abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_121019022
volkoren bollen! En ja, ze worden hier verschikkelijk lekker gevonden. En er zit nog zuivel in het beslag ook :P



  maandag 31 december 2012 @ 20:16:06 #62
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_121021262
Zonder handen-branden een behoorlijke partij bollen gebakken. Staat de buurman ineens aan de deur die op een of andere wonderlijke manier met de overproductie van een oliebollenkraam was opgezadeld. Of we hem alsjeblieft konden bevrijden...
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator maandag 31 december 2012 @ 20:57:06 #63
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121022169
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2012 18:50 schreef evo87 het volgende:
volkoren bollen! En ja, ze worden hier verschikkelijk lekker gevonden. En er zit nog zuivel in het beslag ook :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Daarom zijn ze ook zo donker, maar mooi gaar!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_121022184
Alleenmaar zelfbak. _O_
  † In Memoriam † dinsdag 1 januari 2013 @ 23:24:48 #65
25682 2cv
Niet subtiel
pi_121055461
Mijn oliebollen zijn ook door iedereen die ze geproefd heeft geslaagd bevonden ! Mede dankzij de tips en truucs in dit topic.

Ik had het beslag in 2 ongelijke delen gedeeld (direct na het mengen): 1 deel naturel en 1 deel gemengd met rozijnen die eerder zo'n 24 uur in de ruim hebben liggen weken (daarna wel uit laten lekken natuurlijk).

Ik heb in een deel van het natural-deeg tijdens het in de olie scheppen een stukje fruit (appel of peer uit blik) gedaan. Helaas zat er door die methode wat weinig vrucht in de vrucht-gevulde bollen dus dat moet anders de volgende keer.

Overigens, ik heb nu 3 liter zonnebloemolie in de frituurpan zitten. M'n ouders vinden dat ik dat spul wel terug kan gieten in de flessen en over +/- een jaar weer gebruiken. Ik heb zo mijn twijfels. Wat vinden jullie ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  dinsdag 1 januari 2013 @ 23:32:31 #66
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_121055924
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 januari 2013 23:24 schreef 2cv het volgende:

Overigens, ik heb nu 3 liter zonnebloemolie in de frituurpan zitten. M'n ouders vinden dat ik dat spul wel terug kan gieten in de flessen en over +/- een jaar weer gebruiken. Ik heb zo mijn twijfels. Wat vinden jullie ?
Na de oliebollen heb ik nog een partij appelbeignets gemaakt waarna de karamel in mijn bakolie ronddreef. Olie maar afgevoerd... En om zonnebloemolie nou een jaar te gaan bewaren? Voor spul van 90 cent per liter? Ik zou de gok niet nemen dat je dan ineens in ranzige olie aan het werken bent
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator dinsdag 1 januari 2013 @ 23:33:34 #67
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_121055977
Olie weggooien, pan schoon opbergen en volgend jaar weer pakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † dinsdag 1 januari 2013 @ 23:34:45 #68
25682 2cv
Niet subtiel
pi_121056049
Mooi, dan giet ik de olie inde tank van mijn auto.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_121056649
Mijn oma doet rustig 5 jaar met dezelfde olie. Je begrijpt dat ik daar geen oliebollen eet :+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_121064337
ik heb vd week appelbeignets en oliebollen gebakken.

oliebollen had ik als volgt:
500 gr bloem
100 gr eieren
8 gr gist
375 ml water
snufje zout
2 zakjes vanilliesuiker

super lekker
  woensdag 2 januari 2013 @ 11:03:40 #71
19529 Fendy
True Spirit
pi_121065178
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 januari 2013 23:46 schreef robuust89 het volgende:
Mijn oma doet rustig 5 jaar met dezelfde olie. Je begrijpt dat ik daar geen oliebollen eet :+
Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar oud :o uiteraard niet gegeten :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_121346471
Ik doe ook al een paar jaar zelf oliebollen bakken. Eerste paar jaar met een pak mix van de koopmans gedaan om een beetje feeling te krijgen voor het bakproces en met de jaarwisseling van 2011-2012 de stap gewaagd en een recept gezocht op internet om ze helemaal zelf te bakken.

Ik heb dit recept gevolgd, vorig jaar met westmalle erin en dit jaar west vleteren erin. Ik word tot nu toe door mijn vrienden nog elk jaar weer gevraagd of ik ze wil bakken. :P
  † In Memoriam † woensdag 9 januari 2013 @ 12:50:27 #73
91830 MaximusTG
pi_121348700
quote:
2s.gif Op woensdag 2 januari 2013 11:03 schreef Fendy het volgende:

[..]

Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar oud :o uiteraard niet gegeten :')
Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel ja :P.
  woensdag 9 januari 2013 @ 13:26:05 #74
19529 Fendy
True Spirit
pi_121349863
quote:
0s.gif Op woensdag 9 januari 2013 12:50 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel ja :P.
Het zag eruit als teer, smaakt voor mijn gevoel ook vergelijkbaar :')

Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  † In Memoriam † zaterdag 19 januari 2013 @ 00:38:45 #75
25682 2cv
Niet subtiel
pi_121750117
Ik heb vanavond (weer) oliebollen gebakken, maar ben het citroensap vergeten. Ik heb niets gemerkt, behalve dat het deeg plakkeriger leek. Kan dat kloppen ?

En hoe kan ik ze het beste bewaren ? Ze zitten nu in schalen in een doos op +/- 10 graden celcius. Zijn ze morgen nog goed en lekker ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_134720147
Dit topic mag zijn jaarlijkse kick wel weer krijgen. Ik heb er zin in. De pan is al schoon. Het vet staat klaar. Nu nog wachten tot de kerst voorbij is. ~:)
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 18:58:52 #77
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134722553
Ik heb er ook al weer zin in. Dit jaar maak ik speltoliebollen en de krentenbollen gaat ook appel in :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134729235
Twee weken geleden al even een proefrondje gedaan, erg lekker!
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134729722
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 23:23:29 #80
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134730934
quote:
2s.gif Op donderdag 26 december 2013 22:51 schreef Fendy het volgende:
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren.
Het zou ook met 100% moeten lukken, alleen dat experiment heb ik nog niet aangedurfd.
Ik moet even mijn receptenboek doorlezen wat ik vorig jaar gedaan heb, gezien ik echt maar 1x per jaar oliebollen bak is het elk jaar weer alles opzoeken en dan het beste proberen te maken ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134737433
Dit jaar nieuwe oven met rijsstand, eens kijken of dat beetje werkt. :)
  Moderator zaterdag 28 december 2013 @ 12:46:02 #82
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134780819
Gezien het niet zo veel werk is ga ik dit jaar proberen oliebollen van 100% spelt te maken. Ik denk alleen niet dat dat werkt, maar je kunt het maar geprobeerd hebben :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134817535
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:39:17 #84
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818644
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 08:51 schreef cafca het volgende:
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134818797
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
pi_134818801
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:51:57 #87
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818938
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet.
Je zou de dag ervoor kunnen laten rijzen, maar dan moet je veel minder gist gebruiken, al zou ik het er niet op gokken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:53:32 #88
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818968
quote:
11s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef cafca het volgende:

[..]

Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134819018
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordt
pi_134819038
Oké jongens bedankt :) gaan we dat maar niet doen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')