Het televisieprogramma Powlitie liet vrijdagavond gezien hoe gemakkelijk het in Nederland is om een vals VMBO-, HAVO-, VWO-, MBO- of HBO-diploma te kopen. In dit concrete geval kostte een vals HBO-diploma van InHolland 500 Euro.
Hoe gaat het in zijn werk?Al deze diploma's worden vanuit het ministerie van OCW verzonden naar de scholen. Een medewerker steelt een klein deel van deze diploma's en zodoende kunnen officiële diplomapapieren worden verkocht aan de 'klant'.
De persoon die een vals diploma wil kopen hoeft simpelweg maar eventjes te googelen. In dit geval moest hij zelf een handtekening plaatsen wat niet zo'n probleem zou zijn aangezien het voor de werkgevers toch moeilijk bij te houden zou zijn welke mensen in de examencommissie van de betreffende school zaten in het betreffende jaar. Ook cijferlijsten worden aangeboden.
Aangezien het om een officiëel papiertje gaat is het voor de werkgever of de onderwijsinstelling zo goed als niet van een echt diploma te onderscheiden.
Niets nieuws onder de zon. Na 5 seconden googelen kom je al twee links tegen waaruit blijkt dat het een bekend probleem is:
http://webwereld.nl/nieuw(...)e-dagen-in-huis.htmlhttp://www.dagelijksestan(...)omas-kopen-doe-je-zoDe vraag is wel of dat het ook hier om officiële papiertjes ging of om goed vervalste papiertjes. Hoe dan, het ministerie van OCW en de Nederlandse politie zijn aan het slapen.
Het is misschien niet zo interessant voor de politie om zo'n crimineel te pakken dan dat het is om een zware jongen te pakken maar het is niet minder belangrijk.
Wat kunnen we hier tegen doen?Het ministerie van OCW en de scholen moeten hun zaakjes in orde krijgen. Betere beveiliging van de documenten (ervoor zorgen dat niemand alleen werkt en cameratoezicht bijv.), controleren of dat elk papiertje aankomt op de plaats van bestemming en direct onderzoek verrichten wanneer dat niet gebeurt.
De werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen bij de betreffende school informeren of dat iemand daar inderdaad een diploma heeft behaald.
De politie zou meer proactief kunnen handelen. Als een willekeurige burger binnen een minuut deze criminelen op het internet kan vinden en een afspraak met hen kan maken dan kan de politie dat ook. Van uitlokking zou als ik het juist begrijp geen sprake zijn.
Waarom niet een politieagent een afspraak laten maken (uiteraard op zo'n manier dat de crimineel niet aan het IP-nummer of het telefoonnummer kan zien dat het een politieagent is), ter plaatse laten gaan met wat backup op een voldoende grote afstand, een vals papiertje kopen en de man arresteren of volgen om het netwerkje bloot te leggen en alsnog die man te arresteren? Kom op politie, neem wat initatief! Veel gemakkelijker kan je niet criminelen te pakken krijgen. Op dit vlak is de Nederlandse politie schrijnend passief. Zo is het in andere landen al vele jaren gebruikelijk dat politieagenten undercover criminelen in hun kraag vatten door zelf een gelegenheid voor zakkenrollen, fietsendiefstal enz. te geven zonder het uit te lokken (kwestie van weten wat voor doelwitten ze uitzoeken en op welke plaats), in Nederland lijkt dit niet te gebeuren. Het is nu niet dat de Nederlandse politie, justitie en overheid het in andere opzichten zo nauw nemen met burgerrechten, ik denk bijvoorbeeld aan het preventief fouilleren en het nemen van vingerafdrukken van onschuldige burgers (let wel, het gaat hier om de verplichting, er zou geen bezwaar zijn als de burger het vrijwillig al dan niet kon doen).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL