abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_120405974
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 13:21 schreef Akantha het volgende:
Beste koks,

Helaas ben ik zo zelfstandig als een hond, dat wil zeggen, ik wacht dus rustig tot er eten in mijn bakje komt. Vandaag is de baas echter weg en voert hij me niet. Ik zocht iets dat makkelijk om te maken was en het reepjesvlees ik geloof shoarma of wat het ook is, smaakte goed op de gourmet. Waarom dat ding niet zo proberen, natuurlijk moeten er ook nog van die pita broodjes bij....

Al bij al moet ik dus weten hoe bak ik die reepjes moet er boter bij? Zo ja welke en hoeveel ongeveer, en hoe weet ik of het gaar is?

DE broodjes kom ik ook niet wijs uit ik moet ze besprenkelen met water en in de oven doen, moet ik bak papier gebruiken, kan ik ze gewoon erin jassen? En dat besprenkelen kan ik dat overslaan of moet dat?

Help jij mij uit de brand, bedankt!
Ik denk dat het tijd wordt om te leren koken.... :')
  maandag 17 december 2012 @ 10:38:12 #27
256666 leeell
I know you're lonely
pi_120407889
haha dit topic :')
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_120408058
20 jaar, en nog niet kunnen koken :')

Misschien wordt het eens tijd om te helpen met koken zodat je misschien eens wat leert?

En nog een tip: later moet je ook je eigen kleding wassen, strijken, opruimen, schoonmaken etc ;)
pi_120408186
Heel moeilijk is het toch niet om een recept op te volgen? Moet je alleen wel kunnen lezen.
I would date the hell out of me.
pi_120408327
Dit doet me denken aan een topic waarin iemand wilde leren koken.
Toen waren we alleen wat positiever naar TS :')

Ik vind het tof dat je het iig probeert ipv een pizza in de oven pleurt :D
pi_120505065
Wat sowieso al veel lekkerder is dan kant-en-klaar shoarmavlees uit de supermarkt: dunne, blanke schnitzels kopen, deze in dunne reepjes a la shoarma snijden, en daar shoarmakruiden met beetje olie even laten intrekken, dan bakken.
pi_120509048
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 13:28 schreef Yngwie het volgende:
Wat sowieso al veel lekkerder is dan kant-en-klaar shoarmavlees uit de supermarkt: dunne, blanke schnitzels kopen, deze in dunne reepjes a la shoarma snijden, en daar shoarmakruiden met beetje olie even laten intrekken, dan bakken.
Hoho Yngwie, niet teveel tegelijkertijd ;)
pi_120509105
Haha. Wat een topic. Dit is gewoon aandachtvragerij want ik kan ook niet koken maar via google kom ik toch een heel eind.
pi_120536983
Heh, als je echt niet kan koken moet je niet beginnen met vleesgerechten maar met dingen die echt niet fout kunnen gaan. Uit jouw post lijkt het dat een extreme uitzondering is dat je voor jezelf moet koken, dus begin dus als een echte noob beginner met hele basis macaroni of zo.

Ik zal een zo serieus mogelijk antwoord proberen te geven.

In eerste instantie is alles wat je voor een basis en makkelijke macaroni nodig hebt,de macaroni en een mixzakje, van bijvoorbeeld knorr of zo. Zelfs als deze stap misgaat en je koopt per ongeluk de verkeerde pasta of de verkeerde mix kan het geen kwaad, compleet foolproof!

Pak een redelijk grote pan en doe hier veel water in, voor het gemak, ongeveer half vol. De juiste hoeveelheid bij pasta is een liter water per 100g, maar half-vol voor een grote pan waar andere personen aardappels in koken is 'close enough'.
Breng het water aan de kook op hoog vuur (dat betekent de grootste vlam, meestal is dit een kwartslag naar links op een fornuis) en gooi wanneer het kookt, ervan uitgaande dat je geen complexe dingen wil doen zoals het bewaren van de rest of een weegschaal wilt gebruiken het halve pak of de halve zak in het water. Laat het vuur op het fornuis hoog staan, zoek een houten spatel en roer die er even doorheen, vooral aan de onderkant. Kijk op het moment dat het water weer kookt op je smartphone en je macaroni moet 8 minuten later van het vuur af.

Op het moment dat het water kookt mag het vuur wat lager, zolang het maar blijft koken. Roer af en toe door de bodem, vooral onder in de randen, en zoek ondertussen ook een braadpan of wok. En kijk ondertussen of je en vergiet kan vinden. Zie je geen vergiet, geen probleem, zoek dan zo'n grote bijna platte lepel met gaten erin.

Zet zo'n 4 minuten voordat je smartphone tijd aangeeft dat de macaroni klaar is een braadpan, koekenpan of wok op het vuur. Kijk op de verpakking van de mix, moet je 150 tot 250 ml water toevoegen gooi dan 1 normaal frisdrankglas vol met water in deze. Staat er 500ml (per ongeluk spaghetti mix gekocht) gooi er dan 2 glazen in. Gooi de inhoud van mixzakje erin en blijf het roeren tot er geen klodders meer zijn, en daarna ook af en toe. Als het begint te koken vuur stukken lager zetten, het mag zachtjes koken.

Op het moment dat de smartphone aangeeft dat de 8 minuten voorbij zijn direct vuur van macaroni afhalen, pan leeggooien in vergiet (wel in gootsteen!!!) en een minuutje later weer terug gooien in pan. Saus gewoon in macaroni pan gooien (tenzij het een spaghetti mix is met 500ml water, dan gewoon de helft er doorheen gooien), minuutje lang doorroeren en opscheppen maar.

Met dit 'recept' heb je een avond te eten en heb je meer dan genoeg ook als grote eter. Je zal je er misschien aan ergeren dat de macaroni erg aan de pan plakt, vooral als je te weinig water gebruikt heb. Dan kan je googlen om te leren hoe belangrijk genoeg water gebruiken is, of de verpakking opnieuw bekijken en lezen dat je na bereiding wat olijfolie er doorheen kan gooien en de macaroni hierna flink doorroert. Of je kan je ergeren aan het gebrek van vlees en andere ingredienten, mede daarom adviseerde ik een half pak macaroni ipv een correcte hoeveelheid van 100-125 gram. Maar dan wordt het interresant om te leren gehakt en champignons te bereiden, groenten toe te voegen, en nog steeds zo weinig mogelijk extra pannen te gebruiken (0 extra is mogelijk).

Maar dit 'recept' is ook gepost met een knipoog naar het gros van de recepten die je kan vinden online. Vaak zijn er belachelijk veel ingredienten nodig die ik niet in huis heb, en ik moet op mijn centen letten. Mijn 'recept' (gebruik quotes hier omdat mensen die niet zien dat ik hier TS en een andere reaguurder serieus antwoord probeer te geven een /facepalm doen) is puur de basis voor een makkelijke maaltijd en hopelijk hun inspiratie geeft om eens te leren koken.

Zelf maak ik misschien eens per 2-4 weken macaroni, een portie voor 4-5 dagen en vries de rest in, al zit er bij mij bijna altijd vlees doorheen tenzij ik blut ben, altijd groenten, 2 tot 3 sjalotjes of 1 tot 2 uijen, vaak tonijn, soms champignons. veel sambal doorheen en probeer nog de wiskundige relatie tussen benodigde hoeveelheid sambal ten opzichte van de hoeveelheid geraspte kaas en tonijn te ontdekken. Maar nog steeds, bij pasta blijft de kooktijd en de hoeveelheid water het belangrijkst.

Btw TS, wat ik jouw eigenlijk zou aanraden is om gewoon af en toe, bijvoorbeeld eens per week of 2 weken, zelf te koken. Maak het een uitdaging, bijvoorbeeld door te koken voor andere personen en zij moeten het opeten en post hun reacties hier om het leuker te maken (zorg wel voor genoeg pizza's in de vriezer voor de keren dat het echt misgaat).

Het geheim van koken is niet de ingredienten maar ervaring, Dat betekent fouten maken en hierop aanpassen. Zaken zoals weten dat spekjes van zichzelf een tijdje doorbakken ook al haal je deze van het vuur en gooi je de olie/boter weg. Zaken zoals dat een rauw ei door een stampot heengooien en twee flinke klodders mosterd beter is voor de smaak en smeuigheid van een stamppot dan melk (wie heeft nou in godsnaam melk in huis). Of meer in-line met mijn post te blijven, een goede pasta klaarmaken is heel erg precies, afhankelijk van jouw pannen, hoeveelheid water etc. Gelukkig is een matige of slechte pasta nog steeds lekker.
pi_120537113
ok, niemand leest m'n post, was een beetje lang, sorry!

cliffnotes: gooi flink wat mosterd door stamppotten, serieus. Ik erger mij er rot aan dat sommige personen dit nog steeds niet doen als ik bij hun eet.

Dit waren niet echt de cliffnotes, maar was wel de belangrijkste tip van mijn veel te lange post.
  † In Memoriam † donderdag 20 december 2012 @ 02:22:49 #36
91830 MaximusTG
pi_120538636
Hij staat anders ook vol met smerige tips om een ranzige bak eten op tafel te zetten. En het feit dat je het om 1 uur 's nachts postte helpt ook niet mee om reacties te krijgen.
Dat je simpel begint, ok, maar om dan maar meteen zo'n smerig zakje mix gaat gebruiken..

En dat mensen geen mosterd door hun stamppot doen moeten ze lekker zelf weten, zolang ze een pot op tafel zetten.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 20-12-2012 02:29:52 ]
pi_120538696
Eens met maximus.

Daar leer je niet van koken, vind ik.
Kun je beter je timer zetten en vanaf een minuut of 5 koken iedere halve minuut een macaroni'tje proeven om zo erachter te komen wat de beste kooktijd is. Ik vind 8min veel te lang om het lekker te houden. Dan hoef je ook geen olijfolie erdoor te mikken.

Verder, zout. Altijd zout in het water, wereld van verschil.

