrood niet zo hoog en daardoor is het een uitdaging er oliebollen mee te bakken. Het zal experimenteren worden.
Als het niet lukt kan ik altijd terugvallen op een deel tarwe.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134857686
Geachte oliebollenbakkers,

3 vragen:

- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.

- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles :') Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.

- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
De sleutel naar deze ondertitel is kwijt. Probeer jij hem te vinden?
pi_134866528
Ik gebruik gewoon 2 eetlepels om het deeg mee in de pan te scheppen. Krijg je gelijk bollen die beetje varieren in vorm en formaat, vind ik zelf altijd mooier uitzien dan die perfect ronde, altijd even grote, bollen van de bakker.

Je kan ook in zonnebloemolie bakken, kost minder en naar mijn mening net zo lekker.

Taaiheid heb ik 1 jaar last van gehad toen het rijzen compleet mis ging, dus daar moet je iig goed op letten.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 10:56:26 #95
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134866576
Niet in zonnebloemolie bakken, dat is echt rotzooi. Die paar euro zou ik me niet zo druk over maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 11:10:35 #96
19529 Fendy
True Spirit
pi_134867002
quote:
2s.gif Op zondag 29 december 2013 23:45 schreef CookieSlikker het volgende:
Geachte oliebollenbakkers,

3 vragen:

- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.

- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles :') Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.

- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeur :9~
Wel 14 euro, maar goed, kwaliteit mag wat kosten en niet duurder dan bij de Appie ofzo
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 14:40:30 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134875048
Nou ze stonden hier bij de bakker oliebollen te bakken in de Zeelandia "Oliebollen Olie" en Zeelandia oliebollenmix, moet je kijken wat een bende er allemaal in zit:

quote:
Ingrediënten [allergeen]

tarwebloem [tarwe]
plantaardige olie
weipoeder [melk]
zout
suiker
plantaardige olie (geheel gehard)
magere melkpoeder [melk]
scharreleiwitpoeder [ei]
emulgator E471, E481, E472e [tarwe]
volle melkpoeder [melk]
glucosestroop
geleermiddel E450
lupinemeel [lupine]
voorverstijfselde roggebloem [rogge]
verdikkingsmiddel E466, E415
aroma [melk]
rijsmiddel E500, E450
melkeiwit [melk]
meelverbetermiddel E300, E920
enzym [tarwe]
kleurstof E100
Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat".
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134875789
Weer een jaar geslaagd voor alle ingredienten bij de super. :)

@Cookie, bij de jumbo hier was de arachide olie 2,36 per fles.
  maandag 30 december 2013 @ 15:05:05 #99
19529 Fendy
True Spirit
pi_134876065
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens.
Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens :P

Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134876443
Zo de oliebollen worden gebakken. Dat doet mijnheer Oceanonix voor me. De appelflappen (ik noemde het altijd appelbeignets) mag ik zo bakken wanneer de oliebollen klaar zijn.

Ik gebruik nooit die kant-en-klaar-pakken. Naast de bijzondere ingredienten is het ook nog eens duur. Deze keer gebruik ik molenbloem. Is iets meer volkoren als patentbloem.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')