En naast de kruidenzakjes zijn er zo enorm veel andere lekkere recepten zonder pakjes en zakjes die eigenlijk nog makkelijker zijn.
Pannetje op laag vuur, hamblokjes licht bakken in olijfolie, 2 kleine blikjes tomatenpuree erdoor, flinke scheut (ongeklopte) slagroom, zout, peper. Warm laten worden, handje peterselie erdoor, done. Door pasta heen, klaar.
En zo veel lekkerder dan die enorm zoute zakjes mix.
pi_120539660
Hey, wat maakt de tijd uit? Mijn werktijden zijn variabel genoeg om het verschiil tussen dag en nacht alleen te kunnen zien als ik naar buiten kijk of naar mijn rooster. Ben nu vrij maar heb net de eerste 20 minuten gezien van de laatste Resident Evil film en heb eigenlijk geen behoefte meer aan wakker blijven. Of slapen. Zo slecht is deze. Dus houd het kort.

Serieus, TS geeft aan dat hij niet kan koken en je begint over hamblokjes licht bakken in olijfolie, slagroom, peterselie? Even uit spellen hier, TS zegt dat hij niet kan koken (en lees dit zelf als geen ervaring in koken), dus begin gewoon met de basis. TS gaat echt geen 10 artikelen kopen in een supermarkt als hij/zij de basis nog moet leren. Pasta gerechten beginnen bij de pasta en een goede pasta maken is iets wat de meeste personen niet kunnen (tenminste, in mijn vriendenkring). TS vraagt advies om te kunnen koken, niet om te koken als een pro.

Geen mixzakjes gebruiken is een paar stappen verder, maar TS is daar nog niet. Voor de rest klinkt jouw recept wel stukken beter en lekkerder dan mijn post, dat is niet zo moeilijk, al is het nog steeds erg saai, maar waarschijnlijk wel lekker.
  † In Memoriam † donderdag 20 december 2012 @ 10:59:52 #39
91830 MaximusTG
pi_120544390
quote:
0s.gif Op donderdag 20 december 2012 04:26 schreef jbdv het volgende:
Hey, wat maakt de tijd uit? Mijn werktijden zijn variabel genoeg om het verschiil tussen dag en nacht alleen te kunnen zien als ik naar buiten kijk of naar mijn rooster. Ben nu vrij maar heb net de eerste 20 minuten gezien van de laatste Resident Evil film en heb eigenlijk geen behoefte meer aan wakker blijven. Of slapen. Zo slecht is deze. Dus houd het kort.

Serieus, TS geeft aan dat hij niet kan koken en je begint over hamblokjes licht bakken in olijfolie, slagroom, peterselie? Even uit spellen hier, TS zegt dat hij niet kan koken (en lees dit zelf als geen ervaring in koken), dus begin gewoon met de basis. TS gaat echt geen 10 artikelen kopen in een supermarkt als hij/zij de basis nog moet leren. Pasta gerechten beginnen bij de pasta en een goede pasta maken is iets wat de meeste personen niet kunnen (tenminste, in mijn vriendenkring). TS vraagt advies om te kunnen koken, niet om te koken als een pro.

Geen mixzakjes gebruiken is een paar stappen verder, maar TS is daar nog niet. Voor de rest klinkt jouw recept wel stukken beter en lekkerder dan mijn post, dat is niet zo moeilijk, al is het nog steeds erg saai, maar waarschijnlijk wel lekker.
Die opmerking over de tijd van posten ging er alleen maar over dat je al na een kwartier weer postte met "blijkbaar leest niemand het". Nou, dat komt dus door het tijdstip van posten.

Verder kan TS inderdaad nog niet koken, maar hij is toch ook geen achterlijke debiel, of wel? Mixzakjes zijn totaal overbodig om iemand te leren koken. Beginnen bij de basis ja, maar dan hebben we een ander beeld van wat die basis in moet houden.
Jij vind wat _Loki voorstelt dus schijnbaar al 'lastig'?
  dinsdag 25 december 2012 @ 09:14:07 #40
45532 ziggyziggyziggy
wisselwachter, vlaggenzwaaier
pi_120750741
Een goed topic om te leren koken: CUL / Help een culinaire ramp de zomer door te komen!
Mine is the last voice you'll ever hear. Don't be alarmed.
pi_120752616
TS blijf het proberen. Zelf ben ik begonnen met het Haagse Kookboek. Wist echt niet hoe lang groenten moesten koken of vlees gebakken moest worden. Met dat kookboek waren ze in ieder geval gaar. Later merk je dat je bereidingstijden best iets naar beneden kunnen.

Voor een goede basis is de Wannee een mooi kookboek. Er staan veel basistechnieken en basisgerechten.

Verder blijven oefenen en niet bang zijn om iets te vragen. (ondanks sommige reacties hier...)
  donderdag 27 december 2012 @ 02:33:56 #42
198371 Equites
Im going fucking oldschool!
pi_120806536
Sinds wanneer gebruik je boter of olie bij shoarma dan? _O-
------- House was our believe, House was our sanctuary, And the beating of the drum, The bottom of the bass, The pump and the snare, Made you throw your hands in the air, House was a way of life-------
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